Прескочи до съдържание

Истанбул - дълъг уикенд с деца


Nivea

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

след 2 дни е междусрочната ваканция на децата и четейки форума и темата за Истанбул ни хрумна идея да заведем децата. Ние с мъжа ми сме били в Истанбул преди децата да се родят и ни харесва като цяло. 

Почти всичко което щях да питам е дискутирано в темата 3 дни в Истанбул през Април. Отварям новата, като ако модератор прецени може да я обедини с другата, основно за да питам какво интересно може да има за децата в Истанбул което да посетим. Децата са момчета на 4, 7 и 10 години.

 

И още, понеже ще пътуваме с кола, в самия Истанбул как да се предвижваме? Къде и как се паркира? Има ли смисъл да вземаме количка за най малкото дете? Той не я е ползвал от както стана на 1 година, но не знам разстоянията там как са. Не си спомням честно казано.

 

Всякакви съвети са добре дошли включително и за пътуването до Истанбул.

 

Разбрах че е добре да спим около Султанахмет, някакви предложения за апартхотел?

Връзка към коментар

Интересно за децата може да бъде в Аквариума и Зоопарка, това чух от приятели, които скоро водиха дъщеря си ( 8 г.) и предложиха и на нас. Детето е много впечатлено от Аквариума, имало големи акули.  

 

Съжалявам, че съм толкова лаконична, била съм в Истанбул преди 25 години и съм забравила града.

Връзка към коментар

Движението из Истанбул с кола ще отнеме доста време. Ние обикновено зарязваме колата и ползваме публичен транспорт, но лошото е, че в определени моменти трамваите и метрото са доста натоварени и с деца ще си е изпитание. 

В Истанбул има 2 аквариума, аз съм бил в Sea Life Aquarium. Той се намира в един от моловете на Истанбул и съответно има паркинг, но не съм наясно как стоят нещата с паркирането. До там се стига и с публичен транспорт, но най-вероятно ще се ползват 2 вида транспорт (зависи от къде тръгвате).

Друго, което мога да ви предложа е Miniaturk. Това е парк, който съдържа над 100 модела на забележителности в цяла Турция. Има голям паркинг, но ние стигнахме до там с автобус.

Според мен също интересно за децата ще е в Музея на Рахми Коч. В началото има къщи за кукли, след това е показано устройството на много електроуреди от домакинството или промишлеността. Има голяма зала с ретро автомобили. А  от вън има стари трамваи, самолет, дори подводница, в която се влиза срещу заплащане и определен час. Към музея има паркинг, но ние до там стигнахме с т.нар морски автобуси (корабче) :)

Задължително направете и поне кратък тур с корабче по Босфора. Ние вече 2 пъти ползваме услугата на Sehir Hatlari и сме много доволни. И други фирми предлагат круиз, на пристанище Eminonu почват повече турове.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Давам и моите предложения за обекти, които може да са интересни на деца:

 

1. Istanbul Aquarium

2. Vialand

3. Istanbul Dolphinarium - има възможност и за плуване с делфини

4. Miniaturk

5. Rahmi Koc Museum + подводницата

6. Yerebatan Sarnıcı

7. Nostalgic Tram

8. Istanbul Sapphire - поглед от високо + симулация на полет над Истанбул

9. Istanbul Toy Museum

10. Тур по Босфора

11. Madame Tussauds Istanbul

12. Galata Kulesi

13. Kız Kulesi

14. Kapalı Çarşı

15. Джамия - има голям избор

16. Парк по избор - в почти всички има секции за деца - катерушки и т.н.

 

Трафика в града е голям, но ако сте свикнали с кола, можете да я ползвате и там. Лошото е, че ако попаднете на задръстване, може дълго да си отвисите в него.

Аз лично се движа само с градски транспорт в Истанбул, та не мога да съм много полезна за автомобилното движение.

Количка - мисля, че не е нужна, щом не я ползва отдавна.

Принципно там много се радват на децата. :) 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

@Mary Бил съм няколко пъти в Истанбул, но ти ми показа, че изобщо не го познавам този град :O Явно е страхотна дестинация за родители с деца, а да не говорим, че цените на повечето атракции са доста по ниски спрямо други места по света. Определено се замислям за опцията Истанбул с деца :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 52 минути , Topfly каза:

@Mary Бил съм няколко пъти в Истанбул, но ти ми показа, че изобщо не го познавам този град :O Явно е страхотна дестинация за родители с деца, а да не говорим, че цените на повечето атракции са доста по ниски спрямо други места по света. Определено се замислям за опцията Истанбул с деца :)

Истанбул е необятен.

И аз не го познавам! :lol: 

Даже не съм сигурна, че има някой, който го познава напълно, защото наистина се променя много, много бързо.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Много благодаря за помощта. Намерих хотел.  Обаче се оказва че ще има много силен вятър през уикенда, до 17 м/с, което при положение че ще ходим с децата, за мен не е ОК. 

 

Настроихме се и малко ни е гадно. Запазвам си Истанбул за по топло време.

 

Да имате предложения за някъде другаде в подобен радиус?

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ако не излезе изгодно предложение за някъде до Април, мислим да отидем до Истанбул с децата през пролетната им ваканция. Започвам да правя програма.

Благодаря за предложенията.

Зоопарк, Аквариум и Увеселителен парк са желани обекти за тях. Може би някак да ги комбинирам с интересните неща и за нас. Примерно всеки ден да има по нещо интересно за тях за половин ден и по нещо за нас.

Ще имаме седмица на разположение. Май е доста време за Истанбул? Някъде близо до Истанбул има ли интересни места които да видим?

 

Има ли нещо като нашия Музейко?

Връзка към коментар
преди 37 минути , Nivea каза:

Има ли нещо като нашия Музейко?

Дори и да има нещо подобно, ще е на турски.

Аз и в Музейко не съм ходила, та едва ли мога да бъда полезна, но се сещам за това: KidZania - дори в сайта инфото е само на турски...

 

преди 39 минути , Nivea каза:

Ще имаме седмица на разположение.

Една седмица е и малко, и много - зависи за кого става дума - Истанбул не се харесва на всички. :) 

 

Можете да помислите да съчетаете с Кападокия.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Абсолютно съм съгласна с гореписаното от всички. Ще споделя моя опит за деца в Истанбул. Забавно е всичко!!!

Пътуваме с кола,малката беше колкото вашето малко дете,леко съжалих ,че не взехме малката количка за нея. Изморително ѝ беше. Като се стигне без значение до кой обект се ходи доста,а тя се изморяваше,плюс че беше топло. 

Паркирахме колата в местен паркинг,като цени варират от 20 до 40 лири на ден,после пеша и с техен транспорт,който пък е много добре уреден. Трафика е готин!!!Такива задръствания стават,а пък децата се забавляват по това време като гледат всичко!Купухме си една електронна карта,която се зарежда с лири ,удобна е за трамвая и метрото,само се маркира и всички минават. Другото,което ми направи впечатление е ,че обръщат голямо внимание на малките деца. Било то в автобуса..на заведение..навсякъде се показва една почит към малките деца. 

Аз лично имам няколко пътувания до там,но има толкова много неща,които не съм видяла...замечтах се. 

Не съм качвала малката на кулата Сапфир,само с голямата,малко се притесних от височината и рязкото качване на асансьора.

Хотела съм го резервирала през Букинг. Като искам да обърна внимание,задавайте си сума ,не толкова район,защото Стария център,както го водят е доста голям,избора също е голям,а пък нивото на хотелите...си е ниско,стига това да не ви притеснява,все пак.сте цял ден навън и се прибирате за едното спане . Реално всичко е в малки улички,които стигат до главна улица с трамвай или метро.

Полицейско присъствие в момента е доста засилено,обяснете на децата да не се притесняват от гледката на въоръжените мъже,които наистина са много,особенно в историческите местности и забележителности. 

Е...връхлитат ме спомени,благодарение на вашата тема. Приятна организиция и пътуване!

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте,

Да разкажа и аз за нашата екскурзия с дете до Истанбул, надявам се да съм полезна за някой :) 

Тръгнахме на 04.05.2018 (петък) вечерта в 22'ч. от Пловдив с ежедневна линия до Истанбул. В автобуса имаше около 30 човека, но се пътуваше нормално. Притеснявах се за детето, защото му става лошо когато пътува, но сега нямахме проблеми. Имаше само голяма опашка от автобуси на границата ... Организирани автобуси екскурзии ... Всеки гледа да използва празниците използват се трите почивни дни.

Между двете граници имахме 3 часа престой, но шофьорите не правиха после почивка и компенсирахме ... Пристигнахме около 6,30ч. в Истанбул и използвахме безплатния трансфер на фирмата до Лалели. Там имат договор с един хотел и ни черпиха безплатно кафе или чай. Тази почивка беше много добре за нас, тъй като рано сутринта в събота дори в Истанбул не е отворено навсякъде. Успяхме да се разсъним, тонизираме и освежим, и тръгнахме към Капалъ Чаршъ, там си харесахме една пекарна и опитахме най различни закуски - симити, банички, сладки ... Доволно закусили разгледахме чаршията. На малчугана му харесаха най много магазините с подправки ... по принцип той е с по чувствително обоняние и затова му става лошо и като пътува, но в тези пъстри магазинчета беше като омагьосан и искаше всичко да помирише ... Много му харесаха чая и дори си купихме някаква смеска насипен, но сега като си направихме в България беше разочарован.

 До обяд бяхме малко ограничени в разходките, защото съпруга ми имаше ангажимент и всичко беше по мързеливо, но след това хванахме транвай до Кабаташ, след това фуникулера до Таксим. Там бях букирала едно малко хотелче, беше на една малка пешеходна уличка до Истиклял на тихо и спокойно място. Много добро попадение за локация.

Целта на пътуването ни беше Виаленд и на площад Таксим има офис и безплатни шатъли до там, но докато се ориентираме изпуснахме автобуса и трябваше сами да се предвижим ... Голяма тръпка ... от офиса ни казаха кой автобус трябва да хванем, но докато намерим спирката доста се помотахме ... Автобусни спирки на Таксим колкото искаш, но тази която ни трябваше се оказа подземна, слиза се в един подлез и там в тунела на много голям булевард  има спирка, на която спират много автобуси. Разочарована бях, че нямаше табло на което да пише кои са линиите които минават от това, но имаше един човек, който буквално беше като уредник и помагаше на много хора кой автобус да хванат и т.н. Съответно помогна и на нас. Качихме се на автобус, който не ни го бяха посочили от офиса на Виаленд и който се оказа по много обиколен маршрут, но какво да се прави ... в крайна сметка след повече от час пътуване стигнахме до Виаленд, но там беше голямото разочарование, защото както бяхме прочели в сайта и един наш познат говорещ турски се обади по телефона, искахме да си купим билети за втората сесия след 17ч. като цената, която ни казаха по телефона беше 49 лири без значение възрастта, да ама не ... поискаха ни турско ИД и казаха, че за нас цената е 109 на възрастен и 99 лири за детето. Бяхме след 17,30ч и на всичкото отгоре започна леко да вали. Това ме отказа!

Разочаровани обикаляйки мола, попаднахме на други атракции Сафари, Зиндан и Джунгла, така че за да не останем валат си купихме билети за трите атракции: Сафарито е вагонче, което се движи по релси и се появяват различни цели, които ги целиш с електронен пистолет; Зиндана е нещо като влакче на ужасите има призраци, зомбита, паяци, змии и други гадости, но е забавно, а Джунглата си е терариум. 

Ще продължа разказа по късно, че стана много дълъг и ще е скучен!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 25 минути , Mimoze каза:

Пристигнахме около 6,30ч. в Истанбул и използвахме безплатния трансфер на фирмата до Лалели. Там имат договор с един хотел и ни черпиха безплатно кафе или чай.

Може ли подробности за това - май за пръв път попадам на такава информация.

С автобусите на коя компания пътувахте?

Връзка към коментар
преди 16 минути , Mary каза:

Може ли подробности за това - май за пръв път попадам на такава информация.

С автобусите на коя компания пътувахте?

@Mary, просто, не си обърнала внимание. Метро си  имат бзплатни шатълчета до Лаляли, до разни други квартали или метрото на Аксарай. Това е, когато автобусът спира на долното ниво в автогарата - микробусчетата са подредени и всички местни слизат там, за да се придвижат с тях безплатно. Автобусът после се качва на горното ниво и спира на 121 перон.

 

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , AlexandraKo каза:

@Mary, просто, не си обърнала внимание. Метро си  имат бзплатни шатълчета до Лаляли, до разни други квартали или метрото на Аксарай. Това е, когато автобусът спира на долното ниво в автогарата - микробусчетата са подредени и всички местни слизат там, за да се придвижат с тях безплатно. Автобусът после се качва на горното ниво и спира на 121 перон.

 

Шатълите ги знам. :) Спират на Аксарай по принцип.

Не знам, че има такъв точно до Лалели.

Стана ми интересно, че имат договор с хотел, където черпят с чай/кафе. Струва ми се, че е нещо ново или поне неизвестно точно това.

Връзка към коментар
преди 41 минути , Mary каза:

Може ли подробности за това - май за пръв път попадам на такава информация.

С автобусите на коя компания пътувахте?

Пътувахме с фирма Alpar. Автобусът е от Благоевград до Истанбул, като минава през София, Пловдив и Хасково. Има осигурен сервиз до няколко квартала, но не мога точно да кажа кои ... Един път минахме покрай много хубав квартал и се движехме по крайбрежна улица мисля, че Флория, или близо до там, но не съм съвсем сигурна ... Този път не обикаля много и шофьора-сърбин ни даде съвет първо да отидем до хотела, с който имат договор договор, защото в събота отварят по късно.

Дано съм била полезна!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Продължение на разказа ...

Да продължа за нашата екскурзия, която е планирана само в полза и забавление на детето :)

В хотела, който беше на супер удобно и безопасно място, успяхме да си починем и да се възстановим от дългото пътуване и разходки в първия ни ден. Закусихме - прилична закуска, не богата, но достатъчна за сили за обикаляне.

Трябваше да освободим стаята в 12 часа, затова решихме да направим разходка по Истиклял. Детето ни желаеше фанелка с надпис Истанбул и ние решихме да му направим това удоволствие. Фанелката е много семпла и нищо особено, но той си я хареса, а в крайна сметка се оказа единственото нещо, което купихме и не се яде ;)

След шоуто със сладоледаджията, което препоръчвам на всеки, който е с дете, освободихме хотела, но оставихме багажа си там поехме към Сапфир. Метрото е много удобно и спирката е буквално в подземен етаж на небостъргача. Времето обаче не беше с нас, валеше ситно и почти нямаше видимост. Въпреки всичко, макар да бяхме предупредени на касата, ние се качихме и си купихме билет за 4Д симулатора, който също е много подходящ за деца, пък и за възрастни. Преставлява разходка с въртолет из Истанбул.

След Сапфир отново с метрото с едно прекачване на Йеникапъ и прехвърляне на линия Мармарай, отидохме в Азия - квартал Юскодар. Дъжда се беше усилил и трябваше да си купим чадъри, но търсейки затворено място попаднахме на пазар, с много сергии и страхотни неща за ядене. Седнахме в един рибен ресторант и хапнахме вкусен лаврак на скара, екмек - хамсия и салата от лилаво зеле и моркови. Купихме си начипен чай, ядки, локум, череши и зелени сливи. Въобще всичко за душата! По крайбрежната улица не се разходихме, защото и правят ремонт, а и в това дъждовно време не беше никак подходящо.

Попаднахме на интересно, предполагам популярно сред младежите кафене Osmanmi, логото му е мустаци, където се насладихме на пъстрата обстановка и след това отидохме и се качихме на кораб до Еминюню. Там решихме да се разделим с мъжа ми, той да отиде да вземе багажа от хотела, а аз с детето отидохме на Египетския пазар. Там той си хареса единствения локум с шоколад, който му допадна и съответно купихме от него. Минахме пешеходно моста на Галата, погледахме рибарите и улова им и по стълбичките стигнахме до Галата кулеси. Там имахме среща с мъжа ми.

След това се отправихме към трамвая, метрото и отидохме на автогарата. Като хапнахме в мол Форум.

Бяхме само 15 човека в автобуса и пътувахме безпроблемно. Реших да не оставяме за последния почивен ден, защото предполагам ситуацията не е била същата, а и детето е първа смяна на училище и пристигане в 4часа сутринта и след три часа училище не мисля, че щеше да е по силите му.

Така приключи първото ни семейно посещение в Истанбул!

Препоръчвам го на всеки и не се колебайте!

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.