Прескочи до съдържание

Андалусия през май


nikolo

Препоръчани мнения

Здравейте,
 

Извинвявам се, ако не пиша в правилната тема :) Планираме посещение в Андалусия през месец май. Опитах да изчета всичко писано до тук, но продължавам да имам доста въпросителни… На първо място времето ни е ограничено – имаме 5 нощувки, като първия ден кацаме вечерта и реално го губим. На този етап клоним към вариант да наемем кола през многократно споменатия Малагакар. Целта ни е да видим повече неща, но все пак (за разлика от повечето коментари) искаме да оставим и повече време за Малага, защото това започна като планирано пътуване до нея, а в последствие започна да се разширява… Същевременно Гибралтар ни е задължителна дестинация, а след всичко прочетено до тук искам да видим Севиля, дори и да е за мъничко…
 

На база всички тези съображения планът ни към този момент изглежда така:

1 ден: кацане вечерта в Малага. Или нощувка на летището или нощен преход до Севиля.

2 ден – Севиля + нощувка.

3 ден – преход до Гибралтар. Разглеждане на Гибралтар. Преход до Ронда. Нощувка в Ронда. (в този или следващия ден ще включим някое от белите селца)

4 ден – Преход до Марбея и разглеждане. Преход до Фуенхирола, посещение на Зоологическата градина. Преход до Михас/ разглеждане. Преход до Малага/ нощувка.

5 ден – цял ден за Малага/ нощувка.

6 ден – ден за Малага и вечерен полет за София.
 

Голямата (или поне една от многото празнини) в този план е, че тотално игнорираме Гранада, а от всичко прочетено очевидно Алхамбра е основната забележителност за целия регион (да не кажа и Испания). В този смисъл какво ще кажете – огромна загуба ли е пропуска ѝ? Да планираме ли един ден за посещение за сметка на нещо друго?
 

И още нещо – реално имаме три основни дестинации – Севиля, Гибралтар и Ронда. Останалото е пълнеж около тях. Колкото и да гледам и съпоставям цени на рент-а-кар и обществен транспорт, все пак си мисля, че е по-изгодно да наемем кола и да видим малко повече. Някой има ли все пак по-пресни впечатления от обществения транспорт, най-вече като цени, защото вече се обърквам от всичко, което гледам в интернет?


Пак казвам, че наистина изчетох много преди да пиша този коментар. Знам, че мнозинството казват, че Марбея не си заслужава, но искаме да я видим, дори и за 1 час. Фенове сме на зоологическите градини и винаги се стремим да ги включваме при пътуванията, а тази във Фуенхирола се води като една от най-впечатляващите , а Гибралтар ни е задължителен. Правя тези уточнения, защото предусещам къде ще са основните критики :)
 

Ще съм много благодарен за мнения и съвети.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравей, точно тук е правилното място за темата ти.

След като нямап много дни, ще е добре да направите още първата нощувка в Севия, след като в края на разходата пак ще спите в Малага.

Деня с преход от Севия до Гибралтар и след това до Ронда ще е тежък, смятайте, че ще стигнете по тъмно в Ронда. Само пътя ти е поне 4 часа за този пеход.

Разбира се, че ще е загуба Гранада, но няма как за 5-6 дни да видиш област с размерите на България и да посетиш толкова места.

Ако много желаете да я видите, може да не ходите до Марбея и Фуенхирола, а да идете до Гранада в ден 4, като нощувате там. Аз бих избрал този вариант пред Марбея без да се замслям за секунда.

 

Критики няма, просто ти питаш и ние ще кажем какво мислим, но реално ти ще си избереш къде да идеш и каво да видиш.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

На първо четене бих предложил да започнете с нощувка в Малага и базиране за 3 нощувки там, другите 2 в Севиля. 

Така планът е малко рапилян логистично.  От Малага си правите еднодневни турове до Фуенхирола (зоологическата я препоръчвам с четири лапи и опашка, бил съм там, уникална е), Марбея  и т.н. Последните 2 дена в Севиля.

 

Така става, ако държите на Малага. Аз бих оставил един ден на Малага и другото на Севиля и Гранада. Пак е малко, но е по-съдържателно. 

 

 

Връзка към коментар

И аз съм за Севиля. На мен един ден ми беше много, ама мнооооого малко за Севиля. Беше едно безкрайно препускане и нерви дали ще ни стигне времето (е, на практика не ни стигна). Ако ще влизате по основните забележителности в Севиля, купете си билети онлайн, поне да спестите време от опашки, че аз голямо чакане му дръпнах пред двореца Алкасар.

Гибралтар, от моя гледна точка, спокойно може да се пропусне.

Гранада си струва да й се отдели време.

 

Но... вие си правите плановете.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз бих пропуснала Гибралтар и Марбея, защото дните с тях са голямо препускане, а те за мен са второстепенни в сравнение с останалите красоти и забележителности на Андалусия, но доколкото разбирам за вас са важни, така че сами трябва да прецените какво да включите/изключите.  За мен изпускането на Гранада с Алхамбра, а и на Кордоба са голяма загуба.

 

Иначе задължително бих отделила ден повече за Севиля вместо Малага. Дефакто планувате два дни в Малага, защото обратния полет е вечерта на последния ден и само по-малко от ден в Севиля. Направете го обратно. Първо и второ преспиване в Севиля - разглеждане поне целия втори и половината от трети ден, пътуване най-рано по обед на третия ден за Ронда и разглеждане на някое бяло село по пътя, нощувка в Ронда. Четвърти ден доразглеждане на Ронда и посещение на Гибралтар. Пети ден посещение на Марбея и зоологическата градина и шестият остава за Малага. 

Редактирано от Masmiya
Връзка към коментар

Ти си знаеш най-добре шофьорските способности, но ако смяташ, че е постижимо след кацането да стигнете до Севиля, то определено този вариант е за предпочитане. Иначе ще е излишна нощувка тип чек-ин/чек-аут и ще загубиш една камара време на следващия ден. Направи си прехода директно до Севиля, нищо не губиш ако пропуснеш първата нощувка в Малага. 

 

Аз лично бих пропуснал нощувката в Ронда, а тази нощувка може да ти е директно в Марбея. Малкото спестено време го инвестираш в още ден в Севиля, като поотрежеш още от Малага. Общо взето гледам да ти осигуря още ден в Севиля, за сметка на Малага, което според мен е добра замяна :) Нещо такова:

 

1 ден: преход до Севиля, нощувка.

2 ден – цял ден Севиля + нощувка.

3 ден - цял ден Севиля + нощувка.

4 ден – преход до Гибралтар. Разглеждане на Гибралтар. Преход до Ронда. Преход до Марбея и разглеждане. Нощувка. 

5 ден – Преход до Фуенхирола, посещение на Зоологическата градина. Преход до Михас/ разглеждане. Преход до Малага/ нощувка.

6 ден – ден за Малага и вечерен полет за София.

 

Нещо такова. В ден 3 можеш и да нощуваш в Гибралтар, да отметнеш малко шофиране и километраж.

 

Според мен се откажи от Гранада, ако искаш да я видиш ще трябва да ти отпаднат другите неща, които са ти основни в плана и трябва буквално да почнем от празен лист. Нека остане за друг път. 

 

Общественият транспорт дори да излиза по-евтино и да е редовен и бърз, пак не може да се сравни с гъвкавостта на колата. Планът ти, който и вариант да избереш, ще е натоварен. Нямаш лукса на чакане 40 мин влак тук и 30 мин автобус там и постоянно дебненен на графици и разписания. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря на всички за коментарите и съветите :)

Очаквано мнозинството препоръчва повече време в Севиля :) Ще продължа да мисля как и от къде да изтискам малко повече време за нея, има и някои добри предложения по-горе, които ще гледам внимателно. За да има повече време за Севиля, аз също мислех вариант първата нощувка да е в Ронда, но ме притесни, че около 22:00 часа трябва да се придвижваме по някакви планински (поне така си ги представям като гледам завоите на картата) пътища. Затова го отвхърлих. Все пак ако някой е бил по маршрута Малага - Ронда и може да каже лични впечатления ще съм благодарен, за да обмисля последно и този вариант.  

В описания по-горе вариант за пътуване оставих въпросителна около първата нощувка, защото едно е като виждаш 3 часа по карта, а друго - когато си го пътувал. Но щом нямаше вълна от коментари в стил - "не си причинявай това", явно смело ще заложа първа нощувка в Севиля и ще направим едно вечерно/нощно пътуване до нея. Така ще имаме и преимуществото първия ден, когато сме "най-жадни" за туристически обекти да ни е в Севиля и надявам се да успеем да видим повече неща. 

Както казах, втория и третия ден продължават да са ми с въпросителни и ще ги мисля още. Това, обаче, което ми беше много ценно и за което благодаря, е че общо взето преобладава мнението "Гранада е загуба, но няма как". През цялото време докато планирах се притеснявах, че варианта без нея е малко като идеш до Париж и да не видиш Айфеловата кула :) Затова за сега остава извън програмата и ще се надявам някой ден пак да се завърнем в този регион и да я посетим заедно с Кордоба и Алмодовар дел Рио, който много ме заинтригува от други разкази за пътувания в Андалусия. 

Видях и едно друго мнение - да обърнем планирането и да започнем с Малага, а Севиля да остане за последния ден. Безспорно много по-удобен логистично и по-подреден вариант, но не искам да си причиним стреса да пътуваме от Севиля за Малага в деня, в който летим. Път е, всичко може да стане. Затова и съм заложил вариант с обиколка, която завършва в Малага поне ден преди да летим. 


Та така, още един - два дни ще се гледаме с картата и започвам да запазвам нощувки и превозни средства :) междувременно ще съм благодарен, ако и нещо друго ви хрумне с препоръка или съвет по темата :)    

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте и на първо място благодаря на всички, които писаха при организирането на пътуването ни.
 

Вече сме обратно на родна земя и пиша няколко детайла по пътуването, ако са от полза на тези, които планират пътешествие в Андалусия.


Първо – въпреки съветите, тъпо и упорито организирахме пътуването както си бяхме наумили – кацане в Малага около 20:00 часа, вечерен преход с кола до Севиля. Две нощувки там, след което един ден за Гибралтар с нощувка в Ронда и връщане в Малага с общо две нощувки и в нея, и отпътуване с вечерния полет на България Ер.


Организирахме пътуването с рент-а-кар от Малагакар, за които много е писано тук. Взехме пълен пакет и всичко беше наред – дори върнахме колата с по-малко гориво, отколкото я взехме (явно човекът, който я беше ползвал преди нас е заредил малко повече от половин резервоар и решихме да рискуваме и да си я върнем точно с половин – нямаше никакъв проблем). Общо разходите ни за пътуването са били – 100 евро за колата с пълен пакет застраховка за 3 дни (на 4-ия ден я върнахме и 2 дни бяхме само в Малага); 35 евро за гориво; 26 евро за паркинги (10 евро за 24 часа в Ронда; 14 евро – за 7 часа в Ла Линеа; 2 евро за 2 дни в Севиля); и 7 евро – тол такси. Потвърждавам и че кодът HELLOFAN за отстъпка през техния сайт работи и към днешна дата.


В Севиля ползвахме сравнително централен паркинг, който беше на символичната цена от 1 евро на денонощие. Ето адреса - Avenida de Málaga ( края на улицата има оградена зона вляво, когато ние паркирахме беше късно вечерта и нямаше охрана, когато си тръгнахме само казахме колко дни сме ползвали и платихме по 1 евро на ден).


За Севиля има повече от достатъчно информация в интернет, само ще споделя, че имахме реално един ден за нея – много е уморително и трудно, но повечето основни неща могат да се покрият. Задължително обаче си вземете билети онлайн за катедралата и за двореца Алкасар, защото стават много големи опашки. Може и предишния ден или дори в същия, но за по-късен час, като може само да се покаже резервацията през телефон или друго електронно устройство. Вечерта бяхме на фламенко в това заведение (препоръчано от трипадвайзър) - La Carboneria (Calle Cespedes 21 A, 41004 Seville, Spain). Доста бюджетен вариант за местно заведение – няма вход, просто трябва да сте около час преди да започне програмата, за да можете хванете добри места. Но реално цяла вечер идват нови хора, а част от присъстващите си тръгват, така че може и в по-късен час да извадите късмет.


Гибралтар – Повечето мнения във форума са, че не си заслужава, но категорично няма да се съглася с тях. Факт е, че е нещо много по-различно от Андалусия (все пак е друга държава), но ние бяхме очаровани. Ако мога да съм полезен с нещо по-различно от написаното до тук за него - ние търсихме вариант за качване на скалата без да ползваме лифта като направихме следното:  влязохме пеш в Гибралтар, защото искахме да пресечем пистата на летището на крака и продължихме до спирката на автобус номер 1 (около 10 мин. пеша от паркинга в испанката част до него). Важно е да се знае, че Гибралтар се оперира от два транспортни  оператора – единият е частен и обслужва автобусите от границата до центъра (номера 5 и 10), а другият е на Министерството на транспорта на Гибралтар. Можеш да си вземеш целодневен билет за тях и да ползваш всичките им линии на принципа хоп-он – хоп-оф (без споменатите 5 и 10). Ние направихме така, като билета беше около 3 евро на човек. С въпросния номер 1 се качихме почти до Moorish Castle. На нея си взехме билет за целия резерват (15 евро на човек), което ти дава достъп до замъка, тунелите (без тези от Втората Световна война), пещерата, маймуните и др. локации. Ходенето от единия до другия край на скалата е около час (може и малко повече), но с всички спирания и влизания по обекти отнема повече от 4 часа, но това зависи колко време ще се отдели на всеки от обектите. Съвет – вижте разписанието на полетите на летището в Гибралтар и наблюдавайте как каца или излита някой самолет от площадката при Тунелите на Голямата Обсада (The Great Siege Tunnels) – вижда се страхотно. Ако имате сили след скалата може да вземете отново автобус и да отидете до Europa Point - мястото, на което водите на Средиземно море срещат тези на Атлантическия океан. Нещо, за което за съжаление на нас не ни стигна времето. Центърът и главната улица е пълна загуба на време (лично мнение).


Докато съм на темата за Гибралтар да споделя и само за пътуването, ако сте с кола – ние хванахме магистралата от Севиля, която се плаща (беше 7 евро, но според GPS ми спестяваше 50 мин. и реших, че сделката си заслужава). Ползвах паркинга до границата от страната на Ла Линеа – 2 евро на час.


След Гибралтар се отправихме към Ронда – там имахме една вечер и една сутрин, което ни стигна да видим основните неща, но не и да ѝ се наситим, така че си пожелаваме да се върнем пак. Към другата налична информация за градчето мога само да споделя заведението, в което вечеряхме – „Pedro Romero” намира се точно срещу арената за борба с бикове. Беше в малко по-висок ценови клас (около 20 евро за основно ястие), но си заслужава.


След Ронда се завърнахме в Малага, където ходихме и на мач от Примера. Билетите се купуват онлайн през сайта на отбора - https://www.malagacf.com/. И в най-ниския ценови клас се вижда много добре играта и определено си заслужава да се усети атмосферата. В района на стадиона паркирането е свободно (не е в синя или зелена зона), но непосредствено преди играта е доста трудно да си намерите свободно място. Ние успяхме на късмет, но е добре да оставите време толеранс за това. За Малага няма кой знае какво да споделя от наличната информация, единственото, с което не бих се съгласил е, че 1 ден е достатъчен за нея. Всъщност градът има доста атракции и уникална атмосфера, която е хубаво да се усети поне за 2 дни, ако програмата позволява. Освен всичко, което ще намерите в препоръките за нея, много хубаво е заведението El Pimpi, за което информация намерих от други пътували там, за което благодаря :)


Това е съвсем накратко – опитал съм се да бъда максимално кратък и да обърна внимание само на нещата, за които ми беше трудно да намеря информация и които не съм ги видял тук, за да не повтарям. В заключение само ще кажа, че всичко написано за Андалусия е вярно и това е място, за което не може да се разкаже. Ще търсим начин да се върнем отново и дано да е по-скоро :)

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 28.05.2018 г. в 10:46, nikolo каза:

За Севиля има повече от достатъчно информация в интернет, само ще споделя, че имахме реално един ден за нея – много е уморително и трудно, но повечето основни неща могат да се покрият. Задължително обаче си вземете билети онлайн за катедралата и за двореца Алкасар, защото стават много големи опашки. Може и предишния ден или дори в същия, но за по-късен час, като може само да се покаже резервацията през телефон или друго електронно устройство. Вечерта бяхме на фламенко в това заведение (препоръчано от трипадвайзър) - La Carboneria (Calle Cespedes 21 A, 41004 Seville, Spain). Доста бюджетен вариант за местно заведение – няма вход, просто трябва да сте около час преди да започне програмата, за да можете хванете добри места. Но реално цяла вечер идват нови хора, а част от присъстващите си тръгват, така че може и в по-късен час да извадите късмет.

 

В края на следващата седмица, живот и здраве, ще бъда в Севиля. Имам няколко въпроса: 

1. Купуването на билети онлайн спестява ли чакането за вход или само опашката за касите? 

2. За двореца Алказар кой вид обиколка направихте - general tour (двореца и градините) или general tour + upper royal apartments? Чудя се за тези кралски покои, дали да вървим да ги разгледаме, но сигурно са интересни. Аудиогайд взехте ли? Колко време прекарахте в разглеждане на двореца?

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

1. Има две отделни опашки за тези, които са закупили билети онлайн и тези, които чакат на място. Спестява ти огромно време - ако на едната чакат няколко стотин души, на другата са 20-30. Просто си разпечатваш билета, отиваш във времето, в което си резервирал и директно се насочваш към входа, там ще ти покажат от къде влизат посетителите с предварителна резервация. 

 

2. Ние направихме general tour - преценихме, че ще пропуснем покоите, но ние нямахме и много време. От всичко, което четох мисля, че те не  са толкова впечатляващи, но ти ще си прецениш. Иначе ние не взехме аудиогит и сега това е нещо, за което съжалявам. Така че съветът ми е да вземете (и за катедралата също, ако предвиждаш да я посетите). 

 

Времето за разглеждане зависи от вас - ние бяхме уморени в двореца и пак прекарахме около 3 часа в него - градините са големи и си заслужават.  

И най-важното за Севиля - оставете си време да усетите атмосферата, не само да тичате по обекти 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Завиждав ви за 3-е дни 🙂

Около 2 часа бяхме в катедралата, но и почакахме поне 40 мин да влезем (там нямахме онлайн резервация). Тя отваря по-късно (мисля, че беше около 11 часа), но около час по-рано вече опашката с желаещите да влязат се вие на няколко стотин метра... Върви сравнително бързо, но си е чакане. 

Самата катедрала ни впечатли много, но основно съжалявахме, че нямаме аудиогайд, защото почти никъде няма табели и трудно се ориентираш какво и къде разглеждаш. 

Има си и чакане да се качите в кулата - коридорът се запълва и там също се губи поне 30 мин докато стигнеш върха. 
 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.