Алекс Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Как се менят времената - едно време аз се чудих как да си взема бележка, а сега родителите се вкарват в този филм:) Колкото и да оплюваме системата, една седмица отсъствие си е дълъг период и се пропуска материал, който после трудно се навакса. Най- често наваксването е свързано с допълнително време, което детето трябва да отдели и което според мен рядко се случва. На мен в случая ми е интересно какво мисли детето и дали то иска да отсъства. А взимането на фалшиви бележки със сигурност е нещо нередно и противозаконно. Това че е оправдано и аргументирано не го прави по-малко нередно или по-малко противозаконно 3 Връзка към коментар
гост Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 На 12/7/2017 в 21:00, Oshko каза: Дъщерята ще трябва да отсъства през Януари за 1 седмица от училище по уважителни "пътешественически" причини . Казахме на госпожата истината, няма проблем по принцип, но иска формално медицинска бележка. Щом сте казали на госпожата истината и за нея няма проблем, бих отишла при личната пак с истината и там каквото стане. В най-лошия случай просто ще ви откаже. После пробвайте с някой от медицинските центрове. Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 преди 2 часа, Алекс каза: Как се менят времената - едно време аз се чудих как да си взема бележка, а сега родителите се вкарват в този филм:) Колкото и да оплюваме системата, една седмица отсъствие си е дълъг период и се пропуска материал, който после трудно се навакса. Най- често наваксването е свързано с допълнително време, което детето трябва да отдели и което според мен рядко се случва. На мен в случая ми е интересно какво мисли детето и дали то иска да отсъства. А взимането на фалшиви бележки със сигурност е нещо нередно и противозаконно. Това че е оправдано и аргументирано не го прави по-малко нередно или по-малко противозаконно За период от 10-15 дни детето ще научи 100 пъти повече на някое пътешествие, отколкото в училище... А ако питаме дете на пътешественици (а и не само такова) къде иска да отиде - на училище или на пътешествие, какво ли ще отговори? А ако питаме учителката (учителя)? Или пък лекаря - дали иска да отиде на пътешествие или на работа? Ако го няма момента на завист или страх от административни санкции, би трябвало да влязат в положение и да съдействат (последните двама). 5 Връзка към коментар
Olia Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Да споделя и моят опит, имам двама тийнейджъра (10 и 11 клас). И двамата са отличници и не бягат от училище, за разлика от повечето им съученици. Пътуваме много, но те знаят, че е техен ангажимент да наваксват с материала и им се получава. Пиша бележки по домашни причини до директора, който знае, че пътуваме и знае, че те са отличници и отсъствието не влияе на успеха им. Никога не взимам бележки от лекар, ако не са болни, малко съм суеверна на тази тема и смятам,че не трябва да се злоупотребява със здравето, което мисля, че съм предала и на тях за радост. Като цяло мисля, че ако обучението не се влияе от отсъствието, не би трябвало да е проблем. Пътуванията им дават много обща култура и усещане за света и според мен си заслужават отсъствието. Въздържаме се единствено в края на сроковете, когато ги оформят. 7 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Не знам дали хората взимат бележки без да са болни, но чак дъщеря ми вижда, че има деца и то не 1-2 и 3, които за една учебна година липсват по минимум 1 месец сумарно. На мен ще ми трябват едни 4 дни и смятаме ще кажем на класната. Аз за 1 година, не съм стигал до личния лекар у нас, даже все още нямам здравна книжка, а за предните 15+ в чужбина съм стигал 3 пъти, като в два от случите ми дадоха по един ден-текущия и единия път 10 дни заради Варицела. Сега в България разбрах, че е нещо съвсем нормално, да се разболяваш планувано, даже имало лимит от 40 дни на година и много хора си ги правят..Просто взимане на фиктивен болничен не е никакъв проблем у нас и се злоупотребява повече от масово, не по 3 и 5 дни. 1 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 преди 24 минути , Alexander каза: Сега в България разбрах, че е нещо съвсем нормално, да се разболяваш планувано, даже имало лимит от 40 дни на година и много хора си ги правят..Просто взимане на фиктивен болничен не е никакъв проблем у нас и се злоупотребява повече от масово, не по 3 и 5 дни. не мисля, че има такова нещо, а и това си е злоупотреба и от страна на лекаря и от страна на служителя Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Не знам какво мислиш, но закона е такъв, може да провериш. За повече има комисии, не че у нас половината инвалиди с ТЕЛК са си здрави и прави.. А аз казвам как е около мен, както и във фирмата на жена ми, масово са болни. Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Правиш извод за цяла България от 2 фирми? 1 Връзка към коментар
zon Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Преди 1 час, Alexander каза: Сега в България разбрах, че е нещо съвсем нормално, да се разболяваш планувано, даже имало лимит от 40 дни на година и много хора си ги правят..Просто взимане на фиктивен болничен не е никакъв проблем у нас и се злоупотребява повече от масово, не по 3 и 5 дни. Преди няколко години (2011), при събитие - промотиране на Турските авиолинии в Истанбул, организирано за Франция и Белгия, маркетинговият директор на Търкишеърлайнс показа графика с данни на ползваните болнични в отделните страни и България беше шампион и водеше с много дни на година. Това, което му липсваше като информация беше защо се получава така. В България много работодатели отказват да дават полагаемия се годишен отпуск и хората се разболяват, къде наистина къде по принуда за да излязат в отпуск. Държавата като работодател не пада по долу. Преди няколко години бивши колеги се оплакваха, че им правят проблем за 5 дни отпуск през лятото. Дано с новото законодателство за ползването на отпуските малко да са се подобрили нещата и хората си ползват нормално отпуската. 2 Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Не са се подобрили. Правят проблеми, независимо дали имат или нямат основание. За съжаление законите са едно, а хората, от които зависи прилагането им, съвсем друго... Да не казвам, че и много работодатели се настройват срещу теб, ако ползваш отпуската си за пътуване в чужбина или пътешествие. Този манталитет - аз не сакам аз да съм добре, аз сакам Вуте да е зле, е нещото, което най-ми е омразно от цялата ни народопсихология. Другото,което исках да кажа е, че Ош помоли за помощ, а вместо това го съсипахме от критики. Няма да си отмени пътуването, щото не се одобрява, нито ще остави децата дОма, най-много да спре да иска съвети. В края на краищата една седмица е нищо време, наваксва се много бързо, а да не говоря, че най-големите двойкаджии и малоумници от моя клас, дето не идваха много - много на училище, най- успяха в живота (ако под успех се разбира престижна професия и високи доходи). На фона на 12 години в учебната стая и знаейки нивото на преподаване и въобще образователната ни система, тези 5 дни са едно голямо никакво нищо. 9 1 Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 9 декември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Моят въпрос вече има решение Не очаквах да породя чак такава дискусия... 7 1 Връзка към коментар
Doctor Who Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 преди 7 минути , Oshko каза: Моят въпрос вече има решение Не очаквах да породя чак такава дискусия... Съпричастността има много изражения и всички са хубави! Прекрасно е, че нивото ѝ във форума е на високо ниво. 5 Връзка към коментар
antea Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 от собствен опит знам, че принципни позиции се защитават най-лесно, когато казусът не ни засяга лично почне ли да ни касае обаче... та, нека не обръщаме темата на съдене, а да я върнем към основната й цел - помощ при решаване на някакъв проблем, и то по възможно най-правилния начин в тази връзка нека видим как стоят нормативно нещата - това е уредено в Наредба за приобщаващото образование, която реално е в сила от 27.10.2017г. - http://www.dnevnik.bg/file/3083215.pdf, по-конкретно в чл.62 Цитат Чл. 62. (1) Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини в следните случаи: 1. по медицински причини, за което представя медицински документ до 3 учебни дни след връщането си в училище, издаден от общопрактикуващ лекар или от лекар в лечебно заведение; 2. поради участие в други дейности извън процеса на училищното образование, като състезания, конкурси, олимпиади, фестивали, концерти, спектакли, изложби и други, при представяне на документ от спортния клуб, в който ученикът членува, от организаторите на дейностите, от институцията, от името на която участва в тях, и след потвърждение от родителя; 3. до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител; 4. до 7 учебни дни в една учебна година с предварително разрешение на директора на училището въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя, в което подробно се описват причините за отсъствието. (2) Заявлението по ал. 1, т. 3 се подава преди отсъствието на ученика, а ако това е невъзможно, родителят уведомява класния ръководител в телефонен разговор или по имейл и подава заявлението до 3 учебни дни след връщането на ученика в училище. (3) В случай че заявлението по ал. 1, т. 4 не може да се подаде преди отсъствието на ученика, родителят уведомява за това класния ръководител в телефонен разговор или по имейл и подава заявлението до 3 учебни дни след връщането на ученика в училище. Директорът на училището въз основа на заявлението взема решение дали отсъствията на ученика са по уважителни причини. на мен лично не ми е съвсем ясно как следва да се тълкуват т.3 и т.4 - думичката "до" какъв смисъл има - трябва ли тези 3 или 7 дни да се ползват накуп, за да се позовем на тези точки, или е възможно по т.3 да се подава заявление 3 пъти в годината за по един отделен ден, и съответно като ги надскочим и преминем в графата до 7 дни, вече да се подава заявление до директор за оставащите 4 дни от разрешения максимум? ще е полезно @Krum4ov като класен да сподели какво е тълкуването според образователните власти? а вие как ги разбирате тези думи? иначе на нас най-често ни е необходим максимум 1 учебен ден, дори половин - петък или понеделник, случвало се е синът ми директно от летището да си отива на училище /както и ние на работа/; а дали има повече полза или вреда от подобно отсъствие нека оставим всяко семейство да преценява само за себе си например впечатленията и ефектът от едно от последните ни пътувания всъщност доведе до взимане на решения и използване на отворили се възможности, които вероятно ще променят целия му живот в интересна посока - със сигурност смятам, че това е в пъти по-полезно от пропуснатите 7 учебни часа 3 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 Ами до 3 дни с бележка до класния и до общо 7, могат да се ползват и по един ден. Не е задължително накуп. 1 Връзка към коментар
antea Публикувано: 9 декември, 2017 Сподели Публикувано: 9 декември, 2017 (редактирано) значи общо 7 дни, с възможност по отделно, благодаря Редактирано 9 декември, 2017 от antea 1 Връзка към коментар
Вероника Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 Направих консултация с директор на училище. Дните, които могат да бъдат извинени са 3 от класния и още 7 от директора. Общо стават 10 за цялата учебна година. 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега