Прескочи до съдържание

От Малага през Гибралтар до Мароко


adriano1

Препоръчани мнения

Здравейте колеги. Купих билети за Малага,целта ми е да мина за ден през Гибралтар и от там до Мароко. Всяка информация, свързана с пътуването ще ми е полезна - как е най-добре да се придвиждам,цени,маршрути,особенности,всичко. Ще съм благодарен :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, adriano1 каза:

Здравейте колеги. Купих билети за Малага,целта ми е да мина за ден през Гибралтар и от там до Мароко. Всяка информация, свързана с пътуването ще ми е полезна - как е най-добре да се придвиждам,цени,маршрути,особенности,всичко. Ще съм благодарен :)

Здравей,по същия маршрут минах преди две години,мисля,като пътя ,по който се добрах от Малага до Мароко, беше следния:

1.С автобус от Malaga bus station  в Малага до автогарата гр.Алхесирас за около два часа .Билети се купуват от гише в самата сграда на станцията.

2.От  Алхесирас до най-южния град на Испания ( а и на контитентална Европа) Тарифа.Билети можеш да купиш и от шофьора.Времето за придвижване с автобуса е около 30-на минути.

Аз не знам да има пряка връзка с обществен транспорт между Малага и Тарифа,но може и да греша.

3.От пристанището в Тарифа тръгват фериботите до Мароко-или до Танжер,или до Мелила.Зависи към коя част на Мароко искаш да продължиш.Пътят през Гибралтар  е кратък-около  един час,доколкото помня.Все пак,аз смятам ,че"вратата" за Мароко е Танжер -от там има транспорт към останалата част на Мароко.Имат добри влакове-остарели,но чисти ,поддържани и с  климатик,а се движат достатъчно бързо .

Имаш и друг вариант-да прекосиш Гибралтар,тръгвайки с ферибот от Алхесирас,т.е.спестяваш пътуването с автобус до Тарифа,но ще се наложи да пътуваш около 90 м.с ферибот до Танжер.По-евтино е обаче да пътуваш до Тарифа и от там да хванеш ферибота до Танжер.Изборът е твой.:)

Имай предвид,че в Танжер е построено ново,по-голямо пристанище.Нарича се Tanger Med .Споменавам го , защото е възможно при неспокойно море фериботите да отплават само от там.То се намира на 40 км.от Танжер и човек трябва да се люшка с един автобус- забравих му номера-около час.Старото пристанище е съвсем близо до Медината на Танжер и не е далеч от ж.п.гарата,да речем.Нормално от/до него пътуват фериботите  Тарифа- Танжер.Tanger Med свързва гр. Танжер с Алхесирас,но не и с Тарифа .

Ето и сайт на една от фериботните компании,които обслужват линията Алхесирас/Тарифа-Танжер.https://booking.frs.es/web/step1.php.Точни са,билетите не са скъпи,а фериботите им са добри за краткото разстояние през Гибралтарския проток.

П.П.Напълно възможно е да съм забравил доста неща,а за други да греша,но като цяло това е пътя.

Редактирано от Georgie
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Не е зле да посоча и приблизителните цени за всички необходими превозни транспортни средства от Малага до Танжер:

Билетите за ферибота(там ще видиш и разписанието) можеш да ги резервираш през сайта на  FRS ,а ако по някаква причина не желаеш или не успееш,купи ги на място от гише на пристанищата-това може да означава малко по-висока цена ( не знам дали и каква е разликата),но едва ли заслужава голямо внимание.

 

  • Малага -Алхесирас с автобус на Avanza- около 14.00 евро  
  • Алхесирас-Тарифа с местен автобус ,ако не бъркам ,линия М-150 за 1.50-2.00 евро
  • 3.Ферибот Тарифа-Танжер с FRS- единичен билет около 40 евро,двупосочен 74 евро ,доколкото погледнах сега в сайта им.Имай предвид,че последният ферибот е в 21.00 ч.от Тарифа и 22.00 ч.от Танжер.Интересно,сега забелязвам,че цената на фериботния билет Алхесирас-Танжер e по-ниска от тази между Тарифа и Танжер.Например,в една посока е 36  евро,а двупосочен 65 евро.Интересно,защото  Алхесирас  е по-далеч от Тарифа до Танжер...Както и да е.Последният ферибот от Алхесирас до Танжер е в 23.59 ч.,а в обратна посока в 23.00 ч.

 

П.П.Както гледам май е по-удачно да хванеш ферибот от Алхесирас до Танжер-поне цената е по-ниска,макар пътят да е по-дълъг.

Редактирано от Georgie
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, adriano1 каза:

Купих билети за Малага,целта ми е да мина за ден през Гибралтар и от там до Мароко.

 

преди 5 часа, Georgie каза:

1.С автобус от Malaga bus station  в Малага до автогарата гр.Алхесирас за около два часа

 

Всъщност за да стигнеш до Гибралтар ти тряжва автобус до гр. Ла линиа де ла консепсион, който спира на една улица разстояние от границата с Гибралтар (няма как да се сбърка!):DSC_0455.jpg.d356b5be83abf9619dbc9db0608883b8.jpgНезнайно как имам снимка на билета си от Малага:)

DSC_0463.jpg.12a85d7b6482f6bc9b65b212087d9987.jpgГраницата с Гибралтар.

От другата страна се пресича летището, и си в покрайнините на града. Веднага ще ти предложат различни варианти за екскурзия из фортовете на Скалата, но можеш да се изкачиш и сам. В някой момент започват да се появяват предупредителни знаци, намекващи, че маймуните не са много приятелски настроени и не обичат да ги пипат:

DSC_0496.jpg.0a62735bd19876cc9a47a3d60d5cf1c0.jpg

 

В моят случай видях как един голям макак се придвижи от доста далеч, издебна ни, докато го подминаваме, и се хвърли върху раницата на момичето, с което пътувах, почвайки да я дърпа. Аз го изгоних, и какво да видя - тя си държала портокал в мрежестия джоб на раницата - така че едва ли е много мъдро да се разхождаш с плодове окичени по теб (освен ако не се целят подобни случки, знам ли:)

 

Валутата в Гибралтар e британския паунд (GBP) и въпреки, че печатат свои собствени банкноти:

Gibralter-20-Pound-Banknote-Front-Issued-2011.png.3abf5e599d3cda779059b24d8a531bbb.png

...аз подобни не срещнах, за мое съжаление (пак ще се ходи!). Все пак навсякъде би трябвало да приемат евро.

 

Обратно от гарата на Ла линиа де ла консепсион хванахме автобус до близкият Алгесирас, от където ако не се лъжа взехме директно билети за ферибота до Танжер, като билетът включваше и автобусен превоз до Тарифа, от където тръгваше ферибота. Билета също беше около 35 евро, и се минават проверки като на летище. В Танжер се стига за около час, там имиграционните задължително поставят печат на последната страница на паспорта и чак тогава можеш да слезеш. В Мароко са 1 час назад, т.е. ако тръгнеш в 7 вечерта (испанско време), нищо чудно да пристигнеш в 6:55 мароканско;)

 

П.П. На границата с Гибралтар направих една снимка на веещото се испанско знаме, и веднага се появи един униформен, който ме накара да я изтрия пред него:vinsent:

DSC_0465.jpg

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Аз  хубаво съм описал пътя Малага-Мароко/Танжер/,пропускайки територията на Гибралтар-недогледах,че и нея  искаш да посетиш,а не само да минеш  протока.Добре че  Янко Велков ме е коригирал уместно.

Извинявам се за грешката си.

Редактирано от Georgie
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Благодаря много на всички! За спане в Танжер,транспорт до Фез евентуално,цени,нощувки и храна,другии разходи може ли да ме ориентирате? Последно от Алхесирас ли е по-добре да хване фери или от Тарифа?

Връзка към коментар

Аз съм пътувала от Тарифа до Танжер и заради силен вятър бяха отменили всички фериботи. Не искам да те вкарвам в паники, но да имаш предвид, че е възможно да се случи. Тарифа е едно от най-добрите места за кайт сърф все пак и ветрове си има доста...

Може би е добре просто хотелите ти в Мароко, ако има как да са с възможно по-късна анулация, буквално до деня на пристигане, за да се презастраховаш. ;)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, adriano1 каза:

За спане в Танжер,транспорт до Фез евентуално,цени,нощувки и храна,другии разходи може ли да ме ориентирате?

Не съм сигурен до колко ще съм от полза - момичето с което пътувахме ми заяви в началото, че не планира да харчи повече от 10 евро на ден... общо за транспорт, храна и настаняване. В резултат 2 седмици в Мароко, пътуване по маршрута Танжер-Тетуан-Шефшауен-Фес-Мекнес-Рабат-Казабланка-Маракеш, с преспиване във всеки град (никога с предварителна резервация) и тридневна, организирана екскурзия до пустинята ми струваха около 700 лева, така че мога да давам ориентировъчни цени за най-икономичните варианти от преди 2 години O:)

 

Мароко не е от страните, в които тъговецът ти обявява цената и ти плащаш - освен ако не си добродушна жена на 50+ от Канада:) Хубаво е да умееш да се пазариш, цените понякокога падат двойно. Ако в ресторант си поръчаш нещо, и започнат да ти носят гарнитури към него - не се подвеждай - макар и съвсем малки, това вероятно са порции, които после прилежно се добавят към сметката (случи ми се само веднъж, и то в Танжер;). Помисли преди да поемеш приятелски подадена ръка от търговец - веднъж ме задърпаха много настойчиво към тяхното ресторантче на централният площад на Маракеш; в медините на градовете е много възможно някой да ви предложи услугите си на гид до някъде - ако ви трябва помощ в ориентацията, можете да се съгласите и да му дадете 10 дирхама, достатъчно са (може и по-малко, но ще ви висят на главата още малко); знай че ако някой те заговори и предложи да ти покаже нещо, дори да е безплатно, задължително ще минеш през магазин за килими/козметика/сувенири. Могат да го изпратят директно до адреса ти!

 

Някои ориентировъчни цени (за почти точна представа 1лв.=5 дирхама):

- обикновенно магнитче - 10-15 дирхама;

- пощенска марка до Европа - 9 дирхама;

 

- автобус Танжер-Тетуан - 15 дирхама + 5 задължително доплащане за багаж;

- автобус Тетуан-Шефшауен - 20 дирхама;

- влак Фес-Мекнес - 22 дирхама;

- влак Мекнес-Рабат - 69 дирхама;

- влак Рабат-Казабланка - 37 дирхама;

- влак Казабланка - Маракеш - 95 дирхама; влаковете в които аз пътувах бяха чисти и 1:1 с тези в Италия;

 

- нощувка в Шефшауен - 40 дирхама (в първото хотелче, където питахме - нямаше да стане без познания по фреснки език, там не говореха друг);

- нощувка в риад с вкусна закуска - 100 дирхама (това го препоръчвам на всяка цена - нощувката в риад, какъвто и да е той);

- нощувка в долнопробен хотел в Казабланка - 75 дирхама;

 

- входове за основни забележителности - 10 дирхама; най-популярните туристически капани - като градините на Мажорел в Маракеш - много повече!

- публична тоалетна - 1-2 дирхама;

- стандартна цена на чаша чай с достатъчно захар, за да се притесняваш от диабет - 10 дирхама;

- чаша прясно изцеден портокалов сок на пазара в Маракеш - 4 дирхама; всеки друг сок- 10 дирхама;

 

- кенче бира от супермаркет - 11 дирхама;

- тениска - около 100 дирхама, ако не си в настроение за пазарене:)

- традиционна дреха "джелаба" - правена "фабрично": 170-200 дирхама; ако искате по-добро качество, "ръчна изработка" е двойно;

 

- 3 дневна екскурзия в Сахара, със закуски и вечери, яздене на камили, 2 нощувки - в хотел и в палатка в пустинята - 650 дирхама (от Sahara Expeditions, с пазарене естествено - тук лесно могат да ви вземат двойно, че и тройно повече, за абсолютно същата услуга!)

- хранене - излизаше между 6 и 100 дирхама, т.е. между 1.20 и 20 лв. (само заведения за местни, които ги няма в tripadvisor;)

 

По това време си правех статистика, и сега я изрових от старият си телефон - все пак свърши някаква работа! Това са точните суми, които плащах тогава, но естествено, ако искате повече удобство... или някакво удобство въобще, надали ще оставате в претъпкани хостели за по 8 лв. на вечер. Стандартът го сравнявам с нашият, а ако живеете в София, вероятно ще ви се стори доста по-евтино:)

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 11 часа, adriano1 каза:

Благодаря много на всички! За спане в Танжер,транспорт до Фез евентуално,цени,нощувки и храна,другии разходи може ли да ме ориентирате? Последно от Алхесирас ли е по-добре да хване фери или от Тарифа?

Ако отново трябва да направя същия маршрут бих избрал  да тръгна от  Тарифа,по една причина:пристанището  (Tanger ville),в което  фериботите акостират  в Танжер се намира в рамките на града,докато онези /по-големи,плаващи и в по-бурни води/ ,тръгващи от Алхесирас акостират единствено в отдалеченото на около 40-50 км.от града Tanger MED. Разбира се,напълно възможно е,пристигайки в Тарифа,където наистина ветровете са силни,да се окаже,че фериботите са спрени.Не че и тези от Алхесирас пътуват при всички случаи-все пак  Гибралтарският проток често има неспокойни води...В крайна сметка винаги има възможност от отмяна,но човек трябва да приеме пресметнат риск.

Надявам се с нещичко да съм ти помогнал.

П.П.Тъй като ще бъдеш в Гибралтар,за да стигнеш Тарифа,е необходимо да вземеш автобус от La Linea da la Concepcion,малко след границата с Испания, за около 4-5 евро-можеш да се се ориентираш тук - https://tarifa.costasur.com/es/horario-autobus.html

Редактирано от Georgie
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, Янко Велков каза:

Не съм сигурен до колко ще съм от полза - момичето с което пътувахме ми заяви в началото, че не планира да харчи повече от 10 евро на ден... общо за транспорт, храна и настаняване. В резултат 2 седмици в Мароко, пътуване по маршрута Танжер-Тетуан-Шефшауен-Фес-Мекнес-Рабат-Казабланка-Маракеш, с преспиване във всеки град (никога с предварителна резервация) и тридневна, организирана екскурзия до пустинята ми струваха около 700 лева, така че мога да давам ориентировъчни цени за най-икономичните варианти от преди 2 години O:)

 

Мароко не е от страните, в които тъговецът ти обявява цената и ти плащаш - освен ако не си добродушна жена на 50+ от Канада:) Хубаво е да умееш да се пазариш, цените понякокога падат двойно. Ако в ресторант си поръчаш нещо, и започнат да ти носят гарнитури към него - не се подвеждай - макар и съвсем малки, това вероятно са порции, които после прилежно се добавят към сметката (случи ми се само веднъж, и то в Танжер;). Помисли преди да поемеш приятелски подадена ръка от търговец - веднъж ме задърпаха много настойчиво към тяхното ресторантче на централният площад на Маракеш; в медините на градовете е много възможно някой да ви предложи услугите си на гид до някъде - ако ви трябва помощ в ориентацията, можете да се съгласите и да му дадете 10 дирхама, достатъчно са (може и по-малко, но ще ви висят на главата още малко); знай че ако някой те заговори и предложи да ти покаже нещо, дори да е безплатно, задължително ще минеш през магазин за килими/козметика/сувенири. Могат да го изпратят директно до адреса ти!

 

Някои ориентировъчни цени (за почти точна представа 1лв.=5 дирхама):

- обикновенно магнитче - 10-15 дирхама;

- пощенска марка до Европа - 9 дирхама;

 

- автобус Танжер-Тетуан - 15 дирхама + 5 задължително доплащане за багаж;

- автобус Тетуан-Шефшауен - 20 дирхама;

- влак Фес-Мекнес - 22 дирхама;

- влак Мекнес-Рабат - 69 дирхама;

- влак Рабат-Казабланка - 37 дирхама;

- влак Казабланка - Маракеш - 95 дирхама; влаковете в които аз пътувах бяха чисти и 1:1 с тези в Италия;

 

- нощувка в Шефшауен - 40 дирхама (в първото хотелче, където питахме - нямаше да стане без познания по фреснки език, там не говореха друг);

- нощувка в риад с вкусна закуска - 100 дирхама (това го препоръчвам на всяка цена - нощувката в риад, какъвто и да е той);

- нощувка в долнопробен хотел в Казабланка - 75 дирхама;

 

- входове за основни забележителности - 10 дирхама; най-популярните туристически капани - като градините на Мажорел в Маракеш - много повече!

- публична тоалетна - 1-2 дирхама;

- стандартна цена на чаша чай с достатъчно захар, за да се притесняваш от диабет - 10 дирхама;

- чаша прясно изцеден портокалов сок на пазара в Маракеш - 4 дирхама; всеки друг сок- 10 дирхама;

 

- кенче бира от супермаркет - 11 дирхама;

- тениска - около 100 дирхама, ако не си в настроение за пазарене:)

- традиционна дреха "джелаба" - правена "фабрично": 170-200 дирхама; ако искате по-добро качество, "ръчна изработка" е двойно;

 

- 3 дневна екскурзия в Сахара, със закуски и вечери, яздене на камили, 2 нощувки - в хотел и в палатка в пустинята - 650 дирхама (от Sahara Expeditions, с пазарене естествено - тук лесно могат да ви вземат двойно, че и тройно повече, за абсолютно същата услуга!)

- хранене - излизаше между 6 и 100 дирхама, т.е. между 1.20 и 20 лв. (само заведения за местни, които ги няма в tripadvisor;)

 

По това време си правех статистика, и сега я изрових от старият си телефон - все пак свърши някаква работа! Това са точните суми, които плащах тогава, но естествено, ако искате повече удобство... или някакво удобство въобще, надали ще оставате в претъпкани хостели за по 8 лв. на вечер. Стандартът го сравнявам с нашият, а ако живеете в София, вероятно ще ви се стори доста по-евтино:)

Много пълно инфо,благодаря. Понеже ще съм за макс 3 нощувки в Мароко, мисля че най-реалистично е от Танжер да стигна до Фез и Синия град. Иска ми се много да направя еднодневен тур с камили в пустинята,ама тя май остава далеч?

Какъв е най-лесния начин да стигна от Тангер до Фес? Влаковете окей ли са?

Четох за спането в тези риади,някой може ли да препоръча хубави в Танжер,Фез, Синия град?

Връзка към коментар

Влакът предлага лесен и удобен  начин да  се стигне до Фес -разстоянието се изминава за около 5.00 ч.С автобус е с около час повече.Цената на билета за влака е 110 марокански дирхама,представляващи 19-на лева (  към 18.02.2018 г.-взех я от сайта на железниците им http://www.oncf.ma/PrixEtReservation/Pages/BilletsNormaux.aspx) .Тръгва от Централната ж.п.гара  на града Gare Tanger Ville.Влаковете са ок.Извадих и разписанието,макар  от друг сайт-

Train Schedule from Tangier to Fez

Departs Arrives
08:15 13:20
10:30 15:20
12:50 17:20
18:40 23:36
21:55 02:45*

* Change trains at Sidi Kacem

Редактирано от Georgie
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Гледам,че отиване и връщане до Фез ще ми отнеме 1 ден. Някой знае ли дали около Танжер или някоя близка дистанция може да се направи разходка с камили в пустинята?

Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 53 минути , adriano1 каза:

Гледам,че отиване и връщане до Фез ще ми отнеме 1 ден. Някой знае ли дали около Танжер или някоя близка дистанция може да се направи разходка с камили в пустинята?

Около Танжер май няма пустиня, там все пак са планини :) Иначе може да се разходиш с камила по плажа на Танжер.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 часа, Здравко Ангел каза:

Около Танжер май няма пустиня, там все пак са планини :) Иначе може да се разходиш с камила по плажа на Танжер.

Значи остават Фес или Маракеш? Втория е доста по-далече,там варианта е нощен влак.

Връзка към коментар
преди 4 часа, adriano1 каза:

Значи остават Фес или Маракеш? Втория е доста по-далече,там варианта е нощен влак.

Остава Маракеш,според мен.Пустинята не е близо и до Фес.В Маракеш можеш да резервираш яздене на камила .Погледни ето тук https://www.getyourguide.com/marrakech-l208/camel-riding-tours-tc178/ и можеш да избереш някое от предложенията.Цените са различни в зависимост от продължителността и вида му.Със сигурност има и други варианти ,за да достигнеш до Сахара за яздене на камила,но този не ми се струва никак лош.

Харесва ми,защото идват да те вземат от мястото,в което си отседнал или от най-близката точка на срещи до него.Има цени от 20-на евро за два часа,грубо.Виждам че и отзивите са добри. Никога не съм ползвал услугите на тази агенция,предупреждавам,дори изобщо яздил камила в Мароко.:)

Редактирано от Georgie
Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 7 минути , Georgie каза:

Остава Маракеш,според мен.Пустинята не е близо и до Фес.В Маракеш можеш да резервираш яздене на камила .Погледни ето тук https://www.getyourguide.com/marrakech-l208/camel-riding-tours-tc178/ и можеш да избереш някое от предложенията.Цените са различни в зависимост от продължителността и вида му.Със сигурност има и други варианти ,за да достигнеш до Сахара за яздене на камила,но този не ми се струва никак лош.

Харесва ми,защото идват да те вземат от мястото,в което си отседнал или от най-близката точка на срещи до него.Има цени от 20-на евро за два часа,грубо.Виждам че и отзивите са добри. Никога не съм ползвал услугите на тази агенция,предупреждавам,дори изобщо яздил камила в Мароко.:)

Не знам как ще се почувства човек, ако язди два часа камила. То на 10-та минута ти се иска да слизаш.

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Здравко Ангел каза:

Не знам как ще се почувства човек, ако язди два часа камила. То на 10-та минута ти се иска да слизаш.

Все пак никой не те задължава да го правиш,а и за по-кратко време не организират.Човекът пита,има интерес.Аз един-единствен път съм яздил камила-стига ми.:)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.