Прескочи до съдържание

Препоръка за малък, компактен фотоапарат


Препоръчани мнения

Провокирана от темата на Ametist и за да не спамя нейната, реших да отвора собствена тема.

Знам, че във форума има доста хора, занимаващи се професионално или любителски, но на доста високо професионално ниво, с фотография. Наистина имам нужда от вашия съвет.

Искам да купя малък и компактен цифров фотоапарат, но качеството на снимките да е поне на прилично ниво.

Имам голям Никон /пиша от служебния ми компютър и ще се затрудня да посоча точния му модел/ с два обектива и съм много доволна от него. Проблемът е, че при пътуване понякога нямам място в багажа и ми се иска да имам нещо малко, но качествено.

Формално поводът ще бъде подарък за рождения ден на малката ми дъщеря /на 14 г./, но целта е да имаме дублиращ фотоапарат при необходимост.

Преди време снимах с Олимпус, който правеше страхотни снимки, дори според професионални фотографи, но отмина ерата на филмчетата и аз го оставих.

Препоръчаха ми Nicon CoolPix, но сега, когато се разрових из нета, открих, че има твърде много модели и в различен ценови диапазон.

Не казвам, че това е марката, която търся. Просто е някаква насока.

Основното, което ми трябва, е качеството на снимките, особено при липса на достатъчно светлина, зум също в прилични размери /ах, колко непрофесионално звучи, знам!/, някаква функция за стабилизиране на картината и устойчивост при удар /както казах, ще бъде предназначено за дете/. Точен бюджет не мога да определя, но все пак се надявам да бъде трицифрено число.

Ще бъда много благодарна на всички, които ми дадат някакви насоки или идеи какво точно да търся - като конкретни марка и модел или на кои функции и характеристики да наблегна при търсенето!

 

 

Връзка към мнение

Вчера си взех Sony RX100 III, няма друг истински джобен формат апарат, който да му излезе насреща по качество на изображенията в момента, в който пиша този пост. По-добри са по-новите му версии само - IV и V, но са по-скъпи също и подобренията са предимно във видео клиповете - 4К видео правят. Аз си го взех като джобно апаратче, иначе имам 3 Никон DSLR тела и 8 обектива, джобният ще допълва някои от тях при пътешествия или ще ги замества за битови снимки, партита, плаж и пр.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Sony-то е общо взето нарицателната камера за това, което търсиш. Има и други марки, които са в същия клас и евентуално с малко по-различни спецификации  - например да жертваш по-отворена бленда, за по-малко компактност, ако търсиш повече зуум (сони-то е със 3 и малко) и т.н., но Сони-то ако ти влиза в бюджета със сигурност няма да те разочарова. Имай предвид, че е сериозна машинка със сериозни възможности и може да е наистина добър подарък за отговорно дете да му отвори пътя към фотографията. В същото време, тези възможности едва ли ще бъдат реализирани на максимум, ако просто се щрака в автоматичен режим. 

 

Според мен стой настрана от евтините компактни камери, това е умиращ фотографски клас все повече избутван от телефоните. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Светославов

Аз доста години карам с джобен  Панасоник DMC-TZ4, но май взеха да му се обаждат разни болежки, та с интерес ще следя темата. 

Скоро не съм влизал в "digital photography", дали наследниците му си струват...

Може би е добре да се споменава и порядък на цена за препоръчван апарат.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Panasonic Lumix DMC-ZS100 / TZ100 също не е никак лоша опция, доколкото съм гледал качеството на снимките не отстъпва много на Sony RX100 серията. Лично аз от доста време съм Sony RX100 II и съм доволен, но понякога оптичното приближение не ми стига, Панасоника в това отношение е доста по-добре.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 минути , Светославов каза:

Може би е добре да се споменава и порядък на цена за препоръчван апарат.

 

Горе-долу около 1000лв са дискутираните Сони-та, в горния край не препоръчания трицифрен бюджет, но според мен компромисите в по-ниските класове стават прекалено големи и човек е по-добре да пощраква с телефона. 

Връзка към мнение

Още един глас за Sony RX100 серията.Аз съм малко пристрастна към марката обаче :) . Базовия модел, въпреки че е стар, държи си висока (според мен) цена-около 700-800лв. Лесно меню, лесен за употреба. Прави много хубави снимки при слаба светлина. Единствения недостатък -пак според мен- е малкия зуум.  Приятно бях изненадана също, че е съвместим с карти памет и батерии , различни от марката Sony, нещо с което имах проблем с предното Sony.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Преди 7 години за едно пътуване до Френската Ривиера си купих Sony Cyber-shot DSC-W570. Реших, че е крайно време, да спра да разнасям служебния апарат по Европата. :) Апаратът е малък, много компактен и безотказен .... поне до сега. Прави изключително добри снимки. Понякога, когато ги сваля на компютъра и започна да ги разглеждам имам чувството, че пейзажите са по красиви, отколкото очите ми ги помнят. Мисля, че засилва цветовете, че ги прави някак си по искрящи отколкото са били в действителност. Държи се много добре на тъмно. Аз нямам никакви претенции да разбирам нещо от фотография. Но ако след дадено пътуване си разменим снимките с останалите участници в него, моите снимки са най-добри. Имам познат, който също има Sony и неговите снимки на даден момент, заснет от много фотоапарати, също са най-хубави. Замислям се напоследък, че ако фотоапарата ми започне да сдава багажа, определено пак ще търся модел на Sony. 

Редактирано от Стаси Б.
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

За да не отварям нова тема, ще пиша тук Попаднах на това...

 

Цените са меко казано потресаващо ниски? Тоя сайт читав ли е, някой пазарувал ли е? ДСЛР за по 70Е?! Или аз нещо не разбирам....

Редактирано от Георги
премахване на връзка към scam сайт
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

Моля за съвет за компактен фотоапарат. Имах за кратко Sony DSC-HX50, но много се намокри и приключи. Повече от 10 години вярно ми служи Panasonic Lumix DMC-FX01, който доста е изстрадал - падал е, мокрен е, дъжд го е валял, за кратко е спирал да работи, но после все се оправяше сам. Но скоро падна на едни плочки по дисплей и се появи голяма пукнатина... 🙁

Оглеждам се от известно време за апарат и си мислех да е Сони, но след така бързо предалия се HX50 и след някои ревюта не знам дали да не е пак Лумикс. Общо взето и от двата бях доволна (близо десетилетие разлика, така че всеки според възможностите си).

 

1. Ще го използвам:

- за дневни и малко по-малко нощни/на закрито снимки

- понякога за концерти (за личен архив)

2. Бих искала да има по-голям зуум (може би и това ме спира от RX100)

3. Цена: до 800 лв.

 

Сякаш за момента съм набелязала тези модели:

- Sony HX90V

- Panasonic Lumix TZ80

 

Ще съм благодарна да споделите мнения и идеи. Друга марка?

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Още един глас за RX100. В зависимост от бюджета-различна модификация. В момента това е моделът, който се предлага на пазара от 1ва до 6та серия. /mk1-mk6/
Ако някой иска да се заиграе - да се огледат Alpha сериите на Сони. A6000 е нещо, с което можеш да постигнеш много. 

Връзка към мнение

Аз не съм толкова доволна от Сони. При мен при 2 фотоапарата имаше един и същ проблем. Спираше да се отваря напълно предпазното капаче на обектива. Не знам дали го казвам правилно, но в края на снимките оставяше сянка в началото, а след това и цял черен участък от недостатъчно отворен предпазител, обикновено един от двете му части. Отговорът на продавачите от фирмения магазин на Сони беше, че е защото го нося в места с тропически климат - било влажно. Според тях за втория Сони проблемът е бил, че го занесох в родината му -Япония :-)))) Имал ли е някой подобен проблем? Е сега няма подобен проблем т Панасоник лумикс, но снимките бяха по-красиви със Сони. Но пък мах на 3 тропическо място сдаваха багажа.

Връзка към мнение

Аз имах подобен проблем със старото ми Сони, но то наистина беше много стар модел и проблема се появи след три години ползване( примерно). Занесох го на сервиз , където ми предложиха да премахнат въобще пластинките отпред и така изкарах още две години (докато не го изпуснах и окончателно умря 😞 ) . Сега съм с RX100 , за съжаление не го използвам толкова, колкото предния и още няма никакъв проблем (почти на три години ми е ).

Връзка към мнение

При мен втория беше точно Sony RX 100 II и издържа точно 11 месеца.... и си беше в гаранция. Която не важала за това. Предложиха ми също да ги махнат изцяло, но след крупен скандал го смених за камера, която ползвам повече служебно. Е тя работи безотказно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 20 минути , Роми каза:

При мен втория беше точно Sony RX 100 II и издържа точно 11 месеца.... и си беше в гаранция. Която не важала за това. Предложиха ми също да ги махнат изцяло, но след крупен скандал го смених за камера, която ползвам повече служебно. Е тя работи безотказно.

 

Явно е до късмет и както се случи. Имам Sony RX 100 II от 2014г. и до скоро ми беше основния фотоапарат. Нищо му няма и си работи, пък е видял какво ли не, и жега, и влага, и студ. 

Връзка към мнение

Доста гласове за Сонито, но така като ги сравнявам RX100 III срещу Canon G7x Mark II нещата ми се струват доста на кантар.

Сонито е една идея по-компактно и разполага с окуляр, но зуумът на Канона е по-голям (4,2х срещу 2,92х), също така е и доста по-нов модел (2 години) От към скорост на затвора, отвор на блендата, ISO, нещата са идентични. 

Какво мислите, виждам, че никой не го е споменавал по-нагоре?

 

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение
Quote

In the meantime, those of you looking for the most zoom reach and the benefits of a touch-screen in a pocket-friendly package will want to pick up the Canon G7X, but those who favor a viewfinder, more versatile LCD monitor, and better video capability would be well advised to put the Sony RX100 III at the top of your list.


Аз бих заложил на Сони. Не съм фен на Канон, бавно се развиват последните години. RX100 е почти нарицателно за микро камера с голям потенциал. 

Връзка към мнение

И аз съм със Sony, в момента не мога да посоча точния модел. Хич не съм доволна! 

Още от самото начало прави проблем, когато се снима със светкавица - остава едно черно петно долу в дясно на снимката. Според мен това е просто сянка от обектива. Освен това след 2 години ползване му изгоря светкавицата и се наложи ремонт. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

На мен също ми предстои закупуване на компактна камера. Аз естествено искам всичко , голям зум, добри снимки при слаба светлина , бърза реакция и най-вече малък размер. ( на сегашния ми TZ30 екрана му сдаде багажа след изпускане)

В момента се чудя между между няколко различни ,

TZ100, TZ200 на панасоник, някой ползвал ли ги е , това което ме спира са доста разно-посочните отзиви за тях в интернет оу супер , до отвратително качество на снимките и качество на изработка  + лесно запрашаване на обектива. Другото че размера не е най-компактния.

 

RX100 , но там последната версия (VI)тук цената е доста солена , RX100 2 има в момента единични демо бройки  на супер цена ( 500 лв) но не съм сигурен че искам толкова стар модел, няма зум, а дали е добър на тъмно не съм сигурен. Не съм впечатлен от това което пробвах в магазина

 

Друг модел на който съм хвърлил око е HX90V на Сони, там на тъмно снимки няма да има но зума и размерите са впечатляващи. ( гледах и HX99 но поне по спецификации не виждам защо да дам още 300лв) . Другото е че модела е на 4 години 

От същото време е и  TZ70 но го няма много на пазара .

Отворен съм към всякакви предложения

 

 

 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.