Прескочи до съдържание

12 дни в Калифорния и околностите

kopche

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, :rolleyes:

Мисля, че тук е правилното място за моето питане! Нищо, че темата е замряла от доста време....
Възползвахме се от промоцията на Иберия и взехме билети до Oakland CA / Сан Франциско /за по 213 евро на човек от Барселона!  :hug:Ще бъдем там 12 дни общо. Моля ви за някаква препоръка/насока, как да направим логистиката? :thinking:Възнамеряваме да посетим за тези 12 дни Лос Анджелис, Лас Вегас, Гранд каньон и накрая преди полета за връщане - Сан Франциско. Ако знаете нещо друго интересно в тези райони-  напр.Сан Диего или Сан Хосе, което можем да видим ще се радвам на мнения и препоръки. И накрая- щях да пропусна, мислим да наемем кола под наем за цялото време. Какво мислите и по този въпрос с транспорта. Благодаря ви предварително!!!  :bye:

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 59 минути , kopche каза:

Здравейте, :rolleyes:

Мисля, че тук е правилното място за моето питане! Нищо, че темата е замряла от доста време....
Възползвахме се от промоцията на Иберия и взехме билети до Oakland CA / Сан Франциско /за по 213 евро на човек от Барселона!  :hug:Ще бъдем там 12 дни общо. Моля ви за някаква препоръка/насока, как да направим логистиката? :thinking:Възнамеряваме да посетим за тези 12 дни Лос Анджелис, Лас Вегас, Гранд каньон и накрая преди полета за връщане - Сан Франциско. Ако знаете нещо друго интересно в тези райони-  напр.Сан Диего или Сан Хосе, което можем да видим ще се радвам на мнения и препоръки. И накрая- щях да пропусна, мислим да наемем кола под наем за цялото време. Какво мислите и по този въпрос с транспорта. Благодаря ви предварително!!!  :bye:

Koла под наем - задължително, няма алтернатива.

Програмата си зависи от вашето темпо и от това градове ли обичате или природа.

За същото време аз включих в нашата обиколко Sequoia NP, Death Valley NP и Yosemite NP. за мен това са най-интересните места, за повече нямаше време. San Francisco го пропуснахме, не съм много по градовете...

Редактирано от Oshko
Публикувано:

Зависи каква толерантност имате към дълги пътувания. ЛА до Вегас, както и Bay Area дo Вегас е 11-12 часа с кола, при 1 почивка от 1/2 час. Паркирането в ЛА и СФ е трудно и скъпо. Аз по-скоро бих помислил за Убер в ЛА, после полет за малко пари до Вегас (някой от лоукостовете), там тур до Eagle Point (+ полет със самолет или хеликоптер в Каньона). В самия Вегас не ви трябва кола - всичко е на Стрипа и на walking distance. После полет до Bay Area и там вече кола - за да разгледате околните градчета. Ако ще седите в самия СФ, по-скоро без кола (Убер) и влак до околните селца, където вече ще ви трябва Убер, защото за някои от тях спирките са в средата на нищото.

Ако искате да включите националните паркове, трябва кола за тях.

На 30-40 мили от СФ има много приятни местенца по крайбрежието - напр. Santa Cruz.

Някои хора се пускат по крайбрежния път от ЛА към СФ - там напр. са легендарните къщи от филма "2-ма мъже и 1/2" - къщите са на брега на океана, вдигнати на високо и с дървени мостове за достъп до плажа.

преди 14 минути , akair каза:

Зависи каква толерантност имате към дълги пътувания. ЛА до Вегас, както и Bay Area дo Вегас е 11-12 часа с кола, при 1 почивка от 1/2 час.

?

Нещо си в грешка...ЛА до Вегас е около 4ч

Редактирано от Oshko
Публикувано:
3 minutes ago, Oshko said:

?

Нещо си в грешка...ЛА до Вегас е около 4ч

Моите спомени са за 12 часа, но може би защото бях с автобус и тръгнах от Санта Барбара... Според Гугъл е на между 4 и 5 1/2 часа с кола

Публикувано:

Може би да започнеш с това по кое време си там, че зиме и лете има голяма разлика за националните паркове :)

Преди 1 час, akair каза:

Проверете дали парковете не са затворени по това време на годината.

Парковете (националните) са си отворени без прекъсване, затварят се някои от високопланинските проходи през Сиера Невада -  Tioga Pass, койте е веднага на изток от Йосемити и пр., но това се случва по-късно през годината, в края на октомври все още са отворени.  Ако си падате по природни красоти - в тая част на Щатите са струпани доста национални паркове и други хубости - някои вече са ги споменали, а освен тях - недалеч от Вегас са Zion, Bryce Canyon, Antelope Canyon.  Пътят покрай брега между ЛА и СФ е много живописен.  Ако слизате към Сан Диего - наблизо е Joshua Tree National Park.  Езерото Моно, езерото Тахо, ееех!  И както са казали по-горе - Death Valley, Grand Canyon, Yosemite.  Мен ако питате - кола си трябва.  То самото шпорене из тая част на света си е преживяване, което си струва...  :)

...А, и мен ако питате - ЛА може и да го пропуснете - основната забележителност там са вечно задръстените магистрали...  Може би само Griffith Observatory си струва, но това си е мое мнение...

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 1

Южна Калифорния е прекрасна – има толкова много за гледане!

Задължително наемете кола след като кацнете в Оукланд. Бих ви препоръчала следния план: роуд трип по крайбрежието от Оукланд на юг до Лос Анджелис. Пътят е с едни от най-живописните гледки и има много места за гледане – малки градчета като Салинас, Монтерей, Carmel by the Sea, Carmel Mission, Julia Pfeiffer Burns Park, Замъкът Hearst, Санта Барбара. В общи линии спираш, снимаш и продължаваш.

За големите градове бих отделила по 1-2 дена максимум (Лос Анджелис и Сан Диего  о 1, Лас Вегас и Сан Франциско по 2). В Лос Анджелис бих се фокусирала върху районът на Родео Драйв и Бевърли Хилс, в Сан Диего – Балбоа Парк, Seaport Village и остров Коронадо. От там пътувате към Лас Вегас – може да посетите Joshua Tree Park, както вече някой е предложил. В Лас Вегас е предимно разхождане по стрипа. От там може да посетите Death Valley и обратно към Сан Франциско. Там – Fishermans Wharf, Затворът Алкатраз и посещение на забележителностите с туристическо автобусче).  Докато сте в Лас Вегас, ако имате време, освен Гранд Canyon може да посетите и националните паркове Зион и Брайс – за двата парка 1 ден стига идеално.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 3
Публикувано:

Много благодаря за идеите и подробният пътен план!:) Това ще внесе малко промяна, явно в първоначалните ни планове. ;)

Мислехме повече дни за ЛА да отделим. Но пък аз намирам повече чар в местата извън мегаполисите. Предполагам има дори начин да спрем в околностите на ЛА, да не влизаме с колата и да настава суматоха  с паркирането и пр. А после с някакъв обществен транспорт да се обикаля и разглежда.

В момента сме се насочили към http://www.economycarrentals.com/ за наемане на рент-а-кара. Дори джиповете са тук на добра цена с пълна застраховка включена!

Публикувано:
преди 2 часа, kopche каза:

В момента сме се насочили към http://www.economycarrentals.com/ за наемане на рент-а-кара. Дори джиповете са тук на добра цена с пълна застраховка включена!

Ние взехме кола чрез тях, всичко мина идеално. 

Публикувано:

economycarrentals са посредник, а всичко зависи от фирмата, която се наема :) 

Относно планът, аз също бих препоръчал фокус на националните паркове и природни забележителности в района, изброени са по-горе. Плюс крайбрежната магистрала. Опитай се да ги навържеш криво/ляво в някакъв план и ще коментираме дали нещо трябва да се пипне. 

За Гранд Каньон ще пусна отделна тема да се съберат повечко мнения, защото често се препоръчва Skywalk-a, който е удобен от Вегас, но си идва с един куп други недостатъци. Аз лично не бих пропътувал половината свят и да си отрежа от преживяването заради 2-3 часа повече прекарани в път, така че ще е полезно максимално добре да изясним какво получава човек, когато посети т.нар. Grand Canyon West и North Rim и South Rim.  

преди 10 часа, kopche каза:

Много благодаря за идеите и подробният пътен план!:) Това ще внесе малко промяна, явно в първоначалните ни планове. ;)

Мислехме повече дни за ЛА да отделим. Но пък аз намирам повече чар в местата извън мегаполисите. Предполагам има дори начин да спрем в околностите на ЛА, да не влизаме с колата и да настава суматоха  с паркирането и пр. А после с някакъв обществен транспорт да се обикаля и разглежда.

Да, ако имате време, може и повече дни да отделите на ЛА. Ние първия път бяхме там три дена: 

1 ден - Гети Център сутринта, хотел Бевърли Хилс, UCLA и следобеда бяхме на Родео Драйв. Там имаше вале паркинг и ти решаваш колко да оставиш. 

2 ден - Холивуд, Алеята на Славата, Театъра където се провеждат Оскарите, следобед бяхме в Universal Studios. 

3 ден - Санта Моника и Venice Beach. Изкарахме деня в разходки в градчето и по плажа. 

В денят, в който пристигнахме в ЛА, след като си взехме колата, отидохме в Санта Барбара и изкарахме следобеда там. 

Ето тук съм описала по-подробно: 

http://www.traveolani.com/?p=274&lang=bg

http://www.traveolani.com/?p=532&lang=bg

Има и други неща за посещение Гети Вила, Обсерваторията, сега ако имам време бих направила и хайк из хълмовете, има много хубава гледка към Даунтаун ЛА, но не съм проучвала къде точно се ходи за тази гледка :)

Редактирано от Травеолани
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Георги каза:

За Гранд Каньон ще пусна отделна тема да се съберат повечко мнения, защото често се препоръчва Skywalk-a, който е удобен от Вегас, но си идва с един куп други недостатъци. Аз лично не бих пропътувал половината свят и да си отрежа от преживяването заради 2-3 часа повече прекарани в път, така че ще е полезно максимално добре да изясним какво получава човек, когато посети т.нар. Grand Canyon West и North Rim и South Rim.  

Или една тема само за Националните паркове на САЩ. 

Благодарение на този форум, включих три парка в нашата програма, Секвоя, Долината на смъртта и Гранд каньон  (South Rim). Исках и още, но ....

Парковете са уникални, красиви, харесаха ми много, всичко и навсякъде беше супер организирано. 

Ние си взехме годишна карта за всички паркове за 90$. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Георги каза:

economycarrentals са посредник, а всичко зависи от фирмата, която се наема :) 

Относно планът, аз също бих препоръчал фокус на националните паркове и природни забележителности в района, изброени са по-горе. Плюс крайбрежната магистрала. Опитай се да ги навържеш криво/ляво в някакъв план и ще коментираме дали нещо трябва да се пипне. 

Кога да го очакваме, ЧЕ нямам време, до десетина дни трябва да съм готова с програмата.

преди 54 минути , И. М. каза:

Кога да го очакваме, ЧЕ нямам време, до десетина дни трябва да съм готова с програмата.

Темата за Гранд Каньон ли питаш? Ще гледам да я разпиша тия дни, но нищо не обещавам, много неща чакат от много време. 

Но на кратко - истинския Гранд Каньон е по южния или северния ръб. Първия е по-далече от Вегас, втория е още по-далече. Най-близо е т.нар западен ръб на каньона, но той е по-скоро туристическа измислица. На практика там каньонът е по-плитък (ще се подготвя с точните числа, когато пиша темата), извън националният парк е и е нещо като туристическа месомелачка - стъклена платформа, полети с хеликоптери, забрана за твои снимки от платформата (за сметка на това много скъпи се продават от индианците стопанисващи мястото) и т.н. Мисля, че входни такси и цени са доста солени също, но и това трябва да го проуча допълнително за точните стойности. Разбира се, ако целта ти е полет с хеликоптер под ръба на каньона, то West ти е единственото място, в националния парк не са позволени подобни неща.

За съжаление опростявайки го по този начин се намесват факти със субективното ми лично мнение, а ми се ще двете неща да ги разделя колкото се може повече и всеки да може сам да си направи обективна преценка. И за това искам да направя отделна, балансирана и обмислена тема. Но щом бързаш, това е на две, на три моето мнение. Ако искаш попрочети си из нета допълнително, по възможност от разкази на пътешественици, а не в сайтовете на агенциите предлагащи турове. Заради близостта до Вегас повечето оперират само до западния ръб, съответно можеш да намериш в сайтовете им много хвалебствия, които са по-скоро рекламни послания. И не, че от там гледките са лоши, страхотни са и спиращи дъха, гледал съм снимки, но да идеш до там е равносилно на да присъстваш на полуфинала на голямо състезание. Пак може да е супер емоция с първокласни участници, но не е финал, битка за титлата и определяне на шампион.  

Лично за мен ходене до този регион задължително трябва да включва южния ръб на каньона. Не е невъзможно да се направи с отиване и връщане във Вегас в един ден, но със спане е още по-добре. Иначе пътуваш през половината земно кълбо, а накрая заради 4-5 часа повече път избираш удобството и жертваш пълноценно изживяване на едно от чудесата на планетата. Пак казвам, лично мнение, ще се постарая да е по-аргументирано, но пътуването ми беше отдавна и не помня всички параметри наизуст. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 6

Колкото до Гранд Каньон, това  е по-скоро желание на мъжа ми.... Колкото до мен... В главата ми е още един филм, не му помня името обаче, не помня такива неща.. Та героите в него минаха през големи изпитания, включително ги обраха, спяха в колата и какви ли не обрати на съдбата стояха на пътя им, та тяхната крайна цел беше да видят Гранд Каньон. Когато след хиляди мъки пристигнаха по изгрев слънце на Гранд Каньона, бяха толкова изтощени и измъчени накрая, че героинята само погледна мъжа и му казва нещо от сорта: "Много ли ще е невъзпитано, ако си тръгна  след по-малко от 5 мин гледане. И за това ли беше всичко?! " Даян Кийтън ми се върти е главата, но може и само така да ми се стру:biggrin:ва.

Тази сцена от филма така ми се е запечатала в главата, че мисля, че вече казвам нейните реплики, преди да съм го видяла....

Мисля си, че това е една много добра програма! Пътеписа е много полезен, запазвам си линка! Благодаря!:)

Спойлер
преди 13 часа, Травеолани каза:

Да, ако имате време, може и повече дни да отделите на ЛА. Ние първия път бяхме там три дена: 

1 ден - Гети Център сутринта, хотел Бевърли Хилс, UCLA и следобеда бяхме на Родео Драйв. Там имаше вале паркинг и ти решаваш колко да оставиш. 

2 ден - Холивуд, Алеята на Славата, Театъра където се провеждат Оскарите, следобед бяхме в Universal Studios. 

3 ден - Санта Моника и Venice Beach. Изкарахме деня в разходки в градчето и по плажа. 

В денят, в който пристигнахме в ЛА, след като си взехме колата, отидохме в Санта Барбара и изкарахме следобеда там. 

Ето тук съм описала по-подробно: 

http://www.traveolani.com/?p=274&lang=bg

http://www.traveolani.com/?p=532&lang=bg

Има и други неща за посещение Гети Вила, Обсерваторията, сега ако имам време бих направила и хайк из хълмовете, има много хубава гледка към Даунтаун ЛА, но не съм проучвала къде точно се ходи за тази гледка :)

Редактирано от kopche
Публикувано:

Ако ще се замеряме с цитати от филми и сериали:

image.png

Това в кръга на майтапа естествено. Няма нищо лошо в 5 дни в ЛА, ако така сте решили, но просто малко противоречи на по-ранните насоки, че предпочиташ местата извън мегаполиси :)

• Смея се 1

Аз, ако съм 10 от 12 дни ще ги прекарам в ЛасВегас! 1 за ЛА 1 за СанФранциско.

Във ЛасВегас са толкова напред и има толкова неща за правене, че единствено там бих стоял :)

Даже сериозно се замислям дали да не си запазя и аз този вариант и след това до Вегас със самолет.

Редактирано от vinidj
  • Харесвам 1
Публикувано:

Платформата на  Eagle Point и според мен е страшна измислица, но гледките от ръба на каньона си струват. It's a trade-off на време и дистанция към гледки и спомени - зависи какви компромиси сте готови да направите.

+1 глас за Санта Барбара - уникално градче. Ако сте с кола, можете да отскочите до близкия кампус на UCSB, който е разположен в бивша военна база. Оставили са повечето сгради и са достроили няколко учебни. Кампусът има своя собствена лагуна, а докторнати от департамента по физика са инсталирали уеб камери на плажа, за да могат от лабораториите си да наблюдават кога ще има влъни за сърф. Университетът има Нобелов лауреат, на който са му направили офис тип "буркан" - кръгла стъклена постройка на 2 етажа. Долу му е кабинетът, а на горния етаж правят различни социални ивенти.

UCSB (University of California Santa Barbara) е част от групата на University of California, редом с UC Berkely, UCLA, UCSD (San Diego), UC Irvine, UCSC (Santa Cruz) и още няколко... University of California  e обществен/публичен университет (финансира се частично с пари от щата Калифорния)

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 6 часа, Георги каза:

Ако ще се замеряме с цитати от филми и сериали:

image.png

Това в кръга на майтапа естествено. Няма нищо лошо в 5 дни в ЛА, ако така сте решили, но просто малко противоречи на по-ранните насоки, че предпочиташ местата извън мегаполиси :)

Местата извън мегаполисите имам предвид най-вече всичките Санти.:wink: Санта Моника, Санта Барбара, Сан... и Сан Диего. :) Всички китни, кокетни местенца и вилни зони  в периферията на океана, но изнесени извън мегаполиса. Искам да съпреживея атмосферата и да видя, като как е да си част от това, толкова близо до Холивуд място, станало сцена на толкова сюжети и филми, криминални романи и разкази. Искам да съпреживея бита на такова място. Чара на природата искам да ми бъде фон и допълнение на програмата, но не и основна цел. Основните цели са обикновено пълни с разочарование.

преди 6 часа, vinidj каза:

Аз, ако съм 10 от 12 дни ще ги прекарам в ЛасВегас! 1 за ЛА 1 за СанФранциско.

Във ЛасВегас са толкова напред и има толкова неща за правене, че единствено там бих стоял :)

Даже сериозно се замислям дали да не си запазя и аз този вариант и след това до Вегас със самолет.

Имаш предвид казината или? Аз се чудя дали 2 дни си заслужва като цяло там? Какво те кара да мислиш, че ще запълниш 10 дена с програма там? Любопитно ми стана.:polling:

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, всякакви шоу програми до казината, по улиците, атракции - свобода общо взето. Всички отиват там, защото има ограничения в другите щати.

А и наистина играя покер :)

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.