Прескочи до съдържание

Eastern Discovery...или 15 дни по източното крайбрежие през Май 2018

iliana_t

Препоръчани мнения

Публикувано:

@tonica спомена сладолед - адски типична сладоледаджийница - Cold Stone Creamery (http://www.coldstonecreamery.com/) - на сайта има локатор и по име на града ще ти покаже къде имат сладоледаджийници. Ако си избереш няколко различни вида, ги слагат на студен камък и започват да ги смесват - общо взето е повече за преживяването, отколкото за сладоледа. Сладоледът е доста сладък...  Нали сме на тема "типични храни"...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, iliana_t каза:

Това pogo не го бях чувала до сега. Същото ли е като corndog-a? И в двата случая не съм опитвала нито едното, така че ще ми бъде интересно.

А ти не се притеснявай за таргета, давай предложения, че си правя списък, пък което успея ;)

Да, същото е, то е по-скоро в категорията "трябва да се опита веднъж", а не е деликатес като останалите изброени неща:

IMG_20180103_192222.jpg.c66452f19c7de0eefbcdb9f0ba39bb4c.jpg

Щом правиш списък, ето още няколко места, които много ми харесаха: Sushi Time на Queen Street W в Торонто (голям bento box + супа + салата за 12-14 долара), самата улица е централна, много шарена с всякакви малки магазинчета и ресторанти; мексикански ресторант и бар El Camino в Отава на Elgin St, която също е с много заведения - пълни се веднага след 17:30, когато отварят, а ние бяхме през седмицата; кафенето в ByWard Market - ByWard Cafe, имат хубави сандвичи и смуутита; коктейл бар Le LAB в Монреал на Rue Rachel - него си го бяхме набелязали предварително, наистина страхотни коктейли правят, имат happy hour до 8 часа - 8 долара за избрани коктейли, иначе са по 12-14 долара, известни са с коктейлите и шотовете с абсент. На същата улица като бара, но една пресечка преди това има и много хубава пекарна във френски стил Marius (La Banquise с най-известния poutine също е на тази улица, но на 10 минути пеш от бара и работи денонощно). 

• Харесвам 3
Публикувано:

Още 2 такива теми и @Георги ще трябва да обособи подфорум за спортуване, фитнес и диети, за да осигури услуа end-to-end - планиране, дневник на преживяванията, влизане във форма след прибирането в БГ. :)

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:

хахаха :lol: хитра идея

Аз затова съм взела от сега мерки, за да няма после Олеле! :lol:

3 пъти седмично интензивно на фитнес и се надявам и там да навъртам доволно количество километри. 

Я да попитам за хранителните продукти, понеже знам, че е голяма мъка да се внасят хиляда неща. А като си идвате насам носили ли сте нещо за ядене? Предполагам шоколади и други сладки неща няма проблем?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , iliana_t каза:

Я да попитам за хранителните продукти, понеже знам, че е голяма мъка да се внасят хиляда неща. А като си идвате насам носили ли сте нещо за ядене? Предполагам шоколади и други сладки неща няма проблем?

За внасяне - мисля, че има ограничение за месо и месни продукти, плодове и зеленчуци (за Щатите става дума).  За изнясяне - не знам, ама американският шоколад не е хубав, да ти кажа - в случай, че имаш намерение да си носиш ;)  Имам предвид най-разпространеният - Hershey's.  Dove е май най-хубавият, но и той отстъпва на европейските шоколади.  Апропо, сладоледите са хубави - според мен по-хубави и от прочутите италиански джелато. :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Изкушавам се да си помъкна някакви чийзкейкове от там, ама липсата на хладилни условия ме възпират.

(Знам, знам, малко съм луда на тази тема, ама какво да направя, слабост са ми) :blush::wub: По-скоро разумът ще надделее в случая. Няма да се излагам по летищата я :lol:

Публикувано:

Аз съм  носил сладоледена торта Hershey’s до България през младежките ми години. Шоколадите не стават , но сладоледи и производни са супер.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, iliana_t каза:

Изкушавам се да си помъкна някакви чийзкейкове от там, ама липсата на хладилни условия ме възпират.

(Знам, знам, малко съм луда на тази тема, ама какво да направя, слабост са ми) :blush::wub: По-скоро разумът ще надделее в случая. Няма да се излагам по летищата я :lol:

Вземи си фъстъчено масло от там, няма как да си намериш толкова хубаво в България. И евентуално кленов сироп, ако си фен за палачинките :3

• Харесвам 1
Публикувано:

Прегледай Рийзис - десерт от солено фъстъчено масло и шоколад - в оранжеви опаковки е, няма как да не го видиш:

image.png.0bea88d6fb47c5631a8571e2398ad2b9.png

image.png.23b06dc93ea7bda00ea3d1cf21f68aa9.png

Друг е 3-мата мускетари:

image.png.33169a5f7e3dd89548f47187a6622a87.png

И Butterfinger (този, според мен, има вкус на пластмаса):

image.png.4d5044b62752eb8f5f5086e2fedf1288.png

Twizzlers:

image.png.27c577c24531ccfa9f48c7982159b704.png

Тези можеш да ги пренасяш без притеснения, че ще се развалят. Даже е много вероятно да не се развалят и ако никой не ги изяде с години... :lol: Шоколадът Хършис наистина е много гаден... Сладолед - Бен&Джери и има едни много яки сладоледени клондайки:

image.png.c415974d21cf94006ae34e8a0bfd70fc.png

• Харесвам 4
Публикувано:

Reese's cups вече има и тук по магазините. Помня като се прибирах преди няколко години от USA и бях донесъл големите пакети тъкмо ги пуснаха в България и малко тъпо се почувствах :lol: 

Twizzlers ме разочароваха много сериозно, а съм фен на такъв вид сладки работи. Буквално имат вкус на пластмаса. Алтернатива са Red Vines или ако просто обичаш licorice направо от тия черните си вземи (пак Twizzlers не стават). 

• Харесвам 5
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 1/9/2018 в 17:07, домосед каза:

С какво е "световно известен" Stardust Diner и с какво е по-добър от другите закусвални?

Първо е старо [1987] по мерките за заведение [сайт].

Второ е ретро тематичен "ресторант".

Трето има някакво влияние в поп културата [wiki].

Лично аз бих предпочел твоята маса в Барнс и Нобъл пред Стардъст-а, но хора разни и на чакащите явно им е ОК с температурата :)

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Хора, помагайте!

Заровила съм се и чета в сайта на граничните за разни документи като си мислех, че няма да е нещо сложно, а то ми изникват 100 чуденки.

Сигурно въпросите ми са глуповати, но като ми е за първи път и малко се шашкам повече, отколкото е необходимо. Със сигурност всеки случай е индивидуален и следва да се действа спрямо ситуацията, но се надявам на предварителна помощ от ваша страна като ви дам повече детайли за пътуването.

Започвам с форма I-94:

5ac79830100e9_I-94form.jpg.2dce734ce59bc04672ca6b2cc7790994.jpg

Това, което зная за нея е, че вече служителите я попълват електронно в тяхната система. И изникват следните питанки:

- В паспорта ли ще бъде отбелязана датата, когато трябва да напусна страната или къде другаде, ако няма да получа хартиено картонче?

- На въпрос 14 - какво да посоча като адрес, при положение, че ще съм в почти непрекъснато обикаляне от щат в щат през първите 10 дни? Различни адреси и различни хотели. Чак към края ще се задържа в Ню Йорк за седмица, където мога да дам адреса на хотела. Какво ще ме посъветвате за това поле?

- На въпрос 16 - в момента на влизане в страната мога да дам моят личен БГ номер, но след това възнамерявам да използвам предплатена сим карта, с номер, който ще разбера впоследствие. И изобщо може ли да се даде БГ телефон или трябва да е US?

- Няколко дни след първото влизане в страната (по въздух) ще трябва да мина Американо-Канадската граница сухопътно. Ще ми бъде ли издадена нова форма I-94 на канадската граница или си карам със старата, на която са ми определили крайният срок на прибиране към Европа?

Разбира се тези неща ще бъдат обяснени и на граничните и имиграционните, но предпочитам да съм информирана предварително къде може да има евентуален проблем.

Нека уточним тези неща първо и в отделен пост ще си задам въпросите за другата форма.

Публикувано:
10 minutes ago, iliana_t said:

- В паспорта ли ще бъде отбелязана датата, когато трябва да напусна страната или къде другаде, ако няма да получа хартиено картонче?

да - в паспорта ти слагат печат и с химикалка слагат дата, до която трябва да напуснеш страната

11 minutes ago, iliana_t said:

На въпрос 14 - какво да посоча като адрес, при положение, че ще съм в почти непрекъснато обикаляне от щат в щат през първите 10 дни? Различни адреси и различни хотели. Чак към края ще се задържа в Ню Йорк за седмица, където мога да дам адреса на хотела. Какво ще ме посъветвате за това поле?

Адреса на първия хотела, в който ще отседнеш

11 minutes ago, iliana_t said:

На въпрос 16 - в момента на влизане в страната мога да дам моят личен БГ номер, но след това възнамерявам да използвам предплатена сим карта, с номер, който ще разбера впоследствие. И изобщо може ли да се даде БГ телефон или трябва да е US?

Телефонния номер на първия хотел, в който ще отседнеш

12 minutes ago, iliana_t said:

Няколко дни след първото влизане в страната (по въздух) ще трябва да мина Американо-Канадската граница сухопътно. Ще ми бъде ли издадена нова форма I-94 на канадската граница или си карам със старата, на която са ми определили крайният срок на прибиране към Европа?

Разбира се тези неща ще бъдат обяснени и на граничните и имиграционните, но предпочитам да съм информирана предварително къде може да има евентуален проблем.

По-скоро няма да разбереш - за кратки влизания в Канада не ти слагат нов печат при обратното влизане в САЩ.

Приготви си химикалка в ръчния багаж, с която да попълниш синята форма за митническа проверка, която ще ти вземат вече на паспортен контрол и от която служителят на ЦБП ще вземе данните за И-94.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Продължвам с форма 6059B:

deklars.jpg.95e3d597645db785db8f0d2dd675d6ea.jpg

Какво да попълня на:

- Въпрос 8 - Реално трансферът ще го направя от Истамбул и тъй като там ще имам голям престой с нощувка и на следващата сутрин ще направя една разходка за няколко часа из града преди да си хвана полета за NY. Това брои ли се за "country visited on this trip"? Аз повече го приемам като трансфер, отколкото целенасочена екскурзия в Турция, ама знам ли как ще се приеме през тяхните очи :dontknow:?!

- Въпрос 14 - Ако някой си изпраща нещо на роднина чрез мен, попада ли под гилотината "commercial merchandise" ?

- Съответно въпрос 15 - Как определям цената на дадена вещ, ако за нея няма фактура, касова бележка или нещо подобно? Измислям ли си нещо?

И обратният вариант, ако на 14 въпрос съм дала "НЕ" като отговор на 15-ти нищо не пиша, нали?

- Трябва ли да попълвам синята форма втори път на прибиране от Канада?

- Това на задната страничка за Duty -> Visitors -> $100 нещо не го разбрах. Може ли разяснение и за него, плс? :)

Публикувано:
27 minutes ago, iliana_t said:

- Въпрос 8 - Реално трансферът ще го направя от Истамбул и тъй като там ще имам голям престой с нощувка и на следващата сутрин ще направя една разходка за няколко часа из града преди да си хвана полета за NY. Това брои ли се за "country visited on this trip"? Аз повече го приемам като трансфер, отколкото целенасочена екскурзия в Турция, ама знам ли как ще се приеме през тяхните очи :dontknow:?!

Брои се, защото ще имаш печат в паспорта от комшиите, че си влезнала в страната. Ако влезнеш с лична карта, може да те питат какво си правила 15 часа на летището, ако не твърдиш, че си посетила Турция.

28 minutes ago, iliana_t said:

- Въпрос 14 - Ако някой си изпраща нещо на роднина чрез мен, попада ли под гилотината "commercial merchandise" ?

Не. "commercial merchandise" е по-скоро стоки, които носиш със себе си с цел да продаваш в САЩ

30 minutes ago, iliana_t said:

- Съответно въпрос 15 - Как определям цената на дадена вещ, ако за нея няма фактура, касова бележка или нещо подобно? Измислям ли си нещо?

И обратният вариант, ако на 14 въпрос съм дала "НЕ" като отговор на 15-ти нищо не пиша, нали?

Ако не планираш да продаваш стоки в САЩ по време на престоя ти, пишеш 0 или "-"

30 minutes ago, iliana_t said:

- Трябва ли да попълвам синята форма втори път на прибиране от Канада?

90% сигурност, че ще трябва

31 minutes ago, iliana_t said:

- Това на задната страничка за Duty -> Visitors -> $100 нещо не го разбрах. Може ли разяснение и за него, плс? :)

Задната страница не е ли само за служители?

В този ред на мисли - внимавай да не пренасяш плодове и зеленчуци от Канада в САЩ, защото не е разрешено. Най-забавното е, че има хотели в Канада, които зареждат ябълки от САЩ и на тях има стикери "Made in USA", но не е разрешено да се внасят обратно в САЩ.

• Харесвам 1
Публикувано:

@akair, благодаря ти! Безценен съветник си ми ти :airkiss:

Виртуален чийзкейк получаваш веднага за голямата помощ (сори ябълки не мога да ти изпратя, ще загазя :lol:)

• Смея се 1
Публикувано:

@iliana_t кога се попълват тези документи и къде? Аз за момента съм готова с билети и хотели, но чак до тези детайли не съм стигнала :) Добре, че има кой да помага, благодарности и от мен @akair

• Харесвам 1
Публикувано:

@Olia, синия формуляр го раздават в самолета малко преди кацането. Попълва се 1 бр за цялото семейство. Като слезнете от самолета и се наредите на паспортен контрол (или имигрейшън - не съм сигурна кое от двете), тогава ще го поискат. На базата на данните от тази форма, служителят, който ви проверява ще си попълни електронно в тяхната система формуляр I-94 и както обясни @akair по-горе, ще ви сложат печат в паспорта с датата на деня за напускане на Щатите. Като датата е изцяло по преценка на служителя.

• Харесвам 1
Публикувано:

Паспортен контрол е имигрейшън. Да, синият формуляр се попълва по 1 за всяко семейство.

На влизане в Канада по въздух и вода има подобен формуляр на синия,но е за Канада и не съм сигурен дали по земя се попълва също - много е вероятно.

Има сайт, от който можете след влизане в САЩ да си свалите и-94 формуляра като ПДФ, ако ви трябва за нещо. Но надали ще ви трбява...

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 5/9/2018 в 22:56, Травеолани каза:

@iliana_t Приятно пътуване! Кога заминаваше, по спомен скоро?

Днес след работа летя и утре ще съм в Ню Йорк :dancing:

Благодаря на всички за безценната помощ. Чувствам се по-сигурна като знам, че съм минала на консултация тук ;)

• Харесвам 6
  • Браво 3
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Завърнах се!

Хора, толкова ми хареса, че вече се оглеждам за още. 16 дни не ми бяха достатъчни. 😃

Цяла седмица съм си вкъщи, а не мога да се организирам да започна с писането. Има много снимки за показване, но най-вече трябва да оправя тези със знамето. Също така и часовата разлика не е за подценяване. Аз не исках да губя дни в аклиматизация, затова след полета на другия ден бях на работа и малко не знаех къде се намирам, но не съжалявам и за миг, защото прекарах страхотно до последния ден.

Ще започна постепенно да разказвам в по-късните часове 🙂

• Харесвам 14
  • Браво 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.