Прескочи до съдържание

Топ 5 на кулинарните дестинации! Лични класации!


Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

След като ме хвана срам, че оспамих порядъчно чудесната тема на @Lindt за Азия със спомени за храна, а от друга страна няколкото поста на @Rainy, ме подтикнаха да пусна тема за вкусната храна, която ни е впечатлила много при пътуванията ни или за това кои са нашите кулинарните дестинации.

И за да не се дублира с другата тема за храна, в която пускаме снимки на това кой, какво е ял някъде, а и да е в някаква степен полезна за пътуващите  по тези дестинации, ми се ще да се сочат места, в които храната ни е харесала като цяло, а не единични ястия. Нека има снимки на ястията, които наистина са оставили траен спомен в нас с вкуса си, а не просто на храна, която сме яли и  ни е харесала. Ще ми се, ако е възможно да се посочват повече детайли и т.н. Просто да опишем какво в нея точно ни е впечатлило, за да може пътуващ след нас, който иска да я пробва сам, да прецени, дали посоченото ще е вкусно и за него. И понеже няма как най-впечатляващите дестинации в кулинарно отношение за всеки един от нас да са безкрайно много, сложих ограничение на топ 5 в личните ни класации. Имах предвид, че поне в началото всеки може да си направи лична класация за най-впечатлилите го с вкуса си храни и дестинации и да посочи само първите 5 от тях пък, ако темата потръгне, по-нататък ще се допълва и личните класации ще търпят промяна.

 

Та ето моята лична класация:

 

1. Виетнам. Впечатлиха ме доста храни, поради своята екзотичност, но и поради вкуса си. Опитах супи, ролца, скари, десерти и повечето ми харесаха, без да бъдат нещо уау. Обаче трите храни, които много ме впечатлиха са:

Скариди в кокос. (Обърнете внимание само на ястието отдолу на снимката. За съжаление нямам по-добра снимка от тази) По спомен скаридите бяха приготвени в кокоса и той им придаваше невероятен вкус.

Ястието опитах в ресторант в Хой Ан, на главната улица. Беше някакво топ заведение, съответно и цените не бяха много ниски.

1.DSC04663.JPG.51bed3f5ca97bbce87dbb9ff601e2148.JPG

 

 В Хой Ан, Ястие, направено от листчетата на роза. (Обърнете внимание само на ястието в дясно, белите листчета от роза) Нямам идея как е приготвено, но беше по скоро варено или задушено. Ястието опитах в едно заведение, точно на реката. Не помня точното наименование на ястието, но със сигурност в него се съдържаше white rose, защото за него бях чела в интернет някъде и че е специалитет в Хой Ан и след това в менюто на ресторанта го познах.

DSC04837.JPG.725a671a812b1852d97255c8e50fe70e.JPG

 

Един десерт от крем с манго. Ядох го на кораба в залива Халонг. Кремът е много лек и е поставен в Passion fruit.

18194761_10206841962922609_6529240922308958501_n.jpg.f8f2426064e5c34ff10f67681187d3f1.jpg

 

 

2. Храната в Боа Виста, Кабо Верде. Трудно ми е до посоча точно ястието, което ми е харесало най-много, но това, от което съм впечатлена са продуктите и колко натурални и чисти бяха те. Ето какво имам предвид: например вкусът на риба тон и морските дарове в Испания, Италия, Гърция или Франция е съвсем различен от вкусът на риба тон и морските дарове на този остров. Поради това, че мястото се развива силно в насока туризъм, на острова е разпространена креолска, италианска, португалска, испанска кухня и смесица от тях с африкански добавки. Готвят се неща на базата на посочените кухни, но вкусът е уникален и доста различен от този, с който сме свикнали.

Има и специфични за острова продукти като кокосови стърготини, маниока, специфични риби и т.н, които придават допълнителен вкус или екзотичност на предложенията.

Риба Гаропа на скара

10255358_10201076456028540_1849139003730417052_n.jpg.a6e972230efd58233b1321a890f00f1d.jpg

 

Октопод с картофи

10268491_10201109628857840_6682111351675627290_n.jpg.c78fcb5a9a6e57323d5dacef36f7ba09.jpg

 

Палачинки с топли банани и течен шоколад.

10247262_10201083710649901_9091024643299128558_n.jpg.91903ac83e72adc81201e717ff683765.jpg

 

3. Индонезия. Не знам доколко съм обективна за тази страна, защото съм яла само в заведения, посещавани от туристи, но всичко беше много вкусно и за мен си е сред топ кулинарните дестинации. Хареса ми как приготвят морските продукти. Добавянето на кокосово мляко им придава приятен вкус, а понеже често се добява манго, ананас или др. екзотични плодове или зеленчуци пържените храни някак си бяха омекотени и също ми харесваха.

 

Наси горенг, ориз с пиле и ананас, поднесени в ананас. В добавка си поръчах и паста от някаква риба с люти чили чушлета и вечерята се превърна в разкош със сълзи и сополи. За пиене джус от манго. Ястието опитах на остров Ява, в ресторанта на хотела. 

23434691_10208064409483009_4136548888197445355_n.jpg.452ce6e034d8ec34b67819121989de43.jpg

 

Вече не помня каква е тази риба, но явно я избрах заради банановото листо. Оказа се невероятно вкусна. Естествено беше приготвена на скара, като преди това е стояла в разни маринати. Добавките около нея бяха пържено-задушени, но вкусни. Рибата, опитах в Бали.

 

DSC01430.JPG.e5d410e7830b74f1abc18782844a94ed.JPG

 

Риба, приготвена в бананово листо. Отново ястие от Бали. Останах с впечатление, че преди да сложат рибата за печене в листото, са я овалвали в разбито яйце, защото то се виждаше, но не можах да установя каква точно е неговата роля. Определено беше вкусно, въпреки че описанието на риба с яйце не предполага това.

Всъщност третото ястие, което определи дестинацията като кулинарна за мен бяха едни скариди на скара, мариновани в кокосово мляко и кой знае какво. Обачя явно съм ги излапала преди да се сетя да ги снимам, но все още ги помня като топ на ядените скариди. 

 

IMG_20161021_134426.jpg.c0af10cc567fe5c98120c44b7fb57881.jpg

 

4. Италия с подчертано предимство на Южна Италия и Сицилия.

Няма смисъл да обяснявам защо обявявам тази част от Италия за кулинарна дестинация. Малко са хората, които не харесват италианската кухня /познавам и такива хора с необясними за мен вкусови предпочитания/, но като цяло дори и децата обичат пица и паста, а това е в основната част на италианската храна. Аз също съм им голям фен.

И моите топ предпочитания:

Спагети с аншуа, направена на кайма. Опитах ги на остров Липари и беше уникално вкусна паста. Снимката е ужасна, но явно ръцете ми са треперели пред невероятно вкусната храна:lol:.

10392588_10201780298424160_2583921000782004426_n.jpg.dfb8595bfc5b22d17508310983f72560.jpg

 

Артишок или карчофи. Обикновено аз най-много ги харесвам мариновани в нещо кисело и леко имащи вкус на нашите кисели краставички, но каквито и предястия да съм опитала с карчофи винаги съм била удовлетворена- Май само върху пица не ме кефят много. Тези от снимката ядох в любимото Амалфи.

1979575_10201780100619215_5440804748120936454_n.jpg.999e28148f002a07ae2a9b680a5accd1.jpg

 

Дзупа Инглезе, тирамису или някакъв друг крем е все едно. Аз най-впечтлена останах от дзупа инглезе. Десертът беше опитан в Болоня.

 

12316517_10203801126463598_2216910827033068064_n.jpg

 

Сещам се за още доста неща като паста с лимонов сос, паста със сос от трюфели, лигурската паста с песто, един сладкиш в Неапол на базата на сирене и много сладост, но спирам до тук.

 

5. Аржентина. Мисля, че петата дестинация ще се окаже Мексико, но понеже предстои посещение, за момента ще отдам дължимото на друго място - Аржентина. Не е точно кулинарна дестинация за мен, обаче попаднах на много вкусни неща, за които все още се сещам: 

 

Миланеса ала неаполитана . Това е шницел от телешко месо, върху който е поставено голямо парче шунка и сирене. В допълнение с истинско картофено пюре става невъзможно за изяждане въпреки страхотния вкус.

 

tutorials-514-0-96091400-1431884961.jpg.20ab1e2d578239b780f72476751579c7.jpg

 

Casal de LLama  или Яхния от Лама. Ястието опитах в Северна Аржентина в градчето Умауака. Прилича малко на телешко месо с картофи, но месото на Ламата няма мазнини, поради което е още по хубаво.

11100961_10202832983900639_6074734201940605007_n.jpg.ee9892b297f758c6b4444e53c2e0191f.jpg

 

И Крем карамел с Дулсе де Лече,  опитан в Буенос Айрес.

 

10985344_10202835530244296_8950654240031745047_n.jpg.70b055cb9c79611e84ac143c2c83a6a1.jpg

 

Из между любимите храни от тази дестинация са и емпанадос, пица и слодолед. 

 

Отделни храни са ми направили впечатление на много места по света, но като цялостен вкус на храната аз определям тези 5 дестинации в моята класация.

 

Кои са вашите топ пет и защо?

 

Редактирано от Mary
Корекция
  • Харесвам 9
  • Браво 4
Публикувано:
преди 1 минута , Rainy каза:

@mililia, моля да споделиш къде се намират кръчмичките в Hoi An - ако помниш :) Благодаря за споделеното! 

Ще поровя малко и да видя, дали наименованията ще изникнат в ума ми. Обаче няма да е трудно да ги откриете. Има една главна улица и мисля, че само пред това заведение имаше тълпи от чакащи. Другото беше пак топ заведение с гледка към реката на централно място. Ще ги открия, обаче такива неща предполагам се предлагаха в повечето ресторанти там.

  • Харесвам 1
Публикувано:

@Rainy, скаридите в кокоса ядохме в ето този ресторант. От трипа виждам, че и в него се предлага ястието от листата на белите рози.

 

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g298082-d1487249-Reviews-Morning_Glory_Restaurant-Hoi_An_Quang_Nam_Province.html

 

DSC04658.JPG.4d94dd30aaa6a040548c5e2a4cec2fad.JPG

 

Второто заведение се намира като тръгнете по крайбрежната Bach Dang от An Hoi Bridge беше някъде в началото. Мисля, че е най-добре изглеждащото заведение. Обаче розите са местния специалитет така че ще ги откриете и на други места.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Темата е страхотна.Ето и моите топ хранителени удоволствия. 

Номер едно за мен е Пенанг- Малайзия. Мястото с вълшебната храна е доста обширно ,но  улицата е Jalan Batu Ferringhi , след увеселителния парк. Там има много ресторанти с всевъзможни кухни струпани на едно място. Избираш си каква кухня искаш ,поръчваш и казваш номера на масата си. След 5мин. ти носят храната, която е..... божествена. Снимките ми са ужасни, но храната ми е оставила спомен за цял живот. Скаридите са в сладко кисел. кокосов, лют сос,с лайм и още куп незнайни подправки.IMAG0199.JPG.c611e4f9f765f0d2d79b720be61a4d33.JPG

След това в самия Пенанг в центъра тези рачета в сос.....

P1050062.JPG.138e94c046b94ced914bd3568af04dd9.JPG

И на остров Лангкави този рак избран от витрината и сготвен за 10мин. Дори не мога да опиша какво имаше около рака,защото мозъка ми беше спрял и бях в пълен синхрон с вселената:)IMAG0084.JPG.37b9e6a3fc6564b3d1e4ff622e362402.JPGP1050083.JPG.f007b7f5c5433f3242c196667c0fc535.JPG

Номер две - е Виетнам, но няма да се повтарям с mililia,там съвпадението е на 100%

Номер три е Испания

Най вкусната паея която съм яла с ....ами май беше с всичко. Мястото е Фонсебадон- алберге.

P7100697.JPG.8ffa307a86d24326ac882f9b06eb9402.JPG

 

Следват разбира се и простите неща вино, хляб, зехтин и октопод.  Толкова уникално вкусно и толкова семпло, че свят ти се завива:)

P7120783.JPG.734293c56d7d3b660d6ccd4a5172aecb.JPG

И накрая е Финистере- след Сантяго де Компостела. Риби, раци, охлюви и миди.Пълно тържество на морската храна. Крайбрежно ресторантче, непретенциозно с пират в цял ръст пред входната врата.P7201145.JPG.079e55ed89d9c89dadb32d0c320165bf.JPG

Номер четири - е Мадейра.

Мнооооого вкусни плодове и риба. 

Мястото е Camara de Lobos - ресторантчето е в самия център до нещо като малко фонтанче или подобно.

Lenovo_A1000_IMG_20171021_153443.jpg.7e1c829d126eede9f5a4722085a2b4e8.jpg

Сервира се цял октопод с невероятен сос и подправки. Чууууден!

И любимата ми риба нещо като змиорка-черна е с огромни зъби. Но в чинията ми изглежда обезкуражаващо вкусно.

Lenovo_A1000_IMG_20171021_153544.jpg.25c60f8f082b921da6faecaa1f1891c0.jpg

обилно е полята с маракуя и задължителния банан. 

Плодовете на Мадейра са фантастични, различни и изключително вкусни.

Това са моите фаворити за сега! Надявам се скоро да имам мнооого нови:)

 

 

  • Харесвам 10
Публикувано:

Напълно вярвам на Моника за нейната първа топ дестинация. Докато обикаляхме заедно Виетнам и търсехме вкусотии, тя все с храната в Малайзия правеше сравнения. До този момент не знаех точно какво толкова я е впечатлило, но сега виждам на снимките.  Тези раци изглеждат прекрасно.

  • Харесвам 3
Публикувано: (редактирано)

@mililia, хубава тема, стига да не я чете човек на празен стомах ;) (и стига да нямаше толкова много кокос дотука... аз съм добро прасенце и си хапвам от всичко, обаче кокос не мога да понасям ;) )

Моята топ 5: 

1) София, кухнята вкъщи в ден, когато @Mistress of Germs е готвила мусака.  :ok: Държа да отбележа, че тя никога не беше готвила мусака, преди да се запознаем, но доведе този ритуал до висоти, които само баба ми беше достигала преди, така че за номер

2) остава кухнята на майка ми в Добрич, когато е готвила сарми :lol: Преядохме с тях по коледа, както си му е редът, и очаквам нова солидна порция само след седмица ;)

Това, че съм традиционалист, не значи, че не съм чревоугодник, обаче... По съребрена линия се правят доста странни експерименти но има и добри попадения, затова номер

3) е Царево, където тъщата ми прави божествен домашен сладолед, а тъстът се гордее с неговото сладко от жожоба и с легендарната си кивовица! Точно така - КИВОВИЦА... ама темата май не е за ахкохолища, нали?...

 

Поради тези причини, а и поради това, че стомашно-чревният тракт е слабото ми място, обикновено пренебрегвам гастрономията при пътуванията си, доколкото е възможно. От една страна, ходенето по заведения натовартва бюджета, от друга страна, последиците (във вид на диария) могат да опропастят донякъде удоволствието ми от пътуването, както се случи и последния път в Египет. За мене изяждането на една консерва по време на планински преход е много по-изпълнено с емоция, отколкото сядането в ресторант от оная класация на Мишлен. Добре, че все пак като пътувам с @Mistress of Germs, тя балансира нещата, като напомня, че човешкият организъм има нужда от храна и коктейли :biggrin:

 

Затова ще сложа и две чужбински дестинации:

4) е за Истанбул, защото в този град има всичко и все е вкусно... Пък и е достатъчно близко до моя по-традиционен вкус.

 

5) е за Пулия... Давам ѝ леко предимство, макар че и от Сицилия съм много доволен. Ах, този октопод с картофи в гювече!... Заради него бих отишъл не само в Пулия, но и в... Кабо Верде, както става ясно от предходните класации ;)  Или поне Мадейра, което се надявам да стане още тази година...

...Макар че жена ми явно ще гласува за там, дето предлагат скариди с кокос :shout:

 

 

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 8
  • Смея се 1
Публикувано: (редактирано)

Хах, @master_of_germs, какъв щастливец си ти! Топ кулинарията е в дома ти. Следващия път като има мусака у дома, да се отчетеш и със снимка. И ние искаме да се нахраним с очи.

! @Mistress of Germs да вземеш да си поискаш подарък, че си си го заслужила с тази мусака. Даже сармите на мама са останали на втори план.;) 

 

Е, не е необходимо в личната класация да има кокос, нито пък ресторантска храна. Аз имам приятни спомени и за храна от магазина. Като писа за Пулия, ами там ядох една прясна моцарела, току-що пусната за продажба в едно селско магазинче. Само помолихме продавача да ни я нареже и набързо я изядохме пред магазина. От нея течеше мляко още. Обаче от такива моменти снимки нямам. Иначе никога не съм влизала в ресторант със звезди на Мишлен и нямам идея доколко храната там е незабравима. И да, храната е разход за съжаление, но поне за мен е необходимо условие при избор на дестинация. Като по- мързеливо градско чедо мога само да се шляя по забележителности и да похапвам.

Идеята на темата е да определим къде храната като цяло ни е впечатлило и защо. Така както някои от ястията изглеждат по префарцунено за нашите ширини, така съм впечатлена и от някои прости и семпли храни. А и много обичам да гледам снимки с храна.

Така че чакам снимки с мусака и със сармичките.

 

Заинтересована съм от сладоледа и сладкото от жожоба. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, master_of_germs каза:

За мене изяждането на една консерва по време на планински преход

Къде забрави домати със сирене и сол в салфетка?

  • Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.