Прескочи до съдържание

9 дни в Мексико с плаж и екскурзии

Stilianchito

Препоръчани мнения

Привет Магеланци!  

Предстои пътуване до очарователното Мексико, Плая дел Кармен. Запазили сме хотел, който е на 3 километра около центъра на Плая дел Кармен. 

Въпроса ми е отностно екскурзиите. Спряли сме се на : Чичен ица, Тулум  и парка X-scaret. Половинката ще прави гмуркане в което аз не участвам :)Разполагаме с 9 нощувки и искаме да остане време за почивка на плажа. Разглеждаме предложенията онлайн за закупуване на пакети на екскурзиите. Единият вариант , който срещнахме за Чичен ица е и посещение на Isla mujeres- шнорхелинг там,  другият естествено е стандартния посещение на Чичен ица и сеноте. Въпроса ми е заслужава ли си ходенето до Isla Mujeres? И евентуално, от къде най- често се закупуват екскурзии : На място от представител, онлайн или сами сте си ги организирали? Благодаря 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Кола под наем от Плая дел Кармен и сами навсякъде. Всичко си заслужава. За Исла Мухерес се ходи с ферибот от пристанището след Канкун. Има паркинг за коли, платен. От Плая дел Кармен се хваща ферибота за Козумел.

Има прекрасни места, които се стигат с кола. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за отговора. Ако разгледаме варианта кола под наем, някъде бях чела за такси по магистралата или се лъжа, бихте ли споделили малко повече информация. Благодаря в аванс!

Връзка към коментар

Ние платихме такси от Канкун до Вайадолид някъде около 300 песо и от Вайадолид до Мерида 175 песо. Плаща се само в песо и има каса с човек, който взима и връща пари.

Връзка към коментар

А билетите за туристическия обект на място или онлайн? И ако може да споделите от къде наехте кола. Надявам се никой не тормозя с въпросите си. Може би,излиза по-добра цена, като организираш сам. Надявам се района също да е безопасен и за шофиране?! Но все още претегляме везната, защото главната цел на пътуването ни е повече почивка, за това сме се спряли и на осоновните обекти за посещение. 

Връзка към коментар

Аз бях на Юкатан през януари 2016.

Кола наех от летището, като бях резервирал предварително, но на място се отказах от резервацията (можеше) понеже имаше поне 10тина гишета на самото летище и предложиха по-добри условия от първоначалната ми резервация.

Шофирането не ми е било проблем. Според мен Юкатан в това отношение е безопасен. Има и платени магистрали, които бяха доста спокойни. По-скоро грижа беше паркирането на Плая дел Кармен и Канкун - градчетата са малки за бройката автомобили, които се изсипват.

При всички положения с кола под наем е по-удобно, но никак не е задължително.

Билети за атракции сме си взимали на място, без резервация

За плажовете и храната - завиждам :) , страхотни са! Предполагам, че на Козумел ще е дайвинга - там също си заслужава обиколката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Билети за туристическите обекти се взимат на място. За парка бих ви посъветвала да си купите билетите по интернет по рано, за да ви излезе по евтино.

Колата резервирахме предварително по интернет от Mexico car. Доволни сме, но утре ще я връщаме и още е рано да дадем крайна оценка. На мен районът ми се струва безопасен за шофиране стига да се спазват правилата за движение. Пътищата са прави, без трафик по междуградските. В градовете стават задръствания.

Шофирането е малко странно, защото в градовете може нещо да ти се изпречи на пътя във всеки момент, но пък като цяло са толерантни и не се дразнят, когато ти грешиш.

Не мога да повярвам, че ще го каза, но поне на полуостов Юкатан хората спазват реда и са изключително честни, помагат с готовност, не досаждат. В това отношение българите има много какво да научим.

За плажната част лично аз съм леко разочарована или дойдох с големи очаквания. Хареса ми единствено водата на Козумел, плажът El Cielo. 

Знаят как да правят туризъм и се опитват да ти угодят и не те лъжат само, за да ти вземат парите. За първи път виждам толкова честни хора, които работят в туризма. В Плая дел Кармен и Ривиера Мая е много скъпо в сравнение с останалата част. Като цяло правят отстъпки в цените, но с малко. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

За плажната част, от къде си разочарована?

Че там, където бяхме ние, на Ривиера Мая беше изумително. Мога да го сравня само с Боракай, като дължина и ширина на ивицата. И температура на водата, къде 29-30 градуса. Плажът на Тулум също много ни хареса. На Козумел -не. От местата, където сме били на плажна почивка, Ривиера Мая ми е на първо място.Да не беше толкова далече, щяхме да ходим всяка година.:))А не е като да не сме ходили - и в Европа, и извън нея.

Ние навсякъде извън комплекса се движехме с такси, цените са определени, никой не се опитва да те лъже, на бакшиша се радват искрено. Изобщо - на нас Юкатан много ни се услади.:dancing:

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Че там, където бяхме ние, на Ривиера Мая беше изумително. Мога да го сравня само с Боракай, като дължина и ширина на ивицата. И температура на водата, къде 29-30 градуса. Плажът на Тулум също много ни хареса. На Козумел -не. От местата, където сме били на плажна почивка, Ривиера Мая ми е на първо място.Да не беше толкова далече, щяхме да ходим всяка година.:))А не е като да не сме ходили - и в Европа, и извън нея.

Ние навсякъде извън комплекса се движехме с такси, цените са определени, никой не се опитва да те лъже, на бакшиша се радват искрено. Изобщо - на нас Юкатан много ни се услади.:dancing:

Температурата на водата е висока, плажната ивица е широка с хубав ситен пясък. Не ми хареса цвета на морето и това, че по цялата плажна ивица морето е изхвърля тонове водорасли. Колкото и усилено да ги чистеха, почистването беше мисия невъзможна. Аз определено мразя водорасли. Така беше в Канкун, Плая дел Кармен и Акумал. Единственото място с карибския изкрящ цвят на водата беше на Козумел. Аз просто търсех прозрачно синя вода и само на едно място я видях. Мексико в тази си част - Юкатан много ми хареса, но истински чаровно беше във вътрешността, поне за мен. А хората са страхотни навсякъде. Очаквах шмекерии от тях, а те са много честни и нито веднъж не излъгаха с цел да ни вземат пари.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 часа, AlexandraKo каза:

Да кажем, че очаквах да видя това:

IMG-cdfbe27654d66b0b6ceae50abf4f79d1-V.thumb.jpg.b9ddd43cdce9b9b8df793286605fda24.jpg

А в повечето пъти виждах това:

IMG_20180213_170338.jpg.b30e36289c9eca7fa334274e428ff39a.jpg

Втората снимка е от Канкун, първият ден. Специално търсих да снимам чисто от водорасли място. На снимката изглежда доста добре, но в действителност е друго. После спрях да снимам плажна ивица точно защото не ми харесаха изхвърлените водорасли. За да стигнеш до водата задължително минаваш около 1.5-2 метра в изхвърлени водорасли и газиш поне в 10-15 см. водорасли. Вярно, че самите водорасли не се придружават от задължителните мухи, както е при нас и не са гадни както тези на Черно море, но е факт, че не очаквах да ги видя в такива количества.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 11 месеца по-късно ...

И аз да долея малко прясна информация по схемата Мексико- плаж+обиколки за десетина дена 🙂

Програмата:

Ден 1: Merida>Uxmal>Kabah> Campeche

Ден 2: Campeche>Edzna> Champoton> Palenque

Ден 3: Паленке

Ден 4: Водопад Misol Ha> Agua azul>Conhuas

Ден 5: Calakmul>Bacalar

Ден 6: Bacalar>Akumal

Ден 7: Akumal

Ден 8: Tulum

Ден 9: Playa del Carmen

Ден 10: Cenote dos Ojos

Ден 11: Cenote Calavera, Tulum> Cenote Ik-Kil> Chichen Itza> Valladolid

Ден 12: Valladolid>Cenote Syutun>Cancun

Доста активна/натоварена програма с акцент върху разглеждането на интересни места, а не на лежането. Определено може да се разреди и да се направи по-лежерно, но това беше начина да видим местата, които искахме да видим и да изкараме няколко дена на плаж.

Групата- 13 човека с три коли под наем.

Спанетата- бюджет 30-40 лева на калпак/на нощувка, организирани през букинг и ербнб. Поради размера на групата този път нямаше място за импровизации на място и всичко бе резервирано предварително. Цените за настаняването на Тулум бяха неоправдано високи (спрямо качеството), за това взехме апартаменти/вили в Акумал.

Като цяло много ни хареса вътрешността и леко ни разочарова крайбрежието.

Организационни детайли- песо носехме обменено от България... и ни стигна. Чейнджове има из туристическите места по морето, на другите места е малко по-трудно да се сменят пари. Трябват адаптори за контаките. Репелентите и слънцезащитата са задължителни, но трябва да се внимава с тях при посещенията в сенотетата. За сенотетата и за морето е хубаво да носите шнорхел с маска.

И в други теми за пътувания из Латинска Америка съм споменавал, но и тук силно се усети- владеенето на английски ще ви оправи само из най-туристическите/скъпите места и то със съмнителен резултат 🙂 Владеенето на испански, поне на елементарно ниво, е силно необходимо.

Колите под наем бяха взети през orbitz, което изглеждаше страхотна сделка, но се оказа много крива сметка. Във въпросния сайт може да се намерят цени от по 17-20 долара/тотал за целия наем на средна категория кола за 10-20 дена... любезно се предлага и ПЪЛНА застраховка към тази кола, с което пак се получава крайна цена, която е с 20-30% под всякакви други оферти. Проблемът е, че тази застраховка не ви я признават при получаване на колата и трябва или да се доплати за още една застраховка на колата или трябва да се блокира от картата на шофьора сума, почти равна на стойноста на автомобила.

Ние трябваше да получим колите от Europcar-Merida Aeropuerto... разправиите и пазарлъците ни изгубиха половин ден... мизата тръгна от 950$ и свалихме на 240$ на кола. Към тях+ наема +таксата за получаване и оставяне на различни места +скапаната застраховка на орбитз всяка кола ни излезе по около 500$.

В няколкото часа изкарани в офиса на компанията видях още няколко клиента (мексиканци), които дойдоха с резервации и си тръгнаха без коли, защото не бяха съгласни с условията, които и за тях изникваха неочаквано.

Може би правилната тактика е да се вземат колите директно от сайтовете на самите рентал-компании и да се взимат застраховките, дето пробутват.

Из другите мексикански теми тук има добри препоръки за конкретни фирми.

Шофирането- почти никакъв стрес. В градовете е доста натоварено, но толерантно. Междуградско- пътищата са добри, широки и адски прави. Това предразполага към постоянно движение с 90-110, че и повече км/ч. Из вътрешността на Юкатан та чак до Паленке има отсечки от по 15-20км без абсолюни никакви завои. Добри са дори и най-зачуканите междуселски пътища. Но трябва да се внимава за TOPES=легнали полицаи, които по правило са означени, но из малките населени места има и самоделки от цимент, дъски или разрязани гуми. По трасето Кампече-Паленке има повече движение на камиони и автобуси от колкото на коли, а камионите са с леко стряскащи габарити 🙂 Пак по това трасе има няколко отсечки с много дълбоки и опасни дупки! Тези участъци се минават лесно, ако си хванете "водач", спазвате разумна скорост/дистанция и шофирате внимателно. От Conhuas до Калакмул са около 60 км. От тях 2/3 са черен път. От Паленке до Агуа Асул пътищата са по-скоро планински и имаше развалени участъци.

Имахме няколко дена с преходи от по 300 и повече километра с шофиране и по тъмно- абсолютно никакви проблеми и произшествия!

Полиция не ни е спирала никъде, дори на КППтата не са ни закачали. Трябва много да се внимава за спазването на органиченията на скоростта по магистралите по Riviera Maya и за паркирането из курортите като Канкун и Плая дел Кармен, защото за нарушение може да ви свалят регистрационен номер и да последват излишни разправии. Около Канкун видяхме доста коли без номера 😱

От Мерида до Паленке има само едно място с някаква символична такса (май бяха 20тина песо=2-3 лева). Големите такси са по магистралата от Канкун през Валядолид до Чичен Ица. Ние минахме през един пост с такса към 80 песо(~8лв) и още един с такса над 300 песо (~30 лева).

Голямо забавление беше да спираме по крайпътните сергии за манго и ананаси по левче, кокосови орехи, царевица на скара и всякакви вкустии дето въртят по скарите разни майски бабки и каки 🙂

Храната- уличната храна е адски интересна и вкусна... ако не ви гони хипохондрия ще си изкарате много добре.

По закусвални=COMEDORES и ресторанти яденето излиза на цени около и над нашенските. Супи и салатки= 50-60 песо (5-6 лева). Основни с месо= 90-170 песо на порция. Безалкохолни 20-30 песо, бира 30-60 песо. Навсякъде има и са много вкусни скаридите=CAMARONES, рибата=PESCADO, севиче=CEVICHE от риба или скариди, морските дарове=MARISCOS по правило включват скаридки, октопод и разни мидички.

Важен момент при обикалянето по руини- всичките обекти затварят около 16ч. Това значи, че без проблем ще ви таксуват и ще ви пуснат вътре, но няма да имате почти никакво време за разглеждане, защото в рамките на половин-един час след това започват да затварят пътеките и да "гонят" туристите.

По обед 11-14ч е адски горещо и слънцето е безпощадно. За обикаляне на руини по това време трябват шапки, слънцезащитни кремове, хидратация и издържливост. Като цяло препоръчвам да планирате (когато е възможно) посещенията за часовете между 09-12ч и 14-16ч- Uxmal, Edzna, Palenque, Calakmul, Tulum, Chichen Itza. За периода 11-15ч са идеални сенотетата- гарантирана прохлада и забавление в най-горещите часове на деня 🙂 ама и там няма да докарате идилични снимки без "навалица", ако не се появите на отваряне 08-10ч или преди затваряне 16-18ч.

Още един важен момент- в Мексико има 5! часови зони. При пътуване от Канкун до Валядолид пресичате от една зона към друга. Това е особено важно, ако гоните самолет от Канкун и пътувате от Валядолид или Мерида, защото заради часовите зони "губите" един час.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Mexico_time_zones_map_en.svg/1200px-Mexico_time_zones_map_en.svg.png

Редактирано от mitkobiker
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Еей, Митко, адмирации, осмелили сте се да ходите с кола до Паленке и Водопадите. Аз нямах този кураж, опитах се да включа самолетен преход, но нещата не се получиха и накрая се отказах. Жалко, че не сте отделили време за Сан Кристобал, но пък сте включили и други неща. 

Браво! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

mililia, много съм ти благодарен за споделената информация в този пътепис:

https://magelanci.com/forums/topic/11869-пътешествие-в-юкатан-или-как-мексико-ни-очарова/

Голяма част от маршрута планирах на базата на твоите впечатления и отзиви!

Като гледам снимките ти от Кампече и Валядолид- все едно сме били заедно там 😄

И аз мъчих полетите до Паленке... цените-абсурдни, както и всичко, което е предназначено за консумация от грингосите 🙂

Паленке и водопадите определено си заслужаваха усилието и отбивката от почти 1000 км. Археологическият резерват е много интересен и на изключително живописно място в дъждовна джунгла в полите на планина. Климатът и ландшафтът са различни от Юкатан. Има папагали и тукани 🐦

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 9 минути , mitkobiker каза:

Паленке и водопадите определено си заслужаваха усилието и отбивката от почти 1000 км. Археологическият резерват е много интересен и на изключително живописно място в дъждовна джунгла в полите на планина. Климатът и ландшафтът са различни от Юкатан. Има папагали и тукани

Пусни някъде снимки от пътуването. Ще се радвам да ги видя. 

Аз се надявам отново да се върна в Мексико и да доразгледам. Иначе за пътуване до там с кола /районът Паленке, водопади, Сан Кристобал/ не се осмелих, тъй като има зона, която е опасна, пък и имахме само един шофьор и би било мъчение за него да включим още 1000 км. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.