Прескочи до съдържание

Гватемала до Никарагуа за 2 седмици

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте,

предстои ни кратко пътуване до централна Америка, като кацането е в Гватемала, връщането от Манагуа (Никарагуа). Много наш човек е пуснал котва в Гватемала (@milenita), и чакаме с нетърпение да видим там хубаво ли е наистина, или е фотошоп. :)

Докато се ослушваме и отлагаме планирането, попаднах на една програма (от агенция), която съвсем случайно е със същите входна/изходна точка, и същото времетраене. Късмет братче.

Като цяло покрива нещата, които съм чел, без Тикал, но пък включва Копан. Да се мъчим ли да гласим нещо, или ви се струва ок? 

Основният ми въпрос е за трансферите, има ли такива редовни линии чикън бусове, или как става придвижването?

Ден 1. Антигуа (Гватемала) 
Ден 2. Антигуа 
Ден 3. Антигуа - Ишимче - Панахачел – езеро Атитлан 
Ден 4. Езеро Атитлан
Ден 5. Езеро Атитлан - Копан (Хондурас) 
Ден 6. Копан 
Ден 7. Копан - Сучитото (Ел Салвадор) 
Ден 8. Сучитото
Ден 9. Сучитото - Леон (Никарагуа)
Ден 10. Леон, Леон – остров Ометепе
Ден 11. Остров Ометепе - Гранада
Ден 12. Гранада 
Ден 13. Гранада - Манагуа 

• Харесвам 3
Публикувано:

Според мен, голям недостатък на тази програма е, че не включва Петен(Флорес, Тикал, Яша и т.н.). Копан Руинас е ОК, но не е толкова впечатляващ или поне за мен не беше. Отделно, трансфер от Копан Руинас до Сучитото няма, евентуално ще трябва да се сменят няколко чикен бъса, което предвид ситуацията в Хондурас и Салвадор крие рискове, а и като време може да се проточи доста.

Общо взето Антигуа е основният хъб за туристите и от там има трансфери(микробуси) за почти всички интересни места, макар че за Флорес е по-добре да са пътува с луксозен нощен автобус от столицата.Според мен по-удобно е да се върнеш от Копан в Антигуа и от там да вземеш друг трансфер за Салвадор.

Аз лично бих включил Флорес, Тикал и Яша, за сметка на Копан Руинас и Сучитото. Има директен трансфер от Антигуа до Леон- http://gekkotrailsexplorer.com/

• Харесвам 2
Публикувано:

Не съм била още в Никарагуа и затова не мога да помогна много. Има други магеланци, които са прекосявали Централна Америка - @stefanrusev, @Здравко Ангел

Лично аз ползвах шатъл (маршрутка) от Антигуа за Копан. Не знам дали има от Атитлан - най-вероятно ще трябва да се върнеш до Антигуа. Може би @milenita има по-точна информация, все пак е там.

Когато се подготвях за пътуването в Гватемала през 2014г (колко отдавна беше!), случаите за нападение на chicken bus бяха ежедневие. Едва ли ситуацията се е подобрила оттогава. Затова е препоръчително да ползваш нормалните автобуси и шатълите от туристическите агенции, където е по-удобно като напр. за Копан.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Копан - Салвадор сме го правили с чикен бус ( 5 броя) и нямаше никакъв проблем, в "5 седмици из ЦА" съм го описал.

От там надолу обаче нещо не ми се вързва:

1. За Леон автобуса тръгва от най-южната автогара много рано сутринта и преди границата се сменя с маршрутка

2. До Ометепе или как беше там градчето на брега на езерото ще трябва да смениш и на Манагуа,  и на Гренада -защо не погледнеш Тика бус дали няма директен от Салвадор до езерото

Полезен линк за автобусния траспорт - http://thebusschedule.com/EN/ - проверен

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Аз се върнах преди няколко сендмици от 3 месечна разходка там. Положението в Хондурас беше доста зле (Декември/Януари), 2 дена не успях да хвана рейс от Салвадор до Никарагуа защото пътищата бяха затворени и се наложи да си измисля лодка ... което се оказа доста забавно. Моя съвет е да проверите предварително как е положението в момента (хостел, т.н)

Атитлан - Копан няма директно как да стане, задължително трябва да се върнете в Антигуа. Ако кацате в Гватемала сити препоръчвам да му отделите 1 дена, центъра и зона 4 са доста приятни и не е толкова страшно колкото го изкарват. От там по добре директно Атитлан и после Антигуа.

Туристическите маршрутки аз лично не ги харесвам, скъпи са и те набутват като скариди в консерва с другите туристи. Чикъни има навсякъде, повечето пъти не са директни, но е по удобно според мен.

препоръчвам този сайт за автобуси, има всичко което ви трябва:

https://centrocoasting.com/

Ако имате някакви конкретни въпроси ще се радвам да помогна.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано: (редактирано)

Ако случайно сте с повечко пари, всяка една от отсечките може да се направи като private transfer и целият ван е за вас, ако сте достатъчно хора. Цени около 150-200$ за най-дългите отсечки по 5-6-7 часа

Редактирано от Oshko

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.