Прескочи до съдържание

Пътуване с бебе - въпроси, съвети, трикове

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 26.12.2018 г. в 12:17, Надето каза:

Здравейте, 

нека да побутна малко темичката с един въпрос 🙂 Как се справяте с часовата разлика при по-далечните дестинации? Ние сме с бебок почти на 7 месеца, в началото на декември пътувахме до Малта без никакъв проблем. Но вече почват да ни се въртят мисли за по-далечни местенца 🙂

2-3 часа часова разлика се понася лесно, не го мисли толкова :). Но имай предвид, че като пътуваш на изток по-трудно се свиква, а на запад е доста по-лесно.

По-големите разлики (10 часа примерно) от Канада за България лично за моите деца са кошмарни. Когато голямата беше на 7 месеца спеше през целия ден, и будуваше нощем. Малката беше на 2 г. и 2 месеца когато пътувахме от Канада за България - първите 6 нощи НЕ СПА ИЗОБЩО и много се измъчи, аз също не спах и след 6 безсънни нощи се чувствах като зомби. 

На запад като пътуваме за Канада е много лесно, никакви проблеми нямаме тук с тях, просто си лягаме по-рано, към 7-8 и ставаме по-рано, и за 2-3 дена се свиква.

• Харесвам 2
  • 5 години по-късно ...
Публикувано:
На 20.11.2017 г. в 17:12, Gripping каза:

На 16-ти август от дуо се превърнахме в трио - роди се дъщеря ни Искра. Нямаме възможност да я оставяме на баби и дядовци и сега, приблизително три месеца по-късно, дойде и логичния въпрос "Как се пътува с бебе?". Очевидно най-подходящият отговор е "По-различно." :lol: Но не е достатъчно изчерпателен, за да ме накара да се чувствам подготвена. :)

Част от въпросите ми са по-практични и донякъде се припокриват с въпросите на @Зани в темата ѝ:

1. Какво количество адаптирано мляко мога да нося в ръчния багаж? Тъй като е прахообразно вещество, предполагам, че не би трябвало да има проблем с количеството. И каква е политиката относно контейнерите за предварително измерени дози на млякото? От този вид. Има ли някакъв вид скенер, с който да проверят, че това е безопасна субстанция или ще трябва да опитам всеки един от порционите?
  2. Мога ли да нося в ръчния багаж голяма бутилка с бебешка вода или термос с преварена такава, понеже ще се наложи да ги храня около или по време на полета? (тук копирам @Зани :))
  3. Каква е политиката за посещение с Diners на летищните ВИП салони с бебе?

И имам малко по-философски въпроси:

1. На каква възраст бяха децата Ви, когато започнахте да пътувате с тях?
  2. Как реагират околните на дребосъците?
  3. Имате ли някакви съвети за успокояване по време на път? Какви са Вашите трикове, за да протече едно пътуване възможно най-гладко и без неприятни емоции?

Приемам и всякакви допълнителни съвети и предложения, за които не съм се сетила да питам. :)

Тъкмо гледам за пътувания с бебе и откривам, че лъвските родители са особено активни - моят втори син се роди на 17 август и вече ми се въртят идеи за приключения. 

Много добра тема и полезни съвети, а някой от вас правил ли е почивки с чартър, за 6-7 месечно бебе, ми се струва не лош вариант за първа по-далечна дестинация и качване на самолет без прекачвания. 

За подобни мързеливи активности никога не съм си помислял, ама сега май е удачен вариант 😁

Публикувано:
преди 11 минути , Coo каза:

@Worldismine Честито, да си го водите навсякъде! Взимай чартъра. 🙂🥰

Изглежда трябва да пусна такава тема - за изгодни оферти с чартър, поне не видях да има 🙂

Публикувано:
преди 21 минути , Worldismine каза:

Изглежда трябва да пусна такава тема - за изгодни оферти с чартър, поне не видях да има 🙂

Моите не са ти полезни, ама ние и в Египет и в Тунис бяхме с пакет от туристическа агенция. Е, не ни свърташе в хотела, но полет и хотел до там бяха от агенцията поне.

Публикувано:

@Worldismine Gullivair преди на сайта си пускаха билети до местата, до които изпълняват чартъри по програма на туроператор (напр. Малдиви). BH също имаха някакъв сайт, през който пускаха европейски дестинации. На Любо Еър/ALK по ковид съм звъняла или им писах да питам и ми бяха казали, че не продават, само с пакет по тур.програма. Един голям и много популярен туроператор (*не е по правилата на форума да се назовават български компании от сектора, затова така завоалирано) преди пускаше в полетите за Турция каквото остане, но в последните години Pegasus попокри дестинацията. Electra Airways май летяха само с програми на туроператор от Пловдив до места като Египет, Тунис. Ако си от района, виж. Аз съм в София и предпочитам трансфер на летище някъде отколкото да си причинявам с бебе/дете кола до Пловдив, нощувки там и т.н. Още повече, че и дестинациите не ми бяха по вкуса.

Много ще се радвам някой да добави само за седалки в чартърите, защото нонстоп полет от домашното летище понякога е безценен - между изпилена цена и изпилени нерви от бебе/дете, няма място за сравнение:) А от друга страна, не винаги местата за настаняване в пакетите или програмите на туроператора са ни по вкусовете. 🙂

Не че с това училище на детето още ще мога да си вея коня както ми скимне в учебни дни...

Публикувано:
преди 19 часа, Worldismine каза:

Тъкмо гледам за пътувания с бебе и откривам, че лъвските родители са особено активни - моят втори син се роди на 17 август и вече ми се въртят идеи за приключения. 

Много добра тема и полезни съвети, а някой от вас правил ли е почивки с чартър, за 6-7 месечно бебе, ми се струва не лош вариант за първа по-далечна дестинация и качване на самолет без прекачвания. 

За подобни мързеливи активности никога не съм си помислял, ама сега май е удачен вариант 😁

От ден-два обмислям как да формулирам подобна тема, че някак с децата схемата с 8 прикачвания в определени моменти ми идва напраягаща. Не, че не го правим, ама ми се иска да опитам и нещо по-опростено.
Имам мерак за нещо през януари, дори да не е много далечно - Египет, Мароко, нещо друго в северна Африка, ама хал хабер си нямам къде да търся и към какво да се ориентирам, като никога не съм купувал чартъри (с такава цел), още по-малко цели пакети с туроператор.
п.с. Добре осъзнавам, че точно тук може би идва малко еретично да се говори за това. 

Публикувано:

Аз  все си мисля, че чартъри се взимат през туроператора винаги, освен по огромно изключение. Та търси пакети из агенциите.

Споменава се, че ако няма достатъчно пакети разпродадени можеш да купиш само полет, но това е само в последния момент и май напоследък не се случва.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, stormbringer каза:

От ден-два обмислям как да формулирам подобна тема, че някак с децата схемата с 8 прикачвания в определени моменти ми идва напраягаща. Не, че не го правим, ама ми се иска да опитам и нещо по-опростено.
Имам мерак за нещо през януари, дори да не е много далечно - Египет, Мароко, нещо друго в северна Африка, ама хал хабер си нямам къде да търся и към какво да се ориентирам, като никога не съм купувал чартъри (с такава цел), още по-малко цели пакети с туроператор.
п.с. Добре осъзнавам, че точно тук може би идва малко еретично да се говори за това. 

Малко офтопик-дали с агенция или самостоятелно, проверявай актуални отзиви за това дали хотела, който изберете семейно има отопляем басейн или някаква зона с повече завет, защото в Северна Африка може да е топло, но температурите не са супер летни и според възрастта на децата, вятъра да не им хареса... Това, ако отивате за почивка с игри на плажа, а не културни обиколки.

За Египет има доста предложения, наблюденията ми от предишни години са, че ALK, Bulgaria/European Air Charter, даже България Ер правят полети с туроператори,... но въпреки че бръмчат едва ли не като маршрутки, не пускат седалки на свободна продажба. Вероятно е вариант да имаш свой човек в туроператор или а/к, но аз нямам. 🙂

За твоите дестинации вариант ти е пакет през агенция от тук до там с полет и настаняване, а там дневни екскурзии с местни тур.агенти. Например в темите за Египет много хора са споделяли мнения за местни  фирми в Хургада с чалъми да се пазариш за цена с тях (не са български и затова е по правилата) .

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Честита 2025 година на всички, да сте здрави и да пътувате безгрижно!

Позачудих се дали да се ограмотявам сама или пък да си ровя в бг мама. Ама засега май ще се надявам познати лица да ми спестят от времето за четене, че да не се излагам пред непознати с атрофиралия си мозък :yes: 

1/ Билети:

Какви билети се купуват и как се лети с най-често ползваните от България - wizzair и ryanair? Купуваме билети за нас и се обаждаме на колцентър да ни добавят и бебе или можем сами да си го добавим? Във всеки един момент ли можем да добавим бебе към резервацията си? Има ли някакви предимства от самото начало да купя и за бебето? Виждам, че трябва да пътува в скута ми или на столче? Кое какви предимства има? Таксата за бебе включва ли взимането на повечето му багаж или е вероятно да имаме нужда и чекиран? 

Май при ryan може да избегнеш такса бебе 25 евро и купуване на място, да му вземеш билет за възрастен, да го смениш в чата и да платиш две съседни места. Така обаче ще имам ли право на същия багаж за бебе? При wizz има ли сходен вариант? 

2/ Документи: 

Какви документи на детето ще са ни необходими в случай, че пътуваме заедно двамата родители? Сигурно на бебето му трябва паспорт, но някакви медицински документи, ваксинации и тн нужни ли са ни в Европа? Има ли някакви общи страници, на които поне за ЕС да мога да си чета регулации и препоръки както на външно министерство, ама за бебета и нещо да описва за ваксини, райони, епидемии и ... ? 

3/ Подходящи терени:

Има ограничения при допустимата надморска височина, което удря по едното ни хоби. Има ли някакви препоръки за пределни температури, влажност? Обмисляхме да си купим количка за всякакви терени на thule, но започва да ни изглежда огромна, а не знаем в България въобще ще намерим ли подходящи пътеки и дали не е по-просто да заложим на ергономична раница. Отзивите на малкото познати родители обаче ни оставят с впечатлението, че бебетата не искат да седят в раница и тези артикули седят недокоснати у тях. Някой с по-положителен опит?   

4/ Привлекателни за бебетата гледки и звуци: 

Бебетата обичат ли да слушат вълните или птиците? Има ли някакви места, на които са по-щастливи и мога да предвидя за посещение първата година или всички бебета са различни и ще сбъркаме каквото и движение да предприемем? 

5/ Полезни вещи за пътуване:

Не ми се живее в София лятото и вероятно ще злоупотребяваме с гостоприемството на някои роднини извън града докато натрупаме познания и сме готови да пробваме истинско пътуване. При всички положения обаче ще се радвам на съвети как най-безболезнено да сменяме мястото, на което бебето пребивава. 

Публикувано:
преди 17 минути , Lindt каза:

Честита 2025 година на всички, да сте здрави и да пътувате безгрижно!

Позачудих се дали да се ограмотявам сама или пък да си ровя в бг мама. Ама засега май ще се надявам познати лица да ми спестят от времето за четене, че да не се излагам пред непознати с атрофиралия си мозък :yes: 

1/ Билети:

Какви билети се купуват и как се лети с най-често ползваните от България - wizzair и ryanair? Купуваме билети за нас и се обаждаме на колцентър да ни добавят и бебе или можем сами да си го добавим? Във всеки един момент ли можем да добавим бебе към резервацията си? Има ли някакви предимства от самото начало да купя и за бебето? Виждам, че трябва да пътува в скута ми или на столче? Кое какви предимства има? Таксата за бебе включва ли взимането на повечето му багаж или е вероятно да имаме нужда и чекиран? 

Май при ryan може да избегнеш такса бебе 25 евро и купуване на място, да му вземеш билет за възрастен, да го смениш в чата и да платиш две съседни места. Така обаче ще имам ли право на същия багаж за бебе? При wizz има ли сходен вариант? 

2/ Документи: 

Какви документи на детето ще са ни необходими в случай, че пътуваме заедно двамата родители? Сигурно на бебето му трябва паспорт, но някакви медицински документи, ваксинации и тн нужни ли са ни в Европа? Има ли някакви общи страници, на които поне за ЕС да мога да си чета регулации и препоръки както на външно министерство, ама за бебета и нещо да описва за ваксини, райони, епидемии и ... ? 

3/ Подходящи терени:

Има ограничения при допустимата надморска височина, което удря по едното ни хоби. Има ли някакви препоръки за пределни температури, влажност? Обмисляхме да си купим количка за всякакви терени на thule, но започва да ни изглежда огромна, а не знаем в България въобще ще намерим ли подходящи пътеки и дали не е по-просто да заложим на ергономична раница. Отзивите на малкото познати родители обаче ни оставят с впечатлението, че бебетата не искат да седят в раница и тези артикули седят недокоснати у тях. Някой с по-положителен опит?   

4/ Привлекателни за бебетата гледки и звуци: 

Бебетата обичат ли да слушат вълните или птиците? Има ли някакви места, на които са по-щастливи и мога да предвидя за посещение първата година или всички бебета са различни и ще сбъркаме каквото и движение да предприемем? 

5/ Полезни вещи за пътуване:

Не ми се живее в София лятото и вероятно ще злоупотребяваме с гостоприемството на някои роднини извън града докато натрупаме познания и сме готови да пробваме истинско пътуване. При всички положения обаче ще се радвам на съвети как най-безболезнено да сменяме мястото, на което бебето пребивава. 

Аз съм пропуснала, че сте в очакване на един малък магеланец 😘

Съвети с Wizz и Ryan нямам, но с  предполагама, че не е много по различно останалите авиокомпании. Още при резервиране на билета, резервираш и бебе - има графа бебе от 0-2 години. Обикновенно се плаща 10% от билета ( летищните такси мисля че са това). Ако искаш бебето да седи в кошница за кола- трябва да му вземеш нормален билет и да си вземете кошницата за кола. Количката може да я вземете безплатно или я давате на извънгабаритен товар или на самият гейт.

Аз винаги слагах децата в слинг или раница и така ми беше най- лесно на летището. Даже на някой летища не са ме карали да вадя детето от раницата минавайки секюрити.

Относно документи ако сте двамата са ви нужни същите документи като  за възрастен - т.е. Паспорт

Зависи колко е голямо бебето може к на по висока надморска височина- ние бяхме с бебе на 9 месеца в Давос и се качихме до 2500 м и не сме имали проблем, но с новородено не бих рискувала. През цялото време я носех в една ерогономична раница и нямах проблем. Аз имам много положителен опит с бебеносене , както и всичките ми приятелки с деца.

Моето мнение е че колкото са по- малки бебетата толкова по лесно се пътува и даже градски пътувания са много лесни. Като проходят градските пътувания са малко по напрягащи. 
Ние нашите ги влачим от 2 месечни по  самолети и почивки и до сега не сме имали кой знае какви драми 😊

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

За билети - има си тип бебе, купува се заедно с родителите, без място. Уиз и Райън имат такса бебе, другите нямат. Трябва като купувате да му знаете името и рождената дата (предполагам датата не е толкова важна). Пък си преценявате как е по-евтино и дали ви трябва допълнително място.

За бебе дават допълнително багаж 1 малка чанта, ако му вземете билет с място пак има право на една малка чанта, та е все едно.

Според мен си е до бебе, няма проблем с раница, докато не е стане голямо та да получиш херния (yours truly). Както и какво харесва, ми не знам. Както дойде. За разходки, имате кола. Вземете кошче за бебе за кола задължително. Има едни с основа, която седи в колата, слагаш бебето в кошчето вкъщи, слизаш и само го щракваш на място. Паспорт ви трябва, застраховка...

Абе един съвет. Не можеш да прецениш още отсега какво ще стане. Живота изведнъж се променя нагоре с краката и всичко е различно. Просто се случва и трябва да свикваш, не се мъчи да предвидиш нещата.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

Дори да има място, при излитане, кацане и турбуленция бебето трябва да седи в скута, вързано с колан, а не на мястото му. Така че не е чак толкова важно има ли място или не. На междуконтиненталните полети се избира първия ред, там има място за закачане на кошче и едни кошчета за бебе, та не ти трябва място. Ама не съм ползвал.

При излитане и кацане му се дава да суче или биберон, че иначе болят ушите и плаче.

Имаше няколко емблематични случаи в новините как родителите раздават на съседите си по места бонбони с бележка, в която се извиняват за неудобството, ако бебето плаче и тн, просто като идея ако си тръгнала да се подготвяш 😀

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

В какви сладки спомени ме връщаш! С бебенце в ръце.

1. Билетите се взимат както са казали по-горе. Има си по възраст къде да отбележиш при пътуване с дете. До колкото си спомням родителите с деца влизат в самолет с предимство.

2. Документи -паспорт. На моето като извадихме паспорт на почти месец, още не можеше да си държи главичката. Ваксинации никой никъде не гледа. До колкото си спомням, календарите за детски ваксини са различни в различните държави. Така че всеки си спазва за държавата в която живее. 
3. Раница за бебе имахме и ние, но не я използвахме. Нещо не беше удобна на ММ. Путувахме със слинг и малка сгъваема количка. Количката я даваш като се качваш в самолета и като слизаш си я взимаш от товарното. Количката я ползвахме доста години. Все пак детето се изморява, спи му се.Бебето в самолета е с колан, вързан за с колана на майката или таткото. Като забележите, че бебето се стресира го сложете да суче. Сученето много успокоява.  За къси полети бебето не го вадех от сучене. То се успокоява и заспива, после се пробужда, пак суче и така.  По принцип ни слагаха на места където около нас има деца. Така няма притеснения за околните ( или така си мисля).

4. Привлекателни за бебета гледки- не съм мислила за такива неща. Бебетата като са съвсем малки не виждат много добре и виждат май по-малко цветове. До колкото си спомням им харесва бръмченето на самолета, но не излитането и кацането. 
5. Кърмене. Където и да си няма да имаш никакви проблеми. Друго нещо за което се сещам и е лесно, е да спите с бебето. Така не търсиш креватчета, нито се будиш нощем да видиш какво става. Спите си заедно, гушкате се и се наслаждавате един на друг. Няма плачове, няма ревове.
А, грешка която съм правила е да оставя бебето на столчето в колата да плаче за да свикне. Някакъв кошмар. Не искам и да си спомням. Всяко бебе е различно, но според мен не е правилно. 
Другото за което се сещам, е че винаги дават три седалки за семейство с бебе. Значи ако сте двама с бебе, дават една седалка свободна. С бебе пускат да минава контейнер с вода, не те карат да я изхвърлиш (!по спомени).

Приятно пътуване и обикаляне!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

за ваксини, за малки бебета няма изисквания

дори ако тръгнеш за Африка и Южна Америка, където има изисквания за жълта треска не важи за бебета. Ама надали ще тръгнете толкова рано натам, не че не живеят бебета тука, ама още няма да сте на тоя свят от недоспиване и емоции няма смисъл да планирате такива пътувания 😀

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

1. Билети - пробвай да стигнеш до плащане на резервация, за да се ориентираш как се калкулира цената за 2+1. По спомен за 0-2 г. е цена за билетите за възрастни + фиксирана цена за бебето, често при добри оферти двата билета за възрастни ни излизаха колкото едната фиксирана такса за детето. Бонус е, че вземаш количка и чанта за детето без да плащаш допълнително... Това, ако си ги носиш. Имала съм и бързи пътувания, за които съм решавала, че няма какво толкова да се носи, там се продава и даже е по-евтино.
Ако от сега искате да купите билети и след раждането да добавите и бебето към резервацията, с това нямам опит.

На излитане, кацане и при турболенция задължително седи в скута на родител с малък колан, който се прикача за колана на родителя. Ще ви покажат как, не е някакво овъртане.

2. Документи:
- Вадите задграничен паспорт на детето, дори да летите в България и Шенген, за бординг искат документ (по мой опит). За ваденето на задграничния, трябва да сте двамата родители и да носите акта за раждане, виж в сайта на министерството. Бебето  го снимат там, родител го държи да гледа към камерата, те си знаят как да изрежат снимката за документа после.
- ЕЗОК карта - там може само един родител да подаде, изписването на името на детето на латиница да е по паспорт. Имам само положителен опит от тази карта. За възрастни важи 1 година, но за децата едно вадене важи 5 г. Безплатна е.
- Когато тръгвате да пътувате, допълнителна застраховка никога не е излишна.
- Документи за ваксинации и тестове не искат (това беше за Ковид и отпадна, дай боже, да не се случва пак). В първите месеци ваксинациите в България по имунизационен календар са доста, по спомен всеки месец за нещо ги бодат, пък ако се случи грипна епидемия, не ги извършват и ги отлагат, пък определен интервал между тях, пък да е напълно здраво... Нашата лична беше много стриктна в това отношение и доста ме напрегна в първите 6 месеца едно време, но имам приятелки, чиито лични лекари бяха много чил - епидемия или не, по две ваксини едновременно им бодяха и ги пращаха да си живеят живота.
- За преглъщането на мляко и вода при набирането на височина и кацането вече са ти писали.

3+4) Както дойде и както се развиват нещата. При зимните и летните бебета нещата се случват по различен начин. Много бързо се променят в този период, бебетата на 1, 3 и 6 месеца са хора, които нямат нищо общо. Приятелки с пролетни и летни не се спираха от първия месец 🙂

5) Вещи:
- Което работи за теб. Аз имах количка-танк за града и на 6 м., когато вече може да седи, вкарах в инвентара и втора лека количка за пътуване. Тя не беше само седалка, имаше и легнало положение, за да може да изкарваме по дни и вечери навън. Имах и носилка, в ранните месеци не, но когато стана на 6-7 месеца и повече, аз бях доволна от резултатите в укротяването.
Ще прочетеш 1001 експертни съвета коя носилка е по-добрата за 2025, коя поза за носене е най-здравословна, коя прави връзката между бебето и майката най-силна. Най-добрата е тази, в която ТО не реве, дори да е най-презрения от разбирачите евтин парцал на пазара. Ако реве, не е добра и толкова.
- Имаше преди сайтове за наемане. Преди да купите нещо, наемете или заемете от познати, защото иначе се трупат купчини безполезни вещи, за които даже все не ти остава време да ги продадеш.
- Сменяйте местата както за вас е добре и ви прави спокойни. В повечето случаи на бебето не му пука къде е, стига да не го боли, да може да спи и да яде. След коликите идват зъбите, между тях се прокрадва Сополът, месец след месец, безкраен купон и недоспиване за всички у дома.
- Където и да ходите, не тръгвайте по джобовете без мокри кърпички и торбички за повръщано. 😉 И памперси. Случва се по-често отколкото човек очаква. Стискам ти палци да имаш кърма до захранването, за да не носите навсякъде една торба пакетчета и шишенца, което може да скапе всяко излизане от дома за по-дълго време.

Пожелавам ти да имаш леко раждане, здраво неревливо бебе и хормоните да са милостиви към теб след раждането. Всичко друго ще се нареди в движение, дори не винаги да е по план!

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

Coo много си права за пътуването на летни и зимни бебета. Моето е лятно и не се спряхме. 
Имам неприятен спомен от кораб на един месец. Беше му толкова интересно, многолюдно и сигурно страшно, че се наложи да отидеме в медицински кабинет на спокойствие. Нямаше свободни кабини, иначе щяхме да вземеме.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 51 минути , neuromancer каза:

за ваксини, за малки бебета няма изисквания

дори ако тръгнеш за Африка и Южна Америка, където има изисквания за жълта треска не важи за бебета. Ама надали ще тръгнете толкова рано натам, не че не живеят бебета тука, ама още няма да сте на тоя свят от недоспиване и емоции няма смисъл да планирате такива пътувания 😀

Африка няма да е, да. Аз самата имам достатъчно проблеми с насекомите, така че да имам големи резерви за подобни места. Коста Рика и Миндо в Еквадор не съм ги отписала обаче 🫣

Тая известна надежда около първата година да избягаме за по-дълго в Тайланд (друго по-културно тропическо място), защото втора зима в софийската мъгла не знам дали ще издържа, а някъде след 8-мия месец ми се струва, че спират ежемесечните ваксинации при нас. 

Малко е рано да планирам с нероден Петко, ама навън е ужасно и аз между йогата и дрямките усещам, че скучая :blush:

Публикувано:

Не видях да е споменато, за бебета/деца, полезен документ при пътуване е многоезичнo извлечение от акт за раждане (на 3 езика е - български/английски/френски). Вади се от общината в който е съставен акта за раждане, а може и по ел. път да се заяви, струва 3лв. ако не бъркам. Ако се наложи по някоя граница да доказвате, че вие сте родителите върши чудесна работа. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Африка няма да е, да. Аз самата имам достатъчно проблеми с насекомите, така че да имам големи резерви за подобни места. Коста Рика и Миндо в Еквадор не съм ги отписала обаче 🫣

Тая известна надежда около първата година да избягаме за по-дълго в Тайланд (друго по-културно тропическо място), защото втора зима в софийската мъгла не знам дали ще издържа, а някъде след 8-мия месец ми се струва, че спират ежемесечните ваксинации при нас. 

Малко е рано да планирам с нероден Петко, ама навън е ужасно и аз между йогата и дрямките усещам, че скучая :blush:

Планирай си и се кефи. Моето като беше на 7 месеца уж вече свикнали с организацията и всичко, реших да ходим след месец в Мароко, то пък в последния момент направи алергична реакция и поспахме известно време в Токуда. За късмет ни изписаха точно в деня преди полета и заминахме с една торба одобрени от алерголог сухари. Беше топ, даже студ не студ на водата, топна дупе в океана. 🙂 Малките имат талант да саботират всеки план, но като приеме човек, че пътят може да покриволичи, не губи дестинацията и след години само хубавото остава в спомените. 😉 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 15 минути , Coo каза:

Планирай си и се кефи. Моето като беше на 7 месеца уж вече свикнали с организацията и всичко, реших да ходим след месец в Мароко, то пък в последния момент направи алергична реакция и поспахме известно време в Токуда. За късмет ни изписаха точно в деня преди полета и заминахме с една торба одобрени от алерголог сухари. Беше топ, даже студ не студ на водата, топна дупе в океана. 🙂 Малките имат талант да саботират всеки план, но като приеме човек, че пътят може да покриволичи, не губи дестинацията и след години само хубавото остава в спомените. 😉 

Нашето ще се появи с настъпването на пролетта и до 7-мия месец ще е саботирало един куп планове със сигурност. Ако не се е метнало на мен по проклетия, ще има кой да ни гледа детето и затова се чудех не може ли в последния момент да добавям бебе към наша съществуваща резервация, вместо да е при покупка на билети. 25 евро не е много за тази гъвкавост. 

Публикувано:

Мисля, че не е проблем да се добави в последствие. Аз съм го правила един или два пъти, но със Суис и не беше проблем. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Може и в последния момент, но трябва през кол центъра или другите присъствени канали, не онлайн.

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Вече не помня точната процедура да му вземеш собствена седалка при Ryanair, ама беше такава мъка с разни кол центрове и кой какво разбрал, че го направихме точно един път и не повторихме.

За ергономичната раничка - не си говорила с мен. Износихме си го до почти година и половина с нея. И се чувстваше страхотно в нея. Даже за приспиване я използвахме много често, понеже като го сложехме вътре и заспиваше веднага.
Резки промени на звуците са стресиращи - монотонни са по-скоро успокояващи. Било шум на вълни, прахосмукачка, самолет и т.н.

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.