Прескочи до съдържание

Нигерия


veneling

Препоръчани мнения

Здравейте,

Наскоро се върнах от Нигерия и ще нахвърлям набързо малко информация за страната и престоя ми там.

Визи

За Нигерия ви трябва виза. Издаването на виза и всички административни услуги в Нигерия са изключително tricky thing и в зависимост от държавния служител насреща могат да варират в големи граници (корупцията е изключително голяма).

Първо прочетох на сайта на нигерийското министерство на имиграцията (https://portal.immigration.gov.ng/), че за да ми се издаде виза трябва да платя онлайн и после ще ми бъде издадена виза в посолството на страната откъдето кандидатствам. В България има консулство а посолство има в Румъния. В консулството се подават документи а в посолството се издават визите (няма нужда да се ходи до Румъния). Консулството се намира на 9тия етаж в един блок в кв. Лагера, София (https://goo.gl/maps/6kzy3iMnMHp). Предишният му адрес беше на бул. Васил Левски – ако по някаква случайност на някой му излезе този адрес да знае, че там няма вече нищо.

Платих 70 долара (50 долара виза и 20лв такса). Когато отидох в консулството обаче ми казаха, че трябва да платя допълнителни такси за консулството. Отделно ме питаха за колко време искам да ми се издаде визата – 1, 2 или 3 месеца. Тъй като исках да избегна работа с официалните власти в страната им казах 3 месеца. В последствие се оказа, че това не е правилен ход. Цената на визата нараства с увеличаване на продължителността на престоя а на всичкото отгоре визата ми беше business (работна виза). В крайна сметка цялата сума нарастна на 440 долара, които трябваше да платя в клон на Уникредит банк, който е близо до консулството. Визата ми излезе след 3-4 седмици. Нигерия не е страна в която някой бърза за нещо и трудно някой се ангажира със срокове а и да се ангажира то те са много пожелателни. Същото ми го потвърдиха колеги от Германия, Франция, Англия, Сингапур и още няколко други точки на земното кълбо :) . Съветът ми ако някой се е запътил натам първо да отиде в консулството и да пита първо там какви са изискванията и после да плаща каквото и да е. Телефона в гугъл мапс е актуален но трябва да се уцели момент в който има някой там (обикновено от 11 до 13 часа).

Интересното е, че явно доста хора ходят в Нигерия – когато чаках в антрето да ме приемат снимах тетрадката в която се записват посетителите. За май 2017та пред мен имаше 15-16 човека с искания за визи, което ми се стори странно предвид, че Нигерия не е туристическа дестинация и се води страна с голям риск за посетителите.

IMG_20170526_110839880.jpg.0f10dc75021842c94b1898e3aeba4468.jpg

Пристигнах в началото на юли в Абуджа. Това е сегашната столицата, Предишната е била Лагос. От България има няколко варианта за полет до Абуджа – през Париж и Франкфурт. И за двата полета от София тръгва рано около 6-7 часа а от съответният град следващият излита малко преди обяд. Полетът до Абуджа е около 6 часа. Добре е да се пристигне по светло там. Летището е Nnamdi Azikiwe и прилича малко на Терминал 1 от 1980та. В момента строят ново.

Провериха ми жълтата книжка, трябва да си ваксиниран срещу жълта треска, иначе не те пускат да влезеш. Въпреки, че имах виза за 3 месеца имиграционните ми удариха печат, че ми е разрешено да стоя само 1 месец и се сетих с болка за парите, които платих на консулството. Трябваше да подавам после молба до имиграционните за удължаване на престоя и да платя 10 000 найра (1лв = ~200 найра) за услугата. В последствие разбрахме, че тази услуга трябва да е безплатна :).

 

През октомври се прибрах до България и като се върнах обратно в Нигерия ми издадоха виза на летището (visa on arrival) за 1 месец и печат за престой за 3 месеца  :). За да се издаде visa on arrival трябва да имаш покана от някой от Нигерия, да посочиш точни дати на пристигане, заминаване (т.е. полета трябва да си го резервирал вече), целта на престоя, нигерийският ти домакин да изпрати писмо до имиграционните, че те кани и имиграционните да му изпратят потвърдително писмо. Това писмо трябва да го разпечаташ и носиш със себе си като кацнеш, даваш го на офицерите и на негова база издават визата. Нищо общо с visa on arrival в Кения примерно както ми е разказвал един приятел, който ходи там всяка година – писма не трябват а визата струвала 10 долара. Веднъж обаче като имаш виза няма проблем да летиш с вътрешни полети в рамките на страната, за там не се иска нищо.

 

На летището нямаше free wifi, куфарите ги хвърлят в един ъгъл (няма транспортна лента за пристигащите) и ходих да го търся. Междувременно за 10 метра ме спряха 4 човека да ми проверят документите. Единият даже се усъмни, че нося нещо нелегално понеже ми бил тежък куфара и искаше да го отваря но се отказа. Изобщо като те видят, че си малко неорентиран пробват да изкопчат нещо. А на мен ми беше първи път в Африка и малко се бях стреснал.

 

Това е за визите, ще пиша допълнително за самата страна и престоя ми там допълнително. Ако някой е бил вече там ще се радвам да сподели неговият опит с издаването на виза.

NigeriaVisa2.png

NigeriaVisa1.png

  • Харесвам 15
Връзка към коментар
преди 22 часа, veneling каза:

Провериха ми жълтата книжка, трябва да си ваксиниран срещу жълта треска, иначе не те пускат да влезеш.

NigeriaVisa2.png

NigeriaVisa1.png

 

+

 

преди 22 часа, veneling каза:

(корупцията е изключително голяма).

NigeriaVisa2.png

NigeriaVisa1.png

 

=

 

Цакаш си съответната сума на съответния служител и те пускат и без "жълта книжка". Да?

 

 

Чакам с интерес продължението за престоя :)

Връзка към коментар

@veneling, много интересно! Слабо позната дестинация, чакам любопитно нататък.:O

Преди 1 час, Meidj каза:

 

Цакаш си съответната сума на съответния служител и те пускат и без "жълта книжка". Да?

 

 

Чакам с интерес продължението за престоя :)

А, тя и съответната сума ще е толкоз възрастна, че по- добре да си ваксиниран.:lol:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.