Прескочи до съдържание

Ню Йорк или Бостън за разходка с малки деца?

annie_to

Препоръчани мнения

Публикувано:

Мерси, @iliana_t

Ние ще бъдем с 4 големи куфара, 4 малки и 4 раници ;) подозирам, че никой автобус няма да иска да ни качи.

Засега сме се насочили към Ню Йорк, като по-забележителен. Освен това имам една приятелка, която живее наблизо и ще можем да се видим.

Публикувано:
6 hours ago, annie_to said:

Мерси, @iliana_t

Ние ще бъдем с 4 големи куфара, 4 малки и 4 раници ;) подозирам, че никой автобус няма да иска да ни качи.

Засега сме се насочили към Ню Йорк, като по-забележителен. Освен това имам една приятелка, която живее наблизо и ще можем да се видим.

Публична тайна е, че има[e хора, които пътуваха с Greyhound,  защото им излизаше по-евтино от наемането на U-Haul, преди да въведат ограничения в багажа. :)

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

@annie_to , предлагам още една възможност, ако ви се стори подходящо. Според мен не е за изпускане, особено, ако няма да ползвате полета на връщане.

В момента Емирейтс имат добри цени до Ню Йорк от Милано. До там стигате с Раян Еър. Часовете също мисля, че са добри според твоя критерии да не е в много ранни зори.

Ето го предложението с примерни дати:

Ryanair - 172.05 euro ( 4 pax) - еднопосочен

image.png.954b05cfb11888a4c0efa642915cd334.png

Emirates - 1256.56 euro (4 pax) - двупосочен

image.png.18bce9f3af601d4f796706e1b3fde087.png

Обща цена от двата полета за 4-ма + багажа = 1429,56 евро.

Гледах още КЛМ (2085,34 евро) и Бритиш (2010,54 евро) за същия период, но това излезе най-читаво.

Турците все още държат висока цена :(

Полетът на Емирейтс според мен е с хубав и голям самолет А380, часовете са удобни, обслужването ще е на ниво, има време м/у двата полета да не бързате и тичате да хванете връзка.....вие преценявате. :)

(Допълнение) Ох, забравих да напиша, че полетите на Емирейтс ги намерих чрез momondo.it -> eDreams.it

Редактирано от iliana_t
Публикувано:

Много ти благодаря @iliana_t

Още не мога да купя билети, защото имаме да уточняваме няколко неща преди да изберем точните дати за пътуването, но ще имам предвид това предложение.

Ти избра ли си вече полет за твоята екскурзия?

Публикувано:

Не съм купила още. Гледам, търся, сверявам цени. Ще изчакам най-късно до края на този месец. Все се надявам да пуснат добра промоция покрай Валентинския празник. :) Ако не паднат цените за Ню Йорк, ще бъда принудена да  купя до Бостън, защото са по-евтини. 

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да ви се отчета докъде стигна планирането на нашето преместване в ЛА и да си задам няколко въпроса :)

На 7 май летим с LOT за Ню Йорк с 1 час престой във Варшава. Гледах, че летището във Варшава е малко и се надявам да не си изпуснем полета.

Пристигаме в 20:05 и предполагам, че около два часа ще ни приемат документите от имиграционните. Т.е. към 22:30 евентуално ще си вземем шътъла към хотела. Тези шътъли на определени часове ли събират пътници или трябва да го повикаме специално за нас?

Хотелът е от веригата Choice Hotels. Резервирах го директно от сайта им с плащане без право на отмяна. Получих си Confirmation Number обаче още нищо не са ми изтеглили от картата... Според вас, трябва ли да се притеснявам? На сайта пишеше, че до 48 часа ще изтеглят парите, а вече мина една седмица.

Хотелът е близо до метрото и след като си починем и се оправим от часовата разлика, ще се разходим до Central Park, Статуята на Свободата и някои други забележителности, които решим на място. Не смея да планирам в детайли, че накрая ще стане "сметката без кръчмаря" (т.е. без децата) ;)

На 15 май летим с jetBlue за Бърбанк. предпочетох го пред LAX, защото е по-малко летище, а и ние ще бъдем в този край на града.

Сега остава да си запазя някое airbnb в ЛА. Между другото, четох в темата за airbnb, че ако дадена квартира я има там и в booking, то задължително в booking ще излиза по-евтино. Ами в нашия случай не е вярно. Само една къща намерих и в двата сайта и в booking беше с около 300 долара по-скъпа (за 16 дни), като смятам всички такси за сайта, за почистване, за данъци и т.н.

Публикувано: (редактирано)

Относно шатъла - трябва да попиташ хотела къде точно спира техния бус и през какъв час или е при повикване ( ако не е описано в резервацията ти)

За плащането след като имаш потвърдена резервация няма от какво да се притесняваш. Понякога транзакциите стоят в чакащи доста време преди да се оторизират ( погледни си на картата неосчетоводени транзакции и може би ще ги видиш там)

Редактирано от funny
Публикувано:

Мерси, @funny

На резервацията и на сайта на хотела пише само "Airport guests take the Air-Train from the terminal to Federal Circle Station C to pick up the hotel shuttle". Може би на място ще пише някаква разписание или телефон... Като наближи времето ще ги питам за всеки случай.

А за плащането, то е по дебитна карта и винаги ми блокира парите веднага щом отсрещната страна ги поиска. Например самолетните билети за jetBlue ги купих с нея и седяха няколко дни блокирани, докато се осчетоводиха. За хотела обаче няма нищо. Мисля, че те се бавят, а не банката.

Публикувано:
преди 7 минути , annie_to каза:

На резервацията и на сайта на хотела пише само "Airport guests take the Air-Train from the terminal to Federal Circle Station C to pick up the hotel shuttle". Може би на място ще пише някаква разписание или телефон... Като наближи времето ще ги питам за всеки случай.

В този случай след като ще взимате Air-Train до определена станция и от там ще ви вземе шатъл, по всяка вероятност е след обаждане по телефона

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 24 минути , annie_to каза:

За хотела обаче няма нищо. Мисля, че те се бавят, а не банката.

Точно те се бавят, но това няма никакво значение, случва се

• Харесвам 1
Публикувано:
10 hours ago, annie_to said:

На JFK си има спирка на шатълите на хотелите - въпросната спирка С на Federal Circle линията на AirTrain (това е влакчето, което обикаля между терминалите, паркингите и  Jamaica Station (влак, метро)). Като слезнете от влакчето, слизате един етаж надолу. Там има пулт с телефони и дирктория с хотелите. Намирате какво трябва да наберете за вашия хотел и им се обаждате да ви пратят шатъла. Той ще дойде до 10-15 минути.

Щом сте си взели шатъл до летището, се пригответе за 40 минути райд с метро J до Манхатън. На Статуята се ходи сутрин - с американските ученици, а не следобед (с всичките туристи). Ако отидете следобед, ще има да чакате на безкрайна опашка.

Бърбенк е едно от най-интересните летища в ЛА Метро - пистата е много близо до терминала и затова пускат само относително малки самолети да летят до него. Пасадена не е много далеч, но до самия ЛА има път (върти ми се, че е около 50 мили).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 часа, annie_to каза:

Сега остава да си запазя някое airbnb в ЛА. Между другото, четох в темата за airbnb, че ако дадена квартира я има там и в booking, то задължително в booking ще излиза по-евтино. Ами в нашия случай не е вярно. Само една къща намерих и в двата сайта и в booking беше с около 300 долара по-скъпа (за 16 дни), като смятам всички такси за сайта, за почистване, за данъци и т.н.

Нищо задължително няма в тая сфера, така че не е чудно в booking да е по-скъпо :)

• Харесвам 1
Публикувано:
13 hours ago, akair said:

Бърбенк е едно от най-интересните летища в ЛА Метро - пистата е много близо до терминала и затова пускат само относително малки самолети да летят до него. Пасадена не е много далеч, но до самия ЛА има път (върти ми се, че е около 50 мили).

е то зависи какво разбираш под ЛА ;) Ние ще се заселваме в някое от градчетата на изток от ЛА. Не сме решили точно кое, защото още сравнявам училищата. Затова първо ще вземем airbnb в района на Бърбанк, Холивуд, Пасадина, за да не минаваме през целия град и задръстванията му, когато обикаляме източните райони да си избираме постоянно жилище.

Публикувано:
2 hours ago, annie_to said:

е то зависи какво разбираш под ЛА ;)

LA Metropolitan Area, което е ЛА +/- има/няма 50-ина мили около ЛА :)

Както SF Bay Area е SF, Mountain View, San Jose, Milpitas, Cupertino, Redwoods, ... - метрополията

А метроп'олията не е като митропол'ията :)

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

ние от един месец сме в Ранчо Кукамонга (на 40 мили от ЛА) и вече се смятаме за установени, та реших да ви разкажа как премина нашето преселение в Америка 🙂 

Накратко: доволни сме от пътуването и че спряхме да разгледаме Ню Йорк въпреки някои премеждия. Едно от тях започна точно 5 дни преди заминаването от София: получавам писмо ALL CAPS с няколко печатни грешки, което гласи, че хотела, който бях резервирала в Ню Йорк затваря точно в деня на пристигането ни и резервацията ни е отменена. В първия момент помислих, че е някаква измама, но влязох на сайта на хотела и наистина пишеше с едни дребни букви, едвам го открих "cancelled"! Е, не знам как не получих инфаркт в този момент! Аз от февруари правя планове, купувам билети, резервирам, а те 5 дни преди заминаването ни ми пишат - ми няма да имате къде да спите като пристигнете в 10 часа вечерта насред Ню Йорк. В тоя момент приключих с хотелите Choice! Въпреки че беше мило от тяхна страна да ме уведомят предварително. Можеше направо като пристигнем и да заварим спуснати кепенците.

Както и да е, спешно резервирах хотел в Бруклин, естествено малко по-скъпо, но пък на по-хубаво място, така че може и да беше за добро цялата работа. Пристигнахме без закъснения, изобщо не чакахме да ни приемат документите на летището. Един усмихнат полицай ни пожела "Добре дошли" и си отидохме в хотела с едно много раздрънкано жълто такси, но само то беше достатъчно голямо за да ни побере 8-те куфара и 4-те раници :)

Както и очаквах, за 8 дена в Ню Йорк успяхме да видим само част от това, което сте описали по другите теми, че може да се види за 1 ден, но с деца е така. Разгледахме обаче подробно различните видове детски площадки, които съм сигурна, че никой от вас не е посетил в Манхатън 😉 Видяхме от далече Статуята на свободата (имаше километрична опашка за корабчетата. Бяхме там към 11 сутринта). Разгледахме Сентрал Парк, но не го видяхме в целия му блясък, защото точно преди да отидем се беше изсипал един дъжд и почти нямаше хора в парка - просто алеи и трева. Както каза един приятел във фейсбук: "ама вие кога сте се снимали в Борисовата?"  😉 Качихме се на Емпайър Стейт Билдинг и случайно видяхме и мемориала за 9/11, докато търсехме хот-дог. Случайно видяхме и Бруклинския мост, защото веднъж ни отклониха метрото и то мина отгоре по съседния мост вместо по тунела под реката.

Общото ми впечатление от Ню Йорк е, че е интересно да се види, но не и да се живее там. Има адски много хора, сградите са много високи и всичко изглежда тясно (въпреки че реално улиците не са никак тесни). Съответно е и много мръсно. Навсякъде контейнерите са препълнени с боклук, хвърчат хартии и найлони. Почти на всеки ъгъл в Манхатън има скелета за ремонт на сградите. Което по принцип е хубаво, защото явно се поддържат, ама разваля гледката. Почти няма детски площадки 😉 Не знам къде играят тамошните деца... а явно има деца, училищата са пълни и в дворовете им децата едвам се разминават като са ги пуснали да играят в междучасие.

За сметка на това Бруклин е супер място за живеене 🙂 Приятни ниски къщички, точно като по филмите, почти няма коли по улиците, никакво задръстване  и е на половин час от центъра, така че ако ти се прииска толкова да поседиш под някой небостъргач хващаш метрото и си в тълпата.

Следва второто ни премеждие, което заслужава отделен пост...

• Харесвам 8
Публикувано:

Както ви бях писала на осмия ден от пристигането ни в Америка трябваше да летим с jetBlue за Бърбанк. Полет от JFK за Бърбанк има веднъж на ден, винаги в 17:00 и аз бях купила билети за него. Понеже хотела се освобождава до 11:00 ние към 11:30 цъфнахме на летището с 2 деца, 8 куфара и 4 раници. За щастие бързо успяхме да чекираме 4 от куфарите, та се освободихме от малко багаж и отидохме да си чакаме полета за след 5 часа. jetBlue е нюйоркска компания и си има собствени терминал на JFK. Много хубаво е направен, със заведения, магазини и дори една детска площадка,така че бяхме решили, че ще си прекараме добре.

И всъщност много добре си прекарахме, че  не ни направи голямо впечатление, че още от 13:00 полета ни беше обявен че ще закъснее половин час. Към 14:00 - ново съобщение: ще закъснее с още 40 мин. Викаме си, хубаво, ние не бързаме. Да, обаче в 18:30, когато уж щяхме да излитаме започна някаква буря и два часа самолетите седяха на пистата. В 20:30 на нас почна да ни омръзва детската площадка, ама какво да правим, чакаме. След още половин час ни казват, че самолета за който сме се наредили ще го пратят към Сан Франциско, а ние да идем на друг гейт. Вдига се цялата тълпа и отива в другия край на терминала. Обаче там няма самолет, чакаме го да пристигне. Чакаме, чакаме и след още час идва един самолет. Нашия полет се отлага с още 40 мин, уж за да подготвят самолета. Оказва се обаче, че той се бил счупил и няма да лети днес, айде отивайте на друг гейт, пак в другия край на летището. И така нататък - 4 пъти се местихме. По едно време по уредбата имаше едно много забавно съобщение: "искаме да успокоим уважаемите пътници на полет еди-кой-си: да не си мислят, че нямаме самолети. Самолет има и е готов да излети, само нямаме пилот за него" 🙂 И така до 12 вечерта, когато съобщиха, че много съжаляват, но полетът за Бърбанк е отменен, до няколко дни ще получим обезщетение и можем да си вземем чекирания багаж от лента номер 1. Приятна вечер!

В този момент ние и едно друго семейство с малки деца и много багаж почваме да се споглеждаме с недоумение. Няма ли нещо хотел да ни предложат или друг полет? Не. Няма нищо. Можете безплатно да си резервирате друг полет за Бърбанк, но след 3 дена, защото всички други са пълни. Довиждане!

Отиваме ние с двете деца (малкото - на 2 години и половина вече беше заспало в ръцете на баща си) и 4-те куфара и 4 раници, да си вземем останалите 4 куфара. Там около лентата вече имаше изпозаспали хора. Дори няколко походни легла видях. Явно не бяха от нашия полет, може би са пътници, зарязани на летището преди 1-2 дена и които просто чакат свободни места. Не знам, но ние нямаше как да последваме примера им. В багажа не беше останало място за детска кошарка 😉

Мъжът ми отиде (още с детето на ръце) да пита какво да правим, а аз и по-голямата ни дъщеря останахме при багажа. След доста време той се върна и каза, че са ни дали билети за Лонг Бийч през Сан Франциско. Полетът за Сан Франциско трябвало да излети още в 8 вечерта, но за наше щастие също се бил забавил и затова ще можем да го хванем в 2 през нощта. Хубаво! Чекираме се пак и отиваме да чакаме. Къде мислите? Точно на същия гейт, на който първо чакахме самолета за Бърбанк.

Сега можете да се върнете няколко параграфа нагоре и да прочетете отново същата история, само дето този път действието се развива през нощта. Пак на всеки 30-40 мин обявяват на таблото, че имаме закъснение. На всеки 2 часа ни местят на друг гейт - явно за раздвижване, да не вземат да заспят пътниците. И така до 6 сутринта, когато казаха, че ей сега излитаме, но понеже много се притесняват да не колабираме на летището ще ни раздадат по един ваучер за 10 долара да си купим закуска.

В крайна сметка, около 7 сутринта отлетяхме за Сан Франциско, след като бяхме на косъм да отменят и този полет.

В Сан Франциско седяхме 3-4 часа. Тамошното летище е миниатюрно в сравнение с JFK. Малко на софийското прилича... но строят разширения и от двете му страни, така че явно е доста натоварено. Не можехме да видим Голдън гейт и да се отчетем с още една забележителност, ама след 24 часа на летището нямахме много сили да съжаляваме. Самолетът от Сан Франциско до Лонг Бийч приличаше на автобусче. Много приятно, почти празно. Пристигна за час и половина, но на мен ми се стори много по-кратко.

И така пристигнахме в Калифорния. Мога да ви напиша няколко думи и за местните забележителности, но в отделен пост.

Сега най-важното: след цялото това премеждие от jetBlue ни обезщетиха по 250 долара на човек за всеки от закъснелите полети. Т.е. за цялото ни семейство - 2000 долара, които трябва да изхарчим за техни самолетни билети до една година.

Дайте предложения къде да ходим? :)

• Харесвам 6
Публикувано:

Погледнато от +-ната страна, имате едно незабравимо начало и сте видели поне една от фасадите на многофасадното "страната на неограничените възможности" 🙂

Джетблу имат хъбове в Бостън, на Джей Еф Кей, във Форт Лодърдейл и в СоКал. Едната опция е от Калифорния да си вземете билети до ФЛЛ (което е в една метрополия с Маями). Друга опция е да вземете билети до карибските държави, до които летят - Мексико, Доминикана, Барбадос, .... - вижте до кои точно имат полети.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, annie_to каза:

Дайте предложения къде да ходим? 🙂

https://www.jetblue.com/route-map/

Аз бих избрал Аляска 🙂 Но и карибите са приятна опция за семейна почивка. В краен случай - Флорида, нали писахме по-рано в темата колко много увеселителни паркове има там 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, и аз мислех за Флорида, както и за някой зимен курорт (не чак Аляска 😉 ) Къде карат ски в Америка хората?

Публикувано:
преди 51 минути , annie_to каза:

Да, и аз мислех за Флорида, както и за някой зимен курорт (не чак Аляска 😉 ) Къде карат ски в Америка хората?

Аспън - Колорадо 

• Харесвам 1
Публикувано:

За ски - езерото Тахо, Аспен, Денвър, Солт Лейк Сити, изобщо Rocky Mountains,...

Анкъридж през лятото наистина би било красиво, а август месец - още повече - вече ще има Aurora... Аз бих направил Анкъридж, после влака със стъклен покрив до Феърбенкс, Аурора, после самолет до Сиатъл и обратно до СоКал.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.