Прескочи до съдържание

От България до Скандинавските страни и обратно с кола - Април 2018 г.


saved_

Препоръчани мнения

Здравейте, цялото семейство решихме да си направим една хууубава обикола на Европа в посока север :) Срокът, който сме си дали един месец - Април. Знам, че ще е голямо препускане, но пък пътуването не ни тежи, така че мислим, че ще се справим :)

Засега има много питанки относно как, какво и къде, но вярвам, че със времето ще ги доизясним. Смятаме да пътуваме с кола, ще носим и палатка за всеки случай, но като цяло го мислим да нощуваме по хотели.

 

Приложила съм карта горе долу откъде искаме да минем. Маркирала съм главно столиците на отделните държави, но не държим само на тях. Ако вървим добре с плана на отиване, бихме могли да се придвижим и още малко по на север в някоя от скандинавските държави. Все още незнам и как точно да разпределим дните - за коя сържава колко дни да оставим...

Тепърва започвам да чета за маршрута и първия въпрос, който ми изниква като погледна маршрута е безопасно ли е да минем през Украйна?

 

Също така бяхме планивали първо на минем през Румъния, Украйна и да се върнем от Сърбия, но ако мислите, че е по-добре обратния вариант, моля пишете защо :) Всичко търпи корекции на този етап.

 

Ще се радваме да давате ценни съвети относно:

- забележителности по маршрута, които непременно да посетим за най-кратко време. Също така пишете, ако има някакви местни карнавали, празници, шествия.

- Особености относно пътя - винетки, тол такси, препоръки за точен маршрут в отделните държави, гориво

- Препоръки относно нощувките, хотели, къмпинги и т.н.

- Чисто практически съвети относно багаж, подготовка и т.н.

 

И тъй като не искаме да ставаме прекалено нахални, си мислим и дали няма да може да видим и Северното сияние някъде по маршрута? :lol: Ама съвсем сериозно питам :)

 

 

obikolka.JPG

Редактирано от saved_
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

За другите работи не мога да кажа на този етап, че трябва да помисля, а и съм на работа, но едно от сега - северното сияние няма да видите по очертания с червено маршрут. За него ще трябва да се отиде по на север, като пак не е сигурно по това време на годината. В Норвегия евентуално от Tromsø, Alta или Kirkenes (има полети от Осло, затова умишлено съм сложил тези) можете да го видите, това е допълнителен път на север. В Русия евентуално от Мурманск, ама пак нищо не се знае, април си е вече късничко, дните стават по-дълги и ако има облачност съвсем нищо няма да излезе.

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
Връзка към коментар

За Северното сияние вече са ви писали - трябва по-на север да отидете. За Украйна положението около Киев е спокойно (информация от преди седмица), качеството на пътищата е като тук и по-зле. 

Личното ми мнение е че плюсовете първо да се мине през Румъния и нагоре е че на връщане времето ще е по-топло и може да отскочите до адриатическото крайбрежие.

Връзка към коментар

Според мен, за да получите адекватни съвети за програмата, трябва първо да отговорите на няколко въпроса: Какъв тип пътешественици сте, в смисъл дали искате да видите всичко интересно по пътя или само столиците на държавите? Колко са големи децата, които ще пътуват с вас, и дали издържат на дълги преходи? От природни забележителности ли се интересувате повече или от градски туризъм? Къде вече сте били?

На пръв поглед един месец изглежда доста време, но и маршрутът ви е доста дълъг. Трябва да отчетете и умората, която ще се натрупа. Времето вероятно ще бъде студено и денят все още не толкова дълъг. Това са фактори, които също ще се отразят на програмата ви.

Доколкото преброих, минавате през 18 държави, което значи по около ден и половина на държава. Преценете кои ще минете транзит и в кои ще се задържите повече. Например ние това лято бяхме в Швеция и Дания. Стояхме по 3 дни в Стокхолм и Копенхаген, видяхме доста неща, но и доста останаха неразгледани Исках да отидем и до Гьотеборг, Малмьо и до други градчета, но времето не стигна.

Та определете поне приблизително на кои държава искате да обърнете повече внимание и по колко дни и ще получите по-точни съвети

Що се отнася до пътни такси, в Сърбия се плащат такива на магистралите, в Унгария и Австрия има винетки, в Германия е безплатно, за другите не знам.

Връзка към коментар

Идеята ви никак не е лоша и чудна обиколка би се получила. 

Винетки/пътни такси в Литва, Латвия и Естония - няма. Винетка има за Румъния, купува се от бензиностанциите след границата (ето линк https://www.roviniete.ro/bu). В Украйна пътни такси за леки автомобили няма.  В Полша пътните такси са за МПС над 3.5т и на А1, А2 и А4 (тук са описани http://www.viatoll.pl/en/home ). Споменавам Полша, защото за  Беларус ще ви трябват визи и вероятно ще се наложи да промените маршрута си ако нямате такива. Също така визи ще ви трябват и за Русия. Разбира се, ако ги имате ще си карате по така направения план.  

ПС. От Талин има фериботи до Хелзинки и оттам може да си продължите по плана към Швеция. Цените варират и бих ви препоръчала да пътувате през седмицата с него. Пътуването трае около 2.5ч. 

Редактирано от Polina
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Веднага отговорям що за пътешественици сме: НЕ са ни интересни вече катедрали и музеи, а повече се интересуваме от природни забележителности, но също така и от атмосферата на дадено място. Харесваме да се разхождаме в старите градове на различните столици. Също така обичаме да се разхождаме и в по-малки градчета и селца.

 

Ще се опитаме в това пътуване да съчетаем от всичко по нещо - природни забележителности, столици ( не държим да видим всички столици по маршрута), малки градчета и селца...

 

За протокола, 2 възрастни + 2 деца ( на 3 и 7 год. ), като децата са калени доста с пътуване. В много краен случай може да ги оставим тук и да отидем двамата, но засега организираме програмата като да сме цялото семейство :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За ден в Румъния препоръчвам Брашов, а не Букурещ.През април в Скандинавия е тъмно, влажно,ветровито и неприятно за разходки.Подгответе съответни връхни дрехи. Не мисля, че ще имате време за ''по-нагоре'', защото само на картата изглежда близо.Пък и природата е доста еднообразна.В Хелзинки за един ден сте го разгледали.Стокхолм е с много красив стар град и трябват минимум два дни.Не само за стария град, но и за целия център.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Аз съм правил сходен маршрут с автомобил от София, като обратния път се различаваше по това, че от Литва се върнах през Полша и на юг.

Щом сте пътували с автомобил на дълги пътешествия, предполагам няма какво да раздавам общи съвети, но бих могъл за някои от спецификите по избрания маршрут.

- От Дания се придвижих през Швеция към Осло, но през моста, а не с фери [приблизително еднакво като цена, но не зависиш от график, освен това шофирането по Орезунд си е страхотен кеф];

- "Пиянските" круизни ферита Стокхолм - Хелзинки са страхотни, ако има с отбивка в Мариенхамн - бип препоръчал.

- На руско-финландската ми направиха основна проверка на автомобила :), която отне 2-3 часа - имайте нагласа, че български регистрационни табели не се срещат често по тези ширини. До Санкт Петербург т.нар. магистрала е меко казано в окаяно състояние и се спазват "неписани" знаци и правила. Т.е. имаше криещи се в шубраците служители на ДАИ. Застраховка каско за Русия не се предлага в България. В Санкт Петербург имаше освен ладите и изключително скъпи автомобили, паркирани по улиците [няма сини/зелени зони], като проблеми не следва да се очакват. Паркингите са изключително малко [просто не им трябват] и скъпи.

 

Ако мога с друго да подсказвам, питай

Връзка към коментар

Аз мога да коментирам пътуването от Берлин на юг-югоизток. Ако имате въпроси по този участък, каквито и да са, включително за места за посещение, питайте! Минавала съм го няколко пъти с кола :) 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.