Прескочи до съдържание

Рим за 5 дни

Taneva

Препоръчани мнения

Здравейте,

През април (13-18) ще се насладим на красотата на Рим за 5 дни и съм направила малък план с това какво да видим. Имам нужда от съвет дали не съм пропуснала нещо, а също и ако нещо от моя списък не си заслужава. 

Миналата година бяхме във Флоренция и се нагледахме на доста галерии, така че сега решихме да не се задълбочаваме толкова в тази част от забележителностите, а по-скоро да имаме повече време да усетим атмосферата на Вечния град и да се насладим на времето прекарано там.

Така...ето го списъка по дни:

13 април: Basilica di San Giovanni; Baths of caracalla; Circus Maximus; Giardino degli Aranci; Piazza del Campidoglio; Capitoline Hill

14 април: Colosseum; Arch of Constantine; Palatine Hill and Palatine Museum; The Pantheon; St.Peter in Chains; Basilica di Santa Maria Maggiore;

15 април: Roman Forum; Museo Capitolino; Victor Emmanuel Monument; Santa Maria in Trastevere; Piazza Venezia; Museum of Palazzo Venezia

16 април: Vatican Museums; The Sistine Chapel; St.Peter's Basilica; St.Peter's Square; Castel Sant'Angelo;

17 април: Villa Borghese; Galleria Borghese; Piazza del Popolo; Santa Maria del Popolo; Spanish steps; Piazza di Spagna; Palazzo del Quirinale; Trevi Fountain; Piazza Navona

Горе-долу това съм замислила. Знам, че доста от нещата, които съм оставила за последния ден, ще видим най-вероятно по време на вечерните разходки, но все пак исках да съм ги маркирала. Хотелът ни е близо до Basilica di San Giovanni така че не мисля да използваме градски транспорт особено често и се чудя дали ще си заслужава Roma Pass картата.

Освен съвет за това какво съм пропуснала, искам да знам - освен за Колизеума, Ватиканските музеи, Галерия Боргезе - за къде другата задължително трябва да направя резервация?

Връзка към коментар

Ние ядохме страхотен сладолед близо до площад Навона. Що се отнася до резервацията, според мен е задължителна за Галерия Боргезе. В Колизеума според мен не е нужно. Ако има много хора, минете през Палатин, така или иначе билетът е комбиниран. Но пък е въпрос на късмет.

На резервацията хубавото е, че не чакаш и ти дава сигурност, но пък те обвързва с определен ден и час.

Връзка към коментар

Супер. Добавих Сан Клементе. Сладоледът е задължителен, приемам още идеи за сладоледи, пица или нещо уникално вкусно за хапване :)

Относно Palazzo del Quirinale гледах в сайта, че има вариант за по-кратка и по-продължителна обиколка. Някакви препоръки?

Връзка към коментар

Аз съм била на кратката обиколка. Като се има предвид, че е на италиански, беше ми съвсем достатъчна. Бяхме единствените чужденци, направих предварителна резервация. Носете си документ за самоличност. Обиколката е час и половина.

Връзка към коментар
преди 8 часа, Taneva каза:

Giardino degli Aranci

До портокалите, на има-няма 200 метра, се намира прочутата ключалка на портата на Малтийския орден, през която се открива тази гледка с три държави на нея - Малта, Италия и Ватикан.

giardino-degli-aranci.jpg

Бих препоръчал това място за привечер. После пресичате реката и отивате на вечеря в Трастевере.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Ивка каза:

ще следя с интерес, ние ще сме -22-28  април там и още нямам никакви идеи

Ние сме 14-18 април. Нямам никакви планове освен сладолед и разходки:). Но това не ни е първо посещение на Рим

Връзка към коментар

Като казваш Basilica di San Giovanni Basilica di San Giovanni in Laterano ли имаш пред вид? Защото, ако е тя вървенето е доста, без градски транспорт не ми се вярва да стане.

Първите три дни са ми много разхвърляни,нещо не ми харесват.

Четвъртият и петият са почти идеални.

А защо си разделила Палатин и Форума, не съм много сигурна, че могат да се посетят в два различни дни. Билетът е общ за Колизеум, Форум и Палатин, като може да се ползва два дни, но по едно влизане  на обект. Форума и Палатин са свързани вътре и мисля, че се броят за един обект. Но не съм сигурна.

Аз в четвъртък летя за един зимен, тридневен Рим. Купила съм само тур за Колизеума  на подземията и панорамната гледка и ето това палацо :), че отдавна му се каня http://www.galleriacolonna.it/

Редактирано от Lady Vengeance
Връзка към коментар

И аз ще съм през април за 5 дни, първо посещение и чета усилено . 

Пл. Капитолия и пл. Венеция са близо един до друг, защо не ги обединиш в един и същи ден?

В третия ден, да нямаш предвид Santa Maria in Aracoeli? Трастевере се пада встрани от този маршрут - там ще ходите ли?

Моите драми: приятел ходи в Рим есента и ми каза, че не успяли да влязат в Колизеума, защото било задължително да се направи резервация.  Никъде не виждам такава информация. Някой прясно ходил да се включи?

Също ми каза, че в Domus Aurea се влизало безплатно, а аз чета че не става без резервация.

За къщите на Август и Ливия на едно място пише, че са затворени за реставрация, а на друго продават билети? 

Връзка към коментар

Няма такова нещо за Колизеума, купуват се на място билети, но се чака на голямата опашка. Могат да се купят и от касата на Палатин, където обикновено няма хора. Резервации се правят ако искаш някакъв допълнителен тур. За Domus Aurea ми се струва абсурд да е безплатно, но не съм ходила, Август и Ливия последно гледах, че са в ремонт още.http://www.coopculture.it/en/heritage.cfm?id=18#

Ето за Domus Aurea, задължително с резервация и то само събота и неделя, даже и първата неделя на месеца не е безплатно http://www.coopculture.it/en/ticket.cfm?office=Domus Aurea Project - Visit at Domus Aurea’s archaeological restoration site with virtual reality&id=0&evento=268

Редактирано от Lady Vengeance
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За Колизеума - ние ходихме сега януари. Не е нужна предварителна резервация и опашката не беше голяма. Но все пак беше януари. Билетът ни беше 12 евро на човек (fast track) и отделно от това платихме за тур 15 евро, включващ подземието и последния етаж. Също има турове по 5 евро (без подземие и без последен етаж) и 10 евро (с подземие, но без последен етаж). Тези турове се купуват от касите. Иначе отвън пред Колизеума има много фирми, които предлагат други турове - правят дори комбинирани за Колизеума и Римския форум, но ние държахме да отидем до последния етаж и затова се спряхме на този. Като цяло турът си струваше, макар от последния етаж да се виждаше същото, което и от първия, но ставаха една идея по-добри снимки и нямаше народ. Билетът наистина е за два дни, включва Колизеума, Римския форум и Палатин, но може да се влезе само веднъж. Аз също бих ги събрала в един ден. Ние влязохме към 11:30 и до към 3:30 приключихме с всичко. Бих ви препоръчала да посетите книжарницата в Колизеума. Има много интересни книги за Рим - преди и сега с илюстрации.

Циркус Максимус е една зелена поляна:) няма какво толкова да се гледа там. Освен това се вижда от Римския форум. Паметникът на Виктор Емануил и Пиаца Венеция са близо до Римския форум.

Тоест за 14-ти аз бих направила - Колизеум, Палатин и Римски форум, Арката на Константин е до Колизеума, Пиаца Венеция, Палацо Венеция (там не съм влизала) и след това свободна програма. Като може да се разходите до фонтана Треви. Той е някъде на 10 мин от Пиаца Венеция или до Пантеона и Piazza Navona. Ако имате сили може да стигнете чак до Piazza del Popolo. На Пиаца дел Пополо вдясно има тераса, от която се вижда цял Рим. След това през парка може да стигнете до Испанските стълби.

Аз лично не съм ползвала Рома пас, а последния път дори не стигнахме до метрото. Изцяло пеш се придвижвахме. 

В Рим имат едни ликьори с вкус на пъпеш, шам фъстък, праскова и още няколко вида, които са много популярни и могат да се дегустират в почти всички магазини, където ги продават. 

И последно аз бих включила повече разходки, сладоледи, коктейли (аперол шприц) и по-малко музеи. Още повече, че след Колизеума, Римския форум и Ватикана окото сякаш се пренасища. За Ватикана бих ви препоръчала да си вземете тур, особено ако не сте запознати с изкуството и творчеството на Рафаело и Микеланджело.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На ‎3‎.‎2‎.‎2018‎ г. в 23:00, Емика каза:

Аз съм март със шест нощувки:lol:

Самоцитирим се, за да ви кажа, че днес купих билет онлайн за Галерия Боргезе и цената е 17 евро:shout:, със следните компоненти: 13 евро - билет, 2 евро - такса предварителна продажба и 2 евро - комисионна на сайта. Знайно е, че без онлайн билет не се влиза (като изключим единични случаи, все пак да ги отчетем, които са се случили на магеланка :)).

Връзка към коментар

My two cents.

Можеш спокойно да махнеш испанските стълби от програмата и да не се напрягаш. Изключително скучна "забележителност" и винаги претъпкана с народ.

Можеш спокойно да пропуснеш и някои от музеите в програмата (НЕ и във Ватикана). Препоръчвам и тур вътре във Ватикана. Аз като цяло обичам сам да си ходя навсякъде, но, Бога ми, от там научихме толкова много интересни неща, заслужава си откъдето и да го погледнеш.

Предварително ако си вземете за Колизеума комбо билет ще ви е по-спокойно. Понякога на нормалната опашка е по-претъпкано, понякога на опашката с online билетите е по-претъпкано, няма как да знаеш преди да си на място. Моят съвет е да си го вземеш онлайн за спокойствие.

Рома пас е абсолютно ненужен, Рим е страхотно организиран и пешеходен град. До Ватикана и други по-далечни дестинации можеш да си стигнеш с метрото и въобще не ти трябва тоя Рома пас само да се набутваш.

Уникално и евтино място за джелато в спокоен квартал на Рим: 

https://www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187791-d2699114-Reviews-Gelateria_Come_il_Latte-Rome_Lazio.html

Със сестра ми толкова го харесахме, че ядохме от него цели 5 пъти, даже и преди да отидем то летището си взехме по 1 фуния. Препоръчвам pistacchio и salted caramel комбинацията. Фунийката я пълнят вътре с шоколад, отгоре слагат вафла и всеки ден има различен вкус сметанов топинг. Невероятни сладоледи!

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

За Боргезе четох, че продават билети на място, ако има свободни, половин час след влизането, и ти остават час и половина за посещението.

Дали се разбра какво искам да кажа?

За Испанските стълби не съм съгласна, какво значи скучни? Може някой да харесва такива места и да постои на тях, въпреки народа, пък е не винаги са претъпкани. Да не говорим, че април най-не са скучни, когато са украсени с азалии. За първо посещение трябва да се видят, според мен.

И за Рома пас не съм съгласна. Никакво набутване не виждам в нея, още с първите два безплатни музея си избиваш парите почти(Колизеум 14 евро+Боргезе 17=31, остават 7.50 евро за три дни транспорт, колкото е дневната карта и 5 билета, които със сигурност ще купиш, да не говорим за предимството да влизаш колкото пъти искаш в метрото)
,  колкото и да вървиш пеша си трябва градски транспорт, особено ако си за 5-6-7 дни. Да не говорим, че имаш и намаления на другите музеи с нея.

От Чампино примерно можеш да използваш вече градски транспорт, също се ползва.

Връзка към коментар

За Боргезе е възможно да се така. Но е абсолютно безсмислено. От една страна час и половина е крайно недостатъчно време, за да се разгледа спокойно галерията. Освен ако идеята не е просто да се отчете дейност. Което не е лошо, ако на човек така му харесва.

От друга страна, ако отидете, изчакате да влязат всички с билети и след това започват да продават на останалите, а се окаже, че няма достатъчно билети, ще сте загубили поне 2 - 2,5 ч. /заедно с придвижването дотам/, което при винаги недостатъчното време в Рим също е безсмислено.

А Испанските стъпала определено си струва да се видят. 

Връзка към коментар

Ако настаняването ви е близо до Сан Джовани в Латерано, то това е идеално да посетите и някои от по-отдалечените от центъра и напълно незаслужено подценявани обекти по Виа Апиа, особено поне едни от няколкото катакомби в района. Няма ги големите тълпи туристи и може да се почувства един съвсем различен Рим. Ако не се лъжа, точно от Латерано тръгваше един автобус номер 120, с който може да се стигне до повечето от тези места (но спомените ми са отпреди 10 години).

Другото, което според мене е задължително и често се пропуска, е да се качите на хълма Джаниколо със статуите на гарибалдейците. За мене това е най-хубавата гледка отгоре към Рим. А и заради паметника на Капитан Петко Войвода сред гарибалдейците.

И понеже точно днес е датата , на която през 1600 г. е изгорен на клада Джордано Бруно на площад Кампо дей фиори, мисля, че не е лошо да го минете пътьом в някой от дните. Пък и спомените ми са, че там правеха най-хубавите пици, които ядохме в Рим :) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, през април и аз ще ходя в Рим. Може ли да пуснете линкове, на коите сте купували билети за Колозеума, вила Боргезе и Ватиканските музеи. Разбрах, че за тези 3 музея е необходимо да се снабдя с он-лайн закупен билет. За нещо друго необходимо ли е да се купува предварително? Благодаря ви сърдечно!

Връзка към коментар
преди 20 часа, Balkanka каза:

Здравейте, през април и аз ще ходя в Рим. Може ли да пуснете линкове, на коите сте купували билети за Колозеума, вила Боргезе и Ватиканските музеи. Разбрах, че за тези 3 музея е необходимо да се снабдя с он-лайн закупен билет. За нещо друго необходимо ли е да се купува предварително? Благодаря ви сърдечно!

http://www.tosc.it/

Връзка към коментар
преди 1 час, Емика каза:

Емика, благодаря! Там виждам само вила Боргезе.........може би защото е само на италиянски се ориентирам трудно.......От кой сайт да купя комбинирания билет за Колозеума, Римсия форум и Палатин?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.