Прескочи до съдържание

Португалия през Април

Viktor_

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци, 

Планирам пътуване до Португалия в началото на Април и бих искал да се консултирам с вас за програмата. 

Всякакви съвети, забележки и препоръки са добре дошли.

Искам да се фокусирам повече върху архитектурата и забележителностите на страната, като ще обикалям основно районът около Лисабон.  

Порто и Алгарве ще останат за следващият път. 

Ще използвам само обществен транспорт за пътуването. 

За момента планът е следният:

31.03 - сутрешен полет до Лисабон. Половин ден свободен. Разходка из Baixa и Alfama. Бих искал да посетя някое място за да послушам фадо. Препоръки?

01.04 - половин ден Belem / препоръки за останалата част от деня (може би паркът на нациите). От кои miradouro са най-добрите гледки в Лисабон?

02.04 - Синтра - За момента съм набелязал следните замъци - The Pena Palace, The Quinta da Regaleira, The National Palace, Monserrate. Възможно ли е посещението на всички в един ден или трябва някой от тях да отпадне? В каква последователност е най-добре да се посетят с оглед на транспорта между тях.   

03.04 - Избрах тур, които ще посети следните места - Fatima, Nazare, Batalha Monastery, Óbidos. 

04.04 - За този ден обмислям day trip до някой град. За момента местата които ми грабнаха окото са Коимбра или Евора. 

05.04 - Тъй като имам вечерен полет имам половин ден свободен за разходки, като за момента нямам план за този ден. Колебая се между полудневна обиколка на някое близко градче или просто разходка из Лисабон и посещение на някой музей. 

Видях че, точно тогава е Великден в Португалия, което ме притеснява. Предполагам, че всичко ще е затворено тогава. 

Благодаря ви за помощта!

Връзка към коментар

31.03 - Фадо има основно в Алфама, но извън активния сезон не през цялата седмица. 31.03 е събота, така че като се разходиш през деня си запази място. Ние не успяхме да слушаме в Алфама и не мога да препоръчам.

02.04 - Синтра. Ние бяхме с кола под наем и успяхме да видим The Pena Palace и The Quinta da Regaleira. Ако си рано сутринта може да включиш и евентуално още 1. Провери работното време, но е до рано.

04.04 - Бяхме само в Евора. Градът е хубав, има стара част, интересни забележителности. Не знам дали можеш да го комбинираш с нещо друго. Около 4-5 часа да се разходиш и да разгледаш Не мога да сравня с Коимбра,не съм била.

Не си включил Кабо да Рока. Ако можеш да го вмъкнеш  по залез с обществен транспорт от Синтра?

Лисабон е прекрасен, разхождаш се, музиканти на всеки ъгъл или мирадуро, заговаряш някого. Вкусна храна, отлично вино, порто...

Като видиш някъде да пеят, не е задължително да е фадо, там навсякъде има музика.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За Кабо да Рока видях, че го включват в доста от туровете, но не знам дали ще е удобно да се стигне с обществен транспорт. И с толкова много замъци не знам как да го комбинирам.  Иначе планирам ранно отиване в Синтра и посещаване на колкото замъци успея да видя. 

Връзка към коментар

Здравей, много хубаво пътуване се очертава да направиш. Лисабон е прекрасен за шляене без цел . Разходи се край реката , там винаги има улични музиканти и атмосферата е много приятна. В квартал  “Белем “ се надявам да си предвидил време и за манастира Жеронимуш, не само за Кулата Белем. Имай предвид, че опашката е огромна, ама наистина огромна,  така че направи си сметка кога ще отидеш. Вътре е прекрасна прекрасност ....губиш ума и дума. Най - красивото нещо, което видях в Лисабон. Ако имаш повече време отиди да разгледаш Еxpo центъра. Возихме се с лифт край океана и беше много приятно. За Синтра- пак трябва да тръгнеш много рано. Ние бяхме края на февруари и беше такава лудница , че не успяхме да влезем в дворците. Транспорта до тях се движеше изключително бавно и нередовно. Не прави тази глупост да тръгнеш към Пеня пеш, разстоянието е значително и няма да спестиш никакво време. Не съм била в Евора, но съм била в Коимбра и с две ръце гласувам за нея. Много ми хареса университета и библиотеката “Жоанина”, старата катедрала и младите хора наоколо. Фадо слушахме в една стара кръчма в центъра . Не помня адрес, но беше безплатно , просто трябваше да си поръчаш питие. Предполагам ще има такива предложения и в Лисабон. Не забравяй да хапнеш бакаляо и да споделя после дали ти е харесало. Мненията тук са разнопосочни:). Хубаво да си изкараш! 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 15 минути , stebal каза:

Фадо слушахме в една стара кръчма в центъра . Не помня адрес, но беше безплатно , просто трябваше да си поръчаш питие. Предполагам ще има такива предложения и в Лисабон.

Между другото фадото в цяла Португалия се изпълнява от жени, а само в Коимбра има традиция да пеят мъже. Не я разбирам тази музика, но е интересно преживяване.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря ти @stebal 

Четох за опашките в Белем и затова планирам рано сутринта да отида. Доколкото видях има някакви fast track билети. Манастирът също влиза в плановете ми. 

А Бакаляо и Паштеис де ната са задължителни за пробване.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Viktor_ каза:

За Кабо да Рока видях, че го включват в доста от туровете, но не знам дали ще е удобно да се стигне с обществен транспорт. И с толкова много замъци не знам как да го комбинирам.  Иначе планирам ранно отиване в Синтра и посещаване на колкото замъци успея да видя. 

В Синтра има Хоп он хоп оф, включващ замъците и Кабо да Рока. Тръгва от жп гарата. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Dani Magelan каза:

В Синтра има Хоп он хоп оф, включващ замъците и Кабо да Рока. Тръгва от жп гарата. 

Може и да греша, но поне когато съм бил там до Кабо да Рока имаше съвсем друг автобус, който тръгва също от гарата и крайната му спирка беше едно от курортните градчета западно от Лисабон.

Връзка към коментар
преди 2 минути , koliob каза:

Може и да греша, но поне когато съм бил там до Кабо да Рока имаше съвсем друг автобус, който тръгва също от гарата и крайната му спирка беше едно от курортните градчета западно от Лисабон.

Да. Има и такива автобуси с билет за еднократно пътуване, но за повече посетени точки, излизаше по-изгодно.

Връзка към коментар

Независимо от календара, във Фатима ще е най - голямото стълпотворение, защото това е едно от най- силните места за католическия свят. Добре е , че си избрал тур.Водачите знаят кога и как да ви я покажат, избягвайки всички възможности за загуба на време.Другите градчета от него, са изключително живописни и си заслужават и много повече от времето с което ще разполагате, но колкото толкова.Винаги може да се иде пак на почивка и като се измори, човек от търкаляне по плажа, да повтори  някоя гледка.

Аз пътувам само с обществен транспорт.Винаги си купувам запазено място, ако се предлага, а тук се предлага.Най - правилно похарчените ми пари за Фатима!Особено на връщане беше страшна навалица от чакащи от часове, без места.Навсякъде се стига и с влак.По - евтино е.Стават и комбинации с метрото.

Кабо да Рока е красиво място.За по - малко от час ще си успял да обиколиш и насладиш на  всичко.В един ден минахме през Ещорил,Гинджо,Кабо да Рока и Синтра.Единият следобед там ни стигна само за Пеня - изръшкан целия дворец и градините.Пътувахме сутринта много рано от Лисабон, заедно със семействата тръгнали на плаж.Когато ходих нямаше Hop on Hop of автобус в Синтра.Наличието му щеше да ни помогне много.

Аз пък гласувам за Евора.Много ми хареса старият град, ама аз си обичам такива неща.Вмъкнахме се и в университета, и се поразходихме из коридорите.

Най - добрата гледка към Лисабон според мен е от хълма със статуята на Христос.

Връзка към коментар
преди 5 часа, Viktor_ каза:

02.04 - Синтра - За момента съм набелязал следните замъци - The Pena Palace, The Quinta da Regaleira, The National Palace, Monserrate.

Ние успяхме да ги посетим и четирите. Тръгване сутринта от Лисабон -влак. От жп гарата в Синтра взехме първо автобус за Монсерат-бяхме 5 души в целия автобус-всичките стотици  останали хора останаха да чакат автобусите за Пеня. След Монсерат отидохме до Кинта и след това Пеня. Завършихме с Нац. дворец, който най не ми хареса. В зависимост как сте с времето-ние приключихме към 16,30-17ч, още  е светло, има автобус до Кабо да Рока. Оттам пак с автобус до Кашкаиш и влак до Лисабон. Ние това го направихме в отделен ден, от Лисабон до Кашкаиш, рейса, после отидохме и до Бока до инферно(с рейс) и ранния следобед се прибрахме в Лисабон(влак).

Щом сте толкова време в Лисабон-разгледай Лисабон кард за 72часа-така избягвате опашката за манастира, влакчетата са безплатни, имаше някаква отстъпка и за замъците в Синтра, градския транспорт също беше безплатен доколкото си спомням-особено ония  фуникуляри(или както там се казват) които те изкачват на горните нива на града.

Връзка към коментар

Между Евора и Коимбра препоръчвам Коимбра :) - отиди да разгледаш http://www.portugaldospequenitos.pt (това е музей за Португалия в миниатури в Коимбра) и ще придобиеш представа за архитектурата на странта. Евора също си заслужава посещение, но с това ограничено време по-добре да отскочих до Коимбра.

В Belém препоръчвам да посетиш Музея на каляските (http://museudoscoches.gov.pt/en/homepage/) и оттам пеша, в посока Mosteiro dos Jerónimos (Манастир "Жеронимуш"), можеш да се отбиеш в най-старата им сладкарница и да пробваш Pastéis de Belém http://pasteisdebelem.pt/en/ , които са pastéis de nata.

За ноще живот и забавления препоръчвам Bairo Alto :) в Лисабон - има забавления за всякакви вкусове :biggrin:.

Връзка към коментар
преди 13 часа, Yavor каза:

За ноще живот и забавления препоръчвам Bairo Alto :) в Лисабон - има забавления за всякакви вкусове :biggrin:.

Апартамента ни е в този квартал. Мисля че, няма да ни е скучно там :biggrin:

А някакви препоръки за последният половин ден? 

Може би тогава ще включа Ещорил и Кашкаиш. Четох че и Сетубал е вариант. 

Връзка към коментар

Хич не е лош изборът на Ещорил и Кашкаиш за последен ден.Нищо натоварващо сетивата няма в тези градчета.Само красива архитектура и океански вълни.:ok:

Връзка към коментар
На 1/13/2018 в 11:47, Viktor_ каза:

А някакви препоръки за последният половин ден? 

Може би тогава ще включа Ещорил и Кашкаиш. Четох че и Сетубал е вариант. 

Амиии, от Bairro Alto бих се спуснал да разгледам Музея на фадо (http://www.museudofado.pt/), от там можеш да отскочиш и разгледаш Националния музей за плочки Museo Nacional do Azulejo (http://www.museudoazulejo.gov.pt/) или пък да посетиш Океанариума (https://www.oceanario.pt/en). След това хапване някъде, чаша вино и десерт, и бегом към летището :)

Връзка към коментар
На ‎12‎.‎1‎.‎2018‎ г. в 15:34, Viktor_ каза:

03.04 - Избрах тур, които ще посети следните места - Fatima, Nazare, Batalha Monastery, Óbidos. 

А би ли могъл да споделиш от къде резервира този тур?

Апартамент от airbnb ли избра?

Ние ще ходим в Лисабон през юни и с удоволствие чета темата ти, както и евентуалното й продължение с впечатления след завръщането ви.

Връзка към коментар

@pamela Апартамента го запазих от airbnb. Имат доста повече варианти в сравнение с booking. А и хотелите излизат доста по-скъпо като цяло. 

За момента само съм избрал тур, но не съм го резервирал още. Туровете ги гледах във https://www.viator.com/

Не съм запазвал тур от там до момента. Може би някой които има повече опит с тях, може да даде съвет за друг сайт. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

https://www.google.bg/search?q=cristo+rei+lisboa&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjCzYvH1dzYAhVJD5oKHcOxBCIQsAQIOw&biw=1366&bih=675

Гледките са невероятни и би могло да бъде посетен за половин ден. Достъпен е с градски транспорт.

Редактирано от achieva
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 1/12/2018 в 15:34, Viktor_ каза:

От кои miradouro са най-добрите гледки в Лисабон?

За да не се повтарям, тук съм писала за някои от местата с гледки

Кабо да Рока, успяхме да го вмъкнем при ходенето до Синтра, ползвали сме само обществен транспорт. С ранно тръгване от Лисабон.

Автобус 403 Синтра - Кашкаиш, спира на Кабо да Рока. Разписанието може да погледнеш тук

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 1/13/2018 в 16:19, Viktor_ каза:

Само не знам тъй като е извън сезона дали няма да е малко празно там. 

Аз бих се притеснявала повече от вълните, че си е океан все пак, а е съвсем открито.В Ещорил ''плажът'' е бетонни кейове и си представям как се блъскат вълните.

Музеят на плочките наистина е също добра опция, защото португалците са ги превърнали в изкуство.

Връзка към коментар

@bulpa Благодаря ти. В такъв случай може и да ги съчетаем с прибиране след това от Кашкаиш към Лисабон. 

преди 13 часа, patilana каза:

Аз бих се притеснявала повече от вълните, че си е океан все пак, а е съвсем открито.В Ещорил ''плажът'' е бетонни кейове и си представям как се блъскат вълните.

Музеят на плочките наистина е също добра опция, защото португалците са ги превърнали в изкуство.

Аз така или иначе ще направя само една разходка край океана, няма да влизам в него и мисля, че няма да ми е проблем. 

Връзка към коментар

Нямах предвид да ходиш на плаж.Едва ли е възможно по това време.Водата е доста студена.Мисълта ми беше, че когато е така открито, вълните прехвърлят преградите и става невъзможно блаженото шляене по крайбрежната, а на нея са повечето архитектурни красоти ещорилски.

Връзка към коментар
На 1/16/2018 в 16:58, bulpa каза:

Автобус 403 Синтра - Кашкаиш, спира на Кабо да Рока. Разписанието може да погледнеш тук

Бърз въпрос - само  403а ли ходи до Кабо да Рока?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.