Прескочи до съдържание

Програма Филипини


Боян Димитров

Препоръчани мнения

Идва време, в което трябва да почна да подбирам хотели за пътуването във Филипините февруари следващата година. Проблемът е, че още не съм изчистил съвсем програмата и моля запознатите по темата да се изкажат. Това, което съм нахвърлил, изглежда така:

 

 

 

19 Boracay

20

21

22

 

23 Cebu

 

24 Malapascua

25

26

27

 

28 Olsob

01

 

02 Bohol

03

 

04 Cebu

 

05 flight back - 7:00 ам

 

Това е разточителен план, но все пак отиваме да си починем и не съм сигурен, че искаме да търчим от дестинация на дестинация. За едно нещо имам голямо питане обаче. На пръв поглед от Бохол има лодки, които те карат до Ослоб. Чудя се колко сигурни са. Защото китовите акули са много основни, даже съм предвидил 2 дена, ако случайно не се появят в първия ден. Ако някой може да сподели опит в тази посока, ще съм изключително благодарен.

 

Малапаскуа също изглежда в преразход с нейните 3 пълни дена , но пък аз обичам да се гмуркам, а ми изглежда доста добро място и за гмуркане, и за плаж, ако видя всичко, което искам в 1вия или 2 рия ден, ще можем да си полежим на плажа.

 

Предполагам изглежда много еретично да пропуснем Пуерто Принцеса на първо ходене до Филипините, и макар че е напълно възможно да я включим по-скоро ще я пропуснем, за сметка на почивката.

 

Все пак ще съм благодарен за съвети от всякакво естество!

 

 

 

 

Връзка към коментар

След като се изнервих на липсата на добро  съотношение цена-качество хотели във Филипините, попаднах на zen rooms. Имат хотели на много места, постоянно пращат кодове за намаления. 

 

В Бохол ще се разминем за няколко дни. :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние ходихме в Donsol за да плуваме с китовите акули.Тогава бяхме там за два дена голям късмет още пърхият ден се появиха и беше едно мепрекъснато качване ,скачане .Изморително си е и трябва да си много бърз за да плуваш заедно с тях.Невеуоятно е изживяването.Един съвет трябеа да имате от тези блузи за плуване и панталони за плуване.Когато плуваш с тези китове има много болуци около него от таци гледна точка.Предполагам че корабчетата са еднакви навсякъде максимален брой мисля беше около 6 човека.Дъщерями тогава 2-3 годишна си седеше на корабчето .

Бохол 2 дена са ти достатъчни.

Не виждам в програмата ти Palawan това е моя фаворит в Филипините била сам и на Боракай но ми е прекалено пълно с хора ,Боракай е N 1 за всеки Филипинец

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Привет :) това, което аз направих е да хвана ферибота от Бохол до Думагуете, който беше някъде към 18:00.

За един ден успях да обиколя най-важните неща на Бохол със скутер и без проблеми да съм на ферибота следобяд. Лошото е че ако морето е бурно, фериботите не се движат. Но, ние имахме късмет.

Думагуете изполвах за нощувките между Oslob и Apo island. От Думагуете до Ослоб не е далеко и се стига лесно. Китови акули ще има на 100%, защото те са научени, че там могат да получат лесна храна всеки ден. Важно е времето да става, за да могат да излязат лодките. Боклуци нямаше никакви и всички бяха по бански.

От Бохол до Ослоб, по мой проучвания, няма лодки. По-скоро има лодки, но само туристически - водят те до Ослоб и те връщат вечерта. Пътя до там ще е около 3 часа, а вие трябва да сте в Ослоб най-късно към 12:00 часа (желателно е възможно най-рано, за да се избегнат тълпите с туристи).

Освен китовите акули, има и други атракции в този район. Примерно, ние ходихме до Aguinid waterfalls, но друга опция е Tumalog waterfalls.

Ние пътувахме от Думагуете до Манила. Cebu може да се изпусне или поне аз не съжалявам, че го направих.

Пуерто принцеса си заслужава да се изпусне. Въобще не ми хареса. Но, El Nido или пък Coron е хубаво да се видят. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз Себу не го гледам, като място за спиране. По-скоро, като необходимо зло в логистиката. 

 

Иначе това с Думагуете изглежда много хубаво. Мога малко да завъртя програмата по следния начин:

 

23 Dumaguete

 

24 Oslob

25 Day in reserve/ Apo island 

26 14:40 PM ferry to Bohol

 

27 Bohol - move to Cebu

 

28 Malapascua

01

02

03

 

04 Cebu

 

Въпросът е, колко сигурен/несигурен е този ферибот. Ако не се движи 5 пъти във високия сезон е едно, друго е 1 път на всеки 3 дена.

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към коментар
преди 1 час, Боян Димитров каза:

 

Въпросът е, колко сигурен/несигурен е този ферибот. Ако не се движи 5 пъти във високия сезон е едно, друго е 1 път на всеки 3 дена.

Всеки ден се движи ферибот между Бохол и Думагете, ако не се лъжа, има поне два пъти на ден.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 35 минути , Nati каза:

Според гугъл са даже 3 пъти на ден :). Ето едната фирма, като има и цени: http://www.oceanjet.net/fare-schedule

Това и аз бях го проверил. Даже си го отбелязах във файла. По-скоро имах впредвид, колко често е лошо времето :) 

Връзка към коментар
преди 19 часа, Nati каза:

Китови акули ще има на 100%, защото те са научени, че там могат да получат лесна храна всеки ден. Важно е времето да става, за да могат да излязат лодките. Боклуци нямаше никакви и всички бяха по бански.

 

 

 

Може би не го написах правилно под боклуци имах предвид ,че китовите акули се хранят с планктон и са с отворена уста от която непрекъснато излизат дребни боклучета които ти се лепат по тялото.Ако някой има алергии или по чувствителна кожа ще се чувства неконфорно затова и споменах че хората използват слънцезащитните блузи и шорти докато плуват .Това беше само един съвет но всеки решава сам за за себе си.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Боян Димитров каза:

Това и аз бях го проверил. Даже си го отбелязах във файла. По-скоро имах впредвид, колко често е лошо времето :) 

Доколкото аз прочетох, зимата няма проблеми, иначе драмата може да продължи и седмица ако си в ниския сезон.

Връзка към коментар

Има туристически лодки от Бохол до Ослоб. Трябва да си ги уговориш предварително, тръгват от Алона бийч. Ние такава взехме и стигнахме навреме да видим акулите и да хванем рейс за Себу, където бяхме привечер. Времето за Боракай ми се вижда множко. Там просто няма какво да се прави. Няма шезлонги на плажа, под палмите е пренаселено, а водата е плитка километри навътре. Щом обичаш да се гмуркаш, не пропускай Ел Нидо. Там ще те заведат на турове с прекрасни места. Нечовешки неща има под водата. В Корон още повече, но ще ти стане много сложна логистиката.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние бяхме през февруари в Бохол, времето беше супер, но въпреки това едната вечер ферибота беше спрян, заради вълните. Общо взето това няма как да го знаеш до последно. 

Боракай е хубаво за плаж и почивка. Има хубави заведения, вкусна храна и много хора. Предлагат се екскурзии до съседни островчета или до по-далечни плажове (от другата страна на острова). Аз прекарах 2-3 дни там и ми хареса, защото нищо не правих по цял ден (през другото време все някъде се ходеше или пътуваше :))

Ако искаш още информация за Филипините, може да видиш и клипчетата в youtube на Lost LeBlanc :) 

Връзка към коментар

Благодаря на всички за съветите. 

 

Притеснявам се, че ако включа Ел Нидо, ще стане твърде много бягане. Но успях още веднъж да завъртя програмата, като  заради подобрената логистика, се появиха ново място и 2-3 дена резерв.

 

В момента нещата изглеждат така:

 

 

19 Boracay - реално 19 ти е път, ще пристигнем вечерта

20

21

22

3 дена мисля да си оставя тука, най-вече защото ще сме след много бъхтене и път, и искам малко да починем. евентуално ако видя шанс за Ел Нидо, може да съкратя единия ден

 

23 Cebu - Malapascua - път до Себу, обедният самолет от Калибо тръгва към 12 и каца в 13, а следобедния от Катиклан мисля беше към 16. Вероятно ще пробваме да хванем този от Калибо и да се придвижим до Малапаскуа този ден

 

24 Malapascua - 

25

26

27 - тука евентуално може да се спести още един ден, особено, ако 24 е пълен ден

 

28 Malapascua - Cebu - Taglibaran - ден за приджижване

 

01 - Bohol - ден за Бохол + ферибот до Думагуете

 

02 Dumaguete - Olsob/Apo Island

03

04 - ако се скипне Апо , се появява 3 ти ден или даже може би 4ти, ако всичко върви  съвсем по план

 

05 flight for Bangkok 7:00 - 14:25

 

Така отварят се евентуално 3-4 дена, но това ще ме изправи пред много тежка програма, в която ако нещо се обърка, ще води до сериозни пропуски и не съм сигурен, че ми се предприемат такива рискове, а и Апо изглежда много добра идея в посока почивката, плажа, шнорхелинга и гмуркането.

Редактирано от Боян Димитров
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За мен лично най-красивата част на Филипини от всичко видяно си останаха Корон и Ел Нидо. И Подземната река не ми хареса чак толкова, колкото тези двете. Ако правех Филипини сега бих им отделила задължително внимание.

А хълмовете... честно казано чак пък да са нещо уау, ми тц...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Предполагам, но на мене приоритетите са ми следните:

 

1. thresher sharks - единственото устойчиво място в света, където могат да се видят е малапаскуа, освен това там и няколко други вида морски обитатели, които са ми от особен интерес

2. whale sharks - това не мога да го изключа заради моето момиче, аз китови акули съм виждал, но въпреки всичко бих много се радвал, ако имам шанс да плувам с тях отново

3. костенурките на apo island също са много примамливи.

 

Бохол е в програмата, защото ние е удобно да минем от там.

 

Та на нас важните неща са ни гмуркането, шнорхелинга и плажовете, без почивката да се превръща в състезание с времето. Предполагам, точно по тази причина Корон и Ел Нидо останаха по назад. Може би ако имахме още 2-3 дена , щях да успея да го организирам, но ще остане за другия път.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Бърз въпрос за Думагуете:

 

Харесъл съм си 2 хотела. Единият е на 10 км северно от града, другият 20км южно. Първият е много удобен за ходене до Ослоб (5км от пристанището), другият е много удобен за екскурзии до Апо. Което ще ми излезе по трудно, скъпо. Да си организирам трипове до Апо от първия хотел или разходи по таксита от втория до града.

 

И ето ги и 2та хотела:

https://www.booking.com/hotel/ph/the-wilsons-39-shangri-la.en-gb.html?label=gen173nr-1DCAEoggJCAlhYSDNYBGgXiAEBmAEuuAEHyAEM2AED6AEBkgIBeagCAw;sid=d60136581e2fbea1d24c851291b64449;dest_id=-2425232;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;hapos=1;hpos=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srepoch=1512671098;srfid=636e4ccdb14ab55979565c8fdcbfaabe777fc594X1;srpvid=cfc1817d1e1d0a25;type=total;ucfs=1&#tab-reviews

 

https://www.booking.com/hotel/ph/wellbeach-dive-resort.en-gb.html?label=gen173nr-1DCAEoggJCAlhYSDNYBGgXiAEBmAEuuAEHyAEM2AED6AEBkgIBeagCAw;sid=6fe197464f288a86f17fbacd536decc1;checkin=2018-03-01;checkout=2018-03-04;ucfs=1;srpvid=bd658731aa6b01fc;srepoch=1512674021;highlighted_blocks=37160002_106420672_0_1_0;all_sr_blocks=37160002_106420672_0_1_0;bshb=2;room1=A%2CA;hpos=1;hapos=1;dest_type=city;dest_id=-2424045;srfid=2d326d4754ce5ce2f0cf8da959b4c34c6483c89bX1;from=searchresults;hptv=do#hotelTmpl

 

Като за първия даже имам резервация, но вторият също е много изкушаваш, че ще ми спести хесъл-а с Апо

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към коментар

Акулите в Ослоб са преди обед но към 10:00 започват да се "разотиват" т.е. трябва да си доста рано в Tan-awan.  Отделно  пътуване с ферито (поне до Tagbilaran) е като полет със самолет - чекиране, секюрити... поне час предварително. Към Лилоан лодката е доста по-малка и ставаше бързо, но за да успеете ще трябва да хванете възможно най-ранната лодка. Ако морето е бурно може да има проблем но тогава и с акулите няма да е 100% сигурно. От Liloan до мястото за наблюдение е около 15-20 мин с автобус или тук-тук. 

Ferry-Schedule-Liloan-Sibulan.jpg

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, stefanrusev каза:

Акулите в Ослоб са преди обед но към 10:00 започват да се "разотиват" т.е. трябва да си доста рано в Tan-awan.  Отделно  пътуване с ферито (поне до Tagbilaran) е като полет със самолет - чекиране, секюрити... поне час предварително. Към Лилоан лодката е доста по-малка и ставаше бързо, но за да успеете ще трябва да хванете възможно най-ранната лодка. Ако морето е бурно може да има проблем но тогава и с акулите няма да е 100% сигурно. От Liloan до мястото за наблюдение е около 15-20 мин с автобус или тук-тук. 

Ferry-Schedule-Liloan-Sibulan.jpg

 

Значи горе долу трябва да сме наредени за първото фери в 5. После 30 минути да се прехвърлим и 30 минути с автобус, и в 6 сме там. Сега остава отново да се реши, кое е по-малко проблематично и по-евтино:

 

- организиране на дайвинг трип до апо от първия хотел

- или такси в 4 сутринта до сибулан порт от втория

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към коментар
Преди 1 час, Боян Димитров каза:

 

- или такси в 4 сутринта до сибулан 

питай хотела, нали имате резервация дори.  Защо не го оставите за 04 и от там към Себу.  Багажа ще го оставите на тия които организират лодките за акулите.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Като току що завърнал се от Филипините бих препоръчал някой от водопадите в близост до Ослоб. Аз лично бях на Тумалог, който е на 15мин с мотор от плуването с whale sharks и страшно много ми хареса. Казват, че Кавасан са още по-впечатляващи, но за там ти трябват няколко часа в посока. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, stefanrusev каза:

питай хотела, нали имате резервация дори.  Защо не го оставите за 04 и от там към Себу.  Багажа ще го оставите на тия които организират лодките за акулите.

Защото си взехме самолетни билети от Думагуете за връщане, пести време и някак си изглежда по-сигурно.

 

Писал съм им на хотела ествествено, но опитвам и собствено мнение да придобия по въпроса

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.