Прескочи до съдържание

Почивка в Мадрид за деня на влюбените 2018


Milan195

Препоръчани мнения

Здравейте скъпи съфорумници!

 

След екскурзията ми до Париж и предложението ми за брак миналата година, сега е време да се отправим и към друга дестинация - Мадрид.

Летим на 14-ти февруари със самолет с Ryanair и пристигаме към 14:00 часа местно време. Имам няколко въпросчета относно екскурзията. Заминаването обратно за България е на 18-ти Февруари, така че имаме 4 дни за разходки в Мадрид и наоколо ... Ще подреждам въпросите ми и дискусиите под номера, съответно ако искате да се включите и да отговорите на някой въпрос или да го дискутираме, започнете с номера, за да се ориентирам по-лесно.

 

1) Настаняване - резервирах мотел в централната част, 360лв за 4 нощувки за двама, в самостоятелна стая с обща баня. Мисля, че е чудесна цена за централната част.  Hostal El Tera е хостела, намира се на 362b00efb55580262f43f3464c169c3c7b8dbea6.png Magdalena, 29, Център, 28012 Мадрид. Мнение? Предпочитам на по-ниска цена, без значение толкова от качеството и условията за настаняване. Предимно за едното спане ще сме в стаята, просто предпочитам с по-малко средства да посетя максимално повече дестинации. 

 

2) Предвижване от летището до хотела? С какво най-евтино би ми излязло предвижването от летището до мястото за настаняване, което е от точка 1. ? Двама пътници сме и планираме предимно пеша да се предвижваме през тези 4 дни, така че почти няма да използваме автобуси или метро... Искам също и да отидем за 1 ден до някое от градовече около Мадрид - Толедо, Авила, Сеговия или Саламанка. - Ще ги утичним в точка 3. Разгледах различните видове карти, но не мога да се ориентирам точно каква ще ми е най-подходяща. 

 

3) Около Мадрид за 1 ден - Къде бихте ми препоръчали да отида, за един ден - Толедо, Сеговия, Авила, Саламанка или някъде другаде? Без да се нощува там, така че да има връщане обратно в Мадрид в рамките на същия ден. Дори 2 часа да е, бих искал да пообиколим, така че може да отделя 2 дни, ако успеем да посетим две от тези градчета. Ще очаквам с нетърпение вашите съвети за това.
(ПС: Чувал съм много добри отзиви за Толедо, също бих искал много да видя и аквадукта в Сеговия, както ми е интересна и кулата в Авила )

 

4) След като уточним в кои градове около Мадрид да посетя, тук ще ги дообсъдим с вас. :)

 

5) Може ли да се влезе и да се разгледа Кралският дворец и манастира в Сан Лоренсо де Ел Ескориал ? Не можах да открия информация за това, както и каква е цената?

 

6)  Храм на Дебод Templo de Debod пише в сайта, че е затворен? Вярно ли е и поради каква причина и дали е възможно пак да се види от растояние, щом е нещо като площад?

 


7) Музей „Тисен-Борнемиса“ Thyssen-Bornemisza Museum  и Център на изкуствата Кралица София дали имат часове за безплатно посещение? Забелязах, че доста забележителности имат безплатен час за посещение и ще гледам да се вместя в него и за това не ги споменавам тук, като част от моето пътешесвие, но го имайте в предвид, че ще ги обиколя и тях.

 

8 )  Може ли да се влезе и да се разгледа "Света Богородица от Алмудена" и кога Catedral de la Almudena ?

 

9) Други съвети и препоръки? 

 

10) Фен съм и на Реал Мадрид, но за съжаление, не успях да купя билет за мача им от шампионската лига с ПСЖ на 14-ти февруари, но мисля да го гледам в някое заведение близо до стадион Бернабеу, някакви препоръки за заведение с телевизор ? И Възможно ли е да се наблюдава пристигането и заминаванео на футболистите от страничния вход? Опасно ли е по време на мачове или след края на мача?

Редактирано от Mary
Лични данни
Връзка към коментар

9. Ние като ходихме преди няколко години се бяхме записали на този безплатен тур http://ogotours.com/madrid-free-walking-tour

И останахме страшно доволни. Екскурзоводката е много добра и разказва доста увлекателно. Може да го погледнеш, ако представлява интерес за теб. 

 

Връзка към коментар

Здравейте, романтици

1. Не съм позлвал този хостел, но това е много близко до метро станция Антон Мартин, първа линия. От там пеша за 10 минути от едната страна ви е гарата Аточа и музея Рейна София, а от другата Пласа Майор.

2. Привдижването от летището най-евтино ще е с метрото. Купувате една пластмасова карта, май беше 2.50 евро и я зареждате с 2 билета. Хващате си 8 линия и отивате до Нуевос Министериос, последна спирка. От там хващате 10 тъмносиня линия до Трибунал по посока Пуерта дел Сур. На Tribunal си хващате първа светло синя линия до Антон Мартин и излизате от изход Пласа де Сан Мартин, дори май има и изход улица Магдалена. Това всичко ти го пиша без да гледам в гугъл, но в гугъл ще ти пишат и изхода.

3. Един ден извън Мадрид - Амииии, всички тези места са ми сред любимите. В Мадрид няма сняг, но в Сеговия и Авила има, така че бъдете с подходящо облекло. Толедо и Сеговия са най-близко и по-бързо ще стигнете до там. Авила не е толкова далече, за Саламанка ви трябва малко повече време за път. В Толедо можете да идете сутринта с влак, за броени минутки сте там от Аточа. На гарата вземате автобус за 1,40 евро и след 10 минутики сте на центъра Plaza de Zocodover. От там се помотайте по малките улички, вижте Катедралата, църквата Санто Томе, спуснете се до Музея Ел Греко, но си губете времето с него, защото е туристически капан, но близо до него е Mesón La Orza. Ето там си струва да обядва човек, не е много евтино, но облизването на пръсти е гарантирано. Това на пръв поглед.
Сеговия - друго любимо мое място. Акведуктът си струва наистина.
Сега нямам много време, но колегите магеланци ще ме допълнят. Най-бързо и евтино, 15 евро двупосочно, един час в посока, се стига до Сеговия с автобус. Не знам как ви е програмата, но аз имам лекция на 15 февруари в Сеговия. Така че ако вие или други магеланци си купите билети за автобуса в 14.15 на 15 февруари от метро станция и автогара Монклоа и чакате на втория етаж на сектор 9, аз ще бъда там и преди лекцията мога да ви покажа акведукта, а защо не и кампуса ни в Сеговия - бившият конвент Santa Cruz la Real, построен през 1218 г. от основателя на доминиканския орден.
За Сеговия няколко часа са достатъчни, малък град, след Толедо местната катедрала няма да ви впечатли така.
5. Може, но цената в момента не мога да ти кажа.
6. Може да се види, както и целият парк дел Оесте наоколо. Близко е до Пласа Еспаня.
7. Тисен трудно, но Рейна София има безплатни часове за посещение, събота след 14 със сигурност, както и вечер мисля през седмицата
8. Разбира се.
9. Насладете се на Мадрид. Центърът се обикаля пеша без проблеми.
10. Не е опасно, барове около стадиона дал Бог, но точни имена не помня, особено в 7 сутринта. :biggrin:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Разгледа ли тази тема, мисля, че ще ти е много полезна и там ще намериш доста отговори на въпросите си, особено по точка 2 съм писал за всички възможности, остава да си избереш коя е най-добрата за теб. С метро имаш оскъпяване от 3 евро на човек и посока от летището или до него, казвам го за да не се чудиш на място.

 

  За ходенето до Толедо, може да си вземете и еднодневна карта за зона Т предварително и да си я активирате в който искате ден и да стигнете с автобуса до там, по-бавно е от влака, но по-евтино, а през другото време да сте с карта с заредени билети.

 

Реално нямате 4 пълни дни, а както гледам искате да ходите 1 ден в друг далечен град, плюс още в един по-близък, ако е така не ми се струва добра идея.

 

Ти си казал къде може да отидете наоколо, това са Толедо, Авила, Сеговия или Саламанка, за мен най-добрите от тези 4 места са Толедо и Саламнка. Втората е възможно да се види, понеже има вече бърз влак, който стига до там за 1:40 часа.

 

Не съм футболен фен, но в Мадрид няма бар, в който да няма телевизори, където да се гледат срещите на Реал.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

3. Толедо е близо и е прекрасно и за романтична разходка, и за история, и за изкуство.

 

7. Хотелът ни беше на площадчето пред Рейна София и 3 вечери поред акостирахме в 18:30 ч. за безплатния вход. Образува се опашка, но за 10-15 мин. се влиза. И 2 посещения стигат за обстойно разглеждане като си разделите етажите. Работи до късно и на практика си имате по 2 часа на вечер за разглеждане.

 

Тисен-Борнемиса мисля, че няма свободен вход, но аз съм безкрайно доволна. Уцелихме гостуваща изложба на Мунк. Но е скъпичко...мисля,че с Мунк излизаше 30-тина евро. Горещо препоръчвам.

Връзка към коментар

Погледнах мотела за който говориш. Ти мислиш ли, че на твоята приятелка ще и е ок в такова нещо? Ако е въпрос само на отсядане е едно, но поне пишеш, че е с идея и за 14 февруари. Помисли върху това, просто съвет. Все пак от значение на тази дата би било и нейното удобство, а не само желанието ти за кратко време да обиколиш всичко.

Виж и какво се предлага в AirBnb, може да намериш неща на същата цена със значително по-добри условия.

 

За мен най евтино би било с влака до Аточа и после пеша. Аз поне в Мадрид никога не съм ползвала градски транспорт, а обикалям пеша. Ако не се отнася за нещо, което е наистина далече, центърът се достига пешеходно.

 

Ако идеята е за еднодневна разходка, то удачни са Толедо и Сеговия.

Влиза се в двореца и Ел Ескориал, отвори сайта на тези забележителности и ще видиш работно време и цени. Дворецът имаше свободен вход един час преди края на работното време. Не знам дали още важи, че беше така преди няколко години.

Връзка към коментар
преди 6 часа, mililia каза:

Погледнах мотела за който говориш. Ти мислиш ли, че на твоята приятелка ще и е ок в такова нещо? Ако е въпрос само на отсядане е едно, но поне пишеш, че е с идея и за 14 февруари. Помисли върху това, просто съвет. Все пак от значение на тази дата би било и нейното удобство, а не само желанието ти за кратко време да обиколиш всичко.

 

Здравей, много благодаря за мнението ти. Наистина е важно и половинката ми също да е доволна. Дори наскоро като имах рожден ден, препоръчах на гостите освен на мен, да вземат нещичко и за нея. Сигурен съм, че ще и хареса хостела, дори го избрахме заедно. За момиче, което е израснало в дом за сираци,  не се вълнува изобщо от луксозни места, а самия факт, че е там, че ще сме самички в стаята (а не в общежитие с други хора) я прави много много щастлива наистина. 

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Въпросче относно багажа в самолета (Ryanair и Wizzair) , позволени ли са към ръчния багаж следните неща: Парфюм, дезодорант, рол-он, самобръсначка, сапун, гел за коса, селфи стик (от големите - около 30см в прибрано състояние), храна - ако да, каква?

 

Второ въпросче - онлайн чекиране от телефона, за връщане от Мадрид, нали няма проблем бордната карта да е от телефон, понеже безплатната резервация за връщане е 4 дни преди полета, тоест на 14-ти отваря безплатното онлайн чекиране или ще се налага да ги прехвърлям в пощата и от книжарница в Мадрид да ги разпечатвам? 

Редактирано от Milan195
добавяне на въпрос
Връзка към коментар

Позволени са всякакъв вид течности и гелове в опаковки до 100 мл. всяко. Погледни на парфюмите, шампоаните и т.н. - пише на опаковката. 

Всичките течности трябва да са отделно в прозрачен плик или несесер, като общо не трябва да надвишават 1 литър.

Селфи стик -няма проблем. 

Храна - също. Може да вземеш сандвичи, плодове, снаксове.

 

Няма проблем с мобилна бордна карта

Редактирано от funny
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, funny каза:

Позволени са всякакъв вид течности и гелове в опаковки до 100 мл. всяко. Погледни на парфюмите, шампоаните и т.н. - пише на опаковката. 

Всичките течности трябва да са отделно в прозрачен плик или несесер, като общо не трябва да надвишават 1 литър.

Селфи стик -няма проблем. 

Храна - също. Може да вземеш сандвичи, плодове, снаксове.

 

Няма проблем с мобилна бордна карта

А трябва ли да са в оригиналните си опаковки или може да ги прелея в малки шишенца? Прозрачен несесер или той може и да не е прозрачен? И трябва ли да ги изкарам от раницата по време на проверката или може и в чантата да стоят ? 

Връзка към коментар
преди 30 минути , Milan195 каза:

А трябва ли да са в оригиналните си опаковки или може да ги прелея в малки шишенца? Прозрачен несесер или той може и да не е прозрачен? И трябва ли да ги изкарам от раницата по време на проверката или може и в чантата да стоят ? 

Цялата козметика може да я прелееш в по-малки разфасовки. Даже по козметичните магазини продават такива готови. Не е нужна оригинална опаковка.

Относно прозрачния несесер - дали несесер или обикновенно пликче - важното е да е прозрачно . И да - трябва да го сложиш на лентата отделно, не може да стои в чантата/куфара/раницата.

 

ex_GL-11975700-300x300.jpg

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 30.01.2018 г. в 7:51, Алекс каза:

9. Ние като ходихме преди няколко години се бяхме записали на този безплатен тур http://ogotours.com/madrid-free-walking-tour

И останахме страшно доволни. Екскурзоводката е много добра и разказва доста увлекателно. Може да го погледнеш, ако представлява интерес за теб. 

 

Благодаря! Записах ни за 15-ти февруари, 10:45 Puerta del Sol. 

Връзка към коментар
На 30.01.2018 г. в 8:23, Crazy Horse каза:

В Толедо можете да идете сутринта с влак, за броени минутки сте там от Аточа. На гарата вземате автобус за 1,40 евро и след 10 минутики сте на центъра Plaza de Zocodover. 

:biggrin:

Кой е най-вериния вариянт от Мадрид до Толедо?

Виждам автобуси на ALSA които тръгват от Plaza Eliptica за 5,37 евро и са през 30 минути? Пътуването е 1 час и 30 минути. 
От Аточа виждам влакове на Renfe по 12.90 евро , за 33 минути стигат до Толедо. 

От Estación Sur  Logo за 22 евро двупосочни? 

Аз клоня повече за ALSA сякаш. 

Връзка към коментар

 

Никъде не можах да намеря информация за посещение и цени на Ескориал Кралският дворец и манастир в Сан Лоренсо де Ел Ескориал ( Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial)

Редактирано от Milan195
Връзка към коментар
преди 17 минути , Milan195 каза:

Кой е най-вериния вариянт от Мадрид до Толедо?

Виждам автобуси на ALSA които тръгват от Plaza Eliptica за 5,37 евро и са през 30 минути? Пътуването е 1 час и 30 минути. 
От Аточа виждам влакове на Renfe по 12.90 евро , за 33 минути стигат до Толедо. 

От Estación Sur  Logo за 22 евро двупосочни? 

Аз клоня повече за ALSA сякаш. 

Трябва да имаш в предвид и разстоянието от хостела ви до Plaza Eliptica че е около 30 минути. Така времето ви за придвижване в едната посока ще отиде около 2 часа и половина . Толкова и на връщане и половината ви ден е заминал. Отделно и че като платиш билетчетата за метрото до там и разликата в цената на влака и автобуса няма да е толкова осезаема.

 

преди 6 минути , Milan195 каза:

 

Никъде не можах да намеря информация за посещение и цени на Ескориал Кралският дворец и манастир в Сан Лоренсо де Ел Ескориал ( Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial)

https://id9810.madrid.ticketbar.eu/en/attractions/san-lorenzo-de-el-escorial-/

 

Връзка към коментар
преди 11 минути , funny каза:

Трябва да имаш в предвид и разстоянието от хостела ви до Plaza Eliptica че е около 30 минути. Така времето ви за придвижване в едната посока ще отиде около 2 часа и половина . Толкова и на връщане и половината ви ден е заминал. Отделно и че като платиш билетчетата за метрото до там и разликата в цената на влака и автобуса няма да е толкова осезаема.

 

 

 

Значи да избера вариянта с бързия влак от Аточа? :) Наистина има логика в думите ти като се замисля. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.