Прескочи до съдържание

Перу февруари 2018 - програма и въпроси

Цвете

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Доколкото виждам от програмата сте избрали да минете Пуно-Арекипа с обикновен автобус и после от Арекипа да се включите в тура за Колка. Това беше и нашият вариант. Ако, помня добре с преход от Пуно се губеше дневно време и ние поради тази причина също направихме тура от Арекипа. (Инфото ми е от нашето пътуване, та може и да има промени, проверете).

Ние от Арекипа за Ика (същия автобус, който ходи и спира на Наска) пътувахме точно с нощен автобус. В Наска се пристигаше някъде около 7 сутринта. Помня тази спирка, защото там ни събудиха слизащите. За мен този преход е най-удачен, но това вече вие следва да прецените. С ВИП седалки в автобусите се спи много добре. То в Перу след непрекъснатите емоции и физическа умора щом седнеш на седалката и приключиш с вечерята, вече спиш. Не мисля, че ще ви е проблем, но все пак вие преценете.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Публикувано:

Автобусът Пуно - Арекипа, ако изберем този маршрут ще е нощен с ВИП седалки, тръгва в 22,30 и пристига 4,30 ч. Ако е през деня ще е туристически със спирки, директно до хотела в Каньона.

Публикувано:
преди 2 часа, Цвете каза:

Автобусът Пуно - Арекипа, ако изберем този маршрут ще е нощен с ВИП седалки, тръгва в 22,30 и пристига 4,30 ч. Ако е през деня ще е туристически със спирки, директно до хотела в Каньона.

Аха! Ами, виждам че имате време достатъчно и при двата варианта.

На мен обаче Арекипа много ми хареса и бих предпочела там да имам повече време, но и ден е достатъчен. Ако дневния преход Пуно-Чивай си заслужава може и тази идея да си заслужава. При всяко положение обаче хванете нощен автобус за Наска. Ще спестите време и след полета идете на оазиса. Бъгита, сандбординг и романтична вечеря!

Много хубаво да си изкарате, дами!

Само да не забравя, на сандбординга задължително с дълги панталони и ръкави. Не се усеща, докато се спускате и веселите, но откритите части по тялото ще ви бъдат целите надрани от пясъка. После жеже и по-добре се предпазете.

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 10 часа, Цвете каза:

Не мога да направя покупка на билети за Мачу Пикчу. http://www.machupicchu.gob.pe/ от тук се опитвам, но не мога да направя нищо. Трябва ли да се регистрирам?

Нямам спомен да е нужна регистрация... На някоя конкретна стъпка ли на те пуска?

Публикувано:

Не дава да се избере дата след декември. Надявам се след НГ да е възможно.

@Carrie, ще ми е ценно, ако споделиш мнение по програмата, благодаря!

Публикувано:
преди 17 минути , Цвете каза:

Не дава да се избере дата след декември. Надявам се след НГ да е възможно.

@Carrie, ще ми е ценно, ако споделиш мнение по програмата, благодаря!

Да, наистина не могат да се вземат билети за догодина от сега, малко е смотан сайта като цяло, но не е проблем и януари да вземете, няма да свършат в този сезон. И аз препоръчвам изкачване на някоя от планините, помислете  ;) От това ще ви зависи и часът за обратния влак към Оянтайтамбо.

Относно програмата за Куско и МП, според мен Евгени е дал добър вариант. Оянта-Куско е 10-15 солес с маршрутка (но е вероятно да трябва такси и от мястото, където спират маршрутките в Куско до хотел), с такси мисля беше 60. От Куско до Писак има маршрутки и може да отидете сами.

В Арекипа си трябва такси от автогарата до центъра, не пречи да пишете на някой хотел/хостел и да платите например половин цена и да поспите малко преди Титикака, поне при хостелите има такива варианти, но се убедете че има човек на рецепция денонощно. Стандартните еднодневни турове са плаващите острови Uros + остров Taquile, от агенции и хотели не е проблем да се букне. С приспиване може на остров Amantani.

Турове на място се уреждат лесно и цените са доста по-ниски. Нощните преходи с ВИП седалки не се усещат особено, аз също така пътувах Наска-Арекипа. Във всеки хотел в Уакачина може да си букнете buggy + sandboarding tour, а бонусът ако отидете следобяд на тур е, че хващате и залеза, определено си струва :)

От Паракас, ползвах агенцията в хостел Kokopelli (не го препоръчвам за отсядане). Това ми бяха изпратили като инфо:

Цитат

Islas Ballestas Schedule: 8am y 10 am.

The cost is 30 soles per person plus 12 soles of port entry

La Reserva Tour: 11am a 3:30pm aprox.

It´s a Guiden bus that would take you thru the reserve beaches and will make a stop in Lagunillas (you will be able to have lunch at the restaurants-it´s not mandatory, you can take your own snacks if you’d like)

The cost is 30 soles per person plus 10 soles of entry.

Тоест ако искате да комбинирате и двата тура, трябва да вземете ранен вариант за островите, с която и фирма да се запишете (за частен тур не знам) и може би е по-добре да пристигнете предишната вечер след бъгитата, такси до Ика и автобус до Паракас (или направо такси от Уакачина до Паракас). След туровете от Паракас следобяда направо може да хванете бус за Лима, в Паракас няма какво да се прави. Така ви остава доста време за Лима, евентуално един ден може да го преразпределите за някъде, за да е по-лека програмата.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

@Carrie, много благодаря! 

Тази вечер обсъждахме предложението на Евгени първо да спим в Куско и на следващия ден да тръгнем към Оянтайтамбо. Наистина има резон, но нашата цел е постепенно изкачване  и за това искаме да се отправим към Оянта. Мислим такъв вариант: да поръчаме кола, която да ни вземе от летището, да минем през хотела в Куско, в който ще спим след 2 дни, за да оставим багажа. Това ще сме направили да речем до 12ч. И след това да пътуваме към Писак. 2-3 часа за крепостта, 1час пазара и към Оянта. Все до 7-8ч ще сме приключили, си мисля. На другия ден Марас, Морай и крепостта в Оянта.

Какво мислите?

Редактирано от Цвете
Публикувано:
преди 24 минути , Carrie каза:

От Паракас, ползвах агенцията в хостел Kokopelli (не го препоръчвам за отсядане). Това ми бяха изпратили като инфо:

Тоест ако искате да комбинирате и двата тура, трябва да вземете ранен вариант за островите, с която и фирма да се запишете (за частен тур не знам) и може би е по-добре да пристигнете предишната вечер след бъгитата, такси до Ика и автобус до Паракас (или направо такси от Уакачина до Паракас). След туровете от Паракас следобяда направо може да хванете бус за Лима, в Паракас няма какво да се прави. Така ви остава доста време за Лима, евентуално един ден може да го преразпределите за някъде, за да е по-лека програмата.

Имаш предвид , че е по- добре да спим не в Ика или Хуакачина, а в Паракас, за да можем да вземем ранен тур ? 

Евгени Димитров
Публикувано:
преди 1 час, Цвете каза:

@Carrie, много благодаря! 

Тази вечер обсъждахме предложението на Евгени първо да спим в Куско и на следващия ден да тръгнем към Оянтайтамбо. Наистина има резон, но нашата цел е постепенно изкачване  и за това искаме да се отправим към Оянта. Мислим такъв вариант: да поръчаме кола, която да ни вземе от летището, да минем през хотела в Куско, в който ще спим след 2 дни, за да оставим багажа. Това ще сме направили да речем до 12ч. И след това да пътуваме към Писак. 2-3 часа за крепостта, 1час пазара и към Оянта. Все до 7-8ч ще сме приключили, си мисля. На другия ден Марас, Морай и крепостта в Оянта.

Какво мислите?

Може и този вариант, като минус бих посочил, че се получава едно връщане обратно от Олантайтамбо до Марас и Морай. Ако го направите така, помислете след като оставите багажа в хотела в Куско (12 часа) имате около час до крепостта в Писак, значи ще стане около 13 часа. Два часа разглеждане, става 15 часа. След това имате още час на пазара. Около 16 часа ще тръгнете към Чинчеро. Пътят е около 1 час 15 минути, ще стане около 17:15-17:30. Сложете и няколко спирки по мирадорите по пътя и един бърз обяд някъде, значи в Чинчеро ще сте около 18 часа. Вижте докога работи там. Ако и тук сложите минаване през Урубамба с малък стоп, защото пътя е оттам, ще закъснеете за крепостта в Чинчеро. 

Гледах сайта за билетите на МП, да не дава да се купят билети за 2018. Ще вземето началото на януари. Не мисля, че си правих регистрация в сайта като купувах. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Евгени Димитров каза:

Може и този вариант, като минус бих посочил, че се получава едно връщане обратно от Олантайтамбо до Марас и Морай. Ако го направите така, помислете след като оставите багажа в хотела в Куско (12 часа) имате около час до крепостта в Писак, значи ще стане около 13 часа. Два часа разглеждане, става 15 часа. След това имате още час на пазара. Около 16 часа ще тръгнете към Чинчеро. Пътят е около 1 час 15 минути, ще стане около 17:15-17:30. Сложете и няколко спирки по мирадорите по пътя и един бърз обяд някъде, значи в Чинчеро ще сте около 18 часа. Вижте докога работи там. Ако и тук сложите минаване през Урубамба с малък стоп, защото пътя е оттам, ще закъснеете за крепостта в Чинчеро. 

Гледах сайта за билетите на МП, да не дава да се купят билети за 2018. Ще вземето началото на януари. Не мисля, че си правих регистрация в сайта като купувах. 

Мислехме да пропуснем Чинчеро. Тамошната крепост много по - различна ли е от другите. Аз за там знам, че църквата била интересна. Твоето предложение за първа нощ в Куско е много добро, но и трите много се притесняваме от влиянието на височината и искаме да си спестим всеки риск.

• Харесвам 1
Публикувано:

Цвети, ние взехме ранен тур, включващ островите Байестас и Паракас и тръгнахме от Оазиса. Приключихме в 3 следобяд и около 3.30-4 ч взехме автобус за Лима.

Не знам как точно стои въпроса с пазара в Писак, ама тези неща се правят сутрин рано. Следобяд вероятно ще е приключил или ще са останали малко неща. Аз също смятам, че по-добрия вариант е да спите в Куско първата вечер. Иначе губите време и пари в обиколки напред-назад. То с тази височинна болест нещата са толкова неопределени, че все ще има нещо, което не сте предвидили.

За изкачването на планината, на мен ми се видя много трудно, но аз не съм планинарка. Обаче с пристигане около 9 на МП, качване и т.н, приключихме около 15 ч. Чакахме около 30 мин за автобус и после хванахме влак. Мисля, че към 18 ч бяхме вече в Куско, като Оланта-Куско минахме с маршрутка.

• Харесвам 4
Евгени Димитров

От всички крепости на инките, след МП или наравно с него, тази в Писак е най-впечатляваща. Пазарът е безкраен брой сергии и там няма да намерите нищо по различно от многото

други сувенири, които продават навсякъде в Перу. 

Крепостта в Чинчеро не мога да я нарека такава, там по-скоро са само стени останали от нея. Няма постройки, които ще видите в Писак например. Като цяло руните не са впечатляващи, но е красиво и зелено, както и църквата с камбанарията са интересни, също калдъръмената уличка от паркинга до самите руини. Няма да загубите кой знае какво, ако не отидите в Чинчеро, но аз по-скоро не бих го пропуснал. Комбинирания билет включва в цената Чинчеро, да знаете. Мирадорът, който е на 2-3 километра преди Чинчеро си заслужава гледката. Аз бих пропуснал Урубамба и ако трябва да съм честен, кръговете в Maray не бяха нищо впечатляващо. Там прекарахме няма и 10 минути. 

Цвете, неразположението, което ще получите от надморската височина, какъвто и маршрут да сучите и бистрите, няма да го избегнете. Гарантирам ви! По-скоро се абстрахирайте от това и направете маршрут, в който няма да губите време и средства. 

Между другото, ако не сте ползвали uber досега, много добра опция е за Перу. Няма го във всички градове, но за Куско и Лима го има. Ако искате да сте по-бързи с отиването до крепостта в Писак, Uber от Куско излиза $26, което за трима души е добра цена. Това е в случай, че останете в Куско да нощувате, разбира се.

Снимката е от този мирадор, който споменах преди Чинчеро. Според вас заслужава ли си гледката? Според мен твърдо ДА!

IMG_0918.JPG

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Относно пазара, той си е пълен с обичайните туристически дреболии, кукли, плетени шапки с пискюли, чай от кока и прочие, които ги има навсякъде, напр. по сергиите на мирадорите. Не съм гледал къде е по-скъпо или по-голям избора. В Писак обаче има секция за местните, където продават храни, платове и прочие и са интересни, защото къде другаде ще видиш 20 сорта картофи или царевица, или ще видиш индианките да си пазаруват, облечени в традиционните дрехи с бомбетата... Доста е автентично. Снимането обаче не винаги е добра идея, защото се сърдят. Освен това си има специално нагласени за снимка жени с носии и бебета лами на ръце, срещу няколко сола.

Тази част от пазара е по-малка и май я няма всеки ден.

• Харесвам 3
Публикувано:

Много сериозно ще обмислим и обсъдим предложенията ви. Благодаря! Проблемът е, че и трите девойки си имаме някакви предразположения и влияния от околната среда и е огромно притеснението ни да не си скапем пътуването с тази височинна болест. Аз по принцип ходя по чукари, катеря, е, не много често, но имам някакъв тренинг. Но пък съм като махмурлия като се промени атмосферното налягане или има слънчеви "изригвания". :) 

Скоро ще сме наясно с избора. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 21 часа, Цвете каза:

Имаш предвид , че е по- добре да спим не в Ика или Хуакачина, а в Паракас, за да можем да вземем ранен тур ? 

Да, ако искате да си спестите ранния трансфер от Ика например, но пак е въпрос на избор,  има вариант с агенция от Ика, която уреждат трансфера до Паракас, проучете възможностите.

За височинната болест е много индивидуално при всеки, усеща се повече при средна/тежка физическа активност. Не се притеснявайте чак толкова от първа нощувка в Куско, града е най-високата точка общо взето в Свещенната долина (изключвам Саксайуаман) и ако обикаляте през деня извън Куско ще сте на по-ниско, просто го давайте по-леко, без някаква свръх тежка физическа активност.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , Carrie каза:

Да, ако искате да си спестите ранния трансфер от Ика например, но пак е въпрос на избор,  има вариант с агенция от Ика, която уреждат трансфера до Паракас, проучете възможностите.

Това с проучването на възможностите е малко сложно. Може би по ради незнанието на испански или тотално неумение, нещо не ми са получават нещата. Откривам някои по - големи агенции, с идентични програми и надути цени и зарязвам с мисълта да търсим на място. Вярно е, че не съм навлязла в детайли, защото все още не сме готови с окончателния вариант, нямаме букнати почти никакви хотели. Предполагам, че след като уточним програмата ще успеем да се ориентираме и с туровете. Но с радост бих приела всякакви линкове, препоръки и каквото ви хрумне за всяко място. Ще черпя !

• Харесвам 1

На място уреждането на турове не е трудно, пълно е с агенции, а и самите хотели предлагат опции, не се притеснявайте ако не всичко ви е уредено предварително, може и от днес за утре, че и за същия ден, ако отидете в агенция преди началния час на някой тур, със сигурност на място е по-евтино. Направете си гръбнака на програмата с Мачу Пикчу, билети за МП и влак, проверете транспортните връзки като часове, за да няма изненади, оттам нощувки и малко по малко ще се наредят нещата. ;) Прегледайте ориентировъчно начални/крайни часове на турове, за да планирате нощувките. Аз лично нямах никакви предварително букнати турове и всичко на място запазвах...

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 6
Евгени Димитров

Абсолютно съгласен съм с Carrie. Всички турове запазвайте на място. В интернет са много по-скъпи и цените са в долари. Даже както бях писал в моята тема, в Куско има турове по агенциите за МП за $90 на човек. Не знам как я постигат тази цена, но питах на 2 места и ми казаха, че включва всичко. Тоест транспорт до някакво населени място посока Калиентес, оттам има трек 2 часа и половина до самото Калиентес. Качване на МП, нощувка в Калиентес и връщане на следващия ден в Куско. На нас качването на МП с транспорта (влак и автобус) за двама души ни струва $420, което си е доста пари. 

Ние заминахме с доста незапазени турове и малко ми беше притеснено, ама на място като видях какво предлагане има и какви са цените, не си хвърляйте парите на вятъра. Уточнете само МП и влака, както и автобусите, където ще искате да ползвате кама седалки. Те са по-малко на брой и може и да няма, ако купувате билети на място.

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 22 часа, Цвете каза:

Лодките правят туровете сутрин, преди обяд защото вятърът е по слаб и океана по спокоен, и позволява плаване. Колкото е по ранен турът е по добре. В някои дни вятърът е много силен и няма турове, не е разрешено лодките да излизат в океана.

Най-добре е да спите в Паракас и да си букнете тур на място предишния ден. Ние си запазихме тур вечерта, след като пристигнахме в Паракас. На автогарата чакат туристически агенти за да правят реклама и дават визитки. След това отидохме в офиса да закупим тур и платим. Офисите на туристическите агенции са на улица, не далече от автогарата и също от центъра, то там всичко е наблизо.

• Харесвам 3

И ние не сме запазвали турове предварително. Единствено бях питала в хотел в Ика за турове до Паракас, чисто информативно. После си закупувахме всичко на място от случайни агенции. Даже и такси от taxidatum наехме късно вечерта, преди да ни вземат на следващия ден. Единственият тур, който уредихме преди пътуването беше до Колка, но него го организирахме чрез хотел от Каньона.

Предварително платихме нещата за МП и Инка експрес от Куско до Пуно. Естествено и билетите за ВИП местата взехме по интернет.

Що се отнася за туровете в Паракас: Взеха ни от хотела в Уакачина в 7 сутринта, в 9 бяхме на лодките, после имахме към 30 мин. свободни и в 11-11.30 ч ни взеха с автобус до пустинята Атакама. Там приключихме към 15 ч. Не е проблем да се спи в Паракас, но въобще не е задължително.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 16 минути , mililia каза:

Що се отнася за туровете в Паракас: Взеха ни от хотела в Уакачина в 7 сутринта, в 9 бяхме на лодките, после имахме към 30 мин. свободни и в 11-11.30 ч ни взеха с автобус до пустинята Атакама. Там приключихме към 15 ч. Не е проблем да се спи в Паракас, но въобще не е задължително.

Зависи колко близо до Паракас се спи предишната вечер, не обърнах внимание от къде ще идват и как.

Ние бяхме във висок сезон и имаше много туристи. Приситгахме от Лима, така или иначе трябваше да спим в Паракас.

Когато се купува тур на място, цената е по ниска защото има конкуренция.

Публикувано:
преди 15 минути , Цвете каза:

Ние правим обиколката на обратно. Идваме от Наска към Ика и следва Паракас. 

Да, знам че се движите наобратно, само времето, разстоянието и наличният транспорт сутринта до Паракас не ми е/беше ясен. Но туровете с лодка са сутрин, с това трябва да се съобразите.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.