Прескочи до съдържание

И ние в Перу - кратко, но наситено

lesy

Препоръчани мнения

И ние от билетите на Аеромексико, живот и здраве февруари се отправяме към Перу.

Изчетох доста, имам идеи. Пътуваме с още едно семейство, но ние пътуваме експедитивно и се опитваме да видим повече места. Програмата ми е доста сгъстена, подобна на RumyGancheva

Някои турове ще ги правим сами, но основните места ще посетим с другото семейство.

Пътуваме експедитивно, спя в превозните средства в движение и се надявам да успеем да видим набелязаното, без да ни пречи височинната болест.

Качвали сме се над 3000м. , но за малко и рядко.

1 ден - 17.02.2018 - 15.15 кацане в Лима.

Надявам се да успеем да видим историческия център. Тук още няма яснота с място и район на нощувка.

2 -18.02.2018 - Ранен автобус до Паракас, Балестови острови, Уакачина, тур с бъгита, вечерта нощувка Наска.

Доколкото четох би трябвало да успеем да ги направим.

3 -19.02.2018 - Полет над линиите Наска и връщане в Лима. Ако успеем да се върнем в Лима навреме, ще видим още от града.

За полета: Някой пил ли е хомеопатичните хапчета Кокулин? Синът ми като малък само с тях пътуваше и се чудя дали да не си вземем?

4-20.02.2018 - Полет Лима - Куско. Нямаме купени билети, но сме се ориентирали между 8 и 9. Около обяд пристигане.
5-21.02.2018 - Куско и района

6-22.02.2018 - Куско и района

7-23.02.2017 - Куско и района

Тук имаме 3 дни и половина. Ориентирали сме се първия ден от летището да поемем към Олантайтамбо.

Тук магеланци препоръчват нощувка.

Какво мислите първия ден привечер след Олантайтамбо да вземем влак до Агуас Калиентес за да сме рано сутринта на Мачу Пикчу?

Ние сме 4-ма и ако има вариант с индивидуален транспорт / тур да стигнем до крайната точка.

За региона ще доуточняваме логистиката още.

8-24.02.2017 - Ранен полет Куско - Арекипа. Трябва да купим по-рано билети. Арекипа.

И тук и чуденката ми. Ние /2-ма/ сме решиле да отидем до каньона Колка.

Засега го виждам като вариант на следващия ден:

9-25.02.2017 Тур до Колка. Евгени пише, че е много изморителен.

Още повече, че вечерта смятам да пътуваме с нощен автобус до Пуно.

Ако го направим по този начин пише, че туровете връщат туристите към 17-17.30

Дали ще има възможност хотела / хостела да ни осигури стая до вечерта срещу доплащане?

Има ли вариант на 24.02.2017 след разглеждане на Арекипа следобед да тръгнем към Чивай за да отидем с местна агенция до каньона другата сутрин и следобед да хванем автобус до Пуно, за да нощуваме там?

10-26.02.2017 Пуно - тур до Титикака, само до островите Урос. Слушам Сънчо за Текиле, а и нямаме време.

След тура полет до Лима.

Към колко приключват туровете? В колко часа препоръчвате да си вземем билети за полета Лима?

Т.к. на другата сутрин полетът ни е 8ч. сутринта, къде е удобно да спим? В booking видях само 1 хотел, който беше скъп.

11-27.02.2017 - Лима - Мексико Сити - Амстердам. В Мексико сити имаме 10 часа и смятаме да ги оползотворим.

И още: С какъв багаж сте пътували по маршрута? Нямаме голяма раница, по-скоро си мисля с чекиран куфар малък размер. С това местене от място на място с обществен транспорт, какво правите с багажа?

image.png

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Аз да кажа за багажа- само с ръчен. Все още не съм решила с куфар- тролей или с раница ще съм. 

За другото - само плана около Арекипа ще коментирам. Според мен е възможен, ще сте супер уморени, обаче. Еднодневните търове тръгват в 3 през нощта. Така, че гледате Арекипа, дремваше няколко часа и си доспивате в рейса. Можете от Чивай да пътувате към Пуно. Автобуса мисля е в 13ч. 

Връзка към коментар
преди 45 минути , lesy каза:

Ние сме 4-ма и ако има вариант с индивидуален транспорт / тур да стигнем до крайната точка.

Няма друг транспорт до Мачу Пикчу освен с влака. 

Освен в Олантайтамбо може да се спи и в Агуас Калиентес, зависи колко време имате този ден и какви са цените на влака вечерта и сутринта. Агуас Калиентес е само хотелчета.

преди 52 минути , lesy каза:

9-25.02.2017 Тур до Колка. Евгени пише, че е много изморителен.

Не съм го запомнил като изморителен, повечето време те возят. Само дето се става рано.

Не е ли по-удобно да направите маршрута в кръг (Лима - Куско - Пуно - Арекипа - Наска - Лима или обратното). Така вашето само разкарване насам-натам и връщане.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаме да позваме самолет и ди избягваме нощните преходи с автобуси доколкото може и затова е по този начин.

Връзка към коментар

Защо искате от Наска да се връщате до Лима за полет до Куско? По-добре направете нощен автобус от Наска до Арекипа, пристигате там сутринта, разглеждате и пред нощта правите тура до Колка каньона. От Арекипа може да летите до Куско. Така ще спечелите малко повече време, което може да запълните в Куско и района. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Защото съобразяваме програмата с другото семейство, а те не искат Наска и крайбрежието и затова се връщаме до Лима. И всички предпочитат да не ползваме нощни автобуси, а да спим в легло. ЕГН не ни е малко. Ако бяхме сами програмата нямаше да е така, но сега е съобразена с останалите в групата, за да можем да сме заедно в Куско и региона, Арекипа - без каньона и Титикака.

Връзка към коментар

Леси, и аз смятам, че времето ви е кратко, а го губите в размотаване напред-назад и по летища.

Приятелите ви къде ще запълват време, докато вие сте по крайбрежието и Титикака? Дай да мислим за някакъв компромисен вариант с оглед и на техните предпочитания. Ама компромис и за Вас и за тях. Ако обърнете кръга Лима-Куско, после за вас Титикака и Каньона и се срещнете в Арекипа, след което вие Наска и крайбрежието с автобус и среща пак в Лима. Така те ще уплътняват времето в Куско и Арекипа. Виж дали дните излизат. Иначе правите мноооого голям компромис, после ще съжалявате. И ЕГН ти е по - малко от моето, а аз нямах проблеми с техните ВИП места. Автобуси като техните не сте ползвали до сега. По добри са от самолетна седалка и то доста по-добри. Помислете пак, за да не съжалявате като се върнете.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, lesy каза:

2 -18.02.2018 - Ранен автобус до Паракас, Балестови острови, Уакачина, тур с бъгита, вечерта нощувка Наска.

Не виждам как може да бъде направено в един ден:

- автобус Лима до Паракас

- туровете с лодките за островите са сутрин

- ... придвижване за турове с бъгита

- придвижване до Наска

преди 13 часа, lesy каза:

За полета: Някой пил ли е хомеопатичните хапчета Кокулин? Синът ми като малък само с тях пътуваше и се чудя дали да не си вземем?

Нямам опит с Кокулин. Личният лекар ни изписа Антиметил на таблетки https://www.google.be/search?ei=tq4vWtbWLJH4wALkqobwCg&q=antimetil+pillen&oq=antimetil+pillen&gs_l=psy-ab.3...4377.4377.0.5733.1.1.0.0.0.0.94.94.1.1.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.GqJPn0gceZo  На джинджифилова основа са, хомеопатични, имат плацебо ефект, безопасни са и няма ограничение в продължителността на приема им, бременни жени също могат да ги вземат. Много сме доволни вземахме ги за полета над Наска, автобуси, таксита, лодки и бяхме пушки.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 25 минути , mililia каза:

Леси, и аз смятам, че времето ви е кратко, а го губите в размотаване напред-назад и по летища.

Приятелите ви къде ще запълват време, докато вие сте по крайбрежието и Титикака? Дай да мислим за някакъв компромисен вариант с оглед и на техните предпочитания. Ама компромис и за Вас и за тях. Ако обърнете кръга Лима-Куско, после за вас Титикака и Каньона и се срещнете в Арекипа, след което вие Наска и крайбрежието с автобус и среща пак в Лима. Така те ще уплътняват времето в Куско и Арекипа. Виж дали дните излизат. Иначе правите мноооого голям компромис, после ще съжалявате. И ЕГН ти е по - малко от моето, а аз нямах проблеми с техните ВИП места. Автобуси като техните не сте ползвали до сега. По добри са от самолетна седалка и то доста по-добри. Помислете пак, за да не съжалявате като се върнете.

За стандартния вариант Лима-Куско-Пуно-Арекипа-Наска-Лима не ми стигат дните за дневен преход или трябва да се придвижваме основно с нощни автобуси. Само като им го показах, всички го отхвърлиха, дори и спътника ми.

Или трябва да изхвърля нещо, или да е натоварено. Ето стандартния:

image.png.faa56fc821be8ff81ddbbb5187752c1e.png

Засега все още проучвам до края на седмицата. Другата пак ще обсъдим кой какво иска.

А защо според вас да не ползвам самолет Куско-Арекипа?

Сутрин е, не се губи ден. Аз така го виждам, но явно има причина.

Връзка към коментар
преди 33 минути , zon каза:

Не виждам как може да бъде направено в един ден:

- автобус Лима до Паракас

- туровете с лодките за островите са сутрин

- ... придвижване за турове с бъгита

- придвижване до Наска

Има автобуси от Лима на Cruz del Sur в 3.45 и 4ч., които са съобразени с туровите до островите. А след това, ако има време - бъгитата и до вечерта трябва да стигнем до Наска.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами в началото беше писала, че спите добре в автобуси, затова...

Иначе може да съм позабравил, но Куско-Пуно и Арекипа - Наска са по цяла нощ, а Пуно - Арекипа половин. Т.е. пристигаш по никое време и не става наспиването.

Аз лично пътувах Пуно - Арекипа през деня - пристигане сутрин с нощния рейс, тур из о-вите Урос и следобед автобуса към Арекипа.

Аз поне не знам да има нещо лошо в полета Куско - Арекипа, само после трябва да стигнете до Пуно с автобус.

Виж има ли полет Куско - Хулиака (в Пуно май няма летище и се лети от Хулиака)

Връзка към коментар
преди 10 минути , lesy каза:

Има автобуси от Лима на Cruz del Sur в 3.45 и 4ч., които са съобразени с туровите до островите. А след това, ако има време - бъгитата и до вечерта трябва да стигнем до Наска.

Горе главата, всичко е изпълнимо, нашата беше още по-извратена, не съм я пускал тук, да не ме освиркат хората :)

Ако все пак трябва да махнеш нещо, аз бих махнал един ден Куско, няма нужда 3 дни да се изръчка всичко от край до край, може да се пропуснат част от забележителностите наоколо.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Има самолет Куско-Хулиака, но е само 1  по обед и изпускаме същия ден туровете по езерото Титикака. Пак се губи ден.

Връзка към коментар

Завиждам как ще прескачате от град на град. Аз не съм бил на толкова високо преди Перу. Имах директен полет от Лима за Куско. Още същата вечер ми беше зле и не можех да си поема въздух. Бях буден цялата вечер. На другия ден същото и главата ме болеше повече. Отидох да си взема едни бутилки с кислород по съвет на хората от рецепцията, но ефекта беше за малко. На третия ден вече почнах да се притеснявам и се изнесох към Арекипа 1000 м по - надолу. За няколко дни и вече бях на себе си. Тъпото беше, че ми обърка плановете, защото исках да ида и до Боливия, но реших да го оставя за по - натам, тъй като Ла Пас и Уюни са още по - високо.

Връзка към коментар
преди 3 часа, lesy каза:

Предишният ден пристигате в Лима след презокеански полет + предполагам друг свързващ полет от Америка. (сега видях, че пристигате от Амстердам с директен полет, това е добре не би трябвало да имат закъснение от Амстердам) Пристигате в Лима 15:15 след обяд, ако полетът е навреме. Следва излизане от летището, трансфер в пиков момент, а в Лима така или иначе си има задръствания, а летището не е наблизо. Разглеждате нещо от историческия център на Лима и след това спите от 21:00 до 02:00 часа, вземате такси и отивате на анвтобусната гара, където трябва да сте 1 час предварително защото първо се чекира багажа, а след това и пътниците. Следва спане в автобуса 3 часа и половина. Тур с лодки, транфер бъгита, автобус (в колко часа от Паракас за Наска ? 4 часа продължителост на пътуването по разписание, в действителност по дълго и може да пристигнете и след 22 - 22:30 в Наска).

Доста интензивно и с малко спане се получава.

Имай предвид, че автобусите, особено когато се движат във високите части никога не могат да си спазят разписанието, пътуването със сигурност е по дълго от обявеното по график, случват се често и повреди на автобусите, и ако не сте късметлии, може да си откарате с часове, дори цял ден преди да се намери решение.

Споредмен си набележете какво задължително държите да видите и това ще ви са приоритетите в програмата. Около това направете логистиката и каквото дойде допълнително и можете да вмъкнете в програмата е добре дошло. Малко ви е времето и лошото е, че ако нещо се обърка по програма с логистиката, нямате свободно време за да адаптиране на програмата в движение.

Редактирано от zon
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Oshko каза:

Горе главата, всичко е изпълнимо, нашата беше още по-извратена, не съм я пускал тук, да не ме освиркат хората :)

Ошко, публикувай я. Който не може да я пие концентрирана, ще разрежда ;) 

На мен винаги ми било полезно да видя предварително различни програми най вече заради логистиката - самолетни, автобусни компании, тур агенции, времетраене на придвижването, и след това в зависимост от моите интереси, налично време и логистика да си направя моята програма.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Програмата остава същата. Ако първия ден не успеем да хванем ранния автобус за Балестовите острови, ги пропускаме. Хващаме следващ и целта ни е Наска.

Имам въпрос за багажа във влака за Мачу Пикчу. Смятаме от летището в Куско - такси до Оянтайтамбо и да купим билети за влака до Агиас Калиентес в 19.04ч. Пристига 20.45ч и на другия ден след Мачу Пикчу да пътуваме към Куско /вероятно в 16.43/. Ще пътуваме с чекиран багаж /не големи куфари, но все пак по-големи от ръчния/. Чета, че някои са пътували с багаж.

1.Има ли някъде на гарата в Оянтайтамбо багажно, в което да си оставим багажа и безопасно ли е? На другия ден при трансфера между влака и автобуса ще има ли време да си го вземем?

2.Или на място да преценим да го вземем с нас и да го оставим в хотела / багажно в гара в Агиас Калиентес? Препоръка?

Връзка към коментар
преди 19 часа, lesy каза:

Програмата остава същата. Ако първия ден не успеем да хванем ранния автобус за Балестовите острови, ги пропускаме. Хващаме следващ и целта ни е Наска.

Имам въпрос за багажа във влака за Мачу Пикчу. Смятаме от летището в Куско - такси до Оянтайтамбо и да купим билети за влака до Агиас Калиентес в 19.04ч. Пристига 20.45ч и на другия ден след Мачу Пикчу да пътуваме към Куско /вероятно в 16.43/. Ще пътуваме с чекиран багаж /не големи куфари, но все пак по-големи от ръчния/. Чета, че някои са пътували с багаж.

1.Има ли някъде на гарата в Оянтайтамбо багажно, в което да си оставим багажа и безопасно ли е? На другия ден при трансфера между влака и автобуса ще има ли време да си го вземем?

2.Или на място да преценим да го вземем с нас и да го оставим в хотела / багажно в гара в Агиас Калиентес? Препоръка?

Ние пътувахме само с ръчен багаж, без куфари, оставихме ги в хотела в Куско, където се върнахме отново след това.

В Оланта пристигнахме с такси след тур в долината и искахме да оставим малките си раници на съхранение на гарата докато обикаляме. Но се оказа, че служителят на багажното има обедна почивка от три часа. Та отидохме отново на гишетата на Perurail и им обяснихме отново ситуацията и те се съгласиха да ни пазят раниците до 17 часа.

После във влака имаше хора с големи куфари, които слагаха между седалките (две по две обърнати с гръб). Но местата са ограничени и затова явно идва и ограничението за багаж, което пак не се спазва от някои. Нямам идея как и защо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да се ходи до Арекипа, ако няма да се гледа каньона за мен е безсмислено. По-добре изобщо я отрежи от програмата и остави малко въздух за останалите места по маршрута.

От Пуно се върнете със самолета до ЛИма  и си направете тура по крайбрежието. Или директно с автобус Пуно - Наска.

Редактирано от Tedy
Връзка към коментар

1.Полетът Лима-Куско пристига в 11.05ч. Смятаме да се придвижим към Олантатамбо с цел нощувка в Агиас Калиентес. Мислите ли, че можем да хванем влака на INCA RAIL в 16.36ч. и дали бихме успяли да видим и крепостта? Ако е възможно, Taxidatum на крепостта ли оставят или на гарата? Тук ми липсва точно организацията. Този вариант ми е приритет поради аклиматизацията и отдалечността на Олантайтамбо от Куско.

или

2.Да направим както Цвети и компания - след полета - следобед с такси в Писак? Но връщането първата нощ в Куско ме притеснява /другата жена е с мигрена и е голяма разликата в надморската височина - Лима-Куско/. На другия ден сутринта - тур Куско - Олантайтамбо и пак хващане на влака в 16.36ч.  Ще успеем ли за това време да видим оновното извън Куско? За Куско остава четвъртия ден.

При ползване на Taxidatum, може ли да си избираме какво да посетим по пътя?

Ако остане вариант 1, деня след Мачу Пикчу ще направим тур из Свещената долина без Олантайтамбо.

Връзка към коментар

При нас Таксидатум  включиха в маршрута това, което искаме, стига да беше възможно и изпълнимо. Нас ни оставиха в хотела, в който отседнахме в Олайтентамбо, но ние така искахме. Вече не помня дали с кола може да се стигне до крепостта, но така или иначе могат да ви оставят в близост до нея.

За разглеждане на крепостта предвидете около 3 часа. Дали ще ви стигне времето зависи от това колко пъти ще искате да спирате за снимки при предвижването от Куско до Олайтентамбо. Ние тръгнахме някъде около 7 ч. сутринта, спирахме по пътя, разгледахме Писак крепостта и пазара и стигнахме до хотела около 14.30 ч. Крепостта работи до около 17.30 ч. мисля. Провери и работното време, че може и да бъркам, но в общи линии около 18 ч. се стъмва.

Времето за придвижване и крепостта може и да ви стигне, ама ще е с бързане, а първият ден няма да сте супер ориентирани и с оглед езиковите различия ще изисква време за ориентация. Крепостта може да се види и за час, ако говорим за общ поглед без много слизане и качване по нея. Обиколка на града също е добре да направите, защото това си е град строен върху останките на инките.

П.П Нищо не пречи да питаш Таксидатум и да видиш желаните от теб обекти, дали са възможни за организиране. Аз им бях приготвила маршрут отнапред и исках само цената. За нещо не се съгласиха, но пък ние правихме два дни турове с тях и те ни казаха как да наместим нещата.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.