Прескочи до съдържание

Бразилия през април

Viktor_

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци!

С @Crazy Horse планираме пътуване до Бразилия през април. В момента съставяме плана като сме все още в начален етап. За част от местата вече сме взели билетите. 

Ще се придържаме към по-популярните места, тъй като сме ограничени от към време. Отворени сме за всякакви мнения, съвети и критики. 

За момента планът ни е следният:

05-Apr Лисабон - Сао Пауло (GRU)

06-Apr Пристигаме в 7 сутринта в Сао Пауло. Обиколка на града. Полет в 23:05 за Рио GRU-GIG

07-Apr Рио 

08-Apr Рио

09-Apr Рио 

Тепърва ще съставяме плана за Рио. Мислим да наемем гид със нас поне за 1 от дните. Някакви препоръки за добър гид?

10-Apr Рио-Игуасу GIG-IGU. Пристигаме в 12:00. Обиколка на бразилската страна

11-Apr Обиколка на аржентинската страна. 

Заслужава ли си да останем още един ден в Игуасу?

До момента планът ни е до тук. Мислихме да продължим до Буенос Айрес, но поради високите цени на билетите обратно до Сао Пауло се отказахме. 

На негово място мислим да посетим в последните дни някой от колониалните градчета. Като сме се спрели на 2 варианта - Минас Жераис - Бело Оризонте/Оуро Прето/Мариана/може би Тирадентес? Салвадор също ми изглеждаше доста интересно. 

12-Apr

13-Apr

14-Apr

15-Apr GRU-LIS в 16:05

Какъв би бил най-добрият начин за транспорт от летище до хотел - Uber, такси?

Връзка към коментар

Ами, за Игуасу половин ден за бразилската страна и един цял за аржентинската е минимума, оттам по желание може да сложите още малко за разглеждане на аржентинската страна, полет с хеликоптер, лодки под водопада, буфер в случай на лошо време, каквото ви е на сърце. Но ако обичате стегнатата програма и първия вариант е достатъчен.

За останалото време, да, може да видите Минас Жераис за 2-3-4 дена, или Салвадор. Салвадор е интересен, но може да отделите част от времето за плаж или разглеждане из околностите, примерно Praia do Forte. Или природа в Chapada Diamantina, това е въпрос на лични предпочитания и може би цени, всички варианти са добри според мен.

За транспорта може да ползвате всичко, има таксита, Uber, Cabify и приложения за таксита, с които го викате от телефона и плащате с карта, примерно Easy taxi, 99POP. Частния транспорт се взима от входа за заминаващи, не пристигащи, където са такситата. Всичко става, ползвал съм ги. На летищата ма и предплатени таксита, плаща се фиксирана сума на гише с карта и си пътуваш, те са малко по-скъпи от обикновените таксита, които пък са малко по-скъпи от такси с приложение за телефон и споделен превоз...

Връзка към коментар

За транспорта от Бело Оризонте до по-малките градчета вариантите какви са?

Доколкото видях общественият траспорт не е много удобен. Най-вероятно ще трябва да се наема кола. 

Има ли някакви организирани турове между тях? 

Връзка към коментар

Има си междуградски транспорт, аз съм ходил с автобус до Оро Прето, Тирадентес, Диамантина, само че май за двама човека е по-изгодно кола, да не говорим за удобството. На www.clickbus.com.br може да видиш разписания и цени. За Тирадентес се ходи до Sao Joao del Rey и оттам с градски автобус (или парен влак), за Мариана подобно от Оро Прето.

Кола под наем трябва да е малко повече от 100 реала на ден.

Организирани турове би трябвало да има, това е основна тур. дестинация за бразилците (нещо като Копривщица или В. Търново), само че не съм се интересувал. Предполагам, че екскурзовод на английски ще е по-трудно да се намери...

Аз може да се опитам да ви разходя, но ще е само за ден най-вероятно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за информацията, neuromancer! Ако имаш време, ще е готино да се видим на живо.

А, иначе аз мога да се похваля вече, че два пъти ще се мотая до Бразилия догодина, защото от Федералния университет на Санта Катарина във Флорианополис ме поканиха да преподавам като гостуващ лектор, така че юни или август - това ще го уточня догодина, пак ще съм в Бразилия, този път във Флорианополис. От там вече ще организирам нещо до Буенос Айрес и Уругвай. 

А, когато сме в района на Игуасу, струва ли си да отскочим и до Парагвай?

За тур в Рио съм си заплюл ето това
https://www.tripadvisor.com/AttractionProductDetail-g303506-d11465784-Full_Day_Complete_Tour_of_Rio_de_Janeiro-Rio_de_Janeiro_State_of_Rio_de_Janeiro.html

Сега остава да навия Виктор за този тур.:biggrin:

Връзка към коментар
На 29/11/2017 в 19:40, Crazy Horse каза:

А, когато сме в района на Игуасу, струва ли си да отскочим и до Парагвай?

Чакам да се включи някой, който е бил в Парагвай, че аз не съм, просто сметнах, че няма смисъл. Самия град Ciudad del Este е безмитна зона и се използва от бразилците за куфарна търговия, нещо като Илиянци. Иначе има някакви водопади в района, някакви индиански племена във фолклорно село (с такова впечатление съм останал), може да се види и язовира Итайпу (може и от Бразилия, от Парагвай е безплатно, но пък пътя е повече). Та не знам, кой както си реши. Иначе аз никога не съм бил с нагласата да добавя една държава просто за бройка, без да има нещо интересно.

Има и руини на йезуитски мисии (действието на филма Мисията се развива в този район), но такива има и в Бразилия и Аржентина. Аз със сигурност ще ходя пак в тоя район и тогава ще включа и мисиите, но една-две, не всичките, зависи кои са по-интересни и по-удобни за посещение.

Връзка към коментар

Парагвай ми е интересен с парагвайската война на Бразилия, Аржентина и Уругвай срещу Парагвай. Не знам дали парагвайският президент Солано Лопес е бил необикновено харизматичен или диктатор, но парагвайците са се били буквално до последния човек, докато президентът е паднал убит. От половин милион население на Парагвай са останали половината, и само около 20 000 мъже.

• Шок 3
Връзка към коментар

Разбирам какво имаш предвид, neuromancer. Аз също не се старая, непремено да преброя още една страна, а по-скоро да видя това, което ми е интересно по света. На мен са ми интересни йезуитските мисии и по принцип културата и езика на индианците гуарани. Зарад итова бих се разходил за малко и до Парагвай. А, иначе куфарната търговия определено не ме привлича.

Връзка към коментар
На 11/29/2017 в 12:36, Viktor_ каза:

Здравейте Магеланци!

С @Crazy Horse планираме пътуване до Бразилия през април. В момента съставяме плана като сме все още в начален етап. За част от местата вече сме взели билетите. 

Ще се придържаме към по-популярните места, тъй като сме ограничени от към време. Отворени сме за всякакви мнения, съвети и критики. 

За момента планът ни е следният:

05-Apr Лисабон - Сао Пауло (GRU)

06-Apr Пристигаме в 7 сутринта в Сао Пауло. Обиколка на града. Полет в 23:05 за Рио GRU-GIG

07-Apr Рио 

08-Apr Рио

09-Apr Рио 

Тепърва ще съставяме плана за Рио. Мислим да наемем гид със нас поне за 1 от дните. Някакви препоръки за добър гид?

Заслужава ли си да останем още един ден в Игуасу?

До момента планът ни е до тук. Мислихме да продължим до Буенос Айрес, но поради високите цени на билетите обратно до Сао Пауло се отказахме. 

На негово място мислим да посетим в последните дни някой от колониалните градчета. Като сме се спрели на 2 варианта - Минас Жераис - Бело Оризонте/Оуро Прето/Мариана/може би Тирадентес? Салвадор също ми изглеждаше доста интересно. 

12-Apr

13-Apr

14-Apr

15-Apr GRU-LIS в 16:05

Какъв би бил най-добрият начин за транспорт от летище до хотел - Uber, такси?

Здравей,

В Игуасу според мен задължително трябва да посетиш Parque Das Aves! Аз бях супер впечатлен, особено от Туканите. Давам ти линк към ТрипАдвайзър да погледнеш за какво говоря- https://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g303444-d737277-Reviews-Parque_das_Aves-Foz_do_Iguacu_State_of_Parana.html

В Рио - 30 мин тур с хеликоптер, останах супер доволен и направих едни от най-хубавите снимки на града. Цената беше някъде около 400-500 реала.

Аз съм огромен фен на Сао Пауло и бих дал съвет да прекарате поне още един ден там. Града е огромен и има много паркове, музеи ресторанти, пазари и т.н. Тотално различна атмосфера от Рио. Според мен за 1 ден няма как да "усетите" енергията на града.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 19 минути , vbkirilov каза:

В Рио - 30 мин тур с хеликоптер, останах супер доволен и направих едни от най-хубавите снимки на града

Би ли споделил от коя фирма букна тура с хеликоптер и с какъв фотоапарат/обектив снима? :)

Благодаря!

Връзка към коментар
Преди 1 час, chandni каза:

Би ли споделил от коя фирма букна тура с хеликоптер и с какъв фотоапарат/обектив снима? :)

Благодаря!

Моят е Nikon D750. Тура беше с Helisight. Избрах ги защото имаха положителни отзиви в Трип Адвайзър. Да видиш статуята на Христос от хеликоптер е страхотно!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , vbkirilov каза:

Моят е Nikon D750. Тура беше с Helisight. Избрах ги защото имаха положителни отзиви в Трип Адвайзър. Да видиш статуята на Христос от хеликоптер е страхотно!

А не се ли притесняваше с DSLR из Бразилия...? Чувала съм какво ли не. Криеше ли го в някаква чанта?

Връзка към коментар
преди 2 минути , chandni каза:

А не се ли притесняваше с DSLR из Бразилия...? Чувала съм какво ли не. Криеше ли го в някаква чанта?

И аз съм чувал какво ли не за Бразилия. Но не съм се притеснявал. Беше си ми на врата. Просто съм бил като навсякъде - внимателен. Това през деня само и само на типичните туристически места. Вечер съм излизал рядко и каквото съм снимал е било с телефона. Но това пак в туристическите зони (като тук не визирам Rio's favelas станали много популярни за туристите -там не бих ходил). Аз не съм се чувствал застрашен в Бразилия нито веднъж, но аз съм и мъж и съм 1,88 cm. Ако си сама жена 100% бих бил доста по - внимателен. Аз съм имал стряскащи моменти на места като Чили, Канкун и т.н. Докато места като Бразилия всичко ми е било на 6. Странна работа е при мен.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, chandni каза:

Една по-стара тема: 

Връзка към коментар
На 12/9/2017 в 20:00, vbkirilov каза:

оят е Nikon D750. Тура беше с Helisight. Избрах ги защото имаха положителни отзиви в Трип Адвайзър. Да видиш статуята на Христос от хеликоптер е страхотно!

Туровете изглеждат много готино. Надявам се времето да е с нас. Доколкото виждам обаче цените са двойни в момента. 

Предварително ли го запази или просто отиваш на място и според реда на пристигане?

Също така върху какво ще ни препоръчаш да се фокусираме в Сао Пауло?

Връзка към коментар
преди 3 минути , Viktor_ каза:

Туровете изглеждат много готино. Надявам се времето да е с нас. Доколкото виждам обаче цените са двойни в момента. 

Предварително ли го запази или просто отиваш на място и според реда на пристигане?

Също така върху какво ще ни препоръчаш да се фокусираме в Сао Пауло?

Вие ще сте там през Април, би трябвало времето да е супер. Доста туристи има по това време и цените са по - високи.

Аз не съм резервирал от тук, а на място се реших на този тур, обаче аз бях в Рио за 2 седмици и имах време.

Моят съвет е да резервирате от сега, защото имате само 3 дни и ако отидете на място може да е пълно. Въпреки че има доста турове предлагащи возене с хеликоптер, ако някъде е пълно на другото място няма да е. Аз в Рио бях в едно AirBnb с две момчета от Австралия и двамата си намериха тур още за следващия ден, но пак - не мога да гарантирам, че и вие ще намерите. Аз като цяло, ако имам малко време някъде, гледам повечето неща да са ми резервирани.

Сао Пауло - Fogo De Chao това е brazilian stakehouse. Много близък приятел ми го препоръча - скъпичък е, обаче храната е страхотна!!!!  https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g303631-d786437-Reviews-Fogo_De_Chao-Sao_Paulo_State_of_Sao_Paulo.html

Минете през Ibirapuera Park, разходете се по Paulista, downtown Sao Paulo - голяма зона, която ще ви отнеме не малко време. 

Това също бих препоръчал силно - https://www.tripadvisor.co.uk/Attraction_Review-g303631-d311968-Reviews-Museu_de_Arte_de_Sao_Paulo_Assis_Chateaubriand_MASP-Sao_Paulo_State_of_Sao_Paulo.html

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, 

Вече имаме малко повече яснота по плана. Взехме всички самолетни билети и планът ни изглежда така:

5-Apr Лисабон - Сао Пауло (GRU). 

07-Apr Рио 

08-Apr Рио

09-Apr Рио 

12-Apr Още половин ден в Игуасу и следобеден полет към Бело Оризонте. Пристигаме около 23:30

13-Apr

14-Apr

15-Apr    Полет от Бело Оризонте към Сау Пауло като кацаме в 9. Остават ни още няколко часа в Сау Пауло (ще ни стигнат ли за кратка разходка?) и полет в 4 за Европа.         

И ни трябва малко помощ  за 13 и 14. Искаме да посетим някой от колониалните градчета - Оуро Прето/Мариана (задължителни) и ако остане време Тирадентес. Като цяло гледаме да избегнем наемането на кола, но изпитвам известни съмнения за градският транспорт. Някакви съвети как да съчетаем посещението на тези места?

Връзка към коментар

Обществения транспорт до Оро Прето, Мариана, Тирадентес си е ок, има редовни автобуси, сигурно през час два. Обаче трите за два дена с обществен транспорт няма да стане, с кола може (малко набързо). Аз съм ходил и само за ден до Тирадентес, ама е по-добре да се спи там. Няма много какво да се гледа, но атмосферата е приятна за разходка.

Има големи автобуси до Оро Прето, оттам до Мариана с градския транспорт (или влак). За Тирадентес се ходи до Sao Joao del Rei и оттам пак с градския транспорт или влак. Влака е парен, туристическа атракция, т.е. бавен и скъп.

Също интересна е базиликата в Congonhas, ама нямам представа как е директния транспорт дотам от Оро Прето. С кола е удобно.

Връзка към коментар

Само да кажа, за Минас препоръчвам да си направите ваксина за жълта треска ако нямате. Има епидемия, за първите 2 седмици имаше 15 умрели, сред които един известен композитор (това на място, където ваксината е безплатна и уж задължителна). Иначе никъде не проверяват.

Връзка към коментар

И аз четох за тази епидемията и днес ходих да си направя. А според теб дали можем да съчетаем Оро Прето и Мариана в един ден и примерно вторият ден да с разгледаме Бело Оризонте?

Връзка към коментар
преди 11 часа, neuromancer каза:

Само да кажа, за Минас препоръчвам да си направите ваксина за жълта треска ако нямате. Има епидемия, за първите 2 седмици имаше 15 умрели, сред които един известен композитор (това на място, където ваксината е безплатна и уж задължителна). Иначе никъде не проверяват.

A за Рио и Петрополис необходимо ли е?

Връзка към коментар

Ами ако говоря наизуст, уж в щата Рио де Жанейро няма жълта треска, ама като зачетох новините, сега има разни случаи в планините и явно се разпростира. Та си направете ако имате възможност.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 часа, Viktor_ каза:

И аз четох за тази епидемията и днес ходих да си направя. А според теб дали можем да съчетаем Оро Прето и Мариана в един ден и примерно вторият ден да с разгледаме Бело Оризонте?

Може да. Може да ги видите за един ден, да пренощувате там (поне за мен е по-приятно в малките градчета, отколкото в милионен град), и на другия ден обратно в Бело Оризонте.

В малките туристически градчета в петък и събота вечер навсякъде се наизваждат маси от заведенията, има жива музика всякакви стилове на всеки ъгъл, приятно е. Това в Оро Прето точно не съм го изпитвал де, близо ми е до нас и не съм нощувал там. 

Между другото, точно по това време в Бело Оризонте има един гастрономически конкурс -  Comida de buteco. Разните малки кръчмички си правят ястие по собствена рецепта (всяка година нещо различно), което се оценява от клиентите, може да се пробват доста интересни неща. Това започва на 13.04.2018 за около месец.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мерси, neuromancer! Тази информация с гастрономическия конкурс няма да я пропуснем.:biggrin:

Иначе те послушахме и взехме хотел в Оро Прето де спим на 13 април, а на 14 ще се върнем в Бело Оризонте. Аз си направих също ваксина за жълта треска още за Африка през декември. 
Виктор само порпусна да каже, че аз съм достатъчно луд да отскоча за малко и до Буенос Айрес на 11 април следобед за да се върна на 12 април следобед.:dancing:Едно бързо кръгче искам да направя на Буенос Айрес преди да продължим заедно в Виктор до Бело Оризонте.

neuromancer, какво ще кажеш за хотел Belo Horizonte Othon Palace? Добро място ли е да се придвижим сутринта на 13 април до автогарата на Бело Оризонте? Гледам в гугъл, че е само на 1.2 км от автогарата и това ми вдъхва доверие.

И един литературен въпрос, neuromancer. Преди много години, в началото на 90-е гледах в България един кратък 25-сериен бразилски сериал "Дяволът ще плати в низините" (Grande sertão: veredas) по романа на João Guimarães Rosa. Дали ще мога да намеря книгата на автора на английски - The Devil to Pay in the Backlands, при условие, че действието се развива точно в Минас Жерайс?

Ето ти малко инфо - "Във вътрешността на Минас Жериас, в първото десетилетие на XX век, федералната войска, начел с Зе Бебело, влиза в конфликти с провинциалните сили, поддържани от местните банди. Бандитите обикалят обширните земи, изминавайки много километри. Зе Бебело е един умен мъж, който въоръжава хиляди мъже, за да ликвидират бандите в тези райони. Неговото желание е да влезе в политиката и да стане депутат.

Риобалдо се явява като обединяващ фактор на всички персонажи в паралелните истории в новелата. Покрай неспирни стрелби и вътрешни конфликти, Риобалдо прави обзор на бразилските провинциални райони и техните тайни, като историята е представена през неговите очи, неговите съмнения и мисли. Интелигентен, крайно религиозен, той се намира в труден период в живота си. Той е и централния персонаж в историята."

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.