Прескочи до съдържание

Експресен Мадрид за 2 дни

t_petkov

Препоръчани мнения

Здравейте на всички. Ситуацията е следната: Имам купени билети за Мадрид. Летя на 24 ноември и се връщам на 26. Кацам към 8 и нещо вечерта, така че петъка въобще не го смятам за разходки. Остават ми събота и неделя. Искам да попитам за съвет според вас кое е най-най наложително да се види. Двата музея с картини толкова важни и не са за пропускане ли са?(Говоря за Museo Thyssen-Bornemisza и Museo Nacional de Prado.) По принцип съм човек, който си пада по монархии и интересна атмосфера на града като цяло, но знам ли, може нещо наистина да пропускам с тези два музея и затова реших да питам. Кое да включа и кое не в програмата? :)

Връзка към коментар
2 minutes ago, bad kid said:

Prado си струва определено, да не говорим, че има и безплатен вход, не знам как е уикенда само, в другия не съм бил

В сайта им гледам първо пише Free, а после като цъкнеш на билети ти излиза 15 евро. Това за някакви специални колекции ли е?

Връзка към коментар

не, за всичко, през седмицата е вечер за около час и половина, опашките са огромни но се влиза за около 30 мин...мисля че и другият, който си писал вече има безплатни часове, 2010 нямаше още

пп, ето за прадо
FREE ADMISSION
Collection free Access
From Monday to Saturday
6pm – 8pm
Sundays and holidays
5pm – 7pm

В Reina Sofia също има безплатен вход, струва си да се отиде дори и само заради Герника на Пикасо

Free of charge days 

Monday*
7:00 - 9:00 p.m.
Wednesday-Saturday*
7:00 - 9:00 p.m.
Sunday
1:30 - 7:00 p.m.
May 18* and October 12*, December 6
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Мадрид е прекрасен за разходка и без да влизаш в музеи.

Аз лично съм фен на изобразителното изкуство и съм била и в двете споменати от теб галерии - ако и ти си така, не са за изпускане.  Ако е по-скоро от научен интерес, може и да ги пропуснеш или да си избереш една от двете.

Прадо е огромна, иска поне 3-4 часа. Безплатния вход е вечер, от 18-20ч.

Тисен Бортемиса е малко по-малка и работи до по- рано /До 19ч./.Колекцията също е добра, в момента има и временна изложба на Пикасо и Лотрек. Безплатния вход е в понеделник от 12 до 16 ч.

Извън това, щом си фен на монархиите, не пропускай да влезеш в двореца.

Темпло де Дебод също е наблизо и си заслужава посещението.

Всичко друго ти е за гледане отвън. В този град атмосферата е най-готиното нещо

Редактирано от lyusi
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

При налични два дни, аз бих заменила галериите или поне едната с двореца и къщата музей Cerralbo, а останалото време за разходка. Може да се качиш и на мирадора на Palacio de Comunicaciones (Palacio de Cibeles).

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

de Prado много си заслужава, като емблема на града е

отнема около 3 часа и за съжаление почти винаги е с опашки

има постоянно гостуващи изложби/експозиции и те са обикновено са платени, в рамките на 9/10 до 12/15Е

• Харесвам 1
Връзка към коментар
14 hours ago, Tim said:

de Prado много си заслужава, като емблема на града е

отнема около 3 часа и за съжаление почти винаги е с опашки

има постоянно гостуващи изложби/експозиции и те са обикновено са платени, в рамките на 9/10 до 12/15Е

При толкова малко дни се страхувам, че ще ми отнеме супер много време да чакам и да влезна. Не обичам като ходя в галерии да претупвам нещата. Обичам с аудиогид да ми обясняват какво да видя. Страхувам се, че ще загубя много време в галериите. Може би наистина друг път живот и здраве ще са те :)

Връзка към коментар

Личната ми препоръка за Museo del Jamon е да си поръчаш кроасан с хамон от Серано, кашкавал и домат. Сладко соленият вкус на кроасана и шунката са в перфектна комбинация, а домата помага да ти е достатъчно сочен сандвича.

museo-del-jamon.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Гледам, че си се насочил за уикенда в Мадрид. Подготви се за много туристи и местни. Търпение ще ти трябва за всичко, а намиране на свободна маса и столове в заведенията по центъра може да се окаже сериозно предизвикателство. За музеите бих ти препоръчал делничен ден за посещение, ако искаш на спокойствие да ги разгледаш. Разбира се и това спокойствие няма да е пълно...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 minute ago, Topfly said:

Гледам, че си се насочил за уикенда в Мадрид. Подготви се за много туристи и местни. Търпение ще ти трябва за всичко, а намиране на свободна маса и столове в заведенията по центъра може да се окаже сериозно предизвикателство. За музеите бих ти препоръчал делничен ден за посещение, ако искаш на спокойствие да ги разгледаш. Разбира се и това спокойствие няма да е пълно...

Мда, мен ми е ясно, че ще има тълпи от туристи, може би и това е една от причините, която ме дърпа да не посетя двата музея, а по-скоро да се опитам да се слея с местните и да усетя духа на града.

ПП: Пътеводителят на Софт Прес от поредицата Марко Поло, който си купих преди 2 дни тотално се разпадна. За съжаление на пазя бележката, защото не подозирах, че след 2 разгръщания ще опадат половината страници. Хрумна ми да пиша оплакване на имейла на софт Прес. Стискайте палци да измислят вариант и да ми го сменят с нов. Ще пиша какво съм постигнал :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В една събота се редихме за свободния вход в Прадо, много бързо върви опашката, не се отказвай!

Добре, че не се отказахме и ние, като видяхме, че стига до средата на градинката, но опашката наистина върви, не стоиш на едно място.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Звелина каза:

В една събота се редихме за свободния вход в Прадо, много бързо върви опашката, не се отказвай!

Добре, че не се отказахме и ние, като видяхме, че стига до средата на градинката, но опашката наистина върви, не стоиш на едно място.

Опашката и пред Лувъра също върви бързо, но това не означава, че можеш да се вредиш да видиш спокойно Мона Лиза ;) Разбира се за да отчетеш, че си видяла Мона Лиза е достатъчно малко да се побуташ в тълпата ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, t_petkov каза:

При толкова малко дни се страхувам, че ще ми отнеме супер много време да чакам и да влезна. Не обичам като ходя в галерии да претупвам нещата. Обичам с аудиогид да ми обясняват какво да видя. Страхувам се, че ще загубя много време в галериите. Може би наистина друг път живот и здраве ще са те

Абсолютно си прав!В Прадо седя по цял ден и все не съм видяла всичко. :OТам за мен не е само да претърчиш и да отметнеш.А да почувстваш това,което гледаш. Остави музеите за когато ще имаш повече време.

Разходи се лежерно,Мадрид е толкова хубав.Преди две седмици там си беше още краят на лятото.Сега ще е чудна есен.Иди в Ретиро, иди на Плаза Майор - в събота -неделя имаше пазар на антики - монети,марки, всякакви джунджурии - атмосферата е приятна.Пуерта дел Сол,Плаза Ориенте,можеш да се извозиш на лифта,за да видиш града отвисоко. А можеш, първия ден да яхнеш червените туристически автобуси,да направиш едно кръгче и да си избереш кое ти харесва, за да му отделиш внимание. Когато някъде сме за пръв път, винаги започваме с тях.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Update на ситуацията с разпадналия се гид за Мадрид на Софт-Прес. След като 4 дни имаше затишие от тяхна страна без отговор на имейла ми, реших сериозно да се занимая с този казус. Звъннах на посочения телефон на последната страница на гида. Свърза се с мен една жена, препрати ме на друга. Обясних ситуацията каква е, колко съм разочарован от техническото изпълнение и т.н. Жената беше много разбрана. Каза ми обаче, че гидът е по-стар, не се знае дали са останали някакви бройки. Провери и каза, че имейлът ми е попаднал в папка Спам и затова не са ми отговорили. Чудно защо пък не си проверяват папките, ама това е друг въпрос. -_-

Обеща, че ще ми го заменят или ако нямат, то ще ми върнат парите. Така че it's a win win situation here. B)

Така че ако не пазите бележките за закупени гидове или книги, винаги може да пробвате директно с издателството. Там няма да ви е нужно да доказвате нищо :)

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Миналият месец изкарах 10 дни в Мадрид и най-много ми харесаха разходките без цел (и храната :lol:). Вече са ти препоръчали къде да се разходиш и какво да видиш, аз ще споделя какво не препоръчвам. Темпло де Дебод за мен е прехвалена забележителност и не си струва чакането. Също и лифта (http://teleferico.com/en) , където в почивни дни се струпват много семейства с деца и пада голямо чакане да се качиш. А самата разходка с лифта е точно 11 минути и по никакъв начин не оправдава 50-60 минути чакане на опашка (и в двете посоки).

Ето една популярна статия да се ориентираш какво и как може да се прави в Мадрид и да си набележиш според твоите интереси и ограниченото време: https://www.timeout.com/madrid/things-to-do/20-great-things-to-do-in-madrid 

Понеже питаш кое е най-най- наложително да видиш - според мен Кралският дворец.

Каквото и да правиш, силно препоръчвам да хапнеш повече от веднъж на закрития пазар Сан Мигел (Mercado de San Miguel), има от пиле мляко и всичко е вкусно: http://www.mercadodesanmiguel.es/en/  . На централно и удобно място е, близо до катедралата Алмудена и Кралския дворец.   

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

@Jenbel  това все едно е мой пост, но аз няма как да го напиша.

Учудвам се, че си видял тези неща от Мадрид, точно  както аз ги виждам.

Аз на лифта не съм се качвал за толкова много години престой..

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Подкрепям @Alexander и @Jenbel с две ръце!

Допълнително, Прадо си е място, което изисква време и внимание. Ако ще препускаш, за да е отметнато, не си губи времето :) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Прадо не е нужно да го препускаш,  предварително трябва да погледнеш, в коя зала, какво се намира. Аз така бях проверила, че на етаж 1 са нещата, които бих искала да видя и двата часа свободен достъп ми стигнаха.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мадрид е град,който зарибява от пръв поглед.Ще тръпнеш да се върнеш още щом се качиш в самолета за дома,така че карай спокойно.

Малките галерии,които споменаваш можеш да видиш за един ден.Нула разочарование - 100% удоволствие!Дворецът е за 2-3 часа.Достатъчно за краткия престой.Между тях ще видиш великолепен град.

Прадо изобщо не го пиши в сметките,защото ще го обидиш.Четири етажа безценна сбирка за няколко часа - ще се разочароваш от себе си.Музеят има три входа и този,който е противоположен на главния не е така задръстен и се минава много бързо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, patilana said:

Мадрид е град,който зарибява от пръв поглед.Ще тръпнеш да се върнеш още щом се качиш в самолета за дома,така че карай спокойно.

Малките галерии,които споменаваш можеш да видиш за един ден.Нула разочарование - 100% удоволствие!Дворецът е за 2-3 часа.Достатъчно за краткия престой.Между тях ще видиш великолепен град.

Прадо изобщо не го пиши в сметките,защото ще го обидиш.Четири етажа безценна сбирка за няколко часа - ще се разочароваш от себе си.Музеят има три входа и този,който е противоположен на главния не е така задръстен и се минава много бързо.

И аз съм на това мнение. Просто не си заслужава. Накрая от двата стола на земята. Искам обаче нещо друго да попитам. Никой не спомена египетския храм, подарък за Мадрид от египтяните. Залезите там били много красиви. Някой ходил ли е там? Заслужава ли си? :)

Връзка към коментар

Ето го храма. Малко информация за него:

Храмът Дебод е автентичен египетски храм, посветен на боговете Амон и Изида. Той датира от 4-ти век пр. н.е. И до 1960 г. е бил в Египет. След това по настояване на ЮНЕСКО е пренесен в Мадрид. . Една от интересните особености на храма е сложните релефни йероглифни резби върху камъка.

Аз като гледам си е доста в центъра, така че ако някой е ходил да каже дали е хубав. То така на снимка и квартал Люлин сигурно можеж да изкараш като залез на Дубай -_-:)

vista-nocturna-del-templo-de-debod.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.