Прескочи до съдържание

Спечелете "Енциклопедия на пътешественика: Европа"

Препоръчани мнения

Любимият ми град на този етап е Залцбург.Град подвластен на архитектурата на различни епохи,и световно известен като "Символа на барока".Не го обичам а обожавам.

Връзка към коментар

Ако говорим за държави, без съмнение Италия ми е любимата. Съчетанието от слънце, език, храна и гледки е неповторимо. Винаги бих се върнал във Флоренция или Венеция.

Любимият ми европейски град обаче е Лондон. Едновременно е един от най-космополитните европейски градове, а в същото време пази атмосфертата на столица на една многовековна империя. Модерното и традиционното са съчетани страхотно там!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Давам 1 глас :-)))......за Мантова и Сабионета(Италия,област Ломбардия).Вярно е ,че са 2 града ,но са били 1 семейно графство навремето и се допълват отлично.

Връзка към коментар

Има толкова много интересни и красиви места в Европа, че е изключително трудно да се избре само едно име. Но ще се спра на Виена, тя е един изключителен град, с богата история и култура, идеално място и за почивка, и за забавления.  

Връзка към коментар

Сараево - има толкова дух и живец в тоя град! Това е градът, в който са се преплели и съвременното и миналото, и типично балканското, и ориенталското, и модерното. Град, който като посетиш остава завинаги в сърцето ти!

А ако говорим за държави - без съмнение бих се върнал да живея отново в Холандия, но...уви!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Прага. Харесвам атмосферата на стария град, Вълтава, катедралите... Особено красиво е през есента.

Но в Европа има още много красиви места, които те карат да се връщаш отново и отново, поради тяхната уникалност.

Връзка към коментар

Все още не съм била там, но любимият ми град е Париж (наред с родния Пловдив) - натам ме тегли сърцето, както беше казано по-горе. Всичко френско, и в частност Париж, е най-дълго устояла на времето моя мечта.

Редактирано от luni4kata
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз ще посоча Рейкявик, и изобщо Исландия. Причините са много и най-различни. Рейкявик е като излязъл от приказка, с червените си покриви на къщите, а самите те разноцветни и артистични. Навява ми едно такова чувство на спокойствие и толерантност. Бих се връщала там отново и отново.

П.П. България ми е не по-малко мила, но ако може да се изчисти от всички, които така безобразно я експлоатират и унищожават.

Връзка към коментар

За съжаление не съм напускала нашата мила, родна страна :) Не спирам обаче да мечтая за местата, които ще посетя и като отправна точка съм си поставила Италия, защото имам силно влечение към храната, любовта и счетоводството. Искрено се радвам за издаването на подобен род книги, защото дават възможността на хората като мен да изградят някаква картина в съзнанието си, която дай боже един ден да се превърне в реална.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Барселона... страхотен град. Най-архитектурния град в Европа. Там дори кошчетата са с дизайн. Абсолютен антипод на грозитиите в любимата ни татковина!

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Тъй като имам много любими места, всяко от което със свой собствен чар, и ми е малко трудно да избера само едно от тях, ще представя един обобщен образ. Ето го него - намира се на долната снимка вляво от въпросната табелка, но също така и вдясно, направо и където се сетите наоколо:

6639109p.jpg

Защо точно това място? Комплексен въпрос, но нека се опитам да обясня:

Вижте тази трева. Тя е зелена, тя е естествена, тя кипи от живот! Нищо общо с педантично окосените декоративни райграс полянки на стерилно обгрижваните места на запад, от които няма един бръмбар да изжужи, няма един комар да те осмуче, дет' се вика.  

Вижте това небе... Всъщност небето не е хванато на снимката, но уверявам ви, то е кристално синьо в онези дълбоки нюанси, които може да уловите само на някое истинско място, далеч от сивия смок на забързания град-туристическо гето. 

Загледайте се и се вслушайте. Какво чувате? Ама разбира се - няколко безгрижно чуруликащи птички и едно безпределно спокойствие навред. Далеч от безбройните хаотично лутащи се туристи, сякаш избълвани от някоя поточна линия; далеч от всякакви местни търговци с лакоми физиономи, които да ти се навират с цялото си нахалство; далеч от 4-звездни стерилни уроди с беизразни кукли рецепционистки, предлагащи нощувки в ненужен лукс и всеобхватна студенина; далеч от каменни чудовища, претенциозно наричащи се "забележителности"; далеч от суета, позьорщина, разточителство...

Едно нормално и обикновено място, което едва ли някога ще попадне в помпозните туристически пътеводители на маститите професионални "пътешественици". И точно това му е най-красивото. А най-хубавото му е, че не се намира единствено и само на 4 км вляво от въпросната табела, а на още сто хиляди места! 

И накрая да отговоря на най-важния въпрос: Защо Горно, а не Долно? Как защо? Защото горе е по-високо от доле! А и както съм чувал от различни места - горното винаги се котира по-добре в живота от долното. Ето затова! ;)

~

п.п. Тъй като нямам никакъв интерес към горната награда, ако Фортуна си направи шега и взема да я спечеля, ще я предам на някой участник в темата по моя лична субективна преценка ;) 

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Сараево- и като цяло Босна и Херциговина. Място, което докосва- с историите,които можеш да чуеш на чаршията, с гостоприемството и мега вкусната храна и с изключителната природа!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Виена разпалва нашето въображение с бързите си валсове и красивата сграда на операта, испанското училище за езда и традиционните кафета. Но освен цялата история и традиции, градът има и една много различна страна, която е младежка, модерна и изобретателна

Връзка към коментар

Италия вече е спомената няколко пъти и има защо. Дълго чаках това пътешествие и съм щастлива, че ми се случи. Болоня ми стана любим град, не само заради архитектурата, а и заради страхотните хора, с който се запознах. Там за първи път чух на живо орган и опитах рукола  ^_^

Връзка към коментар

Венеция.

Наричат я  La Serenissima. Прекрасно кътче история. Първия път , в който я видях направо не вярвах на очите си. Изглеждаше абсолютно нереално, обвита в сутрешна мъгла.

Връзка към коментар

Хм, Италия, Италия отдавна е изродила културата си. Отидете в Австрия- Виена, Грац, Линц,  и гледайте за какво става въпрос. Всяка сграда е история, невероятна архитектура, готини хора.

А иначе  страна за живеене - България, по - точно морската част.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.