Популярно мнение МАРИН МИТЕВ Публикувано: 26 октомври, 2017 Популярно мнение Сподели Публикувано: 26 октомври, 2017 Привет Магеланци! Преди няколка дни се завърнаме с половинката от Йордания и реших да Ви разкажа нашите премеждия. Пък е възможно и да намерите нещо полезно, ако още не сте били там. Кой знае ! И така, малко предистория. Ние, принципно, с агенции не пътуваме, но сега заради вида на дестинацията и малката сума, която щеше да се спести при собственна организация, решихме да се доверим на една такава. Като предварителни данни имахме програма, прочетена отгоре отгоре и списък на участниците. И тук изненанда! Оказа се, че сме 3 мъже ( все семейни ) и 12 жени! А според водача, това бил профилът на българският пътешественик – single white female ! Та се очертаваше носене на багаж... Ден 1. Кацнахме в Аман, през Рим, по някое време сутринта и след късна закуска и малко сън се насочихме към Джераш. Местенцето не е лошо и доста ме впечатли с запазените си улици, по които, сякаш във всеки един момент ще тръгнат хора в роби. А нишите покрай пътя били за пазарски сергии. Те сякаш допълваха картината и добавяха оживена глъчка наоколо, която изчезваше в мига , в които се обърнеш натам ! Температура на въздуха - около 25-28гр. Доста поносимо... Жената се впустна в снимачна треска, аз достолепно се подвизавах с камерата. Вечерта се напъхахме в някакъв местен ресторант. Един съвет – освен ако не сте лудо влюбени в тахана и не можете и секунда без него, не си поръчвайте нищо което го съдържа! Аз си заръчах едно „куфти с тахан“ , което се превърна в едно „кофти с тахан“. Колкото и да ровех в чинията, не можах да отделя тахана от плескавицата вътре и в резултат вечерях със сникърс! То и плескавицата беше тъпкана с тахан... Нашия местен гид / йорданец от чеченски произход – сериозно, не се шегувам/ ни заведе в някаква сладкарница, за която твърдеше,че е най-добрата. И не излъга! Силно препоръчвам едно нещо с непроизносимо име, което е съставено от кадаиф или галета върху канапе от нещо средно между сирене и кашкавал. За смешна сума преяждаш с тази, наистина страхотна храна! Иначе самия Аман не ни впечатли с нещо кой знае какво. Ден 2. Ранно ставане и спринт към Цитаделата. Доста разрушено и парчетосано и освен гледката към града, нищо друго за отбелязване не си заслужава. Продължихме към Мадаба и църквата Св. Георги с най-старата мозайка-карта на светите земи. Мозайката е страхотна и определено заслужава да се види, но така е опазена , че ми се струва, че след 3-4 г. от нея няма да остане много – едни мърляви килими, навити на рула, заграждения, които всеки си местеше както си иска и доста жълтури, газещи краищата, в опит да хванат по добър ракурс за снимките си. С още пресни впечатления се насочихме към хълма Небо и мястото, от където Мойсей видял Обетованата земя. Чесно ли да ви кажа? Аз, ако бях на мястото на Мойсей, след като видях каквото той е видял, щях да си събера чукалата и да се върна обратно! Въздухът беше доста запрашен, но пустошта е поразителна! Само камъни и нищо! Като нищото преобладава! А, и едно дърво! Едно! Морето не видяхме, заради праха във въздуха! Минахме и през река / река!? хахаха / Йордан. Последната е около 5-6 м широка, позаблатена и пълна с хорица в бели роби. Не си заслужава...Пощъкахме, пощъкахме наоколо, пък се прибрахме в Аман. Ден 3. Днес е добър ден! Насочваме се към Мъртво море, но за по напряко ще минем през каньона Муджиб. Това е едно тясно местенце, на дъното, на което тече вода. Бърза и дълбока вода! И топла! Направо си е като за душ! Та освен, че ще се понамокрим, ще се и изкъпем ! А аз използвах и да си изпера панталоните! Нали си спомняте, че казах, че сме 3 към 12? А казах ли, че това ни обрече да помагаме на всичките девойки да минат 4-те препятствия нагоре? В резултат на това, през ръцете ми минаха общо повече от тон народ! И на излизане се чувствах така, все едно съм копал от ранни зори. То не бе бутане, то не бе дърпане... Толкова се бях скапал, че в един момент бях решил да преодолея едно от препятствията с изпиване на входящата вода, но някак си не ми се получи... И в резултат си загубих едната аква обувка. Може тук е момента да кажа. Каньона си заслужава определено! Но, не тръгвайте с аква обувки, както ни препоръча нашата водачка. Това е груба грешка! Маратонка или друга обувка с по-твърда и дебела подметка! Иначе по добре бос! А и имайте едно наум за раните, които ще получите при преминаването на каньона. Не, не можете да ги избегнете! И да, ще ги усетите всичките в Мъртво море. Дори и тези, за които не сте и подозирали! Дори ако сте се бръснали сутринта! Или преди два дни! И това ще усетите! След като стигнахме до края, до големия непроходим водопад, се изнизахме назад. Връщането е определено по-бързо и по приятно ! Но, беше готино! Продължихме към Мъртво море. Спряхме в един частен комплекс, от където напъплихме във водата. Нали си спомняте за раните? Е, бяхте предупредени! Аз, като главен помагач, бях и най-ранен. Влизането във водата се превърна в една малка борба за каляване на волята. Съзнанието крещи – ти си в Мъртво море и не се лигави! Стой вътре и не гледай така жално към брега! Жените ще ти се смеят! Какъв мъж си?! А сега се потопи! Потапяй се, ти казвам! Не само до коленете! По навътре! А сега, легни! Лягай, ти казвам! Да не си посмял да излезеш! Чакай да ти дадат вестика за снимка! Хванал си го на обратно! Да , знам че няма значение, но бъди мъж! В това време колосалната соленост на водата прави всичко възможно да ти смъкне кожата и да издълбае още по-дълбока дупка във вече ранените места. Това и прави усещането доста неприятно! Добавете и усещането за „мазност“ на водата и ще видите, че не е лошо да се пробва, но само за кратко и колкото да се отбележиш, че си бил и там. И ако питате, отговорът е НЕ, не притръпваш след време... Някой се мазаха с „лечебна кал“ от една кофа, но аз някакси пропуснах това забавление. Приятно ощавени се добрахме до Уади Муса. Ден 4. Това е единственото нещо, за което си заслужаваше да послушаме водачката си. Ранното ставане / в 5.30/ се отплати с липсата на туристи и една направо празна Петра. Което ни даде възможност да се наснимаме на воля. За Петра няма разказвам. Заслужава си да се качите до „Манастира“ , нищо че е далече и стръмно. Заслужава си. Там си намерих и два страхотни цветни камъка, които ми причиниха и доста душевни терзания в бъдеще, но за това по-късно. Вечерта отпрашихме за Уади Рам и „автентичния“ бедуински лагер в пустинята. Бедуински лагер! Как ли пък не! Няколко наредени палатки и една тоалетна с баня. Наоколо няма жив бедуин! Те си живеят в съседното село и само отварят лагера за такива като нас. Уади Рам е величествена обаче. Който е видял Долината на паметниците в Щатите, може и да не се впечатли много, но независимо от това, беше въздействащо. Наистина, може да се обърка с марсиански пейзаж. Не че съм ходил още на Марс, но съдейки по картинки... Разходката с джиповете не е лоша, но не очаквайте да видите много разнообразна картина. И две нощи там определено са в повече. Обаче, небето! Небето! Нощното небе имаше толкова много звезди, че не могат да се преброят! Не бях виждал Млечния Път от поне 15 г. и прекарах часове проста в съзерцаване. А и метеорите са толкова ярки, че оставят неповторим спомен в съзнанието. Това небе осмисли всичко... Ден 5. Път до Акаба и настаняване. След обяд мръднахме из града и си накупихме разни сувенири и други такива неща. Ядките се много и на доста добри цени и бих препоръчал да се купите за БГ-то. Ден 6. Шнорхелинг. 4 спирки с корабчето – едни потънал кораб / много яко / и малко корали и цветни рибки. Доста дълбоко. На Занзибар беше по-добре. Но ако не сте ходили там, не е запропускане. После с късен полет да БГ-то през Рим. На летището в Аман ме преджобиха, като най-долен контрабандист и ми отмъкнаха двата камъка. И за какъв ..у.. / ДуШ, вие за какво си помислихте ? / ги взеха , никой не може да каже! Още повече, че ми оставиха тези от Мъртво море с полепнала сол по тях... Аманска му работа... За любовните трепети на нашата водачка с местния гид / което водеше до там, няколко пъти дневно, всеки от двамата да се сърди на другия и в резултат, едниния не разказва, а другия не превежда/ , за кражбата от багажите ни в бедуинския лагер и за няколкото изключително неприятни хора в групата няма да ви разказвам. Просто ще запомня най-хубавото! 46 1 14 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 26 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2017 Чудесен разказ! Исках още ''Силно препоръчвам едно нещо с непроизносимо име, което е съставено от кадаиф или галета върху канапе от нещо средно между сирене и кашкавал. За смешна сума преяждаш с тази, наистина страхотна храна!'' -> кюнефе, приказно! Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 26 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2017 Ох, кюнефетооооо. Ял съм много в Антакия, където се води мястото с най-вкусното кюнефе. Вълшебен е този сладкиш. А дори не обичам чак толкова сладко. 1 Връзка към коментар
Емика Публикувано: 26 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2017 преди 5 часа, Krum4ov каза: Ох, кюнефетооооо. Ял съм много в Антакия, където се води мястото с най-вкусното кюнефе. Вълшебен е този сладкиш. А дори не обичам чак толкова сладко. Анталия ли искаше да напишеш, защото аз там съм яла навсякъде в региона божествено кюнефе. В София на едно, единствено място е хубаво - в Golden Nero на бул. Витоша 180. Извинявам се за офтопика! @МАРИН МИТЕВ, браво за мъжествената борба в Мъртво море! 4 Връзка към коментар
Masmiya Публикувано: 26 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2017 Много добър разказ. Обзалагам се, че кнафе-то (арабското произношение на турското кюнефе) сте го яли в някоя от сладкарниците с името "Хабиба". Ако "куфта бил тахини" е приготвена добре, няма нужда да се търси месото, таханът е само част от соса към него. А Цитаделата по-добре да се посети при залез, гледките към града си заслужават още повече тогава. 3 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 26 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2017 преди 49 минути , Емика каза: Анталия ли искаше да напишеш, защото аз там съм яла навсякъде в региона божествено кюнефе. Не. Антакия исках да напиша. Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 26 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2017 преди 7 часа, МАРИН МИТЕВ каза: Един съвет – освен ако не сте лудо влюбени в тахана и не можете и секунда без него, не си поръчвайте нищо което го съдържа! преди 7 часа, МАРИН МИТЕВ каза: Мойсей видял Обетованата земя. Чесно ли да ви кажа? Аз, ако бях на мястото на Мойсей, след като видях каквото той е видял, щях да си събера чукалата и да се върна обратно! Въздухът беше доста запрашен, но пустошта е поразителна! Само камъни и нищо! Като нищото преобладава! А, и едно дърво! Едно! преди 7 часа, МАРИН МИТЕВ каза: За любовните трепети на нашата водачка с местния гид / което водеше до там, няколко пъти дневно, всеки от двамата да се сърди на другия и в резултат, едниния не разказва, а другия не превежда/ Истински кеф са ти разказите. Жалко че са толкова кратки и толкова нарядко. 5 1 Връзка към коментар
tch Публикувано: 27 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 27 октомври, 2017 преди 9 часа, МАРИН МИТЕВ каза: и за няколкото изключително неприятни хора в групата няма да ви разказвам Много проклети тези single white female 1 2 Връзка към коментар
МАРИН МИТЕВ Публикувано: 27 октомври, 2017 Автор Сподели Публикувано: 27 октомври, 2017 преди 7 часа, ivooo каза: Истински кеф са ти разказите. Жалко че са толкова кратки и толкова нарядко. Благодарско ! Нарядко, защото пътувам рядко, а къси, защото разказвам само най-важното. Жив и здрав! преди 5 часа, tch каза: Много проклети тези single white female А, не всичките! Само 3 ! Едната, особенно! 1 1 Връзка към коментар
Elena Публикувано: 27 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 27 октомври, 2017 хем ми стана жал за неволите ви, хем умрях от смях сега ще ме накараш да потърся други твои разкази, браво 4 Връзка към коментар
Stany Публикувано: 30 октомври, 2017 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2017 (редактирано) Ох много хубав разказ направо ми идва да си събирам вече багажа и да тръгвам. Но за съжаление ще трябва да почакам още 3 седмици. В този ред на мисли да попитам как беше роуминга там... Ясно ми е, че е скъпо няма да изпадам в дълги разговори, но от време на време ще ми се налага да го ползвам. В лагера в пустинята, Петра... ? Редактирано 30 октомври, 2017 от Stany Връзка към коментар
МАРИН МИТЕВ Публикувано: 5 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 5 ноември, 2017 На 30.10.2017 г. в 12:34, Stany каза: Ох много хубав разказ направо ми идва да си събирам вече багажа и да тръгвам. Но за съжаление ще трябва да почакам още 3 седмици. В този ред на мисли да попитам как беше роуминга там... Ясно ми е, че е скъпо няма да изпадам в дълги разговори, но от време на време ще ми се налага да го ползвам. В лагера в пустинята, Петра... ? Сори, че се замотах с отговора, но сега видях въпросите! Моят тарифен план е лош за тази част на света и плащах 7 лв на Мин и по 1,4 лв за СМС . При половинката беше по добре - 4 лв на Мин. Мобилен нет не съм ползвал, но за една от групата, намериха предплатена карта. В Петра нямаш грижи! В лагера е доста по-сложно, все пак той беше 15 км навътре в пустинята... Обхват имаше само на определено място. Поемаш на североизток стотина метра, после правиш 4 крачки в ляво и се надигаш на пръсти. Говориш силно и ясно на високоговорител. И да шепнеш, онези в лагера пак ще те чуят . Общо взето следваш стъпките в пясъка, на други преди теб! Шегата на страна, има обхват , но е лош и наистина на едно място извън лагера . Желая ти приятно прекарване! 4 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 5 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2017 Прочетох го на един дъх!Благодаря за свежия хумор!Припомни ми нашите пътувания по тези земи. А колкото до пътуването в група - една от причините да го избягваме е тази -все ще има някой, дето да мрънка, да се влачи закъснял, все да не му е угодно нещо, все да проси повече внимание и пр. Ама ти си абсолютно прав - човек трябва да се концентрира само върху хубавата емоция, другото не е важно. 4 1 Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 5 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2017 На 30/10/2017 в 12:34, Stany каза: Ох много хубав разказ направо ми идва да си събирам вече багажа и да тръгвам. Но за съжаление ще трябва да почакам още 3 седмици. В този ред на мисли да попитам как беше роуминга там... Ясно ми е, че е скъпо няма да изпадам в дълги разговори, но от време на време ще ми се налага да го ползвам. В лагера в пустинята, Петра... ? Зависи в кой лагер си.Има лагери където има интернет без никакъв проблем и друго в които липсва.А иначе навсякъде в хотелите и в много кафенете има wi-fi.Кафенето при цитаделата има на летището в Амман също. 2 Връзка към коментар
Vanessabg Публикувано: 5 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2017 Свежо и искрено .Харесвам откровени хора ,които не се превземат .И аз не обичам мнооого да се зоря да помагам на дебелани например 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 5 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 5 ноември, 2017 преди 8 часа, Vanessabg каза: И аз не обичам мнооого да се зоря да помагам на дебелани например Е, то на фини мацки и тънки смeтки всеки знае 3 5 Връзка към коментар
Stany Публикувано: 6 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 6 ноември, 2017 На 5.11.2017 г. в 9:44, AlexandraKo каза: Ама ти си абсолютно прав - човек трябва да се концентрира само върху хубавата емоция, другото не е важно. Да така е, аз също ще съм организирано, но поне в конкретния случай има много позитиви най-вече наличието на чартърен полет.... Иначе да разказът е много позитивно написан, че дори и да има някакви негативи едва ли могат да се сравнят с описаната емоция от това да си там и да усетиш атмосферата. 2 Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 5 юли, 2018 Сподели Публикувано: 5 юли, 2018 Ще бъда в края на октомври в Йордания(Аман) 4 дни с 3 нощувки. Може ли някой, който е бил там наскоро, да ми каже от къде точно на летището се купува Jordán pass и включва ли виза? А когато се прибирам трябва ли да го върна? Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 5 юли, 2018 Сподели Публикувано: 5 юли, 2018 преди 36 минути , muchachote каза: Ще бъда в края на октомври в Йордания(Аман) 4 дни с 3 нощувки. Може ли някой, който е бил там наскоро, да ми каже от къде точно на летището се купува Jordán pass и включва ли виза? А когато се прибирам трябва ли да го върна? Jordanpass се купува предварително по интернет на самото летише неможеш да го купиш https://www.jordanpass.jo. Той включва и визата ти.Като си го купиш си го разпечатваш . С него директно на паспортния контрол.Носиш си го навсякъде. Служи ти като вход за Петра и за други туристически забележителности. Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 5 юли, 2018 Сподели Публикувано: 5 юли, 2018 преди 12 минути , Nevena каза: Jordanpass се купува предварително по интернет на самото летише неможеш да го купиш https://www.jordanpass.jo. Той включва и визата ти.Като си го купиш си го разпечатваш . С него директно на паспортния контрол.Носиш си го навсякъде. Служи ти като вход за Петра и за други туристически забележителности. В смисъл, след като го купя в интренте, принтирам го, и един единствен лист хартия ми е визата и входните такси за 40 забележителности??????????? А на летището не се ли валидира?🤔 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 5 юли, 2018 Сподели Публикувано: 5 юли, 2018 Пак го препрочетох покрай @ivooo - и пак се заливах от смях. Марине, голям си, човеко... ахахаххааххххх Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега