pamela Публикувано: 26 януари, 2018 Сподели Публикувано: 26 януари, 2018 Отдавна си мечтая за слънчева Португалия и ето че в един момент в пристъп на ентусиазъм, без да правя конкретни планове купих билети София - Лисабон - София за края на юни 2018 г. По различни съображения престоят ни там ще бъде 7 пълни дни /и толкова нощувки/, т.е. това е рамката, в която трябва да се вместим. Разбира се, като един лаком мечо първоначално правих някакви безумни планове едва ли не да обхванем всичко, но много бързо осъзнах, че това е невъзможно, дори при перфектното планиране. Най-трудно ми беше да реша дали искам Лисабон + Порто или Лисабон + Алгарве. Четох много, гледах изображения в изобилие, опитах се да почувствам местата. Тук е моментът да благодаря на всички магеланци, описали и онагледили престоя си по тези места! И в крайна сметка се спрях на първия вариант. Реших, че искам да видя предимно история, култура и архитектура, а красивата природа на юг ще я оставим за друг път. Така стигаме до импровизираната ни програма. Разглеждайки я, осъзнавам, че пак е доста претрупана /особено някои дни/ и затова имам нужда от съвет дали е балансирана, кое да махна, кое да добавя, пък ако трябва тотално да променя. Първи ден: Полет от София с wizzair и кацане в Лисабон в 8,40 ч. Така или иначе сме на летището, та се изкушавам да хванем полет на Ryanair в 12,35 ч. за Порто и да започнем обиколката оттам. Ако това стане, в 13,30 ч. кацаме в Порто. Разглеждане на града. Нощувка. Втори ден: Брага, Гимараеш. Късния следобед и вечерта отново разглеждане на Порто. Нощувка. Трети ден: До обяд разглеждане на Порто. Отпътуване за Коимбра. Разглеждане. Нощувка. Четвърти ден: Коимбра - Томар - Фатима - Баталя - Алкобаса - Обидуш. Нощувка в Обидуш или в Лисабон. Пети ден: Пристигане в Лисабон /ако това не се е случило предишната вечер/. Евора + разглеждане на Лисабон. Нощувка. Шести ден: Лисабон. Нощувка. Седми ден: Синтра, Кабо да Рока. Нощувка в Лисабон. Осми ден: Излитане от Лисабон в 9,15 ч. Първоначално разпределих дните така: 3 дни Порто /имайки предвид, че първият ден е половин/, 1 ден придвижване между Порто и Лисабон и разглеждане на интересните градове по пътя и 3 дни Лисабон. Това, което ме притеснява, е да не се окаже, че от прехвърчане насам-натам, в крайна сметка нищо няма да видим както трябва. 1. Особено проблематичен е четвъртият ден. Ясно е, че няма как да се видят всички тези неща в един ден. Кое обаче да махна? Честно казано, от снимките, които видях, най- ме привлякоха Баталя и Алкобаса. 2. Очевидно е, че за да направим този преход, ще ни трябва кола под наем. Ще ми препоръчате ли конкретна фирма? Никога досега не сме взимали рент-а-кар и въпросът със застраховките и всичко останало малко ме притеснява, но няма как, човек трябва да се престраши все някога. 3. Някой има ли представа с колко ще се оскъпи цената при вземане на колата в Порто и връщане в Лисабон? Ако вземем кола под наем, логично е Синтра и Кабо да Рока да направим в шестия ден и да върнем колата. Планът е такъв, защото шестият ден се пада в неделя и предполагам, че лудницата от туристи ще бъде пълна. Но разбира се, мога да ги преместя. 4. Ако не вземем кола под наем, възможно ли е да направим в един ден Порто - Брага - Гимараеш - Порто и след това Лисабон - Синтра - Кабо да Рока - Лисабон с обществен транспорт? В този случай четвъртият ден ще се разтовари от само себе си, защото автобусът от Порто до Лисабон спира само в Коимбра и Фатима. 5. Ако някой може да ми препоръча изпитани апартаменти в Порто и Лисабон за 4 човека, също ще бъда благодарна. Може после пак да питам за програмата в Порто и Лисабон, но в момента тези въпроси са ми по-важни, за да търся места за спане и съответно да купя самолетните билети от Лисабон до Порто. Благодаря предварително на всички отзовали се! 6 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 26 януари, 2018 Сподели Публикувано: 26 януари, 2018 Не съм била в Порто. За четвъртия ви ден не бързайте към Лисабон, а си нощувайте в Обидуш. Синтра и Кабо да рока( 1 час е много) са си съвсем постижими с обществен транспорт за един ден.Даже и на Ещорил може да метнете едно око. Евора ще ви изяде времето за Лисабон.Тя наистина е красива, но не може да бъде комбинирана с нищо и си отнема ден с обществен транспорт. Струва ми се, че времето за Лисабон е крайно малко. Прекрасна екскурзия ще си направите! 3 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 27 януари, 2018 Сподели Публикувано: 27 януари, 2018 Последния път ние направихме така: Летяхме през Мадрид, че нямаше директни полети до Лисабон. Кацнахме в Лисабон и взехме колата от Юръпкар. Ама ние седяхме седмица там и всеки ден ходехме някъде . Евора, Ещорил,Синтра, Сетубал, Кабо да Рока, двореца Пеня, Алмада. В Лисабон два дена не ни стигнаха само за града. После, с колата се придвижихме до Порто. Тръгнахме рано сутринта и по пътя разгледахме Обидуш, Фатима, Лейрия, Коимбра, Баталя и каквото ни хареса в крачка. В Порто седяхме също седмица. Винарни, разходки с корабчета по реката, рибки в стария град.Там обиколихме Гимараеш, Брага, качихме се с лифта на планината, имаше още някакви дворци и крепости. Ама ние, нали знаеш, обичаме и да се шматкаме. Вие ще посъкратите това-онова и ще се сместите във времето. На нас не ни взеха допълнителна такса, като взехме колата в Лисабон, пък я издадохме в Порто. Ама, това беше преди може би, три години. Симулирай наемане на кола, с вземане на едното място и връщане на другото и ще стане ясно, дали ще искат такса. Различно е, зависи от фирмата, от времето, през което ще се наема. В много туристически сезон, сигурно ще искат такса, но това са си мои разсъждения. После си летяхме Порто-Мадрид. 2 1 Връзка към коментар
Ивайла Публикувано: 27 януари, 2018 Сподели Публикувано: 27 януари, 2018 Това е нашия апартамент в Порто, ние останахме много доволни. Удобен транспорт от летището, близо до спирката на метрото, точно до гарата Sao Bento.Бяхме за ден и половина и беше на пешеходно разстояние от всичко, което бяхме планирали да видим. С две бани, горе има две стаи с баня, долу - кухня/хол и баня, там също може да се спи на диван... Четвъртият ден е с прекалено много неща, но все пак вие си знаете най - добре...Предвид това, че и ние бяхме в края на юни - да знаете, големи жеги случихме, 38 - 40 градуса. На мен ми няма нищо в жегите, но другите от групата не искаха нищо друго освен кафене с климатик и сладолед в обедните часове... D&S - Porto São Bento Apartments https://www.booking.com/hotel/pt/s-and-s-porto-sao-bento-apartments-ii.bg.html?aid=376395%3Blabel%3Dbookings-naam-XdSf49HzTflXIONktjPBMQS67409633898%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap21%2C204%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atiaud-294889296933%3Akwd-65526620%3Alp1001448%3Ali%3Adec%3Adm%3Bsid%3Dd801b7541da44310265d25b5b34e172e%3Ball_sr_blocks%3D190199701_92770254_6_0_0%3Bcheckin%3D2017-06-15%3Bcheckout%3D2017-06-17%3Bdest_id%3D-2173088%3Bdest_type%3Dcity%3Bdist%3D0%3Bgroup_adults%3D5%3Bgroup_children%3D0%3Bhighlighted_blocks%3D190199701_92770254_6_0_0%3Bhighlighted_facilites%3D2%3Bhpos%3D7%3Bnflt%3Dht_id%3D201%3Bhotelfacility%3D2%3Bdi%3D1279%3Bno_rooms%3D1%3Breq_adults%3D5%3Breq_children%3D0%3Broom1%3DA%2CA%2CA%2CA%2CA%3Bsb_price_type%3Dtotal%3Bsrfid%3D678e41e0d7892c695b93d00804f10a71e25b4f37X7%3Btype%3Dtotal%3Bucfs%3D1&#map_closed 1 Връзка към коментар
Stefanovam Публикувано: 27 януари, 2018 Сподели Публикувано: 27 януари, 2018 Здравейте, ние бяхме в този апартамент в Лисабон. https://www.airbnb.com/rooms/5591740?location=Lisbon%2C Portugal&adults=4&children=0&infants=0&guests=4&check_in=2018-06-27&check_out=2018-06-30&s=X9PE7tiR Останахме много доволни от апартамента, чисто, удобно. Може би единствено като недостатък е разположението в квартал Белем. Апартамента е близо до спирки на трамвай и автобус и лесно се стига до центъра на града, но все пак си е път по 30-40 минути в посока. Относно другите въпроси не мога да дам мнение, че ние бяхме три дни в Лисабон и после в Алгарве. При нас юни месец също беше голяма жега и аз много трудно я понесеох. Да го имате впредвид, ако някой от компанията му е трудно в жегите. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 29 януари, 2018 Сподели Публикувано: 29 януари, 2018 На 1/26/2018 в 17:39, pamela каза: Лисабон - Синтра - Кабо да Рока - Лисабон с обществен транспорт? Да, напълно възможно е. Правили сме този маршрут около нова година, когато денят е къс. Вие ще сте юни, когато е дълъг деня. В Лисабон ми се струва малко времето... 1 1 Връзка към коментар
silvia_b Публикувано: 29 януари, 2018 Сподели Публикувано: 29 януари, 2018 Идвам да преписвам. Нашите нощувки ще са 7 и съответно 6 пълни дни, началото на май. Кацаме в Порто и си тръгваме от Лисабон. Мислех си за 3нощувки Порто и 4 Лисабон. Може би една по пътя ще спести време. 1 Връзка към коментар
pamela Публикувано: 29 януари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 29 януари, 2018 Преди 1 час, bulpa каза: Да, напълно възможно е. Правили сме този маршрут около нова година, когато денят е къс. Вие ще сте юни, когато е дълъг деня. В Лисабон ми се струва малко времето... И на мен времето в Лисабон ми се вижда твърде, твърде малко, но не знам откъде да взема. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 30 януари, 2018 Сподели Публикувано: 30 януари, 2018 На 26/01/2018 в 13:39, pamela каза: 3. Някой има ли представа с колко ще се оскъпи цената при вземане на колата в Порто и връщане в Лисабон? Просто провери, за всяка компания е различно. Като търсиш слагай желаните градове и гледай крайната цена, то ще си проличи. Иначе може което е по-евтино с връщане в същия град да е по-скъпо с връщане в различни. аз съм ползвал Херц и нямаше такса за връщане в различен град, но те хич не са евтини. На 26/01/2018 в 13:39, pamela каза: Четвърти ден: Коимбра - Томар - Фатима - Баталя - Алкобаса - Обидуш. Нощувка в Обидуш или в Лисабон. Това няма да стане в тоя вид. Томар си отнема половин ден, Баталя 1-2 часа, слагаш пътя и деня се напълнил. Ако не сте вярващи, пропуснете Фатима, няма какво да гледате там. И избери Баталя или Алкобаса, аз видях само Баталя и не мога да сравня обаче. Обидуш може да го видите вечер при пристигане или сутрин при заминаване. преди 23 часа, pamela каза: И на мен времето в Лисабон ми се вижда твърде, твърде малко, но не знам откъде да взема. Ако не ви харесат еднопосочните коли под наем, може да пропуснете Порто и да вземете и върнете колата в Лисабон. Така ще имате достатъчно време за околностите на Лисабон докъм Коимбра, а Порто друг път... 1 Връзка към коментар
m.zh.ivanova Публикувано: 30 януари, 2018 Сподели Публикувано: 30 януари, 2018 (редактирано) Точно си мислех да пускам някаква подобна тема, но да включа в питането си и за 1 седмица в северна Испания... Редактирано 30 януари, 2018 от m.zh.ivanova Връзка към коментар
pamela Публикувано: 30 януари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 30 януари, 2018 преди 30 минути , m.zh.ivanova каза: Точно си мислех да пускам някаква подобна тема, но да включа в питането си и за 1 седмица в северна Испания... Значи можем да си бъдем взаимно полезни. Вие направихте ли вече програмата за Португалия? Връзка към коментар
TeddyBear Публикувано: 30 януари, 2018 Сподели Публикувано: 30 януари, 2018 А защо не помислите вместо полет до Порто да си използвате колата и на отиване и на връщане. Така на отиване можете да минете през Обидуш, Баталя и Алкобаса защото кацате доста рано. Да спите в Коимбра, макар аз лично да бих предпочела нощувка на брега, а Коимбра и библиотеката да са пътьом. А навръщане на минете през Томар. Така ще можете да минете за обяд през Пениш или нагоре примерно Назаре. По крайбрежието морската храна е по-разнообразна. Ние кацайки минахме през Кабо да Рока, Мафра и спахме в Обидуш. За Томарския манастир действително ви трябва половин ден. А за другите два още толкова. Връзка към коментар
m.zh.ivanova Публикувано: 2 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 2 февруари, 2018 (редактирано) На 1/30/2018 в 12:23, pamela каза: Значи можем да си бъдем взаимно полезни. Вие направихте ли вече програмата за Португалия? Ами всъщност все още не съм... даже не съм разбрала кои градове си заслужава да посетя в Португалия, за това ще следя с интерес твоята тема Редактирано 2 февруари, 2018 от m.zh.ivanova 1 Връзка към коментар
baralya Публикувано: 13 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2018 (редактирано) На 24 или 25 ти ЮНИ в Порто се чества деня на Сао Жоао. Незабравимо събитие. Имате ли възможност присъствайте . И все пак ако не харесвате тълпи, "удари" с лук / по скоро цвят на вид лук дълъг около метър / или свирещи чукчета по главите , не е за вас. Но.. такива са поздравите в този ден . Има много фоервейки и от двете страни на реката и от кораби по реката . Небето се изпълва със светещи / китайски / фенери... Абе хубаво си е :-) Редактирано 13 февруари, 2018 от baralya 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 13 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2018 Вероятно си прегледала пътеписа ми: В отсечката Лисабон - Порто бяхме 6 дни. Като се добави и Евора, стават 7. Няма какво друго да добавя ... освен, че ви завиждам. Приятно изкарване. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 13 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2018 (редактирано) На 1/26/2018 в 17:39, pamela каза: 3. Някой има ли представа с колко ще се оскъпи цената при вземане на колата в Порто и връщане в Лисабон? Тези дни проучвам този въпрос. Голд кар искат 175 евро за вземане в Порто и връщане в Лисабон. Което е май, най- високата такса, която установих, като ги претефтерих повечето рентали. Почти всички фирми имат такава такса, която варира - 70-80-90 и повече евро. Установих, че единствено SIXT нямат такава такса / или поне, аз не видях/. Та сега ги разучавам , вероятно, ще вземем от тях, само да доразуча какъв е размерът на пълната им застраховка. Редактирано 13 февруари, 2018 от AlexandraKo 1 Връзка към коментар
silvia_b Публикувано: 13 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2018 По-рано бях чела тук, че при взимане за три и повече дни повечето рентал фирми не са искали такса за еднопосочно наемане. Сега обаче както казва Александра е около 60 до 120 евро. Сикст не взимат , но тотала излиза почти същия Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 13 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2018 (редактирано) Е, то и на нас преди няколко години Юръпкар не ни взеха нищо, с наемане на летището в Лисабон и издаване на летището в Порто. Ама, явно, нещата се менят. Продължавам с проучването , като реша нещо, ще кажа. А колко пък високи цени ми излизат за Понта Делгада на първо четенееее! Редактирано 13 февруари, 2018 от AlexandraKo Връзка към коментар
aikula3d Публикувано: 13 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2018 преди 3 часа, AlexandraKo каза: Е, то и на нас преди няколко години Юръпкар не ни взеха нищо, с наемане на летището в Лисабон и издаване на летището в Порто. Ама, явно, нещата се менят. Продължавам с проучването , като реша нещо, ще кажа. А колко пък високи цени ми излизат за Понта Делгада на първо четенееее! На мен за 5 дни в Понта Делгада , колата от Ilha Verde ми излезе 210 лв. със застраховката и съм много доволен ! 1 Връзка към коментар
gery_2431 Публикувано: 12 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 12 октомври, 2019 @pamela би ли споделила как реализира програмата? Планирам нещо подобно и ще ми бъде полезно да почерпя от опита ти. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега