Прескочи до съдържание

Милано, езерото Гарда, Гардаленд, Бергамо - с деца и влак

Sophie

Препоръчани мнения

Здравейте,

Планираме едно пътуване с децата (6 и 1 г.) до северна Италия в началото на юни. Най-общо планът е следния:

- полет до Бергамо и настаняване в Милано (в Милано ще имаме около 2 дни)

- от там с влак до Пескиера дел Гарда

- 2 дни за Гардаленд и другите атракционни паркове наблизо

- 2 дни за градчетата по езерото

- влак от Пескиера дел Гарда до Бергамо

- евентуално половин ден в Леоландия (от който с удоволствие бих се отказала за сметка на повече време в Бергамо)

- вечерта и половината следващ ден преди полета - за разходка в Бергамо.

Ще имам много питания, но на първо време ми е важно да си изясня нещата с влаковете. Четох релевантните теми във форума и накрая мноооого се обърках :) Коя компания italotreno.it, trenitalia, trenord, virail? Карта "Аз пътувам навсякъде в Ломбардия"? Семеен билет ли...? Регионалните влакове различават ли се много като комфорт спрямо бързите (купета, седалки, климатик, съмнителни пътници)? В една от темите четох, че промоциите на Тrenitalia се пускат 4 месеца по-рано, което за моя случай е точно сега. Проверих и в сайта им, но като резултат на търсенето ми предложи само два бързи влака, като цената за двама възрастни и две деца беше 37 евро, Super Economy (Milano Centrale -> Peschiera del Garda). Това добре ли е? А и не ми стана ясно как изчисляват тарифата за децата, при условие, че те има различни цени за деца под и над 4 години (а моите влизат в двете категории), а ми дадоха цена без посочена възраст.
Идеята е да покрием с влак колкото се може повече от пътуванията, тъй като малкото дете не издържа дълго в кола и за спокойствието и комфорта на всички ми се струва, че ще е най-добре така. Освен това ще имаме куфар и детска количка (които не знам дали не са пречка в автобусите).
Като имате предвид горното, кой трансфер бихте препоръчали от летище Orio al Serio до Милано - директните автобуси или влак през Бергамо?

Връзка към коментар

Здравейте, мисля че може да ползвате само регионалните влакове   Trenord. Но и при тях има промоции - при пътуване с влак плюс атракция - вижте сайта. Извън това  няма смисъл от предварително купуване на билети

Връзка към коментар
преди 10 часа, Sophie каза:

Коя компания italotreno.it, trenitalia, trenord, virail?

Аз съм ползвала само trenitalia в тази посока. Скоростен влак, с който за кратко време се стига от Милано до Peschiera del Garda.

Карта "Аз пътувам навсякъде в Ломбардия"?

Peschiera del Garda е извън тази зона. Ломбардия и Венето си поделят езерото Гарда, та не знам доколко ще ви е изгодно да я ползвате само от едната страна на езерото.

Регионалните влакове различават ли се много като комфорт спрямо бързите (купета, седалки, климатик, съмнителни пътници)?

Различават се, но не е некомфортно и в регионалните влакове.

преди 11 часа, Sophie каза:

В една от темите четох, че промоциите на Тrenitalia се пускат 4 месеца по-рано, което за моя случай е точно сега. Проверих и в сайта им, но като резултат на търсенето ми предложи само два бързи влака, като цената за двама възрастни и две деца беше 37 евро, Super Economy (Milano Centrale -> Peschiera del Garda). Това добре ли е?

Точно такава промоция съм ползвала. Купени навреме, цените са много добри.

А и не ми стана ясно как изчисляват тарифата за децата, при условие, че те има различни цени за деца под и над 4 години (а моите влизат в двете категории), а ми дадоха цена без посочена възраст.

В една от темите разисквахме пътуването с дете, като по спомен до 4г. е безплатно.

Като имате предвид горното, кой трансфер бихте препоръчали от летище Orio al Serio до Милано - директните автобуси или влак през Бергамо?

Въпреки това аз бих избрала директните автобуси. Иначе времето за пътуване още ще се проточи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря Ви, Катя и Mary!
Към момента Trenord нямат нищо за юни.
Trenitalia ми предлага само два влака - Eurocity 15 и Eurocity 37- за нашата дата. И двата са на една и съща цена от 37.80 за двама възрастни и две деца. Правих проверка с по-ранни дати (от февруари до май) и тогава сайтът предлага повече влакове, включително и регионални. Но цените не са по-добри (регионалните са с по 5 евро по-евтини, но пък с около 20-30 минути по-бавни) от тази за юни.
Чуденето ми относно детските билети беше заради това, че сайтът ми дава цена на база брой деца, без да отчита тяхната възраст.

Връзка към коментар
преди 58 минути , Sophie каза:

Чуденето ми относно детските билети беше заради това, че сайтът ми дава цена на база брой деца, без да отчита тяхната възраст.

Правилно си се ориентирала, че деца, които не са навършили 4 години пътуват безплатно. Тъй като те нямат нужда от билет (но не им се полага и място) сайтът не те пита за възрастта, защото счита, че като търсиш два детски билета - децата са над 4 години, и/или искаш да имат собствени места. Трябва да търсиш за 2 възрастни + 1 дете. Но не е лошо да знаеш, че обикновено бързите влакове са доста пълни, а понякога и с регионалните е така.

Редактирано от koliob
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 45 минути , Sophie каза:

Trenitalia ми предлага само два влака - Eurocity 15 и Eurocity 37- за нашата дата. И двата са на една и съща цена от 37.80 за двама възрастни и две деца. Правих проверка с по-ранни дати (от февруари до май) и тогава сайтът предлага повече влакове, включително и регионални. Но цените не са по-добри (регионалните са с по 5 евро по-евтини, но пък с около 20-30 минути по-бавни) от тази за юни.

Вероятно гледаш дата след 9-ти юни.

Ще излязат в разписанието 4 месеца преди пътуването - сега има всички влакове до 9-ти юни.

По-евтина цена от 37,80 е само с регионалните влакове.

Скоростните влакове(Frecce) са по-скъпи. Там най-ниската тарифа Супер-економи е 47,80.

При тази тарифа няма намаление за децата. Това си е промоционална цена по принцип.

Когато ползвате тарифа за деца - Bimbi gratis, ще ползвате намаление за децата. Ето:

Цитат

Children (under 14 years old) free for groups from 2 to 5 people with at least one adult. Only one change and partial refund until departure. Subject to seat availability.

Базовата цена е 76 евро, а тарифата с децата е 50 евро.

За регионалните влакове тарифата за дете е намалена с почти 50%-та.

Билет за възрастен е 10,50 евро, а за дете е 5,30 евро.

Тук съм почти сигурна, че деца до определена възраст пътуват безплатно, но трябва да прочетете или питате на гарата.

Цената на билетите за регионалните влакове не се променя с времето, та ако решите да пътувате с тях, можете да си купите билети непосредствено преди пътуването, като ще можете да уточните възрастта на децата и как да пътуват.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Sophie каза:

Trenitalia ми предлага само два влака - Eurocity 15 и Eurocity 37- за нашата дата.

Както @Mary ти е казала още не продават билети за италианските бързи влакове за твоите дати. Тези двата влака са швейцарски и билетите могат да се купят на ниски цени доста по-рано.

Връзка към коментар
21 minutes ago, koliob said:

Правилно си се ориентирала, че деца, които не са навършили 4 години пътуват безплатно. Тъй като те нямат нужда от билет (но не им се полага и място) сайтът не те пита за възрастта, защото счита, че като търсиш два детски билета - децата са над 4 години, и/или искаш да имат собствени места. Трябва да търсиш за 2 възрастни + 1 дете. Но не лошо да знаеш, че обикновено бързите влакове са доста пълни, а понякога и с регионалните е така.

Да, аз се подведох по логиката на сайтовете за самолетни билети или airbnb където още при търсенето вписваш възрастта и те си изчисляват съответната тарифа. 

29 minutes ago, Mary said:

Вероятно гледаш дата след 9-ти юни.

Ще излязат в разписанието 4 месеца преди пътуването - сега има всички влакове до 9-ти юни.

По-евтина цена от 37,80 е само с регионалните влакове.

Скоростните влакове(Frecce) са по-скъпи. Там най-ниската тарифа Супер-економи е 47,80.

При тази тарифа няма намаление за децата. Това си е промоционална цена по принцип.

Да, вероятно утре ще мога да видя повече възможности за точната дата.
Не бях съобразила, че цената ми е Супер економи и съответно няма намаление за деца. Благодаря за уточнението!
Цената от 37.80 за Eurocity 15 и Eurocity 37 ме устройва. Ако самите влакове са хубави, бих се спряла на тях. Има ли някаква разлика между Eurocity 15 и Eurocity 37?

39 minutes ago, Mary said:

Когато ползвате тарифа за деца - Bimbi gratis, ще ползвате намаление за децата. Ето:

Базовата цена е 76 евро, а тарифата с децата е 50 евро.

Когато проигравах покупката на билетите за 37.80, ми предложи да наградя до Bimbi Gratis, която (ако правилно съм разбрала) ми дава право на една безплатна промяна на билета, както и рефънд с 20% неустойка. Но иначе цената ми се увеличи с 5 евро спрямо супер економи офертата и намалението за деца под 15 години в случая не ми върши работа (защото е от Basic цената).

45 minutes ago, Mary said:

За регионалните влакове тарифата за дете е намалена с почти 50%-та.

Билет за възрастен е 10,50 евро, а за дете е 5,30 евро.

Тук съм почти сигурна, че деца до определена възраст пътуват безплатно, но трябва да прочетете или питате на гарата.

Цената на билетите за регионалните влакове не се променя с времето, та ако решите да пътувате с тях, можете да си купите билети непосредствено преди пътуването, като ще можете да уточните възрастта на децата и как да пътуват.

През цялото време досега планът беше да ползваме регионалните влакове, за да не сме зависими от предварително зададени часове. Но в някоя от темите прочетох кофти мнение за тях и затова започнах да търся алтернативи. Така или иначе, няма да имаме кой знае колко дълги преходи (вероятно най-продължителният ще е Пескиера->Бергамо), та вероятно няма за какво чак толкова да се притеснявам.

Връзка към коментар

Регионалните влакове са съвсем нормални, прилични влакове-просто спират на всяка керемидка, пък като спрат чакат по 5-20 минути нещо си...затова по-бавно става с тях. А, и закъсняват в над 80% от случаите (по мои наблюдения ) :):)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, Sophie каза:

- 2 дни за Гардаленд и другите атракционни паркове наблизо

Ако си гледала възможностите за онлайн закупуване на билети - не бих ти препоръчал да го правиш. Билети за Gardaland с отстъпка (поне колкото тази на официалния сайт) се продават на много места в Пескиера дел Гарда, в т.ч. и в кафето на ж.п. гарата. А иначе като не сте с кола - безплатни автобуси, които се движат по разписание има от ж.п. гарата, както до Gardaland, така и до Movieland. Movieland е много по-малък парк и може би си заслужава единствено в комбинация с аквапарка, като за тази комбинация има билети на добра цена както онлайн, така и на касите на двата парка.

Връзка към коментар
1 hour ago, koliob said:

Тези двата влака са швейцарски и билетите могат да се купят на ниски цени доста по-рано.

В Швейцария сме пътували доста с влак, но там си вземахме дневна карта от общината и не сме се занимавали с билети, разписания и т.н. А на детето как му харесва да си играе в детските вагони :)

52 minutes ago, bobole4e said:

Регионалните влакове са съвсем нормални, прилични влакове-просто спират на всяка керемидка, пък като спрат чакат по 5-20 минути нещо си...затова по-бавно става с тях. А, и закъсняват в над 80% от случаите (по мои наблюдения ) :):)

За колко голямо закъснение долу-горе става дума? :)

35 minutes ago, koliob said:

Ако си гледала възможностите за онлайн закупуване на билети - не бих ти препоръчал да го правиш. Билети за Gardaland с отстъпка (поне колкото тази на официалния сайт) се продават на много места в Пескиера дел Гарда, в т.ч. и в кафето на ж.п. гарата. А иначе като не сте с кола - безплатни автобуси, които се движат по разписание има от ж.п. гарата, както до Gardaland, така и до Movieland. Movieland е много по-малък парк и може би си заслужава единствено в комбинация с аквапарка, като за тази комбинация има билети на добра цена както онлайн, така и на касите на двата парка. 

И аз проучих, че за Гардаленд може да се купят билети с отстъпка на много места (гара, хотели, инфо бюро). Освен това може да си купим и зърнена закуска Kellogg's, която също дава отстъпка. От шатъла на парка ще се възползваме, а може би дори и два пъти - ако оставим Аквариума за следващия ден.

Колебая се за Movieland. Децата са малки и не знам дали биха го оценили подобаващо.
Много приятен ми се стори и парка Сигурта: http://www.sigurta.it/welcome
Parco Natura Viva е друга възможност, макар и да сме без кола.

Междувременно хостесата от Пескиера дел Гарда ми е изпратила малко информация за придвижване из района. Публикувам я, тъй като може да е полезна и на други:
 The trains that stop in Peschiera Del Garda leave every hour from Milano Centrale, you can choose between: 1) the Regional train that stops at all stations 2)the Frecce it is faster but you have to check if the train stops at Peschiera. To visit the villages of the lake there is the service of the Ferry Boats where you can buy an open ticket and get off where you want. To visit Sirmione there is a bus that leaves in Piazza Bettelloni every hour near the apartments. Train is about 10 minutes walk from the apartments. Ferry boat 2 minutes walk Bus 2 minutes walk There is a Tourist Office near the apartments. 

Тези ферита по езерото дали клатят много? Малкото дете още не се е возило по вода :)

Връзка към коментар
преди 24 минути , Sophie каза:

Тези ферита по езерото дали клатят много? Малкото дете още не се е возило по вода

Почти не се усеща клатене, особено когато времето не е ветровито. А и спирките са доста на често. Езерото е голямо, но не е море.

А влаковете са швейцарски, но тези, които идват до Италия нямат детска площадка. То и в Швейцария има само по някои линии на двуетажните.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.