Прескочи до съдържание

Ню Йорк или Бостън за разходка с малки деца?

annie_to

Препоръчани мнения

Публикувано:

Това с картите на мен ми е някаква магия. Аз ползвах кредитна на ПИБ (Виза) и беше ок. Но познати, които ползват ДСК, Уникредит и други банки, имаха проблеми.

Ако искате зоопарк - този в Бронкс. Но там отидете през деня. :)

В Бостън има аквариум за децата. Сентръл парк ще им хареса - има езеро, в което има лодки, има малко езерце, в което могат да управляват радиоуправляеми модели на лодки, може би самолетоносача със самолетите ще им хареса (в Ню Йорк). Много е вероятно Таймс скуеър да ги впечатли, особено ако отидете по тъмно. Също ако се качите на Top of the Rock  терасата отгоре е със стъкла и ще могат да видят небостъргачите наоколо.

Ако отидете в ДЦ, там на Националния мол има музей на космонавтиката и авиацията, музей на нейтивите с канута, стрели и кожени дрехи, музей на САЩ - вътре имало влакове, коли и всичко за САЩ, музей на афроамериканците, ....

Иначе ще разучавате американската култура - водят си децата в специални "музеи", където има дестки кътове за игра, до ЛА има парк на Дисни и за него продават сезонни пасове. А семействата, които могат да си го позволят, си водят децата 1 път в годината в парка на Дисни в Орландо, Флорида - казва се Disney World, май.

• Благодаря 1
Публикувано: (редактирано)

Засега ми се струва, че за децата е най-подходящо Бостън, но пък на мен най-много ми се иска Ню Йорк :) ще видим кое в мен ще надделее (мъжът ми ако го питам, ще избере ДЦ с музеите, затова няма да го питам, хехе ;) )

Благодаря ви много за предложенията. Много ми помагате.

На Дисниленд аз съм голям фен, но децата са още малки за такива забавления. Водихме ги това лято на едно малко паркче в Гърция и на нищо не искаха да се качат. След 1-2 години, мисля, ще идем на този в Калифорния. А в Орландо защо е толкова забележителен? По-голям ли е? Мислех, че при ЛА им е, така да се каже, "основният" от веригата.

Редактирано от annie_to
Публикувано:
преди 3 часа, annie_to каза:

На Дисниленд аз съм голям фен, но децата са още малки за такива забавления. Водихме ги това лято на едно малко паркче в Гърция и на нищо не искаха да се качат. След 1-2 години, мисля, ще идем на този в Калифорния. А в Орландо защо е толкова забележителен? По-голям ли е? Мислех, че при ЛА им е, така да се каже, "основният" от веригата.

Около Орландо е не само Дисниленд, а и една камара други увеселителни паркове. Общо взето там хич не се шегуват с парковете и ако искате пълна програма за няколко дни Флорида е мястото :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Disney Magic Kingdom и Seaworld са подходящи и за двете дечица, много ще се изкефят (ако все пак решите да ходите до Флорида).

Реално ти като родител направи преценката къде да идете, децата са малки и зависят от вас. Където и да отидете децата много ще се изумят. Ще гледат с отворени усти навсякъде, особено небостъргачите в Манхатан. Карайте го лека-полека, заведете ги на няколко музейчета, заведете ги един цял ден на парк. Когато са мънички е добре темпото за разглеждане да е забавено (колкото и на нас като възрастни да ни се иска да погълнем целия град за няколко дена). Купете им по едно (3) хубаво(и) сладоледче(та), вземете си едно фризби примерно. Не се съмнявайте и в детското въображение, няма да скучаят :) Това изживяване ще им остане за цял живот.

Ако наистина имаш 15 дена за разглеждане направете 10-12 в NYC и скокнете после до Бостън, хем да не те е яд, хем да разнообразите, хем да видите малко природа по пътя -  на мен тази отсечка много ми допадна (ама аз пътувах през късната есен, де). Билетите за автобусчето почват от 1$ и в зависимост от скоростта на закупуване почват да се качват, най-скъпите не са повече от 20тина $. Ако ще пътувате с тези автобуси вижте добре политиката им за багажи, помня, че имаше някакви варианти.

Публикувано:
На 23/01/2018 в 7:55, annie_to каза:

(пак казвам - това е само с Луфтханза, Бритиш, КЛМ или Ер Франс, защото искам този полет да бъде максимално уреден, без загубен багаж, без тичане по летищата, изпускане на полети, спане по пейките и дори без сърдити стюардеси :) )

Големите компании изобщо не ви гарантират спестяване на неприятности, изгубен багаж и тичане по летищата. ЛОТ не са по-лоши от изброените. Освен това КЛМ напр. и може би Ер Франс (зависи от сезона) не летят до София, а ползват самолети на България Еър, което е предпоставка за повече проблеми.

Нискотарифните също са ок, но там трябва да си уредиш сам прекачването (вкл. пренасяне на багажа на ръка при прекачването), за да няма неприятности, така че както сте начинаещи ги изключете, освен ако разликата в цената не е фрапираща

На 22/01/2018 в 19:39, annie_to каза:

и/или са с нощувка и/или тръгват в безбожно ранен час, а си представям ако вдигна децата в 3 през нощта какво ще ми причинят те после през цялото пътуване ;).

това според мен ще ти е най-малкия проблем в пътуването. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Да вметна за SSN , че не ви е точно инфото: от 5 до 10 дни след влизане в САЩ може да отидете да подадете за този номер (трябва им технологично време да получат информацията от имиграционните), след това чакате още до месец да получите по пощата картата. Това ,което ви съветвам е при самото подаване на документите да си поискате SSN , тъй като доколкото зная още тогава ви се назначава номер ( инфото ми е отпреди няколко години).

Публикувано:

Разгледай подробно Walt DIsney World (в Орландо) и Disneyland Park (в  Anaheim, CA). Първият е 110 квадратни километра или 27 250 акра. Вторията е 160 акра. Разликата е няколо ордъра магнитюд. Вторият е по-скоро парк с влакчета и люлки, но има и разхождащи се принцеси и всичко останали герои на Дисни. Първият е цял Дисни свят.

Също така Бостън е на 4 часа с автобус от Ню Йорк. ДЦ също е на 4 часа с автобус от Ню Йорк, но в другата посоа (южна). До който и от 2-та града да решите да се разходите за 1-2 дни, няма да сбъркате.

Няколко музея за деца в NYC:

CMOM: http://cmom.org/

NY Transit Museum: http://www.nytransitmuseum.org/

NYSCI: https://nysci.org/

Brooklyn Children's Museum: https://www.brooklynkids.org/

и една сладкарница: https://www.dylanscandybar.com/info/new-york.html

Както и @Eager_Traveler_Paul  e писал, купете им едно фризби и ги заведете на Sheep Meadow в Central Park (40.771586 N, -73.975027 W) - това е онази полянка с гледката към скайлайна:

image.png.bb14aef26f3bc0d8fbd18d2bb954e5cd.png

• Харесвам 3
1 hour ago, neuromancer said:

това според мен ще ти е най-малкия проблем в пътуването. 

А според мен ти или нямаш деца или отдавна са пораснали и си забравил ;) Все пак, какви по-големи проблеми мога да срещна по време на пътуването? Кажи ми да се подготвя предварително. Мерси! :)

@stanislavpp инфото ми е от американското посолство в София. Дали са ни писмени инструкции какво да правим като имигранти и там пише, че SSN ще получим на посочения от нас адрес до 3 седмици след кацането на някое американско летище. Ако случайно не ги получим да им се обадим. Доколкото четох емигрантския форум, така е от много години. 

Благодаря @akair. Отново си много изчерпателен и полезен.

Редактирано от annie_to
  • Харесвам 1
Публикувано:

Не го мисли какво може да се обърка. Много неща могат да се объркат и повечето дори не са да си ги помисляш... Просто се заредете с търпение и се опитайте да свикнете с мисълта, че пътуването ще е дълго, изморително, ще имате (до) 1 седмица jetlag и е много вероятно и най-малката несгода да ви се вижда като края на света... Това ще е предизвикателство повече за възрастните и малко по-малко за децата. Но и на децата не им е просто "разходка в парка"...

И не забравяйте да снимате децата (и себе си) с по-известните забележителности в Ню Йорк (или където влезнете първо) - това ще са спомени, които ще ви останат за цял живот :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Нищо не трябва да подаваме. Има едни жълти пликове с документи, които трябва да предадем на първото летище. Там са всички данни за SSN и те автоматично си отиват по съответните институции. Като са готови ни ги пращат на адреса. Ако не дойдат до 3 седмици можем да се обадим и ако има проблем да подадем наново заявка. Сигурно може, ако много бързаме, да идем и по-рано на място, да чакаме цял ден и да ни дадат номера (без картончето), но ние не бързаме за никъде ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ахааа , вие явно сте подали DS 230/260 при попълването, което е нещо ново за мен. Разликата е , че във вашият случай става готов за 3 седмици , в другият случай за 5-10 дни , но с допълнително посещение на техен офис.

• Харесвам 1

Здравей Annie_to – успех с това ново начинание!

Според мен най-добре е да кацнете директно в Лос Анджелис. Пътуването като цяло ще е е доста изморително и дълго, особено с две малки деца, аз не бих го удължава излишно. Още повече, че цените на билетите на нискотарифните компании  в Северна Америка са доста високи, не е като в Европа. Все пак, ако  си решила твърдо, че искате да посетите Ню Йорк или Бостън – Ню Йорк, разбира се.

По-лесно ще ви е ако имате уредена квартира – питайте във фирмата на мъжа ти дали не могат да ви намерят преди да дойдете? Също така $3000 за наем е ужасно много, поручете добре нещата.

Така или иначе в началото ще сте туристи (както почти всички емигранти) – в района на Лос Анджелис има много за обикаляне. Зоологичската градина в Сан Диего е чудесна за деца и ви я препоръчвам. Също така близо до Сан Диего се намират Леголенд и Sea World – такива паркове са много подходящи за хора с деца, но входът си е цифра, особено за 4 човека.

Относно Дисниленд в Калифорния – бяхме там миналия месец с нашите две деца -  момиченца на 6 г и на почти 2 г. Това е първият парк, отворен 1955. Ясно че е по-малък от този във Флорида, но е достатъчно голям. Бяхме там два дена, не успяхме да обиколим всичко, но си изкарахме прекрасно, а децата много се забавляваха. Можеше и още дни да останем, но няма смисъл. В един момент всеки райд ми се струваше един и същ и на мен лично би ми доскучало ако 5 дена прекарам в увеселителни паркове. Точно до Дисниленд се намира и Disney California Adventure Park – там не отидохме, защото децата са малки за там. Та след като ще живеете толкова билзо до всички тези прекрасни местенца, според мен няма много смисъл да се ходи до Флорида на този етап само, за да се посещават увеселителни паркове.

(Да добавя, че и ние стягахме куфарите като вас, но преди точно 10 години. Бяхме без деца обаче. Живеем във Ванкувър, Канада).

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 2
Публикувано:

И да добавя - деца под 3 години влизат безплатно в Дисниленд, така че може да се възползвате като пристигнете :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря, Травеолани :)

Още не сме решили дали ще спираме на източното крайбрежие. Сигурно ще се чудим докато купим билетите ;) Именно защото е дълго пътуването ми се иска да га разделим на две части, но ще видим... трябва да проуча цените на квартирите още и как ще се придвижваме.

Това 3000$ за ЛА го писах просто като пример, който видях че съвпада с цената на airbnb. Още не сме се спрели на квартал, заради избора на училището, а цените доста се различават. В интерес на истината, видях и доста по-високи наеми. Ние отиваме със зелена карта от лотарията, а не с работна виза, така че не знам дали от фирмата се очаква да ни осигури квартира. Има обаче колеги, които живеят в района и обещаха да ни посъветват и помогнат в намирането на жилище.

За Дисниленд и аз мислех този във Флорида да го отложим за след няколко години. Първо ще проучим "кварталния" в Калифорния :) Може би още това лято, щом малката ще влиза безплатно. Мерси за информацията :)

• Харесвам 2
Публикувано:

@annie_to

Ясно, поздравления за зелената карта! Аз помислих, че ще сте с работна виза и реших, че работодателя ще съдейства.

Проучете добре и изберете хубав квартал, Лос Анджелис е огромен мегаполис. 

А относно разделяне на пътуването на две части, ми се струва, че ще е твърде изморително и за вас и за децата този престой в Ню Йорк. Ще имате часова разлика, ще имате цял куп чанти, на непознато място, и след седмица пак пътуване, пак ново място. Вижда ми се ненужно, но все пак решението си е ваше :)

• Харесвам 3
Публикувано:

Като стигнете до мястото за живеене, може би искате да помислите за детайли като crime rate, distance from shopping plazas, cinemas, hospitals, school district, taxation (някои квартали/предградия са в друго county, което променя данъците),...

По спомени наемите в Калифорния са високи, особено в големите метрополиси (ЛА и СФ). Поне на мен 3000 не ми звучи толкова страшно. Мога само да ви пожелая да стигнете до момента, в който ще се чудите на коя улица в Бевърли Хилс е по-добре да си вземете(купите) къща :)

• Харесвам 2
Публикувано:

А може сега като минем през Ню Йорк, толкова да ни хареса, че да си купим къща (и) там :)

Мерси за пожеланието, а дано ти да си ни съсед :yahoo:

• Харесвам 1

Здрасти Ани и добре дошла! Честито и страхотен живот в Америка, ЛА е сигурно най-прекрасния град в света, направо благородно ви завиждам! 

Първо - успокой се малко! То ясно, че не сте пътешественици, и без да ни го казвате, ама не се шашкайте толкоз! 

ИДЕТЕ И В БОСТЪН, И В НЮ ЙОРК, щом имате достатъчно време би било ОГРОМЕН пропуск ако не видите и 2-та града. И все пак ако ще е само един град - Ню Йорк разбира се! Куфарите си ги вземете с вас и си ги оставете в хотела, където ще спите. Опаковайте ги така, че само 1 куфар да ви стигне за всичко, преди да разопаковате в крайната точка.

И не се товарете много - в Америка можете да намерите най-хубавите дрехи и стоки на прекрасни цени. По 1 голям куфар на човек стига. Вземете си билета Европа - Ню Йорк/Бостън ( което дойде по-изгодно, обикновено Ню Йорк), после с рейс може до другия град и от там летете за ЛА. И двата града имат добро метро и добри връзки.

За парите - предимно с карта, да.

В Бостън има прекрасен Музей на техниката и за деца е уникален ( на колко години са?), не го пропускайте!

А, нещо много важно пропуснах - наемането на апартамент!

Много добре разсъждавате и много правилно. Ние с мъжа ми почти 6 месеца годишно живеем в Дубай и само на Hotel Apartments или както вие предложихте - Air Bnb. Накрая даже излиза по-евтино - не плащаме ток, вода, телевизия, интернет, обзаведено напълно и с кухненски съдове, нашите познати плащат същото, че и повече... Разгледайте добре и си оставете време да изберете, НЕ Е ПО-ЕВТИНО още в началото да наемете, аз съм живяла и в Бостън 6 месеца пак на хотел и пак ми беше по-изгодно. Някой обзаведени AirBnb или Хотел Апартментс ви дават и посуда, включва се и почистване, а закупуването на посуда също доста оскъпява в началото. 

Редактирано от Happy_Traveler
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, annie_to каза:

А може сега като минем през Ню Йорк, толкова да ни хареса, че да си купим къща (и) там :)

Мерси за пожеланието, а дано ти да си ни съсед :yahoo:

Ммм, не е чак толкова лесно с къщата в NYC, освен ако не ти се живее в The Bronx :lol:

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Ето една приятна ценова опция:

image.png.918ca736d410d16fa30b47518de9e5e3.png

Датите, които тествах са 2 май от София, 16 май от NYC и 20 септ от LAX.

12 minutes ago, Eager_Traveler_Paul said:

Ммм, не е чак толкова лесно с къщата в NYC, освен ако не ти се живее в The Bronx :lol:

Има има - има таунхаусес в ъпър уест - между сентрал парк и Амстердам ;)

• Харесвам 2
Публикувано:

Мерси, @Happy_Traveler и аз се надявам да ни хареса в Калифорния :)

Децата са малки - едното на 5, другото на 2 и половина. Не си струва да ги водим по музеи засега. Ще наблегнем на парковете и гледките. Затова и по-скоро ще се спрем на един град. Ако бяхме сами, сигурно щяхме да разгледаме цялото източно крайбрежие с кола. Ние много обичаме такива пътувания, но с децата не става.

Това за апартаментите и хотелите е много полезно. Сигурно така ще направим, докато детето тръгне на предучилищна през септември. След това мисля, че трябва задължително да сме с дългосрочен наем, за да докажем, че детето живее е района на училището.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 12 часа, annie_to каза:

:)

Децата са малки - едното на 5, другото на 2 и половина. Не си струва да ги водим по музеи засега.

Междудругото има много музеи специално за деца, много са интересни, но трябва да се плати вход и да стоите на закрито :).

• Харесвам 3
Публикувано:

Травеолани е права, има много хубави музей точно за деца. Особено техническите с разни изобретения и кътове за игра на всяко. Много е образователно.

Понеже ще сте в ЛА - та гледайте да имате и басейн към хотела/AirBnb, на това хубаво време там много имат и е супер, а не да плащате за такъв на хотел всеки път. Океанът си е студен, за малки деца не особено подходящ, така че басейнът за начало ще е супер. Повечето имат басейн, някой даже сауна и фитнес.

• Харесвам 1

В момента цените до Бостън излизат по-изгодно от тези до Ню Йорк. Дори и като се включи разход с автобус м/у двата града. 

Само давам приблизително инфо, че не съм сигурна на къде сте се насочили.

Edit: Имах предвид Бостън да се използва само като дестинация за пристигане.

Редактирано от iliana_t
  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.