Прескочи до съдържание

Отново Крит

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

За Балос имам предвид корабчето, което тръгва от рибарския кей на Фаласарна.  По-миналата година беше само едно в края на септември и е за около 20-30 човека. Тръгваше сутринта, първо спира на Балос, а след това отива отсреща на островчето. Когато пристигна ферибота, ние вече си тръгвахме. Проблем ще бъде, ако е лошо времето, че няма да се движи. А, за Фаласарна не съм съгласна, че времето е много. За нас това е перфектното място за почивка-прекрасен плаж, спокойствие, тишина. С една уговорка, минали сме петдесетте и търсим това спокойствие, а и сме пообиколили тук-там из  острова. 

Публикувано:

И на мен много ми хареса Фаласарна, но според мен при положение, че идеята е да се види повече от острова, си струва да се сменят местата на нощувките.

Публикувано: (редактирано)

Снощи попромених програмата, резервирах някакви хотели. Не ми се иска да намалявам нощувките във Фаласарна, защото имаме нужда и от чисто мързелуване, а първата част от почивката ще си е препускане.

някой бил ли е с кола под наем? Как е спирането в центъра на Ретимно и Ханя?

Как ви се струва?

Кацаме на 1.10 - Нощувка в Йерапетра (или наблизо, не съм резервирала)

2.10 - остров Куфониси , нощувка в Йерапетра

3.10 - остров Хриси, път 2 часа, нощувка в Ретимно

4.10 - Разходка в Ретимно, обяд, тръгваме към Ханя,  Вечерта - настаняване в Ханя, разходка и нощувка

5.10 - Пътуваме за Ефалониси, плаж, вечеря, нощувка в Ефалониси

6.10 - Пристигане в хотела, който е на плажа Фаласарна. Настаняване 6.10, напускане 12.10 - имам резервация и не искам да я отменям

7.10 - Балос с кола

8.10 - Плаж Фаласарна 

9.10 - Плаж Фаласарна 

10.10 - Балос с корабче

11.10 - Плаж Фаласарна 

12.10 - Полет Солун

Редактирано от Аmélie
Публикувано:

Защо хем ще спите на Елафониси, а след това пак ще ходите там? По-добре намалете Фласарна с един ден и останете на Елафониси. Или просто на 9,10 не ходете на Елафониси, а някъде другаде. Мисля, че за 4,10 ви е доста нагъчкано и нито ще усетите Ретимно, а пък Ханя съвсем. 

Ние и на двете места паркирахме на платени паркинги около пристаните. 

Балос два пъти е абсолютно без смисъл. Аз лично този плаж от тук нататък ще го скипвам. Един път гледката от високо е достатъчна. На Елафониси става страшна гмеж и наистина ако искате да му се насладите е разно сутрин и вечер. 

Публикувано:

Грешка на копирането, няма да ходим пак на Елафониси, останало е от старата програма. Много е нагъчкано, наистина. Първоначално имах по три дни, но пък до островите също ми се ходи много. Може в някой от дните да се върнем за разходка към Ханя през деня/вечер, особено пък ако не става за плаж.

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Прибрахме се успешно. Беше прекрасно, програмата в крайна сметка си я спазихме. Очарована съм от местата, които посетихме.

Понеже не съм много по обстойните обяснения, но накратко:

Прекарахме първите две седмици на октомври там. Хубавото е, че времето беше разкошно, топло, все слънчево, а за щастие вече без тъплите туристи, които подозирам са много през останалото време. Водата беше топла, дъщеря ми се киснеше по цял ден без да посинява, с изключение на Балос.

Взехме си кола под наем, писала съм някъде назад в темата, доста изгодно я намерихме, от Cretarents или нещо подобно. Без кредитна карта, платихме кеш, а в последния ден само я измихме и оставихме на летището с ключове на таблото, което мен лично малко ме озадачи. Никой не дойде да я погледне, има ли щети, няма ли. Аз като една паника им пуснах няколко снимки на мейла, поне да знаят къде сме я паркирали.

Първите два дни прекарахме в Йерапетра, защото бях резервирала два круиза – до Куфониси и Хриси.

Божествени островчета. За Куфониси нямах никакви очаквания, малко на сляпо направих резервацията, но бях очарована. Такова спокойствие, тишина, топла вода, никакви тълпи. Пясъчен плаж, а малко над него в първия момент уж виждаш каменист плаж, но като се загледаш внимателно, всъщност има безброй разноцветни камъчета и миниатюрни раковинки. Изрично ни казаха да не събираме нищо, защото е защитена зона.

Втория ден бяхме на Хриси. Там също много ни хареса, мъжът ми остана влюбен в островчето. Шнорхелувахме тримата с малката. Ще пусна снимки в отделен пост, че през телефона нещо ми е сложно.

В следващите два дни не сме били на плаж. Прекарахме ги в Ретимно и Ханя. За мен Ретимно се оказа моето си местенце. Целия ден пътувахме от Йерапетра към Ретимно през планината. Толкова много живописни гледки, толкова романтично, спирахме на всяко камъче, за да снимам. Направи ни впечатление как използват всяко възможно кътче, за да отглеждат маслини, дори по разни чукари, които като видиш, това ще ти е последното нещо, което би си помислил.

В Ретимно пристигнахме късно вечерта, настанихме се в едно разкошно студио, в самото сърце на стария град. Оправихме се набързо и излязохме да търсим местенце за хапване.

Храната, ах, храната. Качих 5 кила, обаче грам не съжалявам. Всичко ми беше толкова вкусно, толкова добре приготвено. Исках да опитам от всичко възможно, а съвсем не съм убедена, че успях. Отношението на персонала беше безупречно навсякъде. Така умело ми замайваха главата, че навсякъде купувах (примерно магазини за сувенири) и поръчвах размазана от кеф. Просто знаят как да те разтопят и да си въртят бизнеса.

Влюбих се в малките улички на Ретимно, толкова романтични, спокойни, носят един прекрасен заряд… Не исках да си тръгвам от това градче.

На следващия ден трябваше да караме към Ханя. Преди това отидохме да видим плажа на Ретимно, но не ни хареса, прекалено комерсиално ни се стори.

В ханя обиколихме набързо, настанихме се отново в апартамент на центъра. Прекрасно градче, но за мен лично не носеше заряда на Ретимно.

Следващите два дни прекарахме на Елафониси. Пътят до там е разкошен! Ние много обичаме да пътуваме, никога не ни е тежало шофирането. Спирахем да гледаме кози, д аправим снимки.

За Елафониси не знам какво да кажа. Все ще е малко. Аз лично не бях виждала толкова впечатляващ плаж досега. Дъщеря ми не се умори два дни да тича в плитката вода.

Последна спирка ни беше Фаласарна. Бях наела един апартамент с разкошен изглед към морето, за да гледаме залези и да прекараме там оставащата седмица без лудо препускане.

Оказа се, че Фаласарна е доста ветровито място, но за щастие, на минута от хотела ни имаше едно малко заливче, където грам не духаше. Ходехме всеки ден там, за да може малката да плува, а ние да мързелуваме.

И тук пак се връщам на храната. Залез от терасата на стаята така и не гледахме, защото всяка вечер бяхме в някоя таверна да му се наслаждаваме. А последните вечери прекарахме в една и съща, където атмосферата беше потапяща, имаха разкошно сладко от моркови и най-пивката раки, която бяхме опитали за двете ни седмици там.

Искам да кажа, че залезите в западната страна на острова са божествени! Не можех да спра да гледам как слънцето се скрива в морето.

В един от дните отидохме и до лагуната Балос. Всяка минутка от карането и после вървенето си заслужават. Много ми хареса, като изключим, че и там подухваше.

Ще кача снимки в отделен пост, че нещо не мога да се ориентирам 😊

• Харесвам 10
  • Браво 2
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 24.10.2018 г. в 13:16, Аmélie каза:

Здравейте,

Прибрахме се успешно. Беше прекрасно, програмата в крайна сметка си я спазихме. Очарована съм от местата, които посетихме.

Понеже не съм много по обстойните обяснения, но накратко:

Прекарахме първите две седмици на октомври там. Хубавото е, че времето беше разкошно, топло, все слънчево, а за щастие вече без тъплите туристи, които подозирам са много през останалото време. Водата беше топла, дъщеря ми се киснеше по цял ден без да посинява, с изключение на Балос.

Взехме си кола под наем, писала съм някъде назад в темата, доста изгодно я намерихме, от Cretarents или нещо подобно. Без кредитна карта, платихме кеш, а в последния ден само я измихме и оставихме на летището с ключове на таблото, което мен лично малко ме озадачи. Никой не дойде да я погледне, има ли щети, няма ли. Аз като една паника им пуснах няколко снимки на мейла, поне да знаят къде сме я паркирали.

Първите два дни прекарахме в Йерапетра, защото бях резервирала два круиза – до Куфониси и Хриси.

Божествени островчета. За Куфониси нямах никакви очаквания, малко на сляпо направих резервацията, но бях очарована. Такова спокойствие, тишина, топла вода, никакви тълпи. Пясъчен плаж, а малко над него в първия момент уж виждаш каменист плаж, но като се загледаш внимателно, всъщност има безброй разноцветни камъчета и миниатюрни раковинки. Изрично ни казаха да не събираме нищо, защото е защитена зона.

Втория ден бяхме на Хриси. Там също много ни хареса, мъжът ми остана влюбен в островчето. Шнорхелувахме тримата с малката. Ще пусна снимки в отделен пост, че през телефона нещо ми е сложно.

В следващите два дни не сме били на плаж. Прекарахме ги в Ретимно и Ханя. За мен Ретимно се оказа моето си местенце. Целия ден пътувахме от Йерапетра към Ретимно през планината. Толкова много живописни гледки, толкова романтично, спирахме на всяко камъче, за да снимам. Направи ни впечатление как използват всяко възможно кътче, за да отглеждат маслини, дори по разни чукари, които като видиш, това ще ти е последното нещо, което би си помислил.

В Ретимно пристигнахме късно вечерта, настанихме се в едно разкошно студио, в самото сърце на стария град. Оправихме се набързо и излязохме да търсим местенце за хапване.

Храната, ах, храната. Качих 5 кила, обаче грам не съжалявам. Всичко ми беше толкова вкусно, толкова добре приготвено. Исках да опитам от всичко възможно, а съвсем не съм убедена, че успях. Отношението на персонала беше безупречно навсякъде. Така умело ми замайваха главата, че навсякъде купувах (примерно магазини за сувенири) и поръчвах размазана от кеф. Просто знаят как да те разтопят и да си въртят бизнеса.

Влюбих се в малките улички на Ретимно, толкова романтични, спокойни, носят един прекрасен заряд… Не исках да си тръгвам от това градче.

На следващия ден трябваше да караме към Ханя. Преди това отидохме да видим плажа на Ретимно, но не ни хареса, прекалено комерсиално ни се стори.

В ханя обиколихме набързо, настанихме се отново в апартамент на центъра. Прекрасно градче, но за мен лично не носеше заряда на Ретимно.

Следващите два дни прекарахме на Елафониси. Пътят до там е разкошен! Ние много обичаме да пътуваме, никога не ни е тежало шофирането. Спирахем да гледаме кози, д аправим снимки.

За Елафониси не знам какво да кажа. Все ще е малко. Аз лично не бях виждала толкова впечатляващ плаж досега. Дъщеря ми не се умори два дни да тича в плитката вода.

Последна спирка ни беше Фаласарна. Бях наела един апартамент с разкошен изглед към морето, за да гледаме залези и да прекараме там оставащата седмица без лудо препускане.

Оказа се, че Фаласарна е доста ветровито място, но за щастие, на минута от хотела ни имаше едно малко заливче, където грам не духаше. Ходехме всеки ден там, за да може малката да плува, а ние да мързелуваме.

И тук пак се връщам на храната. Залез от терасата на стаята така и не гледахме, защото всяка вечер бяхме в някоя таверна да му се наслаждаваме. А последните вечери прекарахме в една и съща, където атмосферата беше потапяща, имаха разкошно сладко от моркови и най-пивката раки, която бяхме опитали за двете ни седмици там.

Искам да кажа, че залезите в западната страна на острова са божествени! Не можех да спра да гледам как слънцето се скрива в морето.

В един от дните отидохме и до лагуната Балос. Всяка минутка от карането и после вървенето си заслужават. Много ми хареса, като изключим, че и там подухваше.

Ще кача снимки в отделен пост, че нещо не мога да се ориентирам 😊

Къде спахте в Елафониси?

Публикувано:
преди 52 минути , Аmélie каза:

Според мен, една или две нощувки на Елафониси са достатъчни. 

Само дето местата  за нощуване през юни вече са кът 🙂 

Публикувано:

Възможно е. Аз видях две вили/хотелчета, които да са непосредствено до плажа. Може и да има и други, нямам представа. Та предполагам доста бързо се изчерпват. Ние бяхме октомври, а бях резервирала дооооста по-рано. 

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Понеже обещах снимки, а после забравих 😇

Снимките са от Куфониси, Хриси, Макри Ялис, Ретимно, Ханя, Елафониси, Фаласарна, Балос... 

IMAG8955.jpg

IMAG8872-01.jpeg

IMAG8846-01.jpeg

IMAG8927.jpg

IMAG8760.jpg

IMAG8815.jpg

IMAG8857-01.jpeg

IMAG8799.jpg

IMAG8691-01.jpeg

IMAG8662.jpg

IMG-4d09146dea2d72f886400aa2b94db001-V.jpg

IMAG8572-01.jpeg

IMAG8548.jpg

IMAG8503.jpg

IMAG8476.jpg

IMAG8452.jpg

IMAG8439.jpg

IMAG8488.jpg

• Харесвам 9
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

С дете сме на 1.7 месеца мислим пътуваме до Крит началото на септември.Моля дайте идея за  билети ryenair  ли да ползвам?Багажа до колко килограма е?И какво ще ми препоръчате въобще?Предварително Благодаря!

Публикувано:
преди 1 час, ventsislava каза:

С дете сме на 1.7 месеца мислим пътуваме до Крит началото на септември.Моля дайте идея за  билети ryenair  ли да ползвам?Багажа до колко килограма е?И какво ще ми препоръчате въобще?Предварително Благодаря!

Какво по-точно те интересува? 

• Харесвам 1
Публикувано:

привет, няколко въпроса към запознатите 🙂

- Ретимно и районът около него добра база ли е за нощувки? при престой за седмица не планираме някакви големи обиколки, но все пак...

- има ли хубави плажове /тук пояснявам, че под хубави по-скоро разбирам да има чадъри и шезлонги, отколкото диви и усамотени/?

- втората половина на юни си е съвсем подходящо за Крит, нали? няма опасност от силно студено време или морска вода? същото питане и за втората половина на септември?

какви чудни вили и апартаменти има на този остров! :wub: ама все не са като за двама /ценово/, направо се спуквам от яд, че почти всичките ни приятели имат деца във все още училищна възраст и не можем да ги завлечем извън ваканционните юли и август, та трябва да търся студиа за двама, които почти никога не могат да предложат същото изживяване като самостоятелна къща, ех...

Публикувано:

На мен Ретимно ми е много любим. Плажът на самия град е 12км пясък със Син флаг. Близо до Ретимно е едно много симпатично село/ градче- Бали. Реално са три плажа един до друг. На нас най-много ни допадна най-северния. Селището се слави с едни от най-добрите рибни таверни на острова, но по принцип на острова не съм попадала на лоша храна. Пътуването в Крит е тегаво и макар разстоянията да са малки, продължителността е по-голяма.

Да разбирам ли, че ще пропуснете емблематичните Балос, Елафониси, Ваи и т.н.?

Относно температурата на водата и въздуха си е късмет, но тази година лятото доста се бави и водата в региона в момента е около 17-18 гр. дано се стопли, че ние също тръгваме след 20на дни.. Все пaк виж статистиката.

https://www.seatemperature.org/europe/greece/rethymno.htm

• Харесвам 1
Публикувано:

На мен плажът на Ретимно не ми хареса, буквално на улицата е, а аз по такива не си падам. Иначе има шезлонги, пясък. Ретимно е разкошно градче, остана ми любимо. 

Юни не съм била, бяхме първите две седмици на октомври и водата беше топла, детето се къпеше по цял ден. Септември също мисля ще е ок. 

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз съм в голяма чуденка дали да изберем Хания или Ретимно, тъй като искаме да се установим на едно място. Ретимно ми изглежда по-приятен град и има по-голям избор на хотели (или поне ние си харесахме повече варианти там). От друга страна, Хания е по-близо до някои от местата, които искаме да посетим - Фаласарна, Балос, Елафониси.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.