Прескочи до съдържание

Eastern Discovery...или 15 дни по източното крайбрежие през Май 2018

iliana_t

Препоръчани мнения

Публикувано:

Музея на авиацията е голям must.

За мен беше адски интересен и този на няма такава агенция, известна още като национална спортна академия - музей на криптологията. Там има машини енигма, крипто машините на японците по време на ВСВ, "червения телефон", който свързва Москва с Вашингтон, древни крипто протоколи, машини за  muffling на говор с винилови плочи, ... Но наистина ограничи снимките САМО И ЕДИНСТВЕНО ВЪТРЕ В музея. Редно е като добри гости да спазвам нормите на домакините :)

От познати чух, че музея на САЩ на националния мол е много интересен - вътре имало локомотиви, коли, ....

Този на нейтивите беше безинтересен - повечето експонати бяха от ЛатАм.

Влизам съм и в този на модерното изкуство - там може би е наистина интересно за специалисти... За останалите е "хм, интересно" за поне някои експонати...

По времето на президента Обама откриха музей на афроамериканците - не съм влизал вътре - намира се в края на мола, по посока на Белия дом.

Чувал съм, че библиотеката на Капитолия много си струва (на Конгреса, не родната автокъща :) ).

В музея на Холокоста не съм влизал, но приятели казаха, че било депресиращо вътре.

В монетния двор не е лошо, но не е нещо особено.

В печатницата за долари към DoF е може би по-интересно.

Един нелош маршрут е Музея на космонавтиката и авиацията (с чакане на опашка от преди да е отворил), след това Капитолия, раздхока по мола, Washington Memorial, ВСВ, огледалното езеро, чак до Линкълн мемориала, после предичате булеварда, мемориала на МЛК, разходка покрай кръглото езеро, минавате по мостчето и сте при мемориала на Томас Джеферсън. Обратно по другото мостче и сте на мола.

Dupont Circle и Georgetown са много приятни квартали.

Някои хора ходят и в гробището Arlington, където са погребани 2-ма президенти - Уилям Тафт и Джон Кенеди.

В Бостън, освен споменатия Бар Наздраве, парковете, пристанището, двора Харвард със статуята на Джон Харвард. Разходка из кампуса си струва. Поне градинките и полянките са обществени места. В учебния корпус влизането е на кантар. Избягвайте да влизате в жилищните сгради :)

В МИТ - основната сграда, поляната, където раздават дипломи, Media Lab. Влизането в Media Lab също е на кантар. В МИТ има и въздушен тунел, и лаборатория за турбинни двигатели - може да я потърсите.

Историята на кораба с Чаеното парти, реката за състезания с лодки, Boston Red Sox Stadium, официалния хотел на същия отбор. Май е това.

Ниагара - то селцето/градчето от страната на САЩ не е голямо. Освен щатския (не федерален) парк, друго няма... Но наблизо е Бъфало, както писах и по-горе. От канадска страна е малко по-прилично и по-хубаво.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ох, хорица, направо ми се замая главата! Толкова много неща има и искам да разгледам, а не виждам как ще стане за толкова кратко време. В момента съм се съсредоточила в планиране на програма само за Ню Йорк, защото там ще съм най-дълго време и съвсем сама. Опитвам се да наглася програмата спрямо NYPass-а, който купих, но за съжаление нещата се оказаха сложни. И то не за друго, ами просто повечето музеи отварят по едно и също време. Колкото и да се старая, не мога да обиколя всичко, защото ще съм притисната от времето.

Някои от атракциите, които си бях набелязала да разгледам с Pass-а, малко или много се припокриват, за това се чудя или ли смисъл да посетя всяко едно от тях или да отпадне едното за сметка на другото. Например:

9/11 Memorial & Museum

9/11 Tribute Museum

С много препускане ще ги мина и двата музея, но се чудя има ли смисъл или по-добре да се съсредоточа само в 1 и да отделя повече време на него. Само че как да преценя кой да избера сега и кой да оставя за следващ път?

Публикувано:

Тези 2-та специално са доста... особени... Помисли дали наистина искаш да минеш и през 2-та - малко са депресиращи. В 9/11 музея има(ше) стендове с хартиени кърпички на места, защото емоциите им идват малко в повече на хората...

Иначе в една от темите бях пуснал маршрут за разглеждане на Манхатън, който е относително оптимизиран, но вече и аз не помня в коя тема беше - поне за нещата, които се гледат отвън...

Публикувано:

Дойде на дневен ред да избистрим как стоят нещата с билетите за мюзикъл на Бродуей.

Рано ли е да гледам в сайтове за отстъпки, кодове с намаление и т.н., предвид това, че има още повече от 3 месеца, а и все още не съм на 100% сигурна коя вечер ще е най-подходяща?

Искам да питам тези ТКТС кабини надеждни ли са за купуване на билети в последния момент? В официалният им сайт споменават за някакви странни допълнителни такси:

Цитат

TKTS fee: There is a $5.00 per ticket service fee that goes to Theatre Development Fund (TDF).

Facility fees: These fees, which can range from $1.00 - $2.50 per ticket (depending on the theatre), are added on to the ticket price by the individual theatres.  
Broadway League fee: Shows whose producers are members of Broadway’s trade association,The Broadway League, add $1.00 per ticket “Broadway League” fee

Да не се окаже, че в последния момент са останали от най-скъпите билети и макар и с отстъпка, пак да са по-скъпи от тези, които се предлагат в момента в официалния сайт? :unsure:

И друго нещо ме интересува - какво се случва, когато има 1 прекъсване на мюзикъла? Има ли време за разтъпчване насам-натам или паузата е кратка, без право на излишно шматкане? :) 

Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, iliana_t каза:

И друго нещо ме интересува - какво се случва, когато има 1 прекъсване на мюзикъла? Има ли време за разтъпчване насам-натам или паузата е кратка, без право на излишно шматкане? :) 

По спомен от преди няколко години - паузата е кратка 5-10 минути максимум, колкото за тоалетна и да си вземеш нещо за пиене. Ако под “шматкане” имаш предвид да излезеш навън и да правиш sightseeing, няма да има време.

Кой мюзикъл искаш да гледаш?

Поздравления за визата! Личи си, че си много ентусиазирана! Да си изкараш прекрасно! Аз също посетих Ню Йорк за първи път през май, края през далечната 2002 :) 

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 1
Публикувано:

Това с мюзикъла е малко по-сложно според мен. Отговори си първо на въпроса какво искаш да гледаш - който и да е мюзикъл или някое голямо заглавие (Котките, Чикаго, Цар Лъв, ...), или пък някой по-малко познат мюзикъл ( Something Rotten). Като го решиш това, вече ще е по-ясно какви билети ти трябват и как да си ги набавиш.

Щом гледаш NYC, видя ли въжената линия - може да е интересна атракция...

Лично мнение - на Статуята се ходи сутрин с американските ученици, а не след обед със заблудените туристи :)

• Харесвам 2

Мога да добавя мое лично мнение за храната - в NYC имаше повече Halal Cart-ове, отколкото традиционни hot dog stands. В Central Park има продавачи на хот дог, лично моето мнение е, че не е нищо особено, но опитай. NY Style pizza има virtually everywhere, на всяка улица в Manhattan ще видиш поне по 3 пицарии/закусвални. Да те предупредя, че около самия Central Park няма абсолютно нищо за ядене освен сладолед и overpriced хот дог в самия парк. Трябва да се завреш в преките по-нататък да си намериш евтино пеперони (примерно). Ето тази верига ме впечатли дотолкова, че се върнах да ям в нея цели 3 пъти (като аз съм от хората, които обичам всеки път да ям на различно място) - http://www.freshandco.com Имаха някакъв божествен съб с пуешко и сладко от смокиня. Супите също си заслужават. Разбутай се между местните в някой малък дайнър, според мен там са най-скритите gem-ове. Опитай също BLT - bacon, lettuce, tomato от някой магазин за сандвичи. Беконът в Щатите е б-о-ж-е-с-т-в-е-н.

9/11 Memorial-ът е нещо масивно. Ще ти допадне. Не мога да коментирам за музея, защото ние го пропуснахме. Мисля, че има и по-интересни неща. Ако се чудиш дали си струва моят съвет е да го изпуснеш за сметка на нещо друго. 

Сетих се за One World Trade Center - гледката отгоре не беше лоша. Докато се изкачваш с асансьора догоре имаше дигитална репрезентация на това как се е развивал градът от построяването му досега. 

В Museum of Natural History просто дай 1$ за билетче и си подсвирни. Касиерката може да те изгледа малко лошо, ама какво да се прави, бедни източноевропейци сме, все пак :lol: Не се безпокой, получават много големи дарения ежегодно, и без твоите пари ще оцелеят. Вътре има една зала с живи пеперуди, можеш да влезеш между тях. Аз тогава не влязох и до ден днешен ме е яд. Мисля, че е нещо интересно. 

В Бостън ядох най-вкусната пеперони пица в живота ми. Беше в една малка италианска закусвалня с буквално 3 столчета. Даже беше и убийствено евтина. Точно в началото на пристанището. Съжалявам, но не мога да се сетя за името. Иначе разходи се из центъра, виж историческите сгради, старата пожарна, парковете, пазарът. Лично на мен Бостън ми допадна най-много от Щатските градове, спокойно бих живял там. Има много приятна атмосфера (естествено всичко е субективно). 

В Бостън имат и holocaust memorial, излизат едни пушеци, много ми въздейства. Повече, отколкото еврейския мемориал в Берлин. Много добре е направено, не изпускай да го посетиш.

Докато си в Cambridge заради университетите си заслужава и да пиеш една биричка в някой Irish pub, Bostonians са известни с голямото си ирландско население.

В самият град Niagara Falls почти няма къде да се яде наистина (от Щатската страна). Akair те е посъветвал да опиташ buffalo hot wings в близкия голям град Buffalo. Аз бих те посъветвал като си там да се придържаш към центъра, че покрайнините бяха доооста криминални :lol:

Нещо интересно, което хапнах в Щатите беше стек от бизон. Можеш да го срещнеш като buffalo или bison. Горещо ти препоръчвам, ако можеш да го намериш някъде. Като телешкото е, но с по-малко мазнини и богат вкус.

Вземи си и сладолед някъде. Mожеш да опиташ и corndogs някъде, според мен бяха доста неприятни. 

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 часа, Травеолани каза:

паузата е кратка 5-10 минути максимум

Кой мюзикъл искаш да гледаш?

Поздравления за визата! Личи си, че си много ентусиазирана! Да си изкараш прекрасно! Аз също посетих Ню Йорк за първи път през май, края през далечната 2002 :) 

Благодаря, Травеолани! :) Това е дълго чакана мечта. Няма как да не съм ентусиазирана. Чувството е прекрасно и нямам никакво търпение вече :) 

5-10 мин пауза ми се струват идеално време. Точно така си го представях и аз.

Харесах си "A Bronx Tale" , което се води Бродуей мюзикъл, но не е от най-известните и търсени. Така ми се струва. Но много е сладко момченцето, което играе главна роля и мисля, че ще ми хареса като цяло. Другите мюзикъли ми идват малко в повече от към екшън. :)

преди 3 часа, akair каза:

Щом гледаш NYC, видя ли въжената линия - може да е интересна атракция...:)

Не съм забелязала до сега нищо за тази линия. Как се казва или къде да я търся?

Взела съм в предвид всяко мнение, което даваш и се стремя да се придържам към плана :)

преди 21 минути , Eager_Traveler_Paul каза:

Мога да добавя мое лично мнение за храната

Нещо интересно, което хапнах в Щатите беше стек от бизон.

Благодаря за включването! :) Всичко, което се пише тук е запазено като информация и дори да не успея на това първо пътуване да опитам от всичко изброено, то непременно ще бъде наваксано следващ път, защото както каза по-горе Травеолани, така съм се ентусиазирала, че вече правя план как в рамките на 10-годишната виза как трябва да обиколя всичките 50 щата :lol:

Къде го яде този бизонски стек? В кой град?

Я да напиша аз каква програма съм спретната до момента. Може да търпи критика и корекции ;)

Да се има в предвид, че съм закупила New York Pass, който включва всички изброени по-долу атракции и турове (с малки изключения)...

Понеделник:

Intrepid - рано сутринта на отваряне на музея

Обяд

Big Bus  - синя линия, Upper West & East side

American museum of natural history

St. John Cathedral

MET

Вечеря

Empire State Blgd - нощен Манхатън

Вторник:

Statue of Liberty - рано сутринта 1во фери

Обяд

SoHo, Little Italy, Chinatown tour

Museum Eldridge

Rockefeller Center tour

St. Patrick Cathedral

Вечеря

Сряда:

9/11 Memorial & Museum

Обяд - Мерчантс

Wall street tour

Madame Tussauds

Вечеря - Hard Rock Cafe

Times square - по тъмно

Четвъртък:

Grand Central Terminal audio tour

Brooklyn Bridge tour

Обяд

South Street Seaport museum

Tenement museum (може би)

Broadway musical - A Bronx Tale

Вечеря

Петък:

Top of the rock - Манхатън по светло

Food on foot tour - East village

Central park

Morgan Library

Вечеря

Събота:

Fraunces Tavern + Museum

Theodore Roosevelt birthplace

Flatiron Blgd.

Вечеря

Има още много неща, които имам интерес да разгледам, но мисля, че това ще е максимума, който мога да обхвана за 1 път. И то не за друго, ами работното време на повечето музеи е от 10ч. до към 5:30-6:00 и това много ме ограничава. Но все нещо трябва да остане и за следващия път, нали? ;)

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , iliana_t каза:

Благодаря за включването! :) Всичко, което се пише тук е запазено като информация и дори да не успея на това първо пътуване да опитам от всичко изброено, то непременно ще бъде наваксано следващ път, защото както каза по-горе Травеолани, така съм се ентусиазирала, че вече правя план как в рамките на 10-годишната виза как трябва да обиколя всичките 50 щата :lol:

Къде го яде този бизонски стек? В кой град?

Ъъъ, може би е добре да спомена, че живях в Щатите половин година през 2015. Имах някакво време да обикалям и опитвам разни работи.
Ядох бизон в един доста скъп ресторант в Incline Village, NV. Там работех и имах намаления от менюто. Филето струваше 80$, бизонския бургер го правеха за 25$. Ти няма да имаш път натам, но бизонско сервират на много места, има го и в огромен град като NYC. Точно там не можах да опитам бизон, повече се съсредоточих над традиционните за града junk foods :D 

Гледам online, че можеш да си хапнеш бизонски burger в Bareburger. Ето локациите: https://www.google.bg/search?q=bareburger+nyc+locations&oq=bareburger+nyc+locations&aqs=chrome..69i57j0l2.6830j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8   Яки са Bareburger, ако имаш възможност си хапни там. Има опашки понякога.

За бизонски пържоли, хвалят ги в Gentleman Farmer и Ted's Montana Grill. В нито едно от тия не съм ял, не мога да гарантирам. Мисля, че тези вериги са в the medium price range, нещо като 30-40$ за стек. Разбира се, никой не е казал, че трябва пък точно в Голямата Ябълка да ядеш бизонско. Philly има свежи заведения, 100% ще се намери нещо и в другите градове. Аз лично съм страшен любител на говеждо месо. На теб ако не ти е страст не се претрепвай - както сама каза, ще се опиташ да нагъчкаш колкото се може повече в това пътуване, пък каквото остане ще е за другия път. 10 години имаш да уплътняваш :D

• Харесвам 1
Публикувано:

Моите пет стотинки:  най-интересното и приятното в Ню Йорк според мен е да се шматкаш по улиците, да зяпаш хората, сградите, дърветата, прозорците - да усетиш и попиеш атмосферата на града - Града на градовете, по мое мнение.  Да престанеш - поне мъничко - да се чувстваш турист.  За това си трябва време, не става бързо.  Не бих заменила никой музей за това усещане.

• Харесвам 7
Публикувано:

@Eager_Traveler_Paul , съдба! Ето това ме посрещна днес на работния компютър. Само, ако знаят горките животинки какво им мисля :lol:

bisons.jpg.4788c2d31f35be8eb92691f59f6081fd.jpg

@Rumiana

Руми, това би бил идеалният вариант. Обаче бих се съгласила напълно с теб само при положение, че посещавам "Градът на градовете" за сетен път или ако имам възможността да живея в Щатите и съм свикнала малко или много с американската обстановка. Но при първо посещение, страхувам се, че това се оказва невъзможно, защото изпитвам неистовото желание да се впусна като невиждало бял свят и искам да видя всичко, за което съм мечтала и гледала по филмите. Следващият път може би ще съм по-сдържана и ще мога да си позволя лукса да седна на една пейка в парка и да наблюдавам хората и животните, да гледам с часове небостъргачите, да се загубя целенасочено из уличките...но първият път трябва да е много специален :)

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Тази линия се казва Roosevelt Island Tramway. Изглежда долу-горе така:

image.png.abc08329f14aec82adf8d41a0ef14eb9.png

image.png.cc92f06b0024c8b6dfcc29f313f87676.png

+++1 за коментара на  @Rumiana - NYC не е музеите, а духа на града. Ако позволиш една вметка - планът всеки ден е  all over the place. Предполагам това е заради музеите, но Манхатън не е чак толкова малък. Можеш да ползваш метро, за да спестиш малко време, но това ще ти отнеме от времето да се любуваш на самия град. През май там е вече приятно топло до неприятна жега, когато улиците се напекат от слънцето и липсата на дървета. Паркът е зелен. Аз лично веднага бих изхвърлил Madame Tussauds от плана - Madame Tussauds има в Амстердам и Лондон - от София са на 20 лв с лоукоста - по-добре отдели там 3 или 4 часа на Madame Tussauds, вместо в NYC. Провери дали има някакви специални восъчни фигури в  NYC, които искаш да видиш и ги няма никъде другаде де...

До Brooklyn Bridge е кметството на NYC - една доста приятна сграда.

Преполагам сградата на ООН е отпаднала поради липса на време.

Също Bryant park и Библиотеката са между Times Square и Grand Central  -  паркчето е яко:

image.png.be7d6d1ad8c252e4bc55d88907ea508a.png

И помисли дали искаш да видиш арката на края на 5-то авеню - при кампуса на NYU

И също дали не искаш да пазаруваш в  Century21 - намира се при Ground 0

• Харесвам 2
Публикувано:
На 12/25/2017 в 17:41, akair каза:

За чийзкейк - едно от любимите ми места се казва Мърчантс

Ето моето единствено и съответно - любимо - място за чийзкейк - на прозореца в книжарница Barnes & Noble на Union Square. 

Има и маси не до прозореца, които биха ми станали по-малко любими ;)

Датата е 1 януари 2018

P1220684.JPG.71199a0a0574b371a0211401c9293ec4.JPG

• Харесвам 7
Публикувано:
На 12/26/2017 в 20:17, akair каза:

и хората чакат на опашка за кронъти.

Може ли някой да ми обясни тая опашка за закуска при -10 градуса по Целзий.

С какво е "световно известен" Stardust Diner и с какво е по-добър от другите закусвални?

Опашката не е за храна за вкъщи. Чака се да се освободи маса за сядане.

IMG_3356.JPG.698692b0677f42416dc48fe669790c5a.JPG

• Смея се 1
Публикувано:

Карам напред-назад и пак на храната се връщам...

Според вас задължително ли е да се прави резервация за ресторант? Нямам предвид fast food-ите, а заведения от типа на steak house / tavern. Предполагам е яко народ навсякъде, но за 1 човек наложително ли е? Или мога да се изсипя пред вратата и ако няма места да изчакам да се освободи нещо?

Бакшиши в ресторантите - колко е нормално да се остави? Гледам в менютата на повечето места пише, че е включен 18-20% към сметката за група от 6 или повече човека. За соло пак ли да се придържам към тези проценти или колкото преценя?  

Публикувано:
преди 4 минути , iliana_t каза:

Или мога да се изсипя пред вратата и ако няма места да изчакам да се освободи нещо?

Точно това правят тези на моята снимка :)

Зависи от популярността на заведението, разбира се. 

Не съм сигурен каква е атракцията в кухнята на Hard Rock Cafe, но ако и други като тебе са си го набелязали като задължително, може и да се наложи да резервираш 

• Харесвам 1
Публикувано:
45 minutes ago, домосед said:

С какво е "световно известен" Stardust Diner и с какво е по-добър от другите закусвални?

IMG_3356.JPG.698692b0677f42416dc48fe669790c5a.JPG

В стилистиката на 50-те е - подозирам, че за посетителите усещането е като да са на снимачната площадка на фил от 50-те, но да ядат истинска храна. Също в този дайнър са снимали сцена от филм за новогодишната нощ. Пак от този дайнър е излязла звезда на American Idol...

Публикувано:
На 1/8/2018 в 16:02, iliana_t каза:

Искам да питам тези ТКТС кабини надеждни ли са за купуване на билети в последния момент? В официалният им сайт споменават за някакви странни допълнителни такси:

Надежни са. Ако не гониш конкретен мюзикъл според мен е най-добрата опция, просто отиваш в деня на мюзикала и гледаш какво ще има на отстъпка. Със сигурност не продават само останали супер скъпи билети, май имаше едно гише за нормални билети, но не е това основната идея. Основната идея е да запълват разпръснати места тук-там из залите. Ако си сама ще ти е бонус, защото много често точно индивидуално място по средата на някой ред е с отстъпка. 

преди 2 часа, домосед каза:

Ми някакъв американски тертип е това. Изпитах го и аз същото в Сан Франциско за заведение, което беше много препоръчвано. Въобще, жителите и гостите там май най се вманиачават на тема много препоръчана храна. 

P4110070.jpg

Колкото и вълшебна да е тази закуска, със сигурност не си заслужава чакането толкова време за маса...

преди 1 час, iliana_t каза:

Бакшиши в ресторантите - колко е нормално да се остави? Гледам в менютата на повечето места пише, че е включен 18-20% към сметката за група от 6 или повече човека. За соло пак ли да се придържам към тези проценти или колкото преценя?  

За да не се ошашкаш съвсем, навремето аз като бях приетото беше колкото е данъка изписан на бележката, толкова бакшиш да оставиш. Но нормите се променят постоянно в посока нагоре, 20% все пак ми се виждат много. 

Като стана дума за сладолед, след пресичане на Brooklyn Bridge има една известна сладоледаджийница, не съм я пробвал, но след приличната разходка може да се наградиш :) Там има и една известна пицерия, нещо с G беше, там сигурно ще е препълнено с туристи. Аз ходих до една друга в района, пак популярна, по стената имаше снимки с автографи на Пачино и други от неговия калибър, но не бях възхитен. Може да се пробвам да я изровя, но просто не си заслужава търсенето чак толкова. 

• Харесвам 1

Ех , размечта ме Илианка със спомени за моето пътуване до Източното крайбрежие на САЩ преди няколко години .

В ресторантите често на credit memoranduma ( бележката от плащането с кредитна карта) предварително ти изчисляват 15, 20 или 25 % от сметката ,които са за бакшиш или ти оставят празно място, на което да попълниш сумата. 

Според мен най-хубавата част от разходките в Ню Йорк е да откриеш спонтанно някоя ресторантче и да се насладиш на атмосферата , храната ( West Village, Nolita, Soho) . В Hell's kitchen мои приятели ми казаха ,че са най-хубавите местенца за похапване на азиатска храна, но аз не съм фен и не останах очарована. 

Това в пълна сила важи за Бостън, който за мен е най-хубавия град в САЩ и се надявам скоро да се върна отново. 

Оставам с впечатление,че част от градовете ще посетиш с организирана екскурзия ( аз подходих така при пътуването до Филаделфия и Вашингтон , мисля си че си избрала същата българска фирма  ), което означава, че екскурзоводите ще ви поразходят добре из забележителностите и няма да имаш много време за самостоятелна програма. 

Ще следя темата ти с интерес :)

Редактирано от gerido
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 часа, gerido каза:

Оставам с впечатление,че част от градовете ще посетиш с организирана екскурзия ( аз подходих така при пътуването до Филаделфия и Вашингтон , мисля си че си избрала същата българска фирма  ), което означава, че екскурзоводите ще ви поразходят добре из забележителностите и няма да имаш много време за самостоятелна програма.

@gerido, разбрала си много точно :) Само в Ню Йорк си организирам сама. После останалите градове са с агенция (американска). Предпочетох първият път да използвам подобен тип услуги, за да се ориентирам в обстановката. Според мен е много различно и в огромни мащаби и за човек, който не е пътувал много по такива мегаполиси, може и да се шашна в началото, а така поне няма да мисля за придвижването. Ясно ми е, че няма да мога да се развихря както аз си знам, докато съм с групата, но поне ще набележа местата за по-детайлно разглеждане следващ път. А следващ ще има! ;)

преди 7 часа, Eager_Traveler_Paul каза:

Илианка, решено е. Имаш бойната задача да кажеш как е било после нюйоркското бизонско - Да ти кажа честно не съм сигурна дали ще го пробвам точно в Ню Йорк. Искам да го направя малко по-табиатлийската, ако ме разбираш какво искам да кажа. Както ти сам каза, не му е там географската ширина. Като отида в дивия запад или някъде, където е специалитет на региона - там ще ми е най-сладко. :)

А да, и един съвет относно телешкото - medium rare. :lol:- Никак не ме притесняват кървавите петна и ще му видя сметката и сурово да го дадат, хаха. Записано е като бойна задача!

Илианка, много те окуражавам да се разходиш из Central Park все пак. Примерно лично за мен неща като Madame Tussaud са крайно досадни, ама пък съдейки по твоят лист с предпочитания май си падаш по музеите. - Central Park ще го има задължително. И си падам по всичко, всичко искам да видя, просто няма да имам време. Но сте прави, че точно този музей може да отпадне от програмата.

P.S. Моля ви се спрете с тия чийзкейкове, със слабо сърце съм. Работя в училище в спокоен столичен квартал, няма откъде да си набавя чийзкейк по това време. Свършиха ми салфетките да бърша бюрото от потеклите лиги - Понеже си опитвал вече американски, трябва някой път да те заведа да пробваш един български вариант, да видим дали ще удобриш. ;) И си приготви повечко салфетки, че в училището няма да гледат с добро око на теб, ако ходиш олигавен по коридорите, хаха!:shout:

• Харесвам 2
  • Смея се 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 12/26/2017 в 16:17, iliana_t каза:

Смея се на глас! :lol: Какви ти ягоди, дай да говорим за някаква по-смислена храна. Искам сочни стекове, мазни бургери и всякакъв вид нездравословна храна. Дето се казва, веднъж съм попаднала в Ню Йорк, после ще му мислим как да отслабваме с ягоди и мюсли. :lol:

Монреал

Отава

Торонто

Ниагара

Аз мога да се включа с малко нездравословна храна за канадската част на пътуването: Монреал - poutine от La Banquise (има огромна опашка за маси и почти никаква за take away) и Montreal smoked meat (sandwich) от Schwartz's (тези две места са най-известните за съответната храна, но където и да я пробваш, няма да сбъркаш); Отава - beaver tail от BeaverTails (имат няколко щанда - покрай канала Rideau и до пазар ByWard Market, ярко червени с бял надпис), пробвай класическия вариант само със захар, канела и лимон; в Ниагара ходихме за пореден път в Tim Horton's - там задължителното е bagel belt, а от сладките - timbits (мини понички с различен пълнеж), иначе в града има всякакви фаст фууд вериги, ако не се лъжа и Denny's - ужасни палачинки, но е от онзи тип заведения, в които трябва да се отиде (и в този ред на мисли, ако видиш някъде Valentine пробвай pogo или corndog). За Торонто мога да препоръчам само суши, но май не попада в таргета :) 

• Харесвам 5
Публикувано:
На 1/20/2018 в 22:35, DenitsaS каза:

ако видиш някъде Valentine пробвай pogo или corndog). За Торонто мога да препоръчам само суши, но май не попада в таргета :) 

Това pogo не го бях чувала до сега. Същото ли е като corndog-a? И в двата случая не съм опитвала нито едното, така че ще ми бъде интересно.

А ти не се притеснявай за таргета, давай предложения, че си правя списък, пък което успея ;)

• Харесвам 1
На 1/9/2018 в 16:37, akair каза:

+++1 за коментара на  @Rumiana - NYC не е музеите, а духа на града.

Аз лично веднага бих изхвърлил Madame Tussauds от плана - Madame Tussauds има в Амстердам и Лондон ...

До Brooklyn Bridge е кметството на NYC - една доста приятна сграда.

Преполагам сградата на ООН е отпаднала поради липса на време.

Също Bryant park и Библиотеката са между Times Square и Grand Central  -  паркчето е яко

Поддържам с две ръце горните съвети.

Допълвам няколко детайла към програмата ти (ако се вмества и във времето ти):

Към Бруклин бридж: като минеш на Бруклинския бряг, дай си 15 минути почивка, като седнеш на пейка по променадата  и се любуваш на гледката на реката с корабчетата по нея и хеликоптерите над нея , двата моста (Буклин и Манхатън),  Jane's Carousel . Ако го направиш с фунийка сладолед от Ice cream factory (в подножието на моста), ще имаш пълноценна почивка.

Към Times square (или около времето за мюзикъл или Хард рок кафе): влез в магазина на бонбоните ММ (ъгъла зад червената стълбичка) - чудесен е.

Към коментарите за чийзкейк: не пропускай типичен Нюйоркски Carrot cake - вълшебство !

Към Интерпит: да не забравиш самолета Конкорд, който е разположен на кея под самолетоносача.

Редактирано от tonica
  • Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.