S.Petrov Публикувано: 5 март, 2018 Сподели Публикувано: 5 март, 2018 Влече ме пуста Скандинавия и това е! Тази година пак ми се ходи - 'щото и миналата ми се ходеше Съвсем наскоро семейният съвет реши, че това лято трябва да си направим една северна разходка, за да сме в тон с абсолютната обсесия по всичко скандинавско, която ни тресе от няколко години. И като казвам обсесия, не преувеличавам! Наложи ни се да сменим колата и си взехме Волво (което кръстихме Свен), лаптопът ми се е превърнал музей на скандинавското кино, а Надя (половинката) чете основно книги, имената на чиито автори завършват на *сон, *стрьом или *ерг... Та, съвсем в реда на нещата, преди малко букнах два билета София - Копенхаген за средата на Май. Цената беше добра (58лв/човек с Дискаунт клуб) и не се замислих, но пък сега ще трябва да се боря с организирането на цялото пътуване... за което ще ми трябва помощ (тук си представете емотиконка с молещо човече, с кравешки поглед) Планът е да кацнем в Копенхаген, да вземем кола под наем и да преспим в града. Въпрос: Достатъчен ли е един ден за разглеждане? Иска ми се да видим Нюхавн, замъците Розенборг и Амалиенборг. Какво друго бихте препоръчали? Не държим на музеите, за да остане повече време за природа и малки градчета/селца. След Копенхаген, задължително следва минаване по Йоресунд и... отправяне в неизвестна посока. Програма максимум включва маршрут Копенхаген-Малмьо-Гьотеборг-Фредрикстад-Осло; Програма минимум, Копенхаген-Малмьо-Стокхолм. Досега сме били само в Швеция, много ни се иска да надникнем и в Норвегия, но... времето е малко, бюджетът още по. Има ли интересни неща в близост до Осло? Самата столица не ни е цел - търсим малки симпатични градчета, без много туристи, с красива природа и благи хора. Спането мисля да е изцяло Airbnb, заради бюджета, а и заради очарованието Другари и другарки, отварям си голяма бутилка минерална вода и очаквам с трепет всякакви предложения, съвети и... акъл 4 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 5 март, 2018 Сподели Публикувано: 5 март, 2018 Като не е ясно с колко време ще разполагате си позволявам да препоръчам два дни за Копенхаген.Малмьо звучи по - интересно отколкото изглежда, но с придвижването и обиколката си е един ден.Ако са ви останали места за гледане в Стокхолм идете там и си ги вижте, пък като съберете повечко финикийски знаци идете да видите Норвегия.Два дни в Осло ще ви разорят като 5 дни в Стокхолм. И на мен ми се ходи пак( както и миналата година) 1 Връзка към коментар
S.Petrov Публикувано: 6 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 6 март, 2018 Времето е 5 пълни дни и ще сме с кола, което позволява доста гъвкава програма. Малмьо не е точка на интерес, само част от маршрута. Осло също не ни влече... като цяло не си падаме по големите градове. Сериозно обмисляме вариант да останем два дни в Копенхаген, след което да се установим някъде близо до брега между Гьотеборг и Осло. В Airbnb има чудесни предложения на приемливи цени в този участък. От там можем всеки ден да си правим разходки с колата и да разглеждаме. Връзка към коментар
pamela Публикувано: 6 март, 2018 Сподели Публикувано: 6 март, 2018 Миналата година ходихме в Скандинавия, по-точно в част от нея с 8 нощувки, разпределени между Стокхолм /3/, кораб към Хелзинки и обратно /2/ и Копенхаген /3/. Времето въобще не ни стигна, но като за първо посещение беше добре. Според мен по-малко от два дни са недостатъчни за Копенхаген, но отново е въпрос на приоритети какво искате да видите. Аз имах огромно желание за Гьотеборг, но не стигнахме до него, а според мен си заслужава. 1 Връзка към коментар
S.Petrov Публикувано: 6 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 6 март, 2018 Значи за Копенхаген твърдо си оставяме две нощувки! За останалото време ще си вземем някое красотно Airbnb и от там ще си правим еднодневни екскурзии насам-натам Много обичам така - хем всичко ни е уредено (и спане и транспорт), хем сме напълно независими и гъвкави по време на престоя Ще взема да нахвърлям един скромен пътепис за лежерна скандинавска разходка... Връзка към коментар
Георги Публикувано: 8 март, 2018 Сподели Публикувано: 8 март, 2018 Според мен не си заслужава при това пътуване да се изпъвате чак до Норвегия. Едно на ръка, че там основните красоти са в западната част, второ че това изпъване ще подчини целия ви план. И от "6 дни Скандинавия" ще стане на "6 дни колкото да успеем да стигнем Норвегия, без почти да видим нещо друго по средата, че и нищо от топ красотите на самата Норвегия". А пък явно полуострова е сериозно влезнал под кожата, така че второ пътуване до там изглежда неизбежно. Оставете я за тогава 1 Връзка към коментар
S.Petrov Публикувано: 8 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 8 март, 2018 (редактирано) Да, много си прав, че може в един момент цялото пътуване да се окаже "норвежки заложник". И със сигурност това няма да ни е последно ходене до там, та можем да планираме едно специално за Норвегия... особено, ако от тотализатора познаят едни конкретни числа Благодаря за съветите! Вече започва да се оформя сравнително конкретен план, остава само да се спрем на местата за спане. Редактирано 8 март, 2018 от S.Petrov Връзка към коментар
DenitsaS Публикувано: 8 март, 2018 Сподели Публикувано: 8 март, 2018 Според мен времето е малко да ходите и до Стокхолм, там има много за гледане и правене пролетта и то все за природа става въпрос - само за архипелага ще отиде един ден. В деня, в който ще отидете до Малмьо, бих предложила да продължите до Лунд, за да видите катедралата, а между двата града може да се отбиете в любопитното село Jakriborg. Повече идеи какво да правиш в западната част на Швеция може да намериш на този сайт: https://www.vastsverige.com/en/bohuslan/ Връзка към коментар
S.Petrov Публикувано: 8 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 8 март, 2018 преди 32 минути , DenitsaS каза: този сайт: https://www.vastsverige.com/en/bohuslan/ Страхотен сайт и покрива точно района, към който сме се насочили! Благодаря ти 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега