Прескочи до съдържание

Как страстта към пътуването помага в ежедневния живот?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , Rainy каза:

Ахахахахахахахааа... все едно ми надничаш в екселската таблица за планиране на едно пътуване.. хахахахахахахахаахахаа 

Само да не почнем да си мерим таблиците, че ще стане страшно :vinsent:

• Смея се 8
Публикувано:
В момента, Георги Матеев каза:

Само да не почнем да си мерим таблиците, че ще стане страшно :vinsent:

На теб ти трябва не Excel таблица, а Access Database бе, човек xD 

Публикувано:
14 minutes ago, Rainy said:

Ахахахахахахахааа... все едно ми надничаш в екселската таблица за планиране на едно пътуване.. хахахахахахахахаахахаа 

Ако решиш да предизвикаш себе си (или просто за cross-check validation), има plug-ins за ексел, които решават оптимизационните проблеми за минимално време, използвайки апроксимации. В повечето случаи решенията са много близо до оптимиалните. Но това е нож с 2 остриета - може да породи голяма радост или голямо разочарование. Или и 2-те... :) Със сигурност маха удоволствието от планирането, защото за милисекунди решава задачка, която иначе отнема дни. :)

• Смея се 1
Публикувано:
В момента, akair каза:

Ако решиш да предизвикаш себе си (или просто за cross-check validation), има plug-ins за ексел, които решават оптимизационните проблеми за минимално време, използвайки апроксимации. В повечето случаи решенията са много близо до оптимиалните. Но това е нож с 2 остриета - може да породи голяма радост или голямо разочарование. Или и 2-те... :) Със сигурност маха удоволствието от планирането, защото за милисекунди решава задачка, която иначе отнема дни. :)

Ти много надцени програмите и подцени максимализма ми... Смея се от сърце просто! 

Публикувано:
5 minutes ago, Rainy said:

На теб ти трябва не Excel таблица, а Access Database бе, човек xD 

Според мен и Access няма да издържи... Ще трябва някоя "тежка артилерия" - тип Couchbase...

• Смея се 2
Публикувано:
преди 6 часа, Topfly каза:

Не бих се съгласил с Георги, че пътуването е хоби. Пътуването е доста повече от едно хоби! То е част от смисъла на живота! Според руският писател Павленко животът не е дните които са изминали, а дните за които си спомняме! Когато остареем и погледнем назад живота за какво ще си спомним?

- За пътуванията и местата които сме посетили по света.

- За интересните случки, които са ни се случили по време на пътуване.

- За раждането на децата ни, за завършването на училището, университета и т.н.

- За различни културни и спортни събития, които са ни направили впечатление.

- За книги, филми, театрални постановки и т.н. които са ни впечатлили.

- За отделни изключителни постижения в работата, бизнеса и т.н.

- За купуването на къща, мечтана кола и т.н.

-За голямата любов..

Ако чисто статистически сравним броят на запомнящите се събития при пътуване с другите категории ще видим, че единствено книгите, филмите, театралните постановки, спортните събития и други подобни могат да се сравняват по брой. За разлика от тях обаче пътуването е нещо реално и истинско, а не някакво виртуално създаване на емоции. Не искам разбира се да подценявам виртуалните емоции, които предоставят книгите, филмите, спортните събития, концертите и т.н. Те също са част от пълноценния живот, но не е добре човек да опознава света само през такива виртуални канали.

За какво обаче няма да си спомняте, когато остареете и направите равносметка на живота си?

- Няма да си спомните за сивото ежедневие.

- Няма да си спомните за ежедневния кеф който ви носи притежанието на някой скъпи предмети. (Купуването на ферарари и първият месец каране сигурно е запомнящо се събитие, но да карате цял живот ферари е сиво ежедневие)

- няма да си спомняте какво сте яли, пили и т.н. през сивото ежедневие.

- няма да си спомните отделните дни прекарани дори най-хубавия плаж в света, ако сте повтаряли 100 пъти посещението на дадения плаж (Това ще бъде един, а не 100 добри спомена)

- няма да си спомняте къде и с кого сте купонясвали, ако това са еднотипни редовни купони.

- Няма да си спомняте за отделните дни прекарани в 99% от хобитата. Рибарите сигурно си спомнят за деня, когато са уловили най-голямата риба в живота си, но едва ли си спомнят за всеки ден прекаран в риболов.

Неорганизираното пътуване освен че дава много по голям смисъл на живота помага и за ежедневието. В какви сфери може да помогне?

- Човек става много предприемчив, защото се научава да се справя с непознати ситуации, места, култури, като в същото време с минимални пари се опитва да получи максимално добра услуга. Това ноухау е много полезно в работата и бизнеса.

- Опознаването на чужди култури, бизнеси, практики и т.н. могат да помогнат за много по лесното адатптиране на отделни идеи в държавата където живееш.

- Опознаването на чужди култури прави хората много по толератни и намалява шанса от войни, етнически конфликти и т.н.

- самостоятелното пътуване принуждава човек да комуникира на най-ралични чужди езици, като същевременно не само практикуваш езика, а и се научаваш на различните културни особености при комуникацията.

@Topfly,не съм съгласна,че спортните събития и концертите са виртуални емоции.Присъствала съм на много такива мероприятия от съвсем крехка детска възраст.Няма как да забравя Ингемар Стенмарк и Алберто Томба.Бях в еуфория на пистата!И още много любими спортисти и рок изпълнители,които са ме вдъхновили и съм била безкрайно щастлива да ги видя пред мен.Дори и посещението на стадиона Ноу Камп ме остави без дъх,както и музеят към него.

Разбира се,всичко е въпрос на много лично усещане при всеки.И мисля,че освен пътешествията,които са приоритет на магеланци,има още много интересни събития и вълнуващи моменти,които осмислят живота.И го правят пъстър,пълноценен и красив! :)

преди 4 часа, vorbis каза:

Мисля, че емоциите от пътешествията на лично ниво са важни за всеки един магеланец. Тук са бягство от сивото ежедневие, зареждане с позитивни емоции, развиване на начин на мислене как да съставянеме план, и то реалистичен с добър тайминг, срещи с нова култура, обичаи, хора и т.н.

Ако излезем обаче от личния план и погледнем по-общо за цялото българско общество, мисля, че ще се съгласим, че тенденцията българите да пътуват повече зад граница е чудесна. До преди 20-ина години пътуването по света не беше позволено на обикновения човек. Тази привилегия имаха само хора, близки на режима. А на "простолюдието" беше набивано в главата, че по-хубава от татковината няма никъде по света и че е земен рай. (Не споря по този въпрос. Красиви места има в България и с удоволствие ходя из планините й!) А който се опиташе да избяга от рая, биваше разстрелван или печелеше билет до Белене и урановите мини, а при успешен опит за бягство му се лепваше определение "невъзвращенец". В резултат обществото ни беше станало консервативно, подозрително, дори мразещо чуждото и непознатото. Това не беше същото общество, което е спасило своите евреи. Напротив, насаждаше ни се, че турците всеки един момент могат да ни нападнат, че пращат диверсанти, гърците - че ще ни излъжат... 

Ако отидеш обаче в Истанбул, решиш да се пошляеш из улиците и срещнеш обикновените турци и си поговориш с тях, може да видиш, че това са същите хора, със същите проблеми, тревоги, мечти, идеали. А всичко останало са политически похвати от типа "разделяй и владей" от времето на Римската империя, прилагани от онези човечета, изкачили се високо по стълбата, за да си постигат целите.

Но колкото повече хората пътуват и могат свободни да дишат чуждия въздух, толкова повече хора ще има, които да могат да оценят общочовешките ценности и родината.

И сега пак обратно към личния въпрост как страстта към пътуването помага в ежедневния живот. Ами помага ми като ми дава надежда. Надежда, че може би утре обществото ни ще бъде по-толерантно, по-отворено, по-космополитно и приемащо различията.

@vorbis,прекрасен коментар!

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

В ежедневието, пътуванията ми запълват всяко парченце хартийка.Разбирайте, че след него остават купища листчета, които си обещавам, че ще организирам заедно с домъкнатите килограми брошури и карти, а всъщност пъхам в тефтер и разделям.Операцията по обединяването им вероятно ще се осъществи в преклонна възраст,когато няма да мога да ходя никъде.

Издигнах се на висока позиция в очите на племенниците ми, сред които вече има кандидат магеланка, и семейните разговори често са на тема - Къде е кака?

Прекрасните емоции пък съм трансформирала в анти стрес  наричания от рода на - Продължавайте да се пробвате да ме ядосате, през това време аз ще се отбия до Виена, че нещо ми залипсва.:dancing:

Донесоха ми и познанства с хора, които много,много ме топлят.

Имам си още една тема за разговор с колеги.

Вече си имам моят клуб по интереси и неговата прекрасна инициатива за месечни сбирки.:wub:

Разбира се и развивам нови полезни умения от рода на:как да си купя евтин билет за...,как да си харесам хотел в ...,какво да си хапна еди- къде си...,кога да ида в... и естествено пълноценни  географски и исторически знания.

Пропускам нещо, но то едно ли е?

• Харесвам 9
Публикувано:

По аналогия с една реклама - не е задължително да ми помага (или да осъзнавам с какво), но толкова ми харесва, че просто не мога да се въздържа:-)

• Харесвам 5
Публикувано:

Разширява ми кръгозора, въпреки че не съм страстно пътуваща. Не че не ми се ще. Но пък и идеята за бясно препускане за мен би била убиец, както на страстта, така и на удоволствието, предполагам причините, които водят до това са недостатъчното време, фианси и т.н. Така де, малко биха имали смелостта да последват Драгана в Арабската ù мечта :)  (хич не и завиждам). Събуди отдавна умишлено приспания интерес към география, история, чужди езици, фотография..., толкова, че не остава време за всичко, а дори да остане мозъкът ми сам се изключва.

И за да е по-смешно: в началото, когато Основателя се занимаваше усилено с основаване му завидях на знанията и уменията и се записах на разни курсчета, за които имаше възможност -  по уеб-дизайн, фотошоп, ексел (последното беше такава убийствена досада, че го зарязах по средата), че като ме срещаха ме питаха сама ли ходя или някой ме праща. От скучния уеб-дизайн преподавателя окончателно „ме разкара”, след като отдели поне 5 мин. за обяснения, че  който не пуска мишката ще му се възпалят карпалните канали (ръцете…)

Сега все повече расте убеждениeто, че да сбъдваш нечии чужди „мечти” , пренебрегвайки собствените си желания и потребности , не е мисията ни на тази планета :)

На този етап угодия нямам и ще се кара  на автопилот

За там, където съм ходила – освежаващо разнообразие, някое весело приключение, някое сконфузно (като да снимаш военен без да се усетиш и да те привика да триеш снимки)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, jungfraujoch каза:

@Topfly@vorbis,не съм съгласна,че спортните събития и концертите са виртуални емоции.Присъствала съм на много такива мероприятия от съвсем крехка детска възраст.Няма как да забравя Ингемар Стенмарк и Алберто Томба.Бях в еуфория на пистата!И още много любими спортисти и рок изпълнители,които са ме вдъхновили и съм била безкрайно щастлива да ги видя пред мен.

Виртуалната емоция я използвам в смисъла, че не ти си изпълнителя или играча на терена и по този начин не си пряк участник в събитието. Музиката освен това те пренася виртуално в един измислен и различен свят. Това естествено не е лошо, а напротив и не исках да вложа никакъв пейоративен смисъл в тези виртуални преживявания. Просто исках да направя разликата между самостоятелното пътуване, където ти си основния герой в събитията и докараните в твоя град емоции под форма на книги, филми и културни или спортни събития, където си основно зрител, а не участник. Разбира се когато пътуваш до даден град за дадено събитие нещата се смесват.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, Eager_Traveler_Paul каза:

Само преди да започна да вметна нещо, че ми се наби много на очи. Психозата е тежко патологично състояние, при което индивида размива границите на реалността с фантазното, губят се социални връзки и се задълбава в собствен халюцинаторен и изкривен свят. При психозата се срещат халюцинации, най-често слухови, налудности за преследване, натрапливи мисли и прочее. Шизофренията, например, е най-тежката психоза. Знам, че си го писал в смисъл, сходен на фанатизъм, ама така професионално ме жегна, та да поясня...

@Георги:drinks:

По тази логика всички идеи във филмите, в които КГБ е срещу ЦРУ и обратното са чиста шизофрения, и разбира се подтик към такава. А върха беше една американска статия, в която описваха, че най-щастливи били в западна Европа, при това в страните на север, съгласно разни коефициенти за измерване на щастието. Да ама се носят слухове, че точно в тези страни броят на самоубийствата е най-голям, което леко се размива с американската визия за щастие.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано: (редактирано)
преди 11 часа, Asterisk каза:

По тази логика всички идеи във филмите, в които КГБ е срещу ЦРУ и обратното са чиста шизофрения, и разбира се подтик към такава. А върха беше една американска статия, в която описваха, че най-щастливи били в западна Европа, при това в страните на север, съгласно разни коефициенти за измерване на щастието. Да ама се носят слухове, че точно в тези страни броят на самоубийствата е най-голям, което леко се размива с американската визия за щастие.

:offtopic:

Има си параноидни черти и тенденции, има си и чиста параноидна шизофрения. Има и налундости за преследване. И трите са различни и се характеризират по специфичен начин. А иначе тия изследвания са ми смехотворни. В страни като Дания и Балтийските държави самоубийствата са с най-голям процент в целия свят. Като тук не говоря наизуст, а се осланям на неврологични и психиатрични изследвания, дето ги правят лонгитюдно вече доста години. Те оглавяват списъка и с процент пациенти, болни от хронична депресия, биполярни и т.н. разстройства на настроението. Там огромна роля играят белите нощи и тъмните дни, а и самият им начин на мислене им разкатава игричката. За сравнение, една от наистина най-щастливите държави се водеше Еквадор или някоя от другите съседни на нея.

А относно американските изследвания - ако не са от научни публикации само се усмихвай и си продължавай напред, че пристрастието при тях е страхотно. Да не говорим, че там честа практика е Компания X плаща сумата от -- долара, за да се направи проучване, което специфично да подкрепи тяхната хипотеза. И, естествено, в такъв случай извадката е малка, манипулират се променливите и т.н. :whistle:

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 2
Публикувано:

За мен страстта към пътуването е едно от най-интересните ми и любими  хобита.Първото ми пътуване е било,когато съм била на 1 месец.До Витоша.:)Първият ми рожден ден е бил в Трън.В семейството ми винаги се е пътувало много в България.И предимно в Европа.Това е причината да имам афинитет към този континент.Щастлива съм,когато обикалям навсякъде.Но колкото и антимагелански да прозвучи,това не е единственото развлечение в живота ми.Опитвам се да балансирам всяко нещо в ежедневието си.Защото,ако цял ден си мисля само за едно нещо,ще пропусна много други интересни.Например срещите с приятели,книгите,концерти,театри и т.н.Както и съвсем лични хубави неща,които предстоят.

Щастлива съм,че попаднах в Магеланци.Няма нищо случайно,хората се сБИРАт.Удоволствието да чета пътеписи,да разглеждам снимки и да съм сред Вас на сбирките,няма как да се опише.То се чувства.Запознах се с много готини пътешественици,обогатих се,разширих мирогледа си,с една дума пристрастена съм към този форум.

Използвам случая да благодаря на @Георги, за създаването на този интересен сайт,на всички модератори,на всеки един магеланец,имам си любимци сред Вас :).

Да продължаваме в същия дух,да не спираме да мечтаем и откриваме нови хоризонти!Да сме добронамерени и усмихнати-според мен това е тайната на щастието!Светът е голям и спасание има навсякъде!

• Харесвам 8
Публикувано:

Пътуването ми е наистина любимото хоби, заедно с четенето на книги. Самата подготовка за пътуване ме зарежда с толкова адреналин, че забравям за умора, отрицателни емоции и т.н. Пътешествията и щастието са си синоними за мен. 
В ежедневния живот, пътуванията ми помагат много, особено в работата ми. Няма как да направиш адекватен анализ на политическата ситуация където и да е или на отношението на хората към определено правителство, лидер, корупция и т.н. ако нямаш преки впечатления от там или поне при мен е така. Именно затова една от целите ми е не само да пътувам, а да живея и преподавам на всички континенти поне за малко, за да видя нещата отвътре. Колкото повече пътува човек, толкова по-трудно се манипулира. Няма как да повярваш на някой популист, че в Русия животът е много по-добър отколкото в Западна Европа, ако си видял и двете места, примерно. Затова, извинявам се, че откривам понякога работа на модераторите с политически коментари, но това е професионално изкривяване за мен и нещата са свързани. Не мога да си затварям очите за разни диктатури. Изобщо, опознаването на света повишава интелекта със сигурност. Обичам и да доставям удоволствие и радост на близките си с малки подаръци от пътешествията ми, това дава и много теми за разговори, прекрасни спомени и е чудесен лек срещу депресия. Винаги когато се озова на място, което не ми харесва, просто се сещам за някое от любимите ми места, на които съм бил и ще ида пак. Но, от друга страна си знам добре границите на толерантност и поносимост, така че гледам да не се навирам на места, които знам, че със сигурност няма да ми харесат. Пътешествията ме мотивират и да уча нови езици и да си подобрявам тези, които знам. Така че, скъпи магеланци, само едно мога да ви пожелая, продължавайте да пътувате!:yahoo:

• Харесвам 7
  • Браво 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.