Прескочи до съдържание

Пътуване до Мароко

DimitarYanakiev

Препоръчани мнения

Здравейте пътешественици. От много години Мароко ми е мечта. Доста съм се информирал за какво може да се посети и цените, но имам няколко въпроса, на които не мога да намеря отговор.

1. На какво ниво е сигурността в Мароко? Знам,че не е като най-бедните арабски държави, но ме интересува дали е сигурно да се ходи там. За там, няма да рискувам сам, мисля да пътувам с ТА, но пак не знам дали е проблем.

2.Добре ли е като период за посещение август или септември. За съжаление до август нямам възможност, а по-хладните и по-спокойни октомври и ноември са ми заети.

Всякакви други съвети или лични впечатления ще са ми от полза.

Благодаря много :) 

Връзка към коментар

За момента е сигурно. Утре какво ще стане там или някъде другаде по света - не се знае. Не мисля, чe има повод за притеснения, стига да внимаваш така както би следвало да внимаваш където и да е по света или дори в София.... 

То зависи и къде в Мароко ще си де, но типичните туристически места са безопасни според мен.

Аз съм ходил сам и не съм имал проблем. Бях точно през август и според мен е напълно ок. Дори мисля да се върна пак този август, защото един приятел ще ходи и ме помоли да дойда с него. Той намерил билет София - Лондон - Маракеш с Райън за 300 лв отиване - връщане.Според мен няма нужда от ТА.

Редактирано от vbkirilov
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами аз понеже четох, че все пак си е доста сложно сам да си организираш на място обиколката, затова мисля да се доверя на ТА. А и ако не що се случи, винаги може да се разчита на съпорт от турлидерът на място. Все пак Мароко поне за мен си е такъв вид държава, в която не е лошо да имаш такава помощ. @vbkirilov Какво можеш да споделиш за държавата? Хареса ли ти ? Какво си посещавал и какво съветваш да се посети?

Връзка към коментар

Aз отидох с туристическа агенция по същите причини - страх от арабска държава и страх да се организирам сама.

Върнах се и веднага се организирахме за второ ходене само 4 месеца по - късно. Дали е опасно - както са казали по - горе - зависи къде ходиш, но така е навсякъде, дори в България.

С туристическата агенция само разбрах, че Мароко ми харесва. После се върнах за да разглеждам и усетя Мароко.

Така че - смело напред!

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами ако на теб ще ти е по - комфортно да си с ТА..... Важното е да си ок и да си прекараш добре.

Да, на мен ми хареса много. Беше ми за 1ви път в Африка. Аз имах 2 дена в Маракеш, останалите дни бях на тур в пустинята, аз главно заради Сахара отидох. Бих казал задължително да я посетиш - предлагат се всякакви турове до там  1, 2, 3 дневни - по залез/ изгрев и т.н.... с камили без камили ала бала, попитай си агенцията какво предлагат, не си заслужава да отидеш до Маракеш и да си останеш само там. 

В града иначе виж тези линкове - има инфо, снимки и коментари от други хора. Прецени си кое на теб би ти харесало и иди го виж, ако вече не е включено в програмата ти от ТА :

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d324126-Reviews-Medina_of_Marrakesh-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d610173-Reviews-Bahia_Palace-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d308902-Reviews-Ben_Youssef_Madrasa-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d477277-Reviews-Jardin_Majorelle-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d318047-Reviews-Jemaa_el_Fnaa-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d10124874-Reviews-Le_Jardin_Secret-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d318060-Reviews-Marrakech_Souk-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d318046-Reviews-Koutoubia_Mosque_and_Minaret-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293734-d318040-Reviews-Saadian_Tombs-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ти си си решил.  Просто провери  отзивите за агенцията която си избрал и се запиши. 

Ако и това не те устройва не разбирам каква гаранция за сигурност очакваш да получиш тук. 

Връзка към коментар

Моят съвет е да изберете септември от гледна точка на по-поносимата жега, от юни до август е направо смъртоносно, но ако сте топлолюбив това вероятно няма да ви притесни. Трябва да отчетете и факта, че през отпускарския сезон много мароканци, които живеят в Европа, се прибират в страната си и цените на самолетните билети скачат драстично.  Съобразете и религиозните празници, защото по време на тях нищо не работи. Относно сигурноста - не мисля, че има от какво да се притеснявате. Аз лично бях преднамерена, но това е най-хубавото и спокойно място, на което съм била. Като жена за мен най-стресиращи бяха големите групи от мъже, които стоят край джамиите и тези, които те дърпат из медините, за да ти показват посоката, но ако не им обръщаш внимание те оставят. Била съм два пъти в Мароко - в Маракеш и Езаурия, а през април планирам трето пътуване.   Незнам какво предлагат туристическите агенции, но смятам, че съвсем спокойно и сам можете да си организирате едно прекрасно пътуване. Ако кацнете в Маракеш можете от всеки рияд или хотел да си вземете екскурзия до пустинята и до забележителностите в близост, ако наемете кола трябва много да внимавате с извънградското шофиране, защото има много ограничения и солени глоби за неспазването им. В града има и много места, които предлагат екскурзии - съответно може да си направите справка за цените, а ако можете да се пазарите ще е чудесно. Доколкото знам и железопътният транспорт е на някакво приемливо ниво. Ние сме използвали хотелска екскурзия от Маракеш до Езаурия, която е типично мароканско градче на океана, а ако сте любител на кайт и сърф - това е най-подходящото място за вас. Съветът ми е да отсядате в риади - обстановката е автентична и могат да се намерят места на много прилични цени. При правенето на резервация за спане попитайте дали могат да дойдат да ви вземат от летището, за да избегнете лутането, цената, която ще ви вземат е около 20 евро - толкова струва и таксито. Задължително си носете химикал, защото още в самолета раздават едни документи, които трябва да попълните преди паспортния контрол, заредете се с търпение, защото той отнема време, а при липса на пишещо средство нещата стават доста интересни. В бланката трябва да посочите и къде ще спите, затова помнете името на хотела или рияда си. При второто ни посещение имахме проблем с интернет - превантивни мерки за сигурност - не можехме да провеждаме разговори по Вайбър и УотсЪП, само съобщения. 
Това е от мен. Ако имате още въпроси с радост ще отговоря. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Скъпи пътешественици-съмишленици, искам да се консултирам по един въпрос относно Маракеш с вас. Много мразя змии и ми става лошо само като си мисля за тях. Като ги гледам, направо съм припадал, а не мога да си помисля какво ли би ми станало ако някой тръгне да ми тика змията на врата да се снимам с нея. За съжаление няма как да се отиде в Маракеш, и от турагенцията да не те заведат на пл.Джема ал Фна. Дайте ми съвети какво да правя като отидем там, моля ви. 

Ако пък не отида там, май ще пропусна цялата обиколка на Маракеш, с градините на Менара, двореца Бахия и джамията Кутубия.

Ако някой има инфо и е ходил и по маршрутите в Сахара( Ерфуд- Ерг Шеби-Тингир-Тодра и Дадес-Уарзазат), може да сподели дали и там има змии и скорпиони. Там вече питам принципно дали има по градовете/хотелите да са срещали. 

Съжалявам за глупавите въпроси, но имам фобия от тези гадиники.

Мерси предварително за отговорите :) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз също съм с фобия към змиите, на картинка не мога да ги гледам, освобождаваха ме в училище  по време на уроците за влечуги. Два пъти съм ходила в Мароко, в Маракеш бях помолила хората с мен да ми кажат, ако ги забележат , имахме късмет и не попаднахме за змиеукротителя... А за пустинята - казаха ни, че в лагерите  пръскат с нещо, което ги отблъсква, но ако тръгнеш свободно из пясъците, може и да се срещнете. Ние бяхме през март и шанса да видим змии/скорпиони беше много малък.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 12.02.2018 г. в 22:06, Ивайла каза:

Аз също съм с фобия към змиите, на картинка не мога да ги гледам, освобождаваха ме в училище  по време на уроците за влечуги.

Подобно. Аз на карикатура да ги видя и умирам от гнус.

На 12.02.2018 г. в 21:38, DimitarYanakiev каза:

Много мразя змии и ми става лошо само като си мисля за тях.

В Тунис ни заведоха в един частен зоопарк за животните от пустинята, преди да влезем в пустинята, защото казаха, че там животни няма да видим. И така беше. Та, в този частен зоопарк един дядка гид започна да обяснява как ще вади змии за демонстрации. Аз щях да припадна само при мисълта да видя такава на живо, но чувството за самосъхранение се прояви веднагически и отидох при него, и с най- сериозния и заповеднически тон му казах да ме предупреди още преди да сме стигнали до тях. Сто пъти му го казах, да ме разбере правилно. И, наистина, човекът ме предупреди, излязох от зоопарка и стоях отпред да чакам другите. В Бали, в една градина, пак предупреждавах гида заради такива хора със змии, да ми каже предварително къде са.

В случая за Мароко и площада, може да предупредиш другите да гледат и да ти кажат. Но, риск винаги има. Дано никога не видиш това животно!!!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На ‎12‎.‎2‎.‎2018 в 21:38, DimitarYanakiev каза:

За съжаление няма как да се отиде в Маракеш, и от турагенцията да не те заведат на пл.Джема ал Фна. Дайте ми съвети какво да правя като отидем там, моля ви. 

Ако пък не отида там, май ще пропусна цялата обиколка на Маракеш, с градините на Менара, двореца Бахия и джамията Кутубия.

Вероятността да се натъкнеш на така неприятните ти пълзящи на площада е голяма.

На много места имаше единични, а на други места групови представяния на споменатите...

Моето предложение е да се довериш на човек, с когото пътуваш и той да бъде твоите очи, а ти да се опиташ да не гледаш много в земята.

Слагам една снимка, на която съм замаскирала тези гадинки за да не ви образувам стрес, но да видите за какво става дума все пак:

Спойлер

IMG_6315-1.JPG

Виждате как никой не им обръща внимание и си лежат необезпокоявани на площада. На местата, които съм замазала са разположени тези твари.

Моят съвет е да се опиташ да се движиш по улицата, а не директно в тълпата на площада.
Поглед за ориентация. Там, където са чадърите обикновено има всякакви представления. Не са основно с пълзящи, но се срещат и те.

Разбирам страховете и фобиите към тях, затова се опитах нагледно да обясня.

Ако все пак ви притеснява снимката, ще я махна.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ние бяхме преди два месеца в Мароко. Спокойно е, няма проблеми. Всичко си организирахме сами, спахме в Маракеш и от там с организирани трипове до Сахара и водопадите. И аз съм за септември като месец! Ноември на нас ни беше студено....и деня е по кратак.

Редактирано от Rositsa88
Връзка към коментар

Мерси много @Mary Ще го имам предвид като инфо и ще предупредя турлидера на групата ни. Надявам се той да прояви разбиране. За съжаление най-вероятно ще пътувам сам, поради липсата на мой близък човек, който да има интерес към Мароко и към пътуване с организирана екскурзия от ТА

Връзка към коментар

Не се притеснявайте за змиите на Джема Ел Фна - моите наблюдения от двете ми ходения в Маракеш са, че те стоят на едно определено място на площада. Ако идваш от джамията са в дясно - там където започват сергиите с храна. Ако идваш от медината са в ляво. Ще се ориентираш по кръговете със събрали се хора. Просто гледай да ги заобикаляш - няма да те гонят с влечуги в ръце. През деня ги няма - излизат вечер. 

Връзка към коментар

В края на миналата година направихме лека обиколка на Мароко самосиндикално с кола, от Фез през Рабат, Казабланка, Маракеш, Легзира, Аит бинХаду, Мерзуга и обратно Фес. Обстановката е нормална, пътищата са ок... Големите градове ни се сториха малко по-натоварващи отколкото бихме искали , ама... Според мен магията на Мароко  е в малките, отдалечени от комерса места. Но, ако имате притеснения заложете на ТА. Само дето с тях шанса да се насладите на доволно много туристически капани е голям... Не че без тях сте имунизирани, ама...

Аз пък, неистово исках да видя такъв дето укротява змии... Е, не ме огря. Нарочно обикалях Джама ел Фна да ги търся... нъцки. Пожелавам ви моето нещастие и разочарование :)

Сега, на тоя акъл, бих скипнал всички големи градове... пустинята, атлантическото крайбрежие, малките селца с отзивчиви и любезни хора където мълвата за туристи се е разнесла,  и като спра да паркирам ме знаят, че съм от БулгЕрия, и дават акъл откъде да си взема прясна риба та да ми я приготвят на място, и кой път да хвана за да избегна калабалъка.... това бих повторил... Това е моето Мароко...

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравейте. Ще ходя в Малага и искам да прескоча до Тангер за 2-3 дни. Някой може ли да препоръча интересно място или град Близо до Танжер? Атласките далече ли са от там?

Връзка към коментар
преди 51 минути , adriano1 каза:

Здравейте. Ще ходя в Малага и искам да прескоча до Тангер за 2-3 дни. Някой може ли да препоръча интересно място или град Близо до Танжер? Атласките далече ли са от там?

До Танжер е близо Тетуан горе-долу. Това е бившата столица на испанската колония. Близо е горе-долу и синия град Шефшауен 

Мерси на всички за съветите със змиите. Дано наистина да ги изкарват само вечер, защото обиколката е до обяд. Следобяд имам посещение на градините на Мажорел. Вечерта не смятам да излизам по площадите :lol:

Редактирано от DimitarYanakiev
Грешки
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.