Прескочи до съдържание

Няколко въпроса за Индия

todgirl

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте ! Предстои ми кратко служебно пътуване в Делхи. Може би ще имам малко свободно време да разгледам Делхи. В най-добрия случай, може и да се добера до Тадж Махал или Джайпур, но трябва да се случи в рамките на по-малко от ден.
Въпросите ми са следните:
1. Правят ли проблем на летището с пренасянето на храна и вода в куфара ? Не искам да разчитам на индийските , нямам ваксинации.

2. Агра или Джайпур да избера ако имам възможност ?
3. Има ли нещо, което си заслужава да се види в Делхи ?

4. Откъде мога да си купя сари в Делхи и на каква цена ?
5. Къде най-близо до Делхи мога да видя слончета и евентуално да се кача ? И колко струва ?

6. Какво взимате като сувенир за подарък ? Има ли нещо интересно ?

Публикувано: (редактирано)

Въпросите са много общи. 

За вода не знам,  но си спомням  носех някакви вафли и никой не е правил проблем. 

Има достатъчно бутилирана вода в Индия просто следвай съветите в пътеводителите и проверявай дали не е отваряна. 

Не бих носил храна от България,  но всеки си преценява. 

Агра се обикаля за ден,  за нещата е Джайпур и наоколо трябват два  цели дни и е страхотен ,  но пък сигурно повечето хора ще чакат снимка пред Тадж Махал,  а не от Джайпур ?  

Делхи - Стария пазар,  Пахарганж ,  Къщата на Ганди... има поне за два пълни дни,  но може да се види и за ден с кола и шофьор. 

За сари не знам.

П. С.  Сетих се как при ученически обмен някъде в началото на 90-те в България ученици от Германия си носеха по пакет захар,  сол,  олио,  но това което ме впечатли беше,  че си носеха... вилици и лъжици ??? 

Та и ти така с Индия.  Не се притеснявай там има всичко :)

Редактирано от stanimir
Публикувано:

Няма нужда от храна и вода в куфара. Едва ли може да носиш 10-20 литра вода. Там има бутилирана вода и храната в хубавите ресторанти е безопасна. Важно е да спазваш лична хигиена (аз бях взела куп миещи гелове и кърпички) и да консумираш храна минала през термична обработка. Там салати не съм яла, защото не знам с каква вода са измити. Въпреки опасенията си, нямах никакви стомашни разстройства. А забележителности има много. До Джайпур и до Агра се пътува дълго с кола. Ако не си със самолет наистина ще е трудно да видиш нещо от тях за един ден и да се върнеш обратно. Сари има във всеки магазин и пазар. Цени всякакви - от десетки до хиляди евро. За съжаление тези, които харесвах все се оказваха скъпи. Първите теми от моя блог (виж в подписа) са за Индия и основно съм описала забележителностите, които посетих в Делхи, Агра и Джайпур. Сувенири има много, а за подаръци купувах шалове. Има и копринени, и вълнени - много хубави. Но трябва да се пазариш. Щом си командировка, вероятно местните партньори ще ти покажат най-добрите места и забележителности.

Публикувано:

Благодаря ви много !^_^
Джайпур го отписвам, но за Тадж Махал може и да успея. Кой е най-бързият транспорт от Делхи до Агра ? Има ли бързи влакове ? Има ли друго интересно в Агра или да се отправям обратно към Делхи след Тадж Махал ?
Що се отнася до Делхи, "Старият пазар" безопасно ли изглежда ? Малко съм наплашена и си представям как в опитите ми да намеря сари и магнитчета, попадам в едно голямо гето...

Публикувано:

Аз на твое място предвид ограниченото време бих заложила на кола с шофьор както за разглеждането на Делхи, така и на Агра. Закарва те до входа, евентуално влиза с теб или просто те изчаква, разказва ти повече или по-малко и си спокойна.

Аз поне така направих преди няколко години. 

За водата са ти казали. Мий даже зъбите с вода, но за храната помисли пак :) в Индия съм яла едни от най-вкусните ястия, а по принцип съм чревоугодник. Ние се хранихме в ресторантите на висококатегорийни хотели и нямаше проблем.

В този ред на мисли и накупих за подаръци много индийски подправки и който разбира наистина от готвене знае, че нямат нищо общо с нашите индийски.  

Весело изкарване!

Публикувано:
преди 3 минути , violeta каза:

Аз на твое място предвид ограниченото време бих заложила на кола с шофьор както за разглеждането на Делхи, така и на Агра. Закарва те до входа, евентуално влиза с теб или просто те изчаква, разказва ти повече или по-малко и си спокойна.

За водата са ти казали. Мий даже зъбите с вода, но за храната помисли пак :) в Индия съм яла едни от най-вкусните ястия, а по принцип съм чревоугодник. Ние се хранихме в ресторантите на висококатегорийни хотели и нямаше проблем.

И моята препоръка е такава. Не съм била в тази част на Индия, затова не давам мнение за там, но Индия за момента държи категоричното първенство по кулинария в гастрономическата ми световна класация :) И да, наеми си кола с шофьор, особено ако си сама. Освен ако не държиш на влака, разбира се :)

Публикувано:

Най-общо в Агра има три интересни неща -  Тадж Махал,  Агра форт и мавзолея на  Акбар,  който след Тадж Махал едва ли ще те впечатли въпреки градините и сърничките. 

Има влакове,  ти си прецени нивото на комфорт което търсиш.  За мен беше ок.  Тадж Махал е на 6-7 км.  от жп гарата и около 100 рупии с рикша,  най-много двойно да е с климатизирано такси ,  Агра Форт също е близо.

Разбира се най-удобно е от Делхи с  кола и шофьор,  но то къде не е така :)

П. С.  Бързите влакове са "по-бързи" от пътуването с автомобил.  

Тук може да видиш разписание и цени  : 

https://www.cleartrip.com

Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

Има влакове,  ти си прецени нивото на комфорт което търсиш.  За мен беше ок.  Тадж Махал е на 6-7 км.  от жп гарата и около 100 рупии с рикша,  най-много двойно да е с климатизирано такси ,  Агра Форт също е близо.

Разбира се най-удобно е от Делхи с  кола и шофьор,  но то къде не е така :)

П. С.  Бързите влакове са "по-бързи" от пътуването с автомобил.  

Тук може да видиш разписание и цени  : 

https://www.cleartrip.com

Щом си сама жена не бих те посъветвала влак да ползваш и после да обикаляш с рикши и таксита, но пък ако искаш такъв тип преживяване - защо не. 

Но както @Rainy е казала - влак освен, ако много не държиш на влак :);) 

Публикувано:

Благодаря ви много ! Страхотни сте !
Понеже има опасност да си остана само с Делхи, освен Къщата на Ганди, храмът Акшардам и Лотус Темпъл/които ми харесаха на снимка/, какво друго би въздействало на трудновпечатлимите като мен ? :)

Публикувано: (редактирано)
преди 51 минути , todgirl каза:

Благодаря ви много ! Страхотни сте !
Понеже има опасност да си остана само с Делхи, освен Къщата на Ганди, храмът Акшардам и Лотус Темпъл/които ми харесаха на снимка/, какво друго би въздействало на трудновпечатлимите като мен ? :)

Споменах дома на Индира Ганди,  като нещо малко по-различно от другата част на Делхи,  колкото да се види контраста.  Иначе не е сред най-интересните неща   разполагайки само с един ден. 

Аз бих избрал Old Basaar,  Red Fort,  Qutub Minar и района около India Gate.  Акшардам е нещо като индийски исторически Дисниленд, поне за мен пълен кич  :).  Lotus Temple набързо за снимка. Има Hop On - Hop Off  bus, който обикаля всички забележителности,  ако не ти се занимава с кола  :

http://hohodelhi.com

Редактирано от stanimir
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, темата е от миналата година, и може би няма да съм от полза на автора, но това което ще кажа, може да е полезно и за други хора който им предстои пътуване в Индия, и по специално Делхи. 

За храната в Делхи, препоръчвам да се храните при Голу . Той се намира до хотел Station view new delhi. Неговата храна е много вкусна, и с гарантирано качество. Приборите и съдовете светят от чистота, заразлика от другите продавачи на улична храна, момчето което продава храната е много чисто, ноктите му са изрязани и чисти, това е първото което ми прави впечатление. Той сервира храната с прибори, за разлика от другите продавачи който сервират директно с ръце. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.