Прескочи до съдържание

Пеша, обществен транспорт или автобуси "Hop-On, Hop-Off"?


Препоръчани мнения

В съседна тема се заформи дискусия и реших да открия нова тема по този въпрос.

 

Как разглеждате градовете? Лично аз винаги предпочитам да разглеждам непознат град пеша с карта в ръка. Ако става дума за голям град, предварително разделям условно населеното място на райони и всеки ден разглеждам различен район. Естествено ползвам транспорт, но по-скоро за придвижване от/до централната градска част. И това при положение, че съм настанен в хотел извън центъра. За мен това е най-оптимален и най-пълноценен начин за опознаване на непозната градска дестинация. Ненавиждам автобусите "Hop-On, Hop-Off". Приемам ги за туристическа агенция на колела. Не ми се навлиза допълнително в темата, за да не обидя някого. Вие сте...

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

С корабче, естествено, ако има река :)

 

Колело, сегуей, ролери, рикша, такси...корабче, обществен транспорт, "Hop-On, Hop-Off", кое е общото между тях?

 

Опитах се да задам сериозни параметри на темата (най-общо казано транспортно средство Vs. ходене пеша), но ако се наложи темата би могла да завие и в друга, комична посока...

Връзка към коментар

Пеша и градски транспорт. 

 

Не отричам удобството на hop-on, hop-off, особено в непознат град, но аз лично предпочитам да си мина през проучването на града, кое къде се намира, различните системи на градски транспорт и т.н. Возенето в местно метро и автобус, с местните хора за мен си е част от атракцията. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Какво му е несериозното на корабчето? Във Венеция може и да е част от обществения транспорт. Ако имах повече пари можеше да се прежаля и за гондола.

По каналите на Амстердам и по Сена обожавам да опознавам града точно по този начин, с корабче и горещо препоръчвам.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Май само аз не разбирам каква е тази история с корабчетата във всички по-големи градове с реки... Возила съм се тук-таме без особен ентусиазъм, само в името на туристическото преживяване, и така и не можаха да ме спечелят тези разходки.

 

Иначе по темата - пеша, разбира се, тъкмо се изказах на дълго и на широко в съседната тема. ;-)

Редактирано от jennie
Връзка към коментар

Пеша. Няма друг начин да се потопиш в атмосферата на града. Градският транспорт е за придвижване от една пешеходна зона до друга пешеходна зона. Hop-on/hop off никога не съм ползвал и няма да ползвам, докато съм на собствен ход. За мен това е туризъм за американци, без да обиждам някого. Това е все едно да ядеш компот в разгара на сезона на плодовете. 

 

Корабче съм ползвал само веднъж в Будапеща и смятам, че гледката от него е незаменима. Още повече бях си направил труда да видя кога залязва слънцето на датата и хванах най-доброто време за подобна обиколка. Избегнах това в Париж, защото там реката е тясна, брегът е висок и гледката по нищо не може да се сравни с мащаба на Дунава в Будапеща. 

 

Няма по-голяма тръпка от проучването и опознаването на града през собствения поглед.

Връзка към коментар

Пеша, ама като е с деца доста повече и с транспорт да за да се пестят сили за по-интересни неща и да няма много мрънкане :)

 

Корабчетата също ми харесват в определени случаи.

Редактирано от Бръмбар
Връзка към коментар

Хмммм, ами зависи от настроението, от дистанцията между обектите, от времето, с което разполагам и от познанията за мястото, в което се намирам. За мен е важно да обиколя възможно най-много обекти, но и да имам време просто да се наслаждавам на мястото, където се намирам.  Предпочитан транспорт - метрото, защото с него се ориентирам лесно. Автобуси - само ако няма друга възможност за придвижване и разстоянията са големи. Hop-on, hop- off - ползвала съм само в Лондон и Катания, но ми хареса. Задължително, обаче след такава опознавателна обиколка на града е да имам възможност и да посетя забележителностите. Такси - само ако цената е достъпна и вече съм доста уморена. Пеша - задължително, тъй като няма друг начин да почувстваш града и да спреш там, където просто ти се е приискало. Корабчета - в повечето пъти съм разочарована след такива обиколки и си казвам докога ще се ловя на туристическите капани, но пък за нищо на света не бих посетила Лондон без да се повозя на корабче по Темза.

Въобще важното е да се пътува, пък начинът е само средство да се постигне това и нещо второстепенно. 

Връзка към коментар

Много хубава тема :)

 

Лично аз предпочитам придвижването пеша. Ако преходът е през интересни и приятни места (а не през някакви убити гета, полета и промишлени зони) нямам проблем да мина и по 20-30 км на ден, без да ползвам и грам градски транспорт. Проблемът на този вид придвижване е като се скофти времето. Тогава в действие влиза План "Б" - една дневна карта за цялата градска мрежа и панорамна обиколка на града през стъклото на автобуса/трамвая :) В останалите случаи - возене в местния транспорт/метро, дет отбеляза и Георги, най-вече за атракцията и общата култура (и билетчетата, че си колекционирам такива :-))) 

 

"Hop-On, Hop-Off" не съм ползвал никога досега. Намирам ги за свръх надценена услуга, ориентирана към мързеливите  оборотни туристи. Предполагам, в определени ситуации сигурно си струват, но не съм проверявал... 

Връзка към коментар

Какво му е несериозното на корабчето? Във Венеция може и да е част от обществения транспорт. Ако имах повече пари можеше да се прежаля и за гондола.

По каналите на Амстердам и по Сена обожавам да опознавам града точно по този начин, с корабче и горещо препоръчвам.

 

Не съм казал, че е несериозно, просто не навсякъде има река/море с подобна атракция, а и вече обясних, че темата е по-скоро ориентирана в посока "транспорт - ходене пеша". Като каза корабче обаче, нека да спомена, че за мен обиколка на Босфора с ферибот до устието с Черно море е задължителна атракция при посещение в Истанбул. Говоря за обществените ферита, а не за туристическите корабчета, надявам се става ясно?  

 

А придвижването с велосипед под наем намира ли място сред опциите? :)

 

Със сигурност е опция, която съществува дори и в София от известно време...

Връзка към коментар

Ползвам градски транспорт (обикновено метро), от хотела до някое централно място и след това-пеша, но се е случвало да го карам и изцяло без транспорт. :)

Hop-on, hop-off не съм ползвала и едва ли ще ползвам някога, но може би не е лош вариант ако имаш ограничено време в голям град, а искаш да видиш много неща...

Корабчетата според мен са си хубава атракция, лично мен самото возене ме кефи, дори и да няма кой знае какво за гледане. :) Но за някои градове, като Лондон и Будапеща, например, мисля че корабче по реката е задължително! :)

Връзка към коментар

Задължително ползвам хоп оф-хоп он автобуси ако имам 1 или 2 дни да разгледам града. Първия ден се возя, слизам на основните неща, които ме интересуват. Обикновенно преди това съм прегледала маршрутите, зная къде и какво искам да видя, но проблема е, че не зная колко време ще ми трябва. Успявала съм да видя и всичко, което ме вълнува за 1 ден от основните забележителности. Втория обикновено градския транспорт да попълня дупките. Ползвала съм и местни туристически бюра за организиране на индивидуални обиколки или съм се включвала в организирани. Предвижвам се пеша от една забележителност до друга само ако са на по-малко от 1-2 км. Задължително и абсолютно винаги, когато оставам повече от 2 дни (че дори и тогава) някъде вземам хотел на възлово място за да мога да видя това - онова по всяко време на денонощието и без да се съобразявам с транспорт. За пример  избрах хотел на площат Каталуня за Барселона и можех да се предвижвам до Рамбла, пристанището, зоо, саграда фамилия и т.н. пеша. Не съм ползвала Хоп оф-хоп он автобуси, защото единствено за парка на Гауди и до летището трябваше да взема автобус. Всичко останало, което исках да видя или беше около хотела или в рамките на 5-10 евро за такси. Обикновено обаче не си позволявам повече от 3-4-5 дни за един град. Ако се върна пак.... добре дошло. Ако не... видяла съм всичко, което съм искала. Има толкова неща за гледане по света, че ако изкарам месец в Париж отпуската ми за година и половина е заминала и ще трябва да гледам през това време като сираче, докато другите пътуват, което не ми е оферта.

 

Обикновенно обаче моите причини да искам да ида на някакво място не са забележителностите, а някакви щуротии, които са важни само и единствено за мен (и семейството ми). По тази причина и се задържам малко в градовете и гледам да видя максимално много за минимално малко време. Като пример - първопричината да отида точно в Берлин е да спя на палатка, пътувах 7 часа в най-зверските задръствания от Барселона до Андора за да видя музей на ретро автомобили, първопричината да тръгна към Макао, ХонгКонг не някъде другаде по света е да гледам представление на най-добрия режисьор на света в своята област (Франко драгон), а да си направя труда да вадя китайска виза и да се разправям с глупости беше за да видя един увеселителен парк в Шен Жен. И не само това... Ми избрах и лесен начин да го направя като просто ползвах туристическа агенция, която дори ми осигури частен екскурзовод, защото единствените желаещи за този парк бяхме ние. Не че се отказвам от всичко останало, което съм видяла просто причината да искам да видя Берлин не е била Пергамон, нито причината да видя Барселона е била Саграда фамилия... Просто като съм се спряла на някаква дестинация заради моите си откачени виждания просто се спирам да видя и основното, което гледат хората там за ден-два. Никъде не съм искала и не съм имала желание да се потапям в атмосферата нито разбирам как пиенето на сангрия или бира в някой нетуристически ресторан или бар ще ме потопи в нещо. (Пия бира или санглия в нетуристически ресторанти просто защото храната е по-добра, алкохола е по-добър и като бонус към това и сметката е по-малка). Същото е и с хостелите ЗА МЕН между другото. Туристическа спалня с още 20 чифта миризлизи крака, трамбовали 20 километра днес се само, че не могат да ме потопят в нищо, напротив... и да съм се потопила бих излязла много бързо.

Редактирано от На път
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Е, зависи разбира се. Ако само от мен зависи, пеша и градски транспорт, за по-отдалечени места или между отделни пешеходни райони. Ама не винаги зависи само от мен, като бях с тъста и тъщата из Рим минахме една обиколка с туристически автобус, все пак малко време за много неща.. Сега последно с децата в Белем ползвахме предимно такси. То като чуеш няколко пъти как спрели автобуса с пистолети и обрали пътниците и ти се отщява градския транспорт...

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Отиваме на определено място с цел да видим повече неща и от тази гледна точка използваме метро или друг градски транспорт. Е, някъде и с колата сме ходили. За 3-4 дни в един град най-малко 1 ден са ни музеите. Още 1 ден църкви и сгради. А не е като да не вървим. Планинари сме. Но излизаме от хотела в 8.00 ч. и сядаме на вечеря някъде "да се потопим" към 20ч. А и през деня се смесваме с местните обикновено взели нещо за обяд от павилионите за бързо хланене, седнали на площада за 30 мин. И за тези 12 часа на ден не мога да не ползвам транспорт. Не съм ползвала велосипед, но не изключвам да го направя. Относно водния транспорт / вапорето, фериботи, кораби, лодки, гемии.../ - зависи. Където има широка река или проток, море, въобще където има изглед ми харесва. Обаче в тесни реки с високи брегове въобще не се качвам. В Будапеща и Истанбул ми хареса. Във Венеция - ясно. И в морето също, но то е друг тип преживяване.

Връзка към коментар

Аз също предпочитам да обикалям пеша, ако градът е малък и с градски транспорт, ако градът е голям. При всички случаи обаче, предпочитам да имам един-два дни в които да не ходя по туристическите дестинации, а да си обикалям безцелно из кварталите.

Единственият път в който съм ползвал Hop On-Hop Off автобус беше в Сан Франциско, но тогава имахме малко време за разглеждане на града, бяхме се разболели от това, че идвахме от 45 градуса във Вегас на 13 в SF и като цяло трябваше да се види възможно най-много, за най-кратко време, иначе никога не бих ползвал тази услуга.

Връзка към коментар

Само пеша. В много мнения из форума нееднократно съм го писал, и описвал причините и личното ми отношение по въпроса. Включително и преди малко в темата за Берлин. Никога не съм ползвал туристически автобус, и нямам такова намерение. Дори и да съм само за ден-два. Предпочитам след време да се върна отново, да разгледам онова, за което не ми е стигнало времето, отколкото да "претупам" опознаването на града с автобус. 

С други думи използвам краката си по предназначение, а не само колкото да стоя прав пред някоя картина или статуя в галериите и музеите.
За по-големите мегаполиси се налага ползването и на транспорт. Примерно ако съм за концерт, и мястото на провеждането му е някъде в периферията, а не в центъра. Но ако разполагам с време, и има пешеходен път до там, пак залагам на вървенето.

За Амстердам съм си мислел за велосипед, но там статута на велосипедистите е по-различен, и първо трябва добре да го разбера. Защото много пъти съм ставал неволен свидетел на закъсали и объркани туристи с велосипеди, или разминаващи се на косъм с някое произшествие. А и изпитвам лек страх, че ако заключа някъде наетия велосипед, след това няма да мога да го открия сред примерно 100 други :) Абе засега си предпочитам краката при всички положения и ситуации.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

При мен и трите изброени влизат в действие зависи от самия град. Туристическите автобусите са най-добрия начин за обикаляне, когато града е огромен и забележителностите са на голямо разстояние. Обикаляш, гледаш, снимаш и слизаш, където искаш. Ползвала съм в Буенос Айрес например. В по-малките градове предпочитам да разглеждам пеша. Случвало се е да ползвам и градски транспорт, в Хавана си беше голяма забава с автобуса.  :) Като цяло подхождам прагматично с идеята да разгледам колкото се може повече, но ако имам достатъчно време си позволявам и отклонения от правилото. Освен изброените се е случвало да ползвам и такси, и рикша, и лодка, и както дойде.  :)

 

 Същото е и с хостелите ЗА МЕН между другото. Туристическа спалня с още 20 чифта миризлизи крака, трамбовали 20 километра днес се само, че не могат да ме потопят в нищо, напротив... и да съм се потопила бих излязла много бързо.

Като прочета нещо подобно и просто се потрисам. Хора, вие наистина ли не знаете, че почти всеки хостел предлага САМОСТОЯТЕЛНИ двойни стаи със САМОСТОЯТЕЛНА баня и тоалетна към стаята. Освен това често се намират на най-добрите централни места и са чисти и хубави. Май трябва отделна тема за този тип настаняване, та хората да се ограмотят, че не е нужно да делят спалня с още 10 души, за да спят в хостел.  :P

На път, хората не ползват общи спални за да се потопят в нещо, а защото обикалят света нискобюджетно. Когато си на път 4-6 и повече месеци и бюджета ти за деня е 5-7 долара за храна и нощувка просто нямаш избор.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Теди, не че зная, че има двойни стаи със самостоятелна баня към хостелите, нито че се намират в централните градски части. Не подозирах този невиждан лукс за 5-7 долара с храната на ден. Ще трябва да се провери. Сигурно ще се изненадам приятно.  Просто за да е по-лесно нататък ще може ли да пратиш линк за централен хостел с двойна самостоятелна стая на цената, която отисваш в някой хубав и голям европейски град. И ако наистина има такъв ще си заворя главата в пясъка и ще оставя да се потрисаш колкото си искаш...

Връзка към коментар

Ако прочетеш по-внимателно поста ми ще видиш, че цената, която съм споменала е за обща спалня, а не за самостоятелна.  ;)  Цитирах те, защото в изказването си свързваш хостела с 20 чифта миризливи не знам си какво, което изобщо не е задължително да е така. И тъй като си изтълкувала доста странно поста ми да добавя, че когато говорим за нискобюджетно пътуване и 7$/ден рядко става въпрос за Европа. Повечето пътуващи по този начин избират евтини дестинации в Азия, Южна Америка и Африка. В Европа по-често избират варианта за каучсърфинг настаняване, защото е безплатно. Не се заяждам, пояснявам, а ти как ще извърташ думите ми си е твой проблем.  :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Браво на Дюк за темата.

Аз обикалям винаги пеша с карта в ръка.Така тръпката е по-голяма,а и опознаваш наистина града(след това имам чувството,че съм живял там-толкова ми е познато) :) :) :) .Винаги си има изключения и ползването на алтернативен начин на предвижване в доста от случайте е просто задължителнно.Няма как да стигнеш до Гринуич без да хванеш транспорт до там.Мисля,че Теди правилно е написала.В големите мегаполиси се ползва всякакъв вид транспорт а именно защото са огромни и разстояннията между дадени туристически обекти често са на по два дена път пеша :) ,за малките градчета вече е ясно,че ще е престъпление ако не се обиколи пеша.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако прочетеш по-внимателно поста ми ще видиш, че цената, която съм споменала е за обща спалня, а не за самостоятелна.  ;)  Цитирах те, защото в изказването си свързваш хостела с 20 чифта миризливи не знам си какво, което изобщо не е задължително да е така. И тъй като си изтълкувала доста странно поста ми да добавя, че когато говорим за нискобюджетно пътуване и 7$/ден рядко става въпрос за Европа. Повечето пътуващи по този начин избират евтини дестинации в Азия, Южна Америка и Африка. В Европа по-често избират варианта за каучсърфинг настаняване, защото е безплатно. Не се заяждам, пояснявам, а ти как ще извърташ думите ми си е твой проблем.  :)

Ако прочетеш моя пост внимателно ще разбереш, че съм писала за нещо друго, а ти реши да се "потрисаш" и ограмотяваш. За това беше и моя отговор... Мисълта ми беше, че човек спи в обща спалня обикновенно заради ниския си бюджет, но след това четем че се прави заради потапяне в атмосферата и свободния дух... Ако беше цитирала само 2 изречения повече освен това, което си извадила щеше да е съвсем различно, нали... Та... всеки си чете точно това, което иска... Като във всеки форум...

Редактирано от На път
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.