Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Отдавна исках да създам тази тема - като благодарност за помощта, която получих за това изключително място... И сега, след като ме помолиха за някакво писание, реших да препиша записките си тук. Дано ви хареса - и дано ви и помогне. Не за друго, а да се забавлявате! Невинно пристигане на летището в Катания И питам аз: "Къде е резервната гума?" Сицилианецът ми посочва компресор в найлонова торбичка. Гума няма. И това доживях. Не го проверих - може да е крачен. Надявам се да не се наложи да проверявам Miа Sicilia... Апропо, италианците са изключителни джентълмени (и любовници). Апропо, шофирането е наистина изумително. Истината е, че се забавлявах - и забавлявам. Истината е, че ако си учтив на пътя, ще получиш същото. И това е проверено на четири континента в държави с откачено шофиране. Е, ще има едни майни, ама тайно Ние явно ги теглим. Апропо, докато чаках за един паркинг, даже не бях видяла каква опашка съм направила. Чакаха хората... А, да. Храната е престъпно вкусна. Аз където не ям паста със sea food... А, да. Рошава, опушена, мързелива, мръсна, приветлива, различна. Потна. Преексплоатирана. И непозната. Опипвам я с езиче. Дано ви хареса. Моята Сицилия. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Удоволствието да прецапуркаш през забраненото заради задръстване в Катания - ала сицилиана - безценно! Само да не ми стане навик в Англия Както и удоволствието да избягаш от стандартното - като в Гърция: Санторини красив и известен, и пренаселен; Аморгос - разбиващо-първично изключителен и неизвестен, и слава Богу непренаселен! Сходно в Сицилия - прелестната Таормина и изключителните сицилиански планински селца! Savoca, Motta Camastra... Шофираш по някакъв смешен път. Отляво забулената в мляко Етна, вдясно кафявите чукари на Сицилия, напред змиевидни вертикални шосенца. В най-уникалното Motta Camastra се разхождахме само един слънчасъл черен котарак и аз... Срам ме е да кажа как съм спирала за снимки... А, да! За разлика от Израел, вапцала съм си сега ноктите, за да кифлеят с апломб. Да спреш колата някъде в нищото (между Таормина и Месина), да се изсулиш за цопппп в морето, а после рошава, с мокро дупе, рокля презглава и откачена усмивка, да продължиш... Толкова откачена, колкото физиономията на моята сеньора в касата, като разбра, че не съм яла. Все едно слушам майката на Вито Корлеоне... Как си говорим, не питайте! Тя, завалата, не знае за уменията ми наваксване. Приложени надлежно! П.П. С предястието ме шокираха, егати... П.П.П. Не е истина какво сицилианско вино пия... Връзка към коментар
Емика Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Прекрасна Сицилия! Благодаря Рейни, че я припомняш Поздрав И НЕНАДЕЙНО ПАДА ВЕЧЕРТА Всеки е сам върху сърцето на земята, пронизан от едничък слънчев лъч. И ненадейно пада вечерта. Салваторе Куазимодо, роден 1901г. в малкото градче Модика, близо до Сиракуза. 7 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 И като ме е напънало едно словоизлияние, отдавам му се, какво да правя... А уж загубих слово и картина - като прецапурках Сицилия от изток на запад, за да видя Mistretta, ама баш по билото... Де да знам, че е било точно по билото, де! Ма много красиво. Ма много-много красиво! И лууууд път! Каката (навигацията ми - бел. авт.) по едно време ме хвърли офроуд. Аз съм магнит за откачени пътища, егати! Ама най-красивите... Е, плажът ми в Чефалу се провали - появи се някакъв смешен дъжд. Изобщо не си го сложих на сърце - компенсирах с пица А виж, в Палермо времето светна - за да не се спра, баси. 15 км, се разглобих. Но такъв град! Аз рядко припадам, но... Палермо е харизматична магия. Изключителен! А храната е mamma mia! Повечето от нея конкумирах с очи и нос - беше достатъчно да се разтека... Но когато Джина (собственичка на траторията, която си харесах) ми сервира патладжан по сицилиански, а после паста с един милион сицилиански "идиотии", слабостта ми към Палермо постигна 10 от 10. П.П. Платих си да ми пазят колата - мини сицилианска мафия в действие. П.П.П. Искрено се забавлявам! Очарована съм от атмосферата. Палермо прилича на италиански любовник... Връзка към коментар
funny Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 преди 3 минути , Rainy каза: И като ме е напънало едно словоизлияние, отдавам му се, какво да правя... Ааааа, хич не го и спирай ( словоизлиянието де) . Ние му се радваме , а на някои от нас тепърва им предстои Сицилия ( колкото и да сме разпъвали на кръст Италия, срам не срам, в Сицилия не сме ходили ) Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 В момента, funny каза: Ааааа, хич не го и спирай ( словоизлиянието де) . Ние му се радваме , а на някои от нас тепърва им предстои Сицилия ( колкото и да сме разпъвали на кръст Италия, срам не срам, в Сицилия не сме ходили ) А защо да е срам - и аз не бях ходила... Ние сме огромни късметлии, че изобщо можем да скитаме по света. Хубаво, че си водих записки тогава - обслужват ми мързела хаха... Надявам се да се забавляваш с драсканиците ми! Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 ...И както се влача бетер народна песен по напечения калдаръм на задните улички на Палермо на лов за интересности, ушите ми дочуват акапелно мъжко пеене... Прелюбопитният ми нос се навря в извадена сцена от 30-те или поне сцена от филм на Копола: кръчма без надписи, вътре няколко бойни маси ала хоремаг, струпани бутилки по средата, одимено, плющят карти, и само мъже - диапазон 25-75, които ме гледат с лека усмивка в крайчето на устните, докато един младеж пее с микрофон в екстаз, притворил очи... Сакън, не съм снимала! Че не го виждах като особено безопасно действие... И това е Палермо. Както и изключителни катедрали (днес специално си завлякох дупето до Монреале). И сватби, сватби... Заразяващо красиви! Чак аз се замислих. Ще взема да се повредя на стари години.... грррр... И плаж с пясък - кукклааа! Половин ден плацикане в Мондело. И храна за Богове... Аз съм егати и епикурееца! П.П. Сладоледът с пистачио не го снимах, че щях да се омажа Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Их, ама обичам - както си карам по правия път - да дам десен мигач неочаквано и да се бухна в някое красотище. Тези маневри ги правя във всеки аспект, но да не почвам с философиите По случай мигачите, чудни чудесии открити по направление Палермо -Трапани. Плътно по протежението на брега. Чудесиите бяха продължени в намирането на къщата ми за гости... Естествено, на пъпа на Трапани. Естествено, много очарователна и с дух. И естествено, хипер трудно откриваема. Галинкей, пиле кудкудякащо! Безмозъчната ми гургуличка убава! Кога ще почнеш са си наемаш нормални хотели ма, овца мериносова! Ма се оправих! Собственичката една любвеобилна сицилианка. И ме гледа какъв съм изпаднал германец - щото по пътя спирах да се цопкам ,и ми вика: Ама ти много щастлива изглеждаш! И ме прегръъъщааа... Добре, че не съм англичанка! Изпадналият германец след един душ скочи в едни къси гащи (аз и къси гащи - егати революцията!) и газ към Ериче. Гледките са фамозни! Не по-малко фамозна е вечерята ми. След като погледнах наличния кеш (картите не ги броя... грррр), реших да видя как се хранят "бедните". Ами добре се хранят, ама утре ще мина в моя стил и пак ще изтърся брашняния чувал Връзка към коментар
pamela Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Ах, спомени, сладки спомени! Давай, Rainy, тооолкова е хубаво да четеш и да се връщаш отново там! Въпреки че аз Палермо все още не съм видяла. Така че в тази част ще се отдавам не на спомени, а на мечти. 1 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 (редактирано) Направо ме размаза с тези снимки в този мъглив ден.Със счупения Olympus ли ги прави?А пък храната..... Редактирано 17 януари, 2018 от traveler Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 (редактирано) преди 15 минути , pamela каза: Ах, спомени, сладки спомени! Давай, Rainy, тооолкова е хубаво да четеш и да се връщаш отново там! Въпреки че аз Палермо все още не съм видяла. Така че в тази част ще се отдавам не на спомени, а на мечти. Палермо ще те разтопи от кеф! Благодаря! преди 2 минути , traveler каза: Направо ме размаза с тези снимки.Със счупения Olympus ли ги прави?А пък храната..... Хаххахахаа... боя се, че нямах място за него в ръчния багаж и карах само с телефон - тъпият Олимпус сигурно затова протестира Ох, там е чудо... Отивам да пиша следващата част. Благодаря! Редактирано 17 януари, 2018 от Гост Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 (редактирано) Се впечатлих сериозно аз... Първо, закуска в "скромната" ми каса. Аз обичайно игнорирвам, но този път се не издържа! И хвърляне на боклука - да припомня, че все едно съм отседнала в Стария град на Пловдив. Примерно Висящите торбички ме убиха тук! "Убиха" ме и историческите артефакти. Особено в Selinunte - позволяваха да ги усетим без бариери. Много разбиващо емоционално! П.П. Току що накусих една брускета, докато пиша - мамммма миа! И след историята - не на брускетата! - си наврях носа в - оказа се - едни мноого известни мелници. По пътя на солта. Плътно по морския бряг. Понякога трябваше да си затварям прозореца, докато шофирам, при силна вълна (ураганни ветрове!). Стига салати! (цитирам любимият ми Емил Боев). Да минем към красотиите след спиране на колата Вчера пропуснах една улична красота - уличен винен бар. Този път не подминах! Аргггххххх... А хлябът, отопен в зехтин - madre mia! Егатттти вкусотията! Досрамя ме да го изям, затова седнах навън на улицата при останалите П.П.П. Сервитьорът мой чиляк (това в кръчмата, докато пиша). Искам още вино. Носи ми каничка. Обичам го! Отопявам хляба в соса на мидите. Ритам от блаженство... Не ме мразете! На по повод скобите - вчера си харесах кръчма. В мой стил. Аргггххххх... беше затворена. Днес не! Ма късметлийка, мааа! и... След закуската къмто 6 вечерта съм умряла от глад. Сетивен, не физиологичен! И като се заприказвахме с чиляка от кръчмата - не че той говори английски, а аз сицилиански - малеййййй! Егаттти храната за Богове! П.П.П.П. Мидите ги олизах. Бях напълно наядена, ма лакомийоооо! Рибата - след моя избор от миди, присссстъъпно вкусни!, беше предложена от моя "авер". Местна, на скара. Е, няма такъв вкусов оргазъм... Не ме мразетее! П.П.П.П (в период): на съседната маса сервират от ОНАЗИ брускета! Мразя гиии... П.П.П.П.П.... Лелей, как се притесни сервитьорът, че не съм си изяла рибата. Ще пукна бе, човек, не могаааа... хахххх Редактирано 17 януари, 2018 от Гост Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Тъй... Да не би случайно да сте забравили за Каката (скъпоценната ми навигация - бел.авт.)? А не бива... Апропо, оригиналната Кака е обидена, щото я замених с телефонната googlemaps карта, ма все тая - при мен всички каки се държат особено! Сигурно няма общо с мозъка на притежателката им... Днес пък хептен! Щом на два пъти обръщах колата заради непроходим път... Една дама със сигурност ще се усмихне съзаклятнически от спомените ни в Шотландия, ако го прочете Но пък гледките от новото прецапуркване през дивата - буквално! - Сицилия, са умопомрачаващи... И това само за една снимка с надпис Corleone. Браво Галино, браво Радева! Признавам, че този път с облекчение дадох десен мигач към цивилизацията - да дам почивка на ноктите си. Агридженто се пукаше по шевовете (и жегаааа!), затова го отлагам за утре и газ към Scala dei Turchi, а после едно цопппппппп в San Leoni! Плаж, какъвто обожавам - без навалица, спокойно да си се къпя по цици - извинете! Аз и с много хора го правя, ама да не ги смущавам... Минават ми едни продажни мисли да скрапна (зачертая - бел.авт) историческите артефакти в Агридженто утре и да си се плациииикам до обяд, преди да се запилея в новата посока, но магеланската ми порода ще се разфучи яко. А, да - фантастично мохито. И да - фантастична сицилианска кухня в траторията под балкона ми - особено за гладен човек. И вино! И да, животът е да се живее. Подсказка - да се дава максимума от себе си. Млъквамммммм... Връзка към коментар
Diana Doncheva Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Прекрасен разказ! Сицилия ми е на много предно място в листата на чакащите за посещение места. И понеже не съм имала "италиански любовник", мисля да се отдам на Палермо. Но да видим кога ще се случи.... 1 Връзка към коментар
pamela Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 А откъде са снимките с античните колони, образуващи може би храм? Толкова са сходни с тези в Агридженто и толкова различни. А вятърните мелници? Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 преди 2 минути , pamela каза: А откъде са снимките с античните колони, образуващи може би храм? Толкова са сходни с тези в Агридженто и толкова различни. А вятърните мелници? Малко по-горе съм описала... То като изсипвам всичко накуп, така е. Selinunte, а солниците - на връщане към Трапани. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Съм като... губи ми се граматиката... Бе изрод обичаен! Хората са опънали кълки на плажа, аз като въртоглава обикалям най-жегавата част на Сицилия. Погледнах после крачкомера. Над 20 км. Нагоре-надолу; пак нагоре, пак надолу. Бе изрод! Но какви места... Agrigento - Долината на Боговете. Там каква закачка имах с една статуя - накарах едни американки да пищят като кармелитките от филмите на Луи дьо Финес (няма да демонстрирам провокативни снимки ) Scicli искрено съжалих, че нямам един ден. Уникално местенце! П.П. Егатттти катеренето падна! Едва ли имах суха частичка на тялото... Modica - бисквити най-специални и местни купени за Коледа. Ragusa и Ragusa Isla. Срещу последното съм отседнала. Квалифицирам се за коза 8-ми разряд Хазяйката бъкел не вдява английски - както почти всички, ма си се разбираме perfecto! А изгледът е... П.П.П. Щом си оставих ръчния куфар в багажника на колата - не питайте как паркирвам там, и взех един парцал и четка за зъби само, смятайте! Няма да казвам как отсвирих една кръчма с два мишелина. Забравила съм си милионера в Кралството... Не че тази е много цвете, ама не чак такова цвете! Почти се наядох. П.П.П.П. Пълзенето наобратно няма го споделям... Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 Е, направо се размазах, докато те чета и гледам снимките като картинки. А бе що не викаш като тръгваш към такива прекраснотии. Не мога да "лайквам" всичките ти постове, ако има един начин да "лайкна" цялата тема.... Уникален разказ с екстри! Ясно е, че вероятността да посетя Сицилия клони към нула в момента, но така ми напълни душата и очите. 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 (редактирано) преди 3 минути , Lyubina каза: Е, направо се размазах, докато те чета и гледам снимките като картинки. А бе що не викаш като тръгваш към такива прекраснотии. Не мога да "лайквам" всичките ти постове, ако има един начин да "лайкна" цялата тема.... Уникален разказ с екстри! Ясно е, че вероятността да посетя Сицилия клони към нула в момента, но така ми напълни душата и очите. Моля, моляяяяя... Специално за Сицилия пуснах предложение - макар да знам, че стилът ми едва ли ще пасне на всеки, което е нормално, обаче ни звук, ни вопъл, ни стон от никого. Което не ми попречи да се забавлявам на максимум - бръмбарите в главата ми ми правят достатъчно компания! Много благодаря! Редактирано 17 януари, 2018 от Гост Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 ...А хората така правят по цели седмици - плаж, цопване, готини манджи... Е, не толкова готини като моите, и не баш такова цопване като моето Щото днес си го бях наплюла да мятам краци и дупе по плажовете, макар че моите плажове не са баш като нормалните... Естествено, първо направих една Ispica, а после към най-труднодостъпния плаж Calamosche - що трябва да ми е леко, като може да е трудно, егати! Истината е, че знаех, че е в защитен резерват и се ходи пеша, но нямах идея колко точно се марширува... Е, теглих си няколко майни, ама после А още по-после открих най-вълшебната сицилианска кръчма - в същия резерват, където просто се разложих... Една мараня като се е стелнала, една обедна жега - въздухът е замръзнал от мързел. Аз тоже - под най-фантастичната сицилианска сянка, лед студена бира, пармиджано, домашна паста с морски дарове... аргггхххххххх! Изсулих се как да е, за да дофтасам до прелестното рибарско селце (изключително арт и много бутиково във всеки смисъл на тази дума) Marzamemi, където захвърлих колата, метнах раничката в къщата за гости и отново - цопппппп! П.П. Поради липса на кьорав глад (и хем още ме е яд, че не успях да изям онази паста) пообиколих винените остерии... Мълча! Връзка към коментар
funny Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 (редактирано) Преди 1 час, Rainy каза: Моля, моляяяяя... Специално за Сицилия пуснах предложение - макар да знам, че стилът ми едва ли ще пасне на всеки, което е нормално, обаче ни звук, ни вопъл, ни стон от никого. Което не ми попречи да се забавлявам на максимум - бръмбарите в главата ми ми правят достатъчно компания! Ах как не съм го видяла това предложение ЗНАЧИ !!! Ама пък като гледам как планираш за по половин година напред .... май и нямаше да успея , дори и да бях го видяла Аз съм друг чешит - има по-голяма вероятност да тръгна след 2 часа за непознато ново място, отколкото да успея да го планувам дори и за след месец-два Редактирано 17 януари, 2018 от funny Връзка към коментар
Mary Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 преди 7 минути , funny каза: Ама пък като гледам как планираш за по половин година напред Ха ха ха ха - половин година ли каза? В голяма грешка си - добави поне година отпред. Иначе и аз съм от съжаляващите, че пропуснах тези красоти! @Rainy, чудесно е било и прекрасно си го написала! 1 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 преди 6 минути , funny каза: Ах как не съм го видяла това предложение ЗНАЧИ !!! Ама пък като гледам как планираш за по половин година напред .... май и нямаше да успея , дори и да бях го видяла Аз съм друг чешит - има по-голяма вероятност да тръгна след 2 часа за непознато ново място, отколкото да успея да го планувам дори и за след месец-два Така е. Всеки чешит за себе си, абсолютно вярно. Въпросът е, че моето чешитство се финансира от професионалните ми задължения, които изсикват да бъдат планирани. Истината е, обаче, че освен по задължение, обожавам да планирам и ментално... Преживявам идеите си с месеци и да ги чопля с такива детайли, че някой може да се отчае как може така да се втикясвам, а на мен ми е хипер интересно! Всъщност, аз съм ужасно импулсивна, но на тактическо ниво На стратегическо - не се чувствам комфортно... П.П. Планирам много повече от година напред преди 2 минути , Mary каза: Ха ха ха ха - половин година ли каза? В голяма грешка си - добави поне година отпред. Преписахме се преди 3 минути , Mary каза: Иначе и аз съм от съжаляващите, че пропуснах тези красоти! @Rainy, чудесно е било и прекрасно си го написала! Ще ги видиш, а аз ще ти подсказвам идеи като черна радиостанция Благодаря ти! Връзка към коментар
Mary Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 преди 3 минути , Rainy каза: Преписахме се Разбира се, че ще се препишем. То нашето си е диагноза! Преди месец-два резервирахме заедно хотел за февруари ... ама другия - 2019г. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 (редактирано) преди 2 минути , Mary каза: Разбира се, че ще се препишем. То нашето си е диагноза! Преди месец-два резервирахме заедно хотел за февруари ... ама другия - 2019г. Мълчи, чедо, че за кашмер станахме Ама не е ли най-хубавата ферма на Исландия, ама ха! Редактирано 17 януари, 2018 от Гост Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега