Прескочи до съдържание

Извиняване на отсъствия от у-ще

Препоръчани мнения

нека все пак правим разлика между болнични, при които за отсъствието някой плаща - НОИ или работодателя, и отсъствия, които касаят само семейството и не носят щета на никой 

а иначе ограничените "права" на децата, споменати от akair, са по-скоро заради това, че са вредни за психичното и физическото им здраве /партии и алкохол/, а не защото са второ качество хора примерно :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 10 часа, akair каза:

Използвайте следващото си пътуване и обяснете на някой местен в кръчмата как учителката на детето ви е дала съвет да й занесете документ с невярно съдържание и как медицинско лице се е съгласило да ви издаде такъв документ... :)

Ако се опитваш да кажеш, че подобни неща не стават на Запад, не съм съгласен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ошко, освен от личната, можеш от всяко медицинско заведение бележка да вземеш. Да, има специален номер, трябва да съответства на амбулаторния лист, но те тези неща ги знаят и си ги правят. Ние сме абонати на Вела в Пловдив, има и в София, издават бележки и на неабонати срещу 5 лв., с всички необходими реквизити. Иначе те разбирам, ако трябва да си призная, за да не се разправям с бумащини, моя син не само не идва с мен в чужбина, но дори и болен ходи нА училище. Пуснала съм го с 40 градуса температура. Да ме извиняват, но да седна и да висна пред тъпото джипи с часове, мерси. Иначе и моята е такава, издава бележка само след преглед и при причина. А на всичките ми познати само трябва да се обадят по телефона да ги запишат в книгата и си им дават каквито си искат бележки, че и болнични. Не се занимавай със семейните причини, нито с директора, не е необходимо целия свят да знае. Макар че на последния ни круиз, и аше едно бг семейство с две деца, едното може би 11, другото 6_7клас,и те бяха "болни". А бяха на дългия круиз от 14дни, плюс 4дни за пътни. И не само, ами си постваха и снимки от пътуването във фейса. Явно въстание всяко училище е различно. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А дали не носят наистина щети на никого? Като за начало ощетяват детето, защото то изпуска учебен материал, на който после ще бъде изпитвано. Допълнително ощетяват данъкоплатците, които солидарно плащат, за да могат всички деца да получат образование, както и солидарно плащат, за да могат всички възрастни да получават болнични и майчинство от НОИ.

И нека не забравяме, че дори когато излизаме в отпуска, работодателят трябва да се съгласи, освен в отделни случаи, като ползване на отпуска от предишни години или религиозни празници напр. Защо е странно, че за децата се изисква подобно разрешение - еднолично (от класен ръководител или директор) или колективно (от педагогически съвет)?

53 minutes ago, tch said:

Ако се опитваш да кажеш, че подобни неща не стават на Запад, не съм съгласен.

Сигурно има места, на които стават. Нека магеланците споделят опит и преживявания :)

Връзка към коментар
преди 26 минути , akair каза:

А дали не носят наистина щети на никого? Като за начало ощетяват детето, защото то изпуска учебен материал, на който после ще бъде изпитвано. Допълнително ощетяват данъкоплатците, които солидарно плащат, за да могат всички деца да получат образование, както и солидарно плащат, за да могат всички възрастни да получават болнични и майчинство от НОИ.

:)

честно казано, доста пребъдваш :) не търпят ли същите щети данъкоплатците от отсъствието на някакво чуждо /нетяхно/ дете поради ангина примерно? и колко човека биха казали, че цялостното им образование е пропукано непоправимо заради пропускането на няколко дни в училище?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 43 минути , akair каза:

И нека не забравяме, че дори когато излизаме в отпуска, работодателят трябва да се съгласи, освен в отделни случаи, като ползване на отпуска от предишни години или религиозни празници напр. Защо е странно, че за децата се изисква подобно разрешение - еднолично (от класен ръководител или директор) или колективно (от педагогически съвет)?

Сигурно има места, на които стават. Нека магеланците споделят опит и преживявания :)

Ако трябва да сме честни няколко дни отсъствие на дете нанасят много по-малко "щети" от некадърна учебна програма, лоши учебници или слаби учители. Че има деца дето не отсъстват, а накрая пак нищо не знаят. Който се старае и си учи няколко дни не са му проблем. За да вкарат зорлем малцинствата в училище създават проблеми на всички останали. Пък и със сигурност управляващите биха се радвали никой да не мърда извън страната, Северна Корея е светъл пример за следване... Прост народ лесно се управлява...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
20 minutes ago, antea said:

честно казано, доста пребъдваш :) не търпят ли същите щети данъкоплатците от отсъствието на някакво чуждо /нетяхно/ дете поради ангина примерно? и колко човека биха казали, че цялостното им образование е пропукано непоправимо заради пропускането на няколко дни в училище?

Търпят, но още по-големи загуби търпят, когато едно дете зарази други 2, 3 или 5 деца. Да приравняваме случаи, които реално биха навредели на останалите деца на случаи на пътуване с цел опознавателен туризъм, е неуместно. :)

3 minutes ago, logist13 said:

нанасят много по-малко "щети"

По-малки щети за кого - за детето, за данъкоплатците, ...? :)

Интересни са дискусиите с типичен whataboutism - what about "некадърна учебна програма", what about "лоши учебници", what about "слаби учители",... Но подобни аргументи изместват дискусията... :)

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз сутринта писах как е в Германия, но или не съм публикувала мнението, или е било изтрито. 

Иначе напълно подкрепям akair.  Да, пътуванията може да са много образователни и важни за развитието и израстването на децата, но те имат ваканции и почивни дни, които могат да се използват за тази цел.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Едно е отсъствие от един-два дена, друго е една-две седмици...

От училище не си спомням, но като студент ако съм присъствал на лекциите ми е много лесно и после минавам почти без да уча, ако не съм присъствал ставаше доста по-трудна работата. Това за мен лично де.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 11 минути , Masmiya каза:

Аз сутринта писах как е в Германия, но или не съм публикувала мнението, или е било изтрито. 

Иначе напълно подкрепям akair.  Да, пътуванията може да са много образователни и важни за развитието и израстването на децата, но те имат ваканции и почивни дни, които могат да се използват за тази цел.

То хубаво, ама някои родители работят в туризма да речем. За тях отпуска през лятото няма, както и няма отпуска по празници като Коледа или Великден. Все някой трябва да обслужва пътуващите, нали? Та такива родители кога да си водят децата някъде? Иначе всеки с деца е наясно, че 10-на дни отсъствие не са нищо фатално... И доста по-фатални са неразбориите с учебните програми последните години, ама и това само родителите с деца го знаят...

Редактирано от logist13
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

По новите правила с молба до класния ръководител се извиняват до 3 дни, с молба до заместник-директор до 5 дни и до директор - до 7 дни. Има масови проверки и правилата се спазват.  Все пак мога да ви посъветвам да говорите със заместник-директора или с директора, защото ако  става  въпрос за малко училище, ще ви разрешат по-малко дни, а ако е в голямо училище, може да разрешат и отсъствия за повече дни. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Masmiya каза:

Няма публикувано мнение.

Моля, пуснете го отново, че да разберем как е и в Германия.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Хм, да се изкажа и аз, въпреки че не знам, доколко мнението ми може да бъде меродавно, тъй като не съм родител и горната дискусия не ме засяга пряко.

Нямам идея, дали има увредени данъкоплатци, изпуснат материал и т.н. Обаче за мен въпросът е свързан с възпитанието на детето и живият пример какво може и какво не може да се прави. За мен взимането на фалшиви бележки е лош пример за детето. Тези бележки са документ с невярно съдържание и се дават, за да се излъже системата. Това няма оправдание. Детето се възпитава, че когато ти е кеф може да се вършат и неправилни неща. Все пак освен на четене и писане, детето в училище се учи и да спазва определени правила и ред.

Като ученичка съм бягала от училище, заедно с дневника, та не бях от прилежните деца, но когато ме хванеха си носех последствията. Никога,обаче, родителите ми не са ми дали бележка, за да извинят отсъствията ми или не съм взимала медицинско, без наистина да съм била болна. Повечето пъти си ходех с температура на училище.

Въпреки че сега отпуската изобщо не ми стига и до днес не съм си позволила да искам документ от Личната лекарка, за да не ходя на работа. Просто съм възпитана, че такива действия са недопустими. 

Както казах, не съм родител и нямам право да размахвам пръст никому, ама не ми се вижда редно да се прави така, лично мнение.

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

моите три стотинки в така разгорялата се дискусия

---

социалната ни битност е ,,изтъкана,, от формалности (т.е. оправдаване за нещо)

тогава защо трябва да се навлиза в излишна морализаторност относно мед. бележка(и)

(спомнете си как си вадите медицинско за подновяване на шоф. книжка, примерно)

така ,че

както е казано :  целта оправдава средствата

а целта е ,едно дете да пътешествува т.е. да опознава света

изводът :

всички средства са позволени

:)

-

пп

като може би трябва да уточним ,че мед. бележка не е болничен с който би била евентуално  ,,ощетена,, здравната система ,за която плащаме съответните отчисления ,

както и за мед. бележка

Редактирано от theo
  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ами за съжаление поради бюрокрацията и смешните правила масово съветите са за бележки от доктори, и от училище, и от градина. Тези дни пътуваме с децата за 7 дни, та ми е прясно. Пък никой не се замисля, че личния доктор нищо лошо не ми е направил, та да му искам болнични докато държавата е наясно, че  децата не са в страната. И никак не е ясно кога ще почнат да търсят сметка на докторите и за това...

Какъв е резултата от отсъствието - примерно детето не знае, да го скъсат и да повтаря... Да ама не, скъсани няма, пишат се тройки и напред. А после на елементарните матури след 7-ми клас да речем процента на двойките е изумяващ, и по български, и по математика... Та как децата стигнаха до 7 клас??? А от тази година вече и с две двойки от матурите може да се продължи напред, честито на печелившите... Ама иначе няколко дни отсъствие са голям проблем, всичко друго ни е наред...

И много хубаво се сравняваме с немците, що пък да не погледнем и доходите? Те лесно се гледат деца в България, доходи високи, никакъв проблем да пътуваш на високите тарифи по празниците... Ама защо ли във форума най-активните теми са за евтините билети???

Редактирано от logist13
Връзка към коментар

Мнението на Антеа ме провокира да напиша как е в дружи държави, специално в Германия, къдете факторът малцинствата не играе роля. 

Седмица преди или след ваканция е много чувствителен период и децата не се пускат да отсъстват по семейни причини, а само с бележка от доктор. Но докторите не дават бележки без детето да е наистина болно и да не може да посещава училище. За всички е ясно, че билетите са по-изгодни няколко дни преди или след началото/края на ваканцията, както и че има по-малко задръствания по пътищата и т.н. И именно за това са много строги в това отношение, за нарушители има глоби. Доста българи са си изпатили вече, защото са дошли с българския манталитет. На летищата също гранична полиция проверяват (естествено не всички, а на случаен принцип) родителите с деца в училищна възраст  и изискват бележка от училището, че детото може да пътува в учебно време. Чела съм във форуми глоба от 250 евро заради липса на такава бележка.

В останалото време през годината по уважителни причини с бележка може да си извини детето от отсъствие, но почивка с родителите не е причина. Пътуване до България заради сватба е причина. Това като пример.

При отсъствие по болест до три дни повечето училища приемат бележка от родителите, при над три дни отсъствие по болест е нужна лекарска бележка.

И аз не искам да соча с пръст, всеки родител решава сам как да възпитава и отглежда децата си. Издаването на фалшиви бележки и неоснователни отсъствия от задължителна учебни занимания са приемливи за едни, неприемливи за други.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

Вие хубаво си давате съвети как да измамите системата, но само аз като класен си знам каква разправия ми е с тези бележки. И аз пътувам, но когато са ваканции или ако се наложи си намирам сам заместник. Който смята, че децата му не научават нищо в училище, да ги отписва и да почва да обикаля света с тях и да си ги обучава сам. Само дето тази седмица имам множество двойки, точно на деца, които са отсъствали много до сега и си мислят, че като прочетат учебника, ще си направят теста. А и съм видял достатъчно пътуващи, които като ги питам къде бяхте, от къде минахте и ми казват: А откъде да знам, аз не съм гледал/а през прозореца. Така че толкова с образователните пътешествия. За тях най-интересното в едно пътуване е да си направят селфи някъде и да видят какво има по магазините. И да, бележките са официален документ. Който иска да пътува, до три дни по домашни причини и до седем с одобрение на съвет. Просто трябва да се каже по-рано, което след като е планирано се знае предварително.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Krum4ov каза:

Вие хубаво си давате съвети как да измамите системата, но само аз като класен си знам каква разправия ми е с тези бележки.

Бележката ако е издадена от лекар, а не е от тези, които се продават от по-големите ученици какъв е проблемът? Все пак родителя носи отговорност за децата си и ако не може да прецени, че едно пътуване само ще му навреди в учението, значи комуникацията в семейството не е наред. Аз никога не съм отсъствал заради пътуване, но много честно, когато съм се готвил за някой изпит след 4/7/12ти клас и не мисля, че това ме е превърнал в някой Андрешко, който само иска да прецака системата :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Моето впечатление от NRW напълно съвпада с това на @Masmiya и съдейки по нейните думи, явно тези правила не са само в една провинция, а е федерално разпореждане.

Срочната оценка на учениците, според действащите правила, се оформя като някакъв тип weighted fare share на текущите оценки (най-често средно аритметично). Всеки преподавател има свободата да определя упражненията за проверка на знанията на учениците. В този ред на мисли, е напълно разбираемо получаването на оценките такива, каквито са. По-лошото на резултатите от НВО и ДЗИ е, че дистрибуцията на оценките не съвпада с нормата (Гаусово разпределение) - по данни на МОН от последните ДЗИ има 5862 ученика с двойка поне на един от зрелстните изпити, на които са се явили. При средно 60 000 родени деца на година, това прави почти 10% или почти 4 пъти над нормата от 2.5%. Защо се случва е наистина интересно, но нека експертите дадат експертно мнение. Но това наистина измества дискусията и с нищо не й помага...

Всъщност има хора, които се замислят и се чудят на лекарите защо издават документи с невярно съдържание. А както стана ясно, има и лекари (поне сред магеланците), които се замислят вече...

2 minutes ago, tch said:

какъв е проблемът?

Проблемът е, че лекар издава документ с невярно съдържание. Детето си е живо и здраво, а пише, че е болно. Ако и това не е ясно защо е проблем, нека някой лекар да разясни :)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Учениците са половин ден на училище. Не мисля че някой учи по 12 часа на ден за изпит. Ако му се налага да учи по толкова, значи е пропускал училище доста дълго. Не мисля да влизам и тука в спорове как милите онеправдани деца, все са на мушката и всеки е против тях, а те учат денонощно. Аз след като съм си учил навремето и съм спортувал и съм си почивал и съм успял без да съм някакъв свръх гений и днешните деца го могат. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , Krum4ov каза:

Учениците са половин ден на училище. Не мисля че някой учи по 12 часа на ден за изпит

Точно за изпит говоря, демек извън училището, не за контролно. В моето училище се развадаха бележки на поразия и накрая бяхме в топ 10 на училищата по резултат на ДЗИ с други думи от съвестта на ученика зависи какво ще прави през това време. Дали ще учи или ще ходи по пости :)

Редактирано от tch
Връзка към коментар
преди 28 минути , Krum4ov каза:

И да, бележките са официален документ. Който иска да пътува, до три дни по домашни причини и до седем с одобрение на съвет. Просто трябва да се каже по-рано, което след като е планирано се знае предварително.

Човек от системата го казва, има ли смисъл от повече коментари.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

преди 3 минути , tch каза:

Точно за изпит говоря, демек извън училището, не за контролно. В моето училище се развадаха бележки на поразия и накрая бяхме в топ 10 на училищата по резултат на ДЗИ.

В моето също и не съм отсъствал никога за да уча за изпит. Но имахме достатъчно добри учители с изисквания и си учихме в училище, без да ни подаряват оценките. А през свободното време сме ходили и  на уроци ако е нужно и сме се готвили за изпити. Нека не спамим повече, че навлизаме в други води. Иначе ако е наложително и аз подкрепям някой да отсъства. Даже карам моите ученици да си тръгват, като им е лошо, защото понякога искат да останат в училище, за да не изпуснат нещо. Така че нека си пътуват децата, но да е с мярка и достатъчно съобразено с училище, а не някой да намери евтини билети и айде цялото семейство да заминава.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

В Белгия учениците не може да отсъстват от училище без уважителна причина - медицинска, семейни причини (до три дни общо за една учебна година, и с предварителна бележка от родител до училището).

Разбира се, случва се издаване на медицински бележки от личния лекар, особено преди и след ваканции, но не е някаква масова практика, защото има проверки от Министерството на образованието и съответно и глоби при нередности.

Между другото в Белгия не е задължително обучението да става в училище, но е задължително образованието. Ученикът не задължен да се обучава в училище, (не е записан в никакво училище), може да е в дома, извън дома, но е задължен да се явява на изпити в края на годината и да покрива необходимият минимум. Но тези ученици са изключения, много е времеемко за родителите да обучавт децата си в къщи и с времето става почти невъзможно да им преподават по различните предмети.

След лятната ваканция на летищата се случва инспектори от Министерството на образованието да правят проверка на всички изглеждащи в училищна възраст. Но ако родителите пътуват с кола и се връщат от Франция, не могат да ги хванат.

Случвало се е дъщеря ми да пътува за България в последния учебен ден, когато им раздават само рапортите (резултатите), и съм давала предварително бележка по семейни причини. Не е имало проблем.

Не е отсътвала иначе. Пътували сме по време на нейните ваканции, по-специално Великденските. По високите цени на самолетните билети и хотели е едно на ръка, по-неприятното е многото туристи и претъпкаността на много места.

Радвам се, че отдавна мина училищния период и го няма това съобразяване, а и тя си има нейна програма, от време на време правим нещо заедно, когато не е заета с лекции и изпити.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз съм родител на вече порастнало момче - да ми е жив и здрав :) , но да дам и моите международни 5 стотинки по темата:

В Англия е огромна драма. Защото няколко дни разлика в самолетните билети е няколкостотин паунда разлика. Чета в български групи, а лично помня как миналата година си просих един ден отпуск назаем заради това. Аз съм бял кахър, но като иде реч за пет-членни семейства... 

Тоест, тук не се толерира по никакъв начин отсъствието. Има глоби. Големи. Българските преференции са мечта тук. Дали са правилни правилата, не знам - но за мен е много неправилно да се фалшифицират бележки заради удоволствия.

И не, не съм светица - давала съм кръв, за да заверя семестър поради отсъствия заради бридж :biggrin: - честит 8 декември! - но тогава сами си поемаме отговорностите. 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.