Asya Assenova Публикувано: 16 декември, 2017 Сподели Публикувано: 16 декември, 2017 Здравейте, магелнаци! Планирала съм 4 дни по Великден в Кипър /3 нощувки в Пафос/. Кои са местата, които е добре да се посетят за това кратко време, като е желателно програмата да е лежерна, а не натоварена. Ще пристигнем в Пафос на 6-и април с полет на Ryanair, кацаме в 13:30 и летим обратно за София на 9-и април в 17:30 ч. Опцията кола под наем НЕ ни устройва, така че вариантите са градски транспорт и таксита. Букнали сме хотел в старата част на Пафос. Ще се радваме на всякакви съвети включително хубави заведения за хранене. Не си падаме по морските дарове, предпочитаме грил ресторантите. 1 Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 5 януари, 2018 Сподели Публикувано: 5 януари, 2018 Включвам се и аз към тази загадка, защото заминавам за Кипър в началото на март. Ще съм в Ларнака, но искам да обиколя Никозия, Пафос и Лимасол. Има ли някой който да даде практични и полезни съвети с какви междуградски автобуси се пътува из острова? Връзка към коментар
Jenbel Публикувано: 2 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 2 февруари, 2018 (редактирано) Ние ще ходим на гости на приятел в Никозия от 2 до 8 април. Миналата година бяхме там за първи път, обиколихме т.н. Севернокипърска турска република, ходихме и в Ларнака и Агия Напа. Островът е голям, има големи разстояния и много зависи къде си базиран и колко си склонен да пътуваш. Ние правехме дневни екскурзии и ходехме на плаж, до Кирения, до Фамагуста, до Ларнака и до Агия Напа, като сме прекарали не малко часове в колата (на климатик - началото на юни, дневната температура достига 35 градуса) и вечер се прибирахме в Никозия доста уморени. Спестихме си разходките до Лимасол и Пафос, защото са далеч от Никозия. Ние се придвижвахме само с кола, всички го правят, не слизат от колите. Съжалявам, че не мога да бъда полезна относно междуградския транспорт. Между другото пътищата в Кипър са чудесни, както в гръцката, така и в турската част. При начална точка Пафос, Лимасол е най-близо, другите големи градове са далече. Какво ще посетите, зависи колко време сте склонни да отделите за пътуване. Ларнака е близо до турската част, спокойно може да се отиде до Фамагуста (препоръчвам) и Никозия. През април ще става за плаж, имам предвид слънчеви бани, не къпане в морето, макар че сигурно ще видим къпещи се англичани и немци . Редактирано 2 февруари, 2018 от Jenbel 2 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 2 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 2 февруари, 2018 Това са междуградските автобуси на Кипър http://www.intercity-buses.com/?wp=home билетите може да се купят от шофьора 4 Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 2 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 2 февруари, 2018 (редактирано) Забележителностите на Кипър са разхвърляни почти изцяло по крайбрежието на острова, с изключение на няколко големи манастира във вътрешността. Това прави обиколката на острова без автомобил доста трудна и най-вече времеемка. Пафос - за него автомобил не е нужен. Крепостта, Археологическата част с невероятните й мозайки и древните гробници са в рамките на града. Между Пафос и Лимасол се намира Скалата Петра, където се е родила Афродита. Самата скала не е нищо особено, просто природната гледка е красива. Проблемът е, че се намира по-средата на пътя между Пафос и Лимасол и около нея няма нищо друго. Лимасол - най-лъскавият град на Кипър, в който обаче няма някакви забележителности. Е, има една крепост, но не е нищо особено. Древният Курион с останките си от римско време и крепостта Колоси са извън града в посока Епископи и ако въобще може да се стигне с градски транспорт до там, само тези два обекта ще лапнат цял ден. Ларнака - църквата Св. Лазар и крепостта са в града. В близост до града са Южният лиман, известен с колониите от розови фламинго и джамията Хала Султан Теке, според някои третото, а според други петото по святост място за мюсюлманите в света. Намират се близо до летището, но и те са извън града и дори да има транспорт до някъде, после ще трябва тръмбоване. Акведукта Камарес също е извън града, в близост до околовръстното, но от другата страна, по посока Никозия. Манастирът Ставровуни е много голям и много красив, но той е на 30-40 км от града в близост до селцето Пирга. Манастирът Кикос, най-известният на острова, пък се намира чак от другата страна на плаината Тродос и е труден за достигане дори и с кола. Агия Напа - голям курортен център, в който няма забележителности с изключение на стария манастир в центъра, който е дал името й на курорта. По-нататък си заслужават подводните пещери на Протарас, но до там е най-добре да се стигне с корабче, за да се видя от страната на морето. Никозия - столицата е град като град. Мен въобще не ме впечатли, но не и отделих много време, затова че може и да греша за нея. Най-известна е с това, че е единственото място, от което можете пешеходно да се прехвърлите в Северен Кипър. Северната част на Никозия (турската), особено около граничната бразда, е доста западнала и създава впечатлението, че севернокипърската република е доста скапано място в сравнение с юга, но това въобще не е така. Северен Кипър - който може нека отиде до Фамагуста и Кирения. И двата града си заслужават. Има какво да се види. И няма абсолютно никакъв проблем със сигурността, дори и да сте с автомобил. Заведенията - според мен тук няма никаква нужда от насоки. Южен Кипър е напълно подчинен на туризма, така че заведенията са безброй и техният стремеж не е да предлагат специфични местни ястия и храни. Масово се предлага традиционната за европейците храна, точно такава с каквато са свикнали летуващите европейци из собствените си страни. Ако се сяда в заведения за местни, които са извън туристическата част, направо може да се каже, че е евтино. В туристическите части обаче хич не си поплюват. Лично на мен Кипър много ми хареса и смятам, че както и да протече почивката или пътешествието ви там, ще останете доволни. Редактирано 2 февруари, 2018 от Radnev 9 Връзка към коментар
Asya Assenova Публикувано: 2 февруари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 2 февруари, 2018 Благодаря на писалите по темата. И нашият план засега е в Лимасол един дрн и Пафос и околностите през останалото време. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега