mangysta Публикувано: 11 януари, 2018 Публикувано: 11 януари, 2018 Здравейте, Имам си подарък - билети за Атина 9-13 април. Освен, че нямам програма, нямам и конкретни желания, освен Акропола и Ликавитос . Приемам препоръки за забележителности, приятни места, транспорт - в и около града, места за настаняване и хапване... - компанията сме аз, мъжът ми и детето (към април почти деветмесечно) плюс трима приятели (втора компания, поради факта, че ние пътуваме с шеф); - бюджет на нашата компания около 500 евро, нощувки отделно - до 200 лева на вечер; - за бебето смятам да закупим количка тип чадър, а в самолета да пътува в нас. Тук имам една питанка относно нейния билет. При регистрацията е записана с името си и фамилията, а по късно в сайта на wizz видях, че вместо име трябва да пише infant ? - мястото за настаняване, предпочитам да е на бебешка количка разстояние от забележителностите и да не се ползва транспорт, държа на чистота; може да сме заедно с втората компания в апартамент, а може и отделно... Нещо такова? Кацаме на 9 - ти с wizz към 14:20 ч, хващаме метрото до площад "Синтагма", настаняваме се, намираме магазин за памперси и пюрета, хапваме и се отправяме към Ликавитос. На 10 - ти - Акропола. На 11 - ти - с метро до Пирея - разходка, корабчета, фериботчета, лодки... Даже на 11 и 12 може да нощуваме някъде там или на някой остров. Полетът на 13 - ти ни е в 19 ч. Поздрав най - сърдечен!
Мина Публикувано: 11 януари, 2018 Публикувано: 11 януари, 2018 И аз ще се намърдам тук. Някой да сподели веселби в Пирея за няколко часа...в неделя...през деня
lesy Публикувано: 11 януари, 2018 Публикувано: 11 януари, 2018 (редактирано) Преоръчвам ферибот но остров Хидра / Идра /. Има от Пирея. И в този ред пристанището на Пирея е недобро място. Само за качване / слизане. Или с кола под наем за 5 човека - към Нафплион и само 1 ден в Атина. Редакция - трябват 2 коли. Редактирано 11 януари, 2018 от lesy Грешка.
Ilian359 Публикувано: 11 януари, 2018 Публикувано: 11 януари, 2018 И ние ще ходим за два дни в края на април, ама с двете ремаркета. Малкото вече не е в бебешка възраст, но е все така ангажиращо. Освен разходката по центъра, обмислям да отидем до увеселителния парк http://www.allou.gr/, че малкото още не е посещавало такова развлечение. Около Акропола не е за бебе - дори и през пролетта жегата е сериозна. Егина е много симпатичен остров, макар и доста населен. Фериботите са на често и са доста големи и комфортни. За Пирея и аз чувам, че е пълно с извънземни. Преди десетина години не беше така - районът беше приятен и спокоен въпреки многото чернокожи тротоарни продавачи. За втория ден и аз съм планирал Нафплион.
cck Публикувано: 11 януари, 2018 Публикувано: 11 януари, 2018 Аз имах ходене за уикенд през ноември до Атина именно с бебе (1г.) Та ще опитам да съм полезен със съветите в тази посока - Количката тип чадър се оказа изключително полезен уред. Вземете си и дъждобран (подходящо е и за увиване на количката в самолета - при нас валя на слизане и я доставиха мокра) - Акропола предполагам няма да е удобно с бебето, но на площада (до метроспирката) е Хард Рок кафе - чудесно място за изчакване, ако се качвате на смени. Може и кръчма по ваш избор, на същата улица - Метрото е с нова система с карти (инфо), вземете си подходяща, включваща и летището (отделен район). Чисто е, има и асансьори. - За настаняване оглеждай именно около спирките на метрото. - Магазините за пюрета и памперси са различни от Масутис и Маринопулос (големите им вериги). По-скоро надзъртай в аптеките. - Виждам, че пътуваш по Великден. Въпреки че ти си на 9-ти в понеделник (а всичко е затворено на 8-ми) и то в столицата, имай настроение, че може доста обекти да отворят едва в късния следобед; 1
mangysta Публикувано: 11 януари, 2018 Автор Публикувано: 11 януари, 2018 преди 13 часа, lesy каза: Преоръчвам ферибот но остров Хидра / Идра / Може ли линк за ферибота? С какво те е впечатлил остров Хидра и колко часа се пътува до него? Как е като транспорт, ще трябва ли кола под наем, за да се разглежда? преди 8 часа, Ilian359 каза: Егина е много симпатичен остров, макар и доста населен. Фериботите са на често и са доста големи и комфортни. За Пирея и аз чувам, че е пълно с извънземни. Преди десетина години не беше така - районът беше приятен и спокоен въпреки многото чернокожи тротоарни продавачи. За втория ден и аз съм планирал Нафплион. Може ли да споделиш повече за Егина - транспорт, забележителности? Линк за ферибот? Май клоня към комбинация Атина + остров. преди 8 часа, cck каза: Аз имах ходене за уикенд през ноември до Атина именно с бебе (1г.) Та ще опитам да съм полезен със съветите в тази посока - Количката тип чадър се оказа изключително полезен уред. Вземете си и дъждобран (подходящо е и за увиване на количката в самолета - при нас валя на слизане и я доставиха мокра) - Акропола предполагам няма да е удобно с бебето, но на площада (до метроспирката) е Хард Рок кафе - чудесно място за изчакване, ако се качвате на смени. Може и кръчма по ваш избор, на същата улица - Метрото е с нова система с карти (инфо), вземете си подходяща, включваща и летището (отделен район). Чисто е, има и асансьори. - За настаняване оглеждай именно около спирките на метрото. - Магазините за пюрета и памперси са различни от Масутис и Маринопулос (големите им вериги). По-скоро надзъртай в аптеките. - Виждам, че пътуваш по Великден. Въпреки че ти си на 9-ти в понеделник (а всичко е затворено на 8-ми) и то в столицата, имай настроение, че може доста обекти да отворят едва в късния следобед; Може ли да споделиш вашата програма?
lesy Публикувано: 12 януари, 2018 Публикувано: 12 януари, 2018 Хидра е много чаровен остров, на който през 60-те и 70-те живеят творци /Ленард Коен/ и сега е останала тази атмосфера. Няма превозни средства /освен пожарна, линейка, полиция/, едно градче, откъдето тръгва пътека край морето с прекрасни гледки. Островът е малък. Има и водни таксита. Ние стигнахме с ферибот от Ермиони, който е на полуостров Пелопонес, но знам че има и от Атина. 2
Кайлис Публикувано: 12 януари, 2018 Публикувано: 12 януари, 2018 Аз бих обмислила варианта вместо количка да взема ергономична носилка за бебето (не такава тип самар за планински преходи). Ако нямате купена - може да наемете. Заема по-малко място от количка, и бебето се носи на гръб, което значително улеснява разходките по каменисти места. Ние така качихме бебе на Везувий 1
Ilian359 Публикувано: 12 януари, 2018 Публикувано: 12 януари, 2018 (редактирано) преди 13 часа, mangysta каза: Може ли да споделиш повече за Егина - транспорт, забележителности? Линк за ферибот? Май клоня към комбинация Атина + остров. Фериботи от Пирея тръгваха поне по един на час, бяха на различни оператори. Пътуването беше около 40 минути, билетът - под 10 евро на човек. Сега не знам как е, едва ли нещата много са се променили. Не ми е известно да има някакви забележителности на този остров, просто градът Егина е с типично гръцка атмосфера. Около пристанището има много таверни, навътре в градчето - типичните калдъръми и магазинчета. Оживено е, а цените на всичко са като в самата Атина, т.е. малко по-скъпо отколкото в северна Гърция. Редактирано 12 януари, 2018 от Ilian359 1
lamerz1912 Публикувано: 12 януари, 2018 Публикувано: 12 януари, 2018 Средата на октомври посетихме Атина, така че имам пресни спомени. Транспорт: Има си добре организиран транспорт от летището до центъра на града, както и от центъра до Пирея. Ние бяхме с 3 дневен туристически билет с включен транспорт от и до летището (цена 22 евро). Цената е висока, но само отиването и връщането до летището са 18 евро. Много сме доволни от използването на картата, направихме над 10 возения из града. Като последния ден от обиколката се пуснахме с трамвая до един от крайбрежните квартали Глифада. На летището бяхме малко изненадани, че апаратите, които издават картите работят само с точни пари. Не може да пуснеш 50 евро и да ти върне. И не им работеше пост-терминала. Добре, че си има гише, от където може да се закупят. В определени периоди от време си има доста големи струпвания в Метрото, нещо с което трябва да се съобразите, щом ще пътувате с бебе. Ние бяхме със сутрешен полет на Райън Еър, от летището към града нямаше навалица, но когато пътувахме от центъра към летището, дори в първата линия за деня към деня имаше доста народ. Интересно преживяване е, по пътя от летището към центъра се качват цигани, които свирят на акордеон и после събират пари. Забележителности: Има комбиниран билет за забележителности, който си заслужава. Само за Акропола билета е 20 евро, а комбо билета е 30 евро. Той включва: Акропола, Античната Агора, Римската Агора, Библиотеката на Адриан, Храмът на Зевс, Керамейкос и Лукеон. Първите 5 забележителности са много близко една до друга, докато Керамейкос и Лукеон са по-далече. Ние посетихме всичките без Лукеон (всъщност, не съм много сигурен така ли се наричаше). Ако ще купуваш комбо билет, го вземи от някое от другите места, не от Акропола, защото няма да ти се налага да чакаш на опашка. Според мен е задължително да посетиш и Музея на Акропола. Ако ще ползваш Метро, точно до спирката е музея и един от входовете на Акропола. Препоръчвам именно този вход, защото е по-спокоен, а през другия вход за Акропола стоварват хората с екскурзиите от круизите. Хълма Ликавитос е доста стръмен, но има и фуникуляр, който да ви качи до върха. Ние когато бяхме имаше сериозно опашки, защото всеки искаше да се качи за залеза на слънцето. Гледката е чак до Пирея и морето, заслужава си. На следващата вечер направихме същото упражнение, но от другия хълм с паметника на Филопапу. Според мен си заслужава да се отиде и до площад Синтагма, където на всеки кръгъл час има смяна на караула. Повечето хора, от компанията нямаха желание да отидем, но после бяхме цели 3 пъти . До Площад Синтагма се намира и Националната градина, където има кът за игра на децата, но е за по-големки. В другия край на градината е стадион Панатенаик, на който са се провеждали Олимпийските игри. Изненадващо на всички от групата се хареса, дори и на тези, които не се интересуват от спорт. Иначе, за разходка ви препоръчвам кварталите Плака, Монастираки и Анафиотика. На места ще е пълно с туристи, но все пак те се намират точно около Акропола. Настаняване: Хубаво е да търсите нещо около спирките на метрото. Ние се спряхме на квартал Виктория, бяхме на 3-4 минути от метростанцията. На около имаше магазини и заведения. Но не знам, да ли ще е подходящо за вас, имаше доста мултинационална сбирщина по улиците. Относно Пирея: Имахме големи очаквания, но след като слезнахме от метрото, всички очаквания се изпариха. Странни субекти продаваха всевъзможно вехтории разхвърляни по одеяла по земята, купища мръсотия и изобилие от плъхове. С отдалечаване от спирката на Метрото, нещата се нормализират, но първата гледка беше фрапираща. Разгледахме круизните кораби и се разкарахме около пристанището, след което отидохме до плажа на Глифада с трамвай. Иначе островите сме ги оставили за следващия път. 5
mangysta Публикувано: 12 януари, 2018 Автор Публикувано: 12 януари, 2018 преди 5 часа, lamerz1912 каза: Средата на октомври посетихме Атина, така че имам пресни спомени. Транспорт: Има си добре организиран транспорт от летището до центъра на града, както и от центъра до Пирея. Ние бяхме с 3 дневен туристически билет с включен транспорт от и до летището (цена 22 евро). Цената е висока, но само отиването и връщането до летището са 18 евро. Много сме доволни от използването на картата, направихме над 10 возения из града. Като последния ден от обиколката се пуснахме с трамвая до един от крайбрежните квартали Глифада. На летището бяхме малко изненадани, че апаратите, които издават картите работят само с точни пари. Не може да пуснеш 50 евро и да ти върне. И не им работеше пост-терминала. Добре, че си има гише, от където може да се закупят. В определени периоди от време си има доста големи струпвания в Метрото, нещо с което трябва да се съобразите, щом ще пътувате с бебе. Ние бяхме със сутрешен полет на Райън Еър, от летището към града нямаше навалица, но когато пътувахме от центъра към летището, дори в първата линия за деня към деня имаше доста народ. Интересно преживяване е, по пътя от летището към центъра се качват цигани, които свирят на акордеон и после събират пари. Забележителности: Има комбиниран билет за забележителности, който си заслужава. Само за Акропола билета е 20 евро, а комбо билета е 30 евро. Той включва: Акропола, Античната Агора, Римската Агора, Библиотеката на Адриан, Храмът на Зевс, Керамейкос и Лукеон. Първите 5 забележителности са много близко една до друга, докато Керамейкос и Лукеон са по-далече. Ние посетихме всичките без Лукеон (всъщност, не съм много сигурен така ли се наричаше). Ако ще купуваш комбо билет, го вземи от някое от другите места, не от Акропола, защото няма да ти се налага да чакаш на опашка. Според мен е задължително да посетиш и Музея на Акропола. Ако ще ползваш Метро, точно до спирката е музея и един от входовете на Акропола. Препоръчвам именно този вход, защото е по-спокоен, а през другия вход за Акропола стоварват хората с екскурзиите от круизите. Хълма Ликавитос е доста стръмен, но има и фуникуляр, който да ви качи до върха. Ние когато бяхме имаше сериозно опашки, защото всеки искаше да се качи за залеза на слънцето. Гледката е чак до Пирея и морето, заслужава си. На следващата вечер направихме същото упражнение, но от другия хълм с паметника на Филопапу. Според мен си заслужава да се отиде и до площад Синтагма, където на всеки кръгъл час има смяна на караула. Повечето хора, от компанията нямаха желание да отидем, но после бяхме цели 3 пъти . До Площад Синтагма се намира и Националната градина, където има кът за игра на децата, но е за по-големки. В другия край на градината е стадион Панатенаик, на който са се провеждали Олимпийските игри. Изненадващо на всички от групата се хареса, дори и на тези, които не се интересуват от спорт. Иначе, за разходка ви препоръчвам кварталите Плака, Монастираки и Анафиотика. На места ще е пълно с туристи, но все пак те се намират точно около Акропола. Настаняване: Хубаво е да търсите нещо около спирките на метрото. Ние се спряхме на квартал Виктория, бяхме на 3-4 минути от метростанцията. На около имаше магазини и заведения. Но не знам, да ли ще е подходящо за вас, имаше доста мултинационална сбирщина по улиците. Относно Пирея: Имахме големи очаквания, но след като слезнахме от метрото, всички очаквания се изпариха. Странни субекти продаваха всевъзможно вехтории разхвърляни по одеяла по земята, купища мръсотия и изобилие от плъхове. С отдалечаване от спирката на Метрото, нещата се нормализират, но първата гледка беше фрапираща. Разгледахме круизните кораби и се разкарахме около пристанището, след което отидохме до плажа на Глифада с трамвай. Иначе островите сме ги оставили за следващия път. Много благодаря, много полезна информация! Може ли малко снимки на Глифада и впечатления?
cck Публикувано: 12 януари, 2018 Публикувано: 12 януари, 2018 преди 21 часа, mangysta каза: Може ли да споделиш вашата програма? Е тя моята програма за Гърция по принцип предполага автомобил, но тогава решихме да направим първи полет за бебето, да видим как ще се държи. По нова година имаше предвидени по-дълги полети и предпочитах да пробваме с по-къс. С оглед на това, че сме разглеждали подробно както града и околията + Пелопонес не сме си поставяли никакви цели Та програмата беше самолет, хотел със спа [все пак е зима], разходка до подножието на Акропола, Синтагма, някоя кръчмичка на Плаката и така. 1 1
mangysta Публикувано: 23 април, 2018 Автор Публикувано: 23 април, 2018 Първото самолетно пътуване на бебка мина чудесно. Кратък полет, чудна Атина и още по - чудна Хидра От летището до града ползвахме метро. Слизайки на "Синтагма", на път към хотела, минахме през Националната градина. Имахме две нощувки в https://www.sglycabettus.gr/ . Нощувка със закуска 200 лева. Много добра отправна точка за изкачване на Ликавитос. Хълма го катерихме, не се качвахме на фуникуляр, а бебка беше в кенгуру. След като изпратихме залеза, вечеряхме с пица и паста от Domino`s, находяща се в близост до хотела. 5
mangysta Публикувано: 23 април, 2018 Автор Публикувано: 23 април, 2018 Ден 2 започна със закуска и прекрасна гледка към града и Акропола. Анна закуси с йогурт и разни трошички и парченца. Питахме в аптеки - няма пюрета. В магазините за хранителни стоки - също кът. Попаднах общо на три вида от всички магазини, в които проверих. Срещнахме се с другата част от компанията в Националната градина, оттам посока Запейона. После към "Храма на Зевс", откъдето купихме комбо билетите. Но е важно да се знае, че работното време на повечето от обектите е до 15 ч. За бебета с колички достъп до Акропола от "долния " вход - няма. Количките се паркират в постройка до главния вход. Вече беше малко след 16 ч и хоп Анна в кенгуруто. Поспа си малко, докато мама и тате се разхождат по камъните. Задължително шапка и слънцезащита. Решихме да маркираме като място Римската Агора, Античната Агора, Библиотеката на Адриан и Керамейкос. След не вкусните сладоледи, останах доволна от гиросите. От площад "Монастираки" "Ерму " ни отведе до площад "Синтагма", където в 21 ч наблюдавахме смяната на караула. 6
mangysta Публикувано: 24 април, 2018 Автор Публикувано: 24 април, 2018 Ден 3 започна също прекрасно! Трябваше да освободим хотела и да идем за една нощувка при другите. На пръв поглед лесна задача, разглеждайки една карта взета от летището. Посоката бе към Археологическия музей. Тръгваме ние и първа пряка стълби, втора - стълби, трета - стълби. Така стълби до безкрай, което с бебешка количка беше голямо упражнение. Там нощувката в доста прилична, нова стая беше 133 лева. Но не препоръчвам хотела, заради местоположението. Настанихме се и тръгнахме към Античната Агора. После хапнахме гироси и мусака. Асоциирах вкуса на мусаката с лазаня. Сметката за 5 възрастни беше около 60-70 евро. Тръгнахме на разходка из сувенирните улици. Имаше страхотни ленени дрехи, но реших, че 200 лева за рокля няма да дам . Така, радвайки се на хубавото време, достигнахме до Арката на Адриан, после до стадион Панатенаик. Лично видяхме затворените порти на Лицея на Аристотел и Византийския и християнски музей. Но май Военният музей в съседство работеше. 4
mangysta Публикувано: 24 април, 2018 Автор Публикувано: 24 април, 2018 Уговорката за ден 4 бе да хванем катамарана от Пирея до Хидра в 9 ч. За целта към 8:20 хванахме метро от станция "Омония" и купихме билетче от 1.40 евро - единственото ползване на градски транспорт за цялото пътуване, с изключение от и до летището. След около 20 - тина минути се отправихме към бюро на https://hellenicseaways.gr/ . Двупосочен билет, при 5 закупени и един безплатен за Анна, ни се върза по 45 евро . Не знам какво съм очаквала, но си беше културно возене - още с влизането ни упътиха към второ ниво, където пък ни посрещна втора дама и ни показа местата, където да се настаним. Има си WC и бар. Не се допускат хора извън салоните по време на плаване. Имаше кратка спирка в Порос. След около два часа бяхме на пристанището в Хидра. Препоръчвам мястото ни за нощувка https://www.hydradirect.com/accommodation/manolia-guest-house/ . Цената беше 80 евро. Оставихме багажа и количката и направихме прилична разходка по крайбрежната. Таверната, дето вечеряхме, уж препоръчана, уж основно гръцка реч се чуваше, не я препоръчвам, защото не ми беше вкусно . Сметката на нас двамата беше 40 евро. Анна заспа в таверната в 20 ч. 3
mangysta Публикувано: 24 април, 2018 Автор Публикувано: 24 април, 2018 Анна се събуди към 05 ч - гладна, ама много гладна. Заспа отново към 8 ч, а към 11:30 трябваше да освободим хотела. Този ден имахме кисело бебе. Имахме два часа да се мотаем до тръгването на катамарана, обратно за Пирея. Напазарувахме си в една пекарна и тръгнахме по крайбрежната вдясно от пристанището. На Пирея бяхме в 16 ч. Хванахме метро директно до летището с билетчета за по 10 евро. Отидох да чекирам количката (нещо, което бях забравила да направя на българското летище), докато таткото сменя памперса в бебешката стая. Мисля, че бяхме на гейт 20А. Ако сте гладни, както бях аз в онзи момент, мястото за пазар е преди достигането на гейта. За приорити да се забрави. Хората от гейта до самолета се извозват с два автобуса. Аз бях последна . И последно да кажа за количката - оставя се долу до стълбите преди да се качите в самолета, а ако после я няма под крилото на самолета, си я търсете на лентата за багаж. 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега