zvezda9001 Публикувано: 15 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 15 ноември, 2017 (редактирано) Здравейте, след екскурзията ни до Египет, се зарибихме да ходим в Мароко. Само, че този път самоорганизирано, ще съм Ви много благодарна, ако ми помогнете. До сега по принцип ходим самоорганизирано в Европа, но за Африка малко ми е мъгла. Засега в главата ми е малко каша, но ще ви кажа какво знам, а вие може, при желание разбира се, да ми дадете идеи, да допълните и т.н. Като изчислявах горе долу май ще ни трябват 12 нощувки...Отпуската ни е от 21.04.2018 до 6.05.2017 г., така че може да си натакмим горе долу полетите. Мислим го да кацнем в Маракеш и да излетим от Фес или в обратна посока, няма голямо значение за нас. Първото ми лутане е как да си налгася полетите така, че да имам там 12 нощувки и да вметна, че сме от Варна. Гледах какви ли не варианти с wizz и ryanair с прекачване, но не мога да го докарам нещо без нощувки на междинната точка(или с една нощувка), тук ако може да помогнете ще съм ви много благодарна. Та да кажа как горе долу ги мисля нещата, ако има нещо допълвайте, коригирайте и т.н Първа нощувка : Маракеш - тука не се знае може по късно да пристигнем и нищо да не разглеждаме...Ако може да ми предложите някой хотел или нещо такова, което сте изпробвали Втора нощувка: Маракеш - разглеждане на Маракеш, все още не съм оглеждала забележителностите освен площад Дженаа ел Фна или там какво беше, медината и до тук съм. Ако имате предложения отворена съм. Трета нощувка: Маракеш - тук сме намислили да си вземем екскурзия до водопада Узуд, така че реално цял ден сме там. Ако може да ми препоръчате някоя хубава фирма ще е супер. Четвърди ден: Вземане на кола под наем(която предварително ще сме уредили) и потегляне за Уарзазате, целта ни е по пътя да разгледаме Аит-Бен-Хадду, филмовото студио и някакви образования като стъпки на маймуни по залез(на това ако ми дадете GPS координати ще съм ви благодарна). Тука да ми препоръчате нощувка някъде? Ако може и нещо друго да разгледаме кажете, добре ли е като натовареност какво ще кажете? Пети ден: Продължаваме към пролома Дадес, разглеждане снимки и т.н., след това каньона Тодра, следва продължение... Редактирано 15 ноември, 2017 от zvezda9001 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 15 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 15 ноември, 2017 Без нощувка най-удобният вариант е 21.04. OTP - BGY - FES с Раян на отиване и MAR - BGY - OTP на връщане отново с Раян или Уиз еър на 04.05. , в момента цената е 130€ , но с някое промо ще падне надолу... 2 Връзка към коментар
zvezda9001 Публикувано: 16 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 16 ноември, 2017 преди 16 часа, stanislavpp каза: Без нощувка най-удобният вариант е 21.04. OTP - BGY - FES с Раян на отиване и MAR - BGY - OTP на връщане отново с Раян или Уиз еър на 04.05. , в момента цената е 130€ , но с някое промо ще падне надолу... Много благодаря за предложението, как ли не се рових, само не се сетих през Букурещ. Добре, че се реших да напиша темичка, че такива добри хора като вас да помогнат. Още един път благодаря 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 17 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 17 ноември, 2017 А някой съвет към програмата да даде? 1 Връзка към коментар
zvezda9001 Публикувано: 17 ноември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 17 ноември, 2017 Здравейте отново така програмата става на обратно, тъй като полетите така ми пасват: Първи ден: Фес тъй като пристигаме по късничко (към 19 часа), няма да имаме много време за разглеждане, така че ще се помоткаме около риада. Резервирах през booking Дар ал Мадина Ал Кадина (по препоръки от съфорумци, прочетено от друга тема за Мароко). Чудим се как да се придвижим от летището до риада, мислим да е с транспорт от риада, писах им казаха ми 20 евро не е ли скъпо, не знам това добре ли е като цена??? Също се чудя на летището има ли банка за обмяна на валута или във Фес да търсим? Също по препоръка на съфорумец взех GPS координати на ресторанти или там както се казват ресторантите за вечеря и за следващия ден, казват се Nagham Cafe и Chez Rachid, ако имате друго преложение супер Това е в общи линии този ден. Втори ден: Фес Тука все още съм в чуденка дали да си наемем на място местен "екскурзовод" или сами да обикаляме забележителностите. Какво ще ни препоръчате? Ако сами ще разглеждаме за сега съм сложила в програмата следното: Bad Bou Jelout(главната порта на медината), Al-Attarine (училище по ислям), Кралския дворец, Ibn Danan(синагогата), Tanneries (за щавене на кожа), Jardin Jnan Sbil(градини), и разбира се различните им пазари. Приемам критики за някой от местата, допълнения примерно кои пазари да посетим и т.н. Ще се радвам на всякаква помощ . Втората ни нощувка пак е в същата риада. Трети ден: Фес- Шефшашуен Днес трябва да си вземем колата под наем, още не съм правила резервации, но и това ще последва малко по нататък. Прочетох, че за колата може да си караме с нашата българска книжка, това все още ли е така? Като си вземем колата потегляме за Шефшашуен, там съм резервирала риада отново препоръчан от съфорумец, хареса ми ще видим вече на място как ще е, казва се Dar Sababa. Тук ще се разходим из града, да усетим местния колорит и да се наситим на сиьото. Ако имате предложения за нещо конретно за разглеждане, отворена съм към идеи или пък по пътя също може. Това е за този ден Връзка към коментар
luoni Публикувано: 17 ноември, 2017 Сподели Публикувано: 17 ноември, 2017 (редактирано) В Мароко не съм била, но много искам да отида. Ходих на една презентация и мога да споделя малко информация от там. Хората си бяха рзервирали rent-a-car от авиокомпанията. Ето ги местата, които са посетили и хотелите, където са спали. . Редактирано 17 ноември, 2017 от luoni 1 1 Връзка към коментар
minkamalinka Публикувано: 19 януари, 2018 Сподели Публикувано: 19 януари, 2018 Моят съвет е да обмените пари на летището - има чейндж бюра. Цената за транспорт от риада до летището е адекватна, в Маракеш е същата. Толкова струва и таксито. Относно гидът, според мен е най-добре да попитате в риада за карта и ако може те да ви отбележат забележителностите от гледна точка на местоположението на мастото ви за спане, по този начин най-лесно ще се ориентирате в праграмата си какво и кога да видите. На много от забележителностите няма гидове, но може да се присъедините към многото организирани групи. Ако знаете френски няма да имате никакви проблеми в общуването. Бих ви препоръчала ако в местата, на които отсядате има хамам задължително да се възползвате. На много места по улиците има хамами за по 6 евро, но ако го направите в риада си усещането е невероятно - правят го специално за вас. Видях, че програмата ви включва и Маракеш и ако ми позволите бих ви препоръчала място за отсядане: Riad Dar Ourika Намира се в медината, обстановката е типична и всяка стая е различна, има хамам, персоналът е изключително любезен, закуската им е превъзходна, предлагат и типична вечеря, ако решите да си останете в хотела, сервират и алкохол. Риадът е близо до всички забележителности, които основно са в медината, и до Градините Мажорел. В края на 2017 година откриха голям музей на Ив Сен Лоран, ако имате интерес той също е в близост до градините, които според мен са най-големият оазис в Маракеш. Ако сте любители на уличната храна и не сте гнусливи яжте една вечер на площад Джем Ел Фна. Прекрасно място в медината е Terrasse Des Epices Restaurant Bar, а десертът им knafa ще ви накара да се върнете отново. Сервират и много типична храна, но в едни европейски условия. а това десертът Бих ви обърнала внимание на това да проверите дали пътуването ви не съвпада с някой голям религиозен празник, защото тогава не се работи. Ако имате някакви въпроси с радост бих отговорил. bon voyage 5 Връзка към коментар
Ивайла Публикувано: 20 януари, 2018 Сподели Публикувано: 20 януари, 2018 (редактирано) Нашата фирма за екскурзии, много сме доволни - https://www.facebook.com/MoroccoExcursionsCompany/?pnref=lhc. За Маракеш , освен Медината и градините на Мажорел - Кутубията, най - голямата джамия в Маракеш, ( емблемата на града, казаха ни , че е забранено да се строят сгради, по - високи от нея ,няма как да влезете вътре, но ще я виждате от много места), медресето Бен Юсуф ( Ben Youssef Madrasa, в Медината ) , Saadian Tombs - това най - много ми хареса, също дворецът Bahia и градините Menara. Oт летището във Фес до риада няма друг начин , освен такси/кола, поне аз не открих, 20 евро си беше стандартна цена. За Медината - имайте предвид, че това са 90км малки улички. Ние взехме гид от риада, 5 евро беше и въобще не съжалявам. Най - вече, че ни разказа много история и интересни неща. След две ходения във Фес не бих навлизала навътре в Медината сама, аз лично със сигурност ще се загубя...Освен Медината, имаше някаква панорамна гледка към нея, до там с кола. Ако ще вземате кола до Шефшауен - наблизо са Мекнес и Волубилис. За Шефшауен - освен синята Медина, наблизо има водопад - разходката е приятна, Испанската джамия е на един хълм, предполагам , че има много хубава гледка, но до там не стигнахме. И да пиете много чай! Благородно ви завиждам , че Мароко ви предстои:) Редактирано 20 януари, 2018 от Ивайла 6 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 20 януари, 2018 Сподели Публикувано: 20 януари, 2018 Фес има обществен транспорт от летището до централната гара в града. Типичен местен автобус ( Номер 16), билетчето е 80 ст. После от гарата до Медината е около до 2$ с такси. От моя риад предлагаха трансфер за около 17-18€, та цената която са ти дали е нормална. 5 Връзка към коментар
zvezda9001 Публикувано: 15 февруари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 февруари, 2018 Четвърти ден: Шефшауен - Айт-Бен-Хадду Тука си е цял ден път няма как. Резервирала съм един риад има много добри отзиви ще видим, казва се Paradise of silence Връзка към коментар
zvezda9001 Публикувано: 15 февруари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 февруари, 2018 Пети ден: Айт-Бен-Хадду (Ait Ben Haddou) – Уарзазате (Ouarzazate) – Мхамид (Mhmamid) Разглеждане на Айт-Бен-Хадду. Филмовите студиа в Уарзазате и по точно студио Атлас. Ако имаме време може да видим и касбата в Уазазате. И след това потегляме за Мхамдим, където имаме нощувка в ето този риад Dar Azawad. Шести ден: Пустинята Все още не съм резервирала някакъв тур но предстои. Върти ми се из главата нещо като наблюдаване на залеза на камили нещо такова гледах, че се предлагаше и нощувка в пустинята. Ако може да ми препоръчате фирма, която сте позлвали и сте доволни И за цена, ако може да ме ориентирате, колко вървят горе долу да знам за ориентир... Връзка към коментар
zvezda9001 Публикувано: 15 февруари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 февруари, 2018 Седми ден: Мхамид (Mhmamid) – Мерзуга (Merzouga) Сутринта ни връщат от пустинята вземаме си колата и потегляме за Мерзуга, където съм резервирала риад Ksar Sania по препоръка на магеланец, а и на база на коментари и оценки в booking. Релакс и разходка наоколо по дюните. Осми ден: Пустинята Тук отново ще си резервираме тур в пустинята имаше за посрещане на изгрева или нещо подобно, не съм го резервирала още, но предстои и това. Така, че този ден са пустинни забавления. Ние много си падаме по пустини, именно и това ме накара да направя този тур в Мароко. Девети ден: Мерзуга Връщане от пустинята (тура) и релакс край басейна. Следобеда ще наемем бъгита за каране в пустинята, много се радваме на такива приключения. Нощувката е в същия риад. Връзка към коментар
zvezda9001 Публикувано: 15 февруари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 февруари, 2018 (редактирано) Десети ден: Мерзуга (Merzouga) – Gorges Todra - Gorges Dades – Monkey fingers - Auberge La Fibule Du Dades(риада ни) Потегляме за каньона Тодра, тук имах доста затруднения докато намеря GPS координатите, дано да съм ги улучила. Да питам това ли са:31.588439, -5.594429? Разглеждаме снимаме се и т.н. След това потегляме и посещаваме Gorges Dades. Настаняване в риада ни Auberge la fibule du dades, избрах но на база отзиви. По залез слънце ще отидем да видим и Monkey fingers, не намерих никакви GPS координати, ще помоля ако някой знае да ми ги сподели. Благодаря за което Също да попитам имат ли такси по пътищата им, заплащат ли се и ако има колко струва? Ако имате някакви места за хапване и са ви харесали, също ще се радвам да споделите До тук съм стигнала с програмата, другата следващите дни Редактирано 15 февруари, 2018 от zvezda9001 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега