Прескочи до съдържание

Южна vs Северна Португалия

temporary

Препоръчани мнения

Здравейте,

туй като времето ще е ограничено, а и не държим да препускаме, посъветвайте кое да изберем - Лисабон - Фаро или Лисабон - Порто. За предвижване между градовете сме избрали автомобил, пътуване по крайбрежието и разглеждане на всякакви градчета, селца и плажове по пътя.

Връзка към коментар

Е зависи какво искате. Повече градски разходки, архитектура и история, или повече плаж, скали и океан. И на запад има уникални плажове, но тръгвайки към Порто ще са само допълнение.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ох, че сложен въпрос! И аз се измъчвах с него доста време и накрая избрах втория вариант. 

Мисля, че изборът се състои в крайна сметка между това дали предпочитате архитектура, култура и градска среда или плажове и природа. 

Но което и да изберете, все ще бъде правилно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

зависи КОГА ще пътувате, от там и какви са приоритетите - плажове, или градове... правил съм и двата варианта, и за пътуване извън летния сезон, бих избрал Лисабон-Порто

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мда, и аз съм съгласен с колегите магеланци. Алгарве е повече плажна дестинация. Имат там уж някакви руини, но аз като цяло не останах във възторг от Алгарве. Между другото плажовете са много красиви около Фаро. Аз бях във Албуфейра по-конкретно, но проблемът беше, че на красота само го докарваха, защото иначе водата си беше доста студена. Иначе, португалците са мил и дружелюбен народ и ща ви хареса, където и да идете. Просто и аз да ви предупредя да не очаквате история и архитектура на юг и вода с нормална температура, където и да е по португалското крайбрежие.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Посещението на Португалия ще е юни месец. А относно интересите - ако ни интересуваше само архитектура и градска среда, полетите са доста по удобни и изгодни като предвижване между градовете. Та явно освен градската среда ни интересуват малките градчета и прелестите на крайбрежието между Порто и Лисабон и между Фаро и Лисабон (за това и ще наемем рента кар). Лисабон и времето за него е "задължителен".

Тъй като началната точка няма да е София. Можем с директен полет да кацнем във и да излетим от всеки от изброените градове - Фаро, Порто, Лисабон.
Известни са ми температурите на водата на атлантическия океан по бреговете на Португалия, последното което ни интересува е лежане по цял ден на плажове.

Връзка към коментар

Надолу от Лисабон е много по-диво и пусто, а в самия град Фаро няма нищо интересно, ако е само да се видят плажовете не знам дали си струва.

Доста по-интересна за мен е комбинацията Лисабон-Порто, както и градовете между тях, а и там има плажове.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

на 100 процента подкрепям Александър! 

В добавка - от Порто на3-4 км по крайбрежието на север има едно селце/градче, където на практика е риболовната марина. Фрашкано е с готини ресторантчета, сервират риба хваната сутринта! Просто задължително! До там може да отидете и пеша, по крайбрежието, има чудни плажове, кафета....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Алгарве е приятно за няколко дневно излежаване по плажове и зяпане на скали. Презастроено и мръсно е. Подкрепям за вариант Лисабон+ Порто и наоколо. 

П.С. Португалците са много смотани шофьори.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте. Септември обмислям Португалия. Решила съм 3 дни Алгарве и 4 Лисабон. Мисля да отседна в Албуфейра, защото няма да наемам кола и до там открих транспорт от Лисабон или Фаро, но незнам освен със самолет как мога да стигна до там.  Моля за препоръка за хотел в града или в близост за място за отсядане. Благодаря предварително :) .

Връзка към коментар

Щом няма да ползвате автомобил, бих препоръчал да подходите с внимание към избора на място за отсядане. Около Албуфейра е пълно с комплекси, които определено предлагат добри цени и условия, но са доста изолирани - дотолкова, че даже навигирането с кола до тях може да се окаже сложничко. От плажовете в близост до Албуфейра определено си заслужава да се посети Олюш де Агуа, така че си мисля, че хотел наблизо би бил добър избор.

На въпроса за влаковете - от Лисабон към Албуфейра тръгват 5 влака на ден, с продължителност на пътуването между 3 и 3 часа и половина. CP са сравнително точни, така че информацията на сайта ще е от полза:

https://www.cp.pt/passageiros/en/train-times

П.П.: Иначе подкрепям Alexander и Crazy Horse - аз също очаквах повече от Алгарве, но леко пустата португалска "ривиера" сигурно може да се възприеме и като доста отпускаща дестинация.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Модераторите веднага да изтрият отрицателните мнения за Алгарв.;):shout::)

Страхотно място за почивка - десетки брилянтни плажове, красиво крайбрежие, вкусна храна, евтино, не пренаселено, липса на туристи от "класата" на руснаците.

Алгарв не е Албуфейра и Фаро. Който е ходил около Tavira, Fuseta, Olhao ... ами Lagos, Пера няма как да не ме подкрепи. Ми то само Ponta da Piedade и Benagil стигат като аргументи.

Толкова прекрасно, че аз миналата година пропуснах Гърция.

А иначе, @temporary, конкретно по въпроса - още един глас за отсечката Лисабон-Порто, предвид това което си написал до момента. Очевидно, че търсиш повече екскурзия и по-малко почивка.

Първия път, когато ходихме в Португалия писах пътепис. Може да му хвърлиш един поглед. Мисля, че си намериш отговора - има и за северна и за южна Португалия.

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
На 2/4/2018 в 13:15, gogi69006 каза:

на 100 процента подкрепям Александър! 

В добавка - от Порто на3-4 км по крайбрежието на север има едно селце/градче, където на практика е риболовната марина. Фрашкано е с готини ресторантчета, сервират риба хваната сутринта! Просто задължително! До там може да отидете и пеша, по крайбрежието, има чудни плажове, кафета....

Тъй като и Порто е в "играта" би ли дал повече информация за селцето?

Връзка към коментар

Селцето се казва Матосиньош/ Matosinhos и се ходи до него с автобус 500 (повечето са дабълдекери и има много красива панорамна гледка по крайбрежната). Последната му спирка е на рибния пазар (Мercado). Има смисъл да се ходи до него до обяд, тъй като после прибират стоката. Иначе има 2 улици пълни с капанчета. Ние ядохме плато от 6 вида риби с обилна гарнитура за 28 евро. Има и хубав плаж с кафененца и охранителен форт - Castelo do Queijo. 
Ако ходите с автобуса, имайте предвид, че за да ви спре, трябва да се помаха на шофьора, иначе може да ви отмине 🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.