Прескочи до съдържание

Кола под наем в Япония

Angel

Препоръчани мнения

Публикувано:
46 minutes ago, Moustick said:

Здравей @snakeface, другата седмица пътуваме до Япония, като отлагах взимането на международна книжка от СБА, поради това, че навсякъде пише, че не я признават паралелно с българска шофьорска книжка. 

Можеш ли да потвърдиш, че си успял да наемеш кола с международното свидетелство за управление, което СБА издава и също така е на френски - Permis International De Conduire?

Благодарение на тази тема, днеска отидох да си го взема, така или иначе е 24лв., така че не удря тежко джоба. Сега почвам и аз да пиша на разни рент а кар, които са по-профилирани в отдаването на класически, спортни японски коли. Надявам се да върже. 

Както вече казах, наемал съм с международната книжка издадена от СБА от всички изброени по-горе места + от офиса на Нисан Ханеда. Реално японците искат да видят, че на книжката има написана конвенциаята, която те са приели, не помня вече коя беше, но така или иначе на книжките от СБА са написани и двете - от 1949 и 1968.  И все пак не всички ще се съгласят.

Публикувано:

Мерси, след като изпратих имейл запитване с прикачени снимки на книжката ми и международното разрешително от СБА, днес получих потвърждение, че ще мога да наема кола и да шофирам в Япония от тази компания:

https://www.omoren.com/en/

image.png.412e5a3bd7ef3c6a25e6b139d0487c8a.png

То дори след самата резервация, в имейла който я потвърждава, пращат следният линк, където черно на бяло се вижда, че и България е ратифицирала нужната конвенция:

https://www.keishicho.metro.tokyo.lg.jp/multilingual/english/traffic_safety/drivers_licenses/geneva.html

Така, че въобще не се занимавайте да звъните на посолството, тъй като ще ви дадат грешна информация. Явно вече няма бюрократичен проблем, който да ви спира от това да наемете кола в Япония, стига да имате международно разрешително от СБА. И все пак, първо бих се допитал до фирмата, от която мисля да наема. 

• Харесвам 2
  • 8 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 11.04.2024 г. в 10:43, Moustick каза:

Мерси, след като изпратих имейл запитване с прикачени снимки на книжката ми и международното разрешително от СБА, днес получих потвърждение, че ще мога да наема кола и да шофирам в Япония от тази компания:

https://www.omoren.com/en/

image.png.412e5a3bd7ef3c6a25e6b139d0487c8a.png

То дори след самата резервация, в имейла който я потвърждава, пращат следният линк, където черно на бяло се вижда, че и България е ратифицирала нужната конвенция:

https://www.keishicho.metro.tokyo.lg.jp/multilingual/english/traffic_safety/drivers_licenses/geneva.html

Така, че въобще не се занимавайте да звъните на посолството, тъй като ще ви дадат грешна информация. Явно вече няма бюрократичен проблем, който да ви спира от това да наемете кола в Япония, стига да имате международно разрешително от СБА. И все пак, първо бих се допитал до фирмата, от която мисля да наема. 

Човек, спасява ме твоето мнение. Цял ден гледах Оморен и като видях това за книжката, посърнах. Даже нова тема отворих по въпроса, но...и аз искам от тях, би ли ми споделил както точно им изпрати , за да направя същото.

Иначе за ратифициране си прав, проблема е че не издава книжки по стандарт на Женевската...а другите европейски държави и те са ратифицирали Виенската...но издават по стандарт който ти избереш...само СБА не. Та ми е любопитно дали ти е минало безпроблемно пътуването.

Поздрави!

• 9 месеца по-късно ...
Публикувано:

Ако някой попадне на темата - обикновеното международно свидетелство от СБА се приема без проблеми в Япония (2025 октомври). Изписани са и 2те конвенции на първата страница и това е, което търсят от фирмите за коли под наем. Това, което го пише на сайта на посолството и на СБА е стара информация. 

p.s. 10дни наем на компактен хеч от Nissan rent беше 52000 йени (~570лв в момента) 

IMG_20251009_211401~2.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 3
Публикувано:

И аз забравих да ъпдейтна.

Нямах никакъв проблем с Оморен, рента на спорните коли. Взех си.

След това и в Окинава нямах проблем един Кей кар да си наема отново.

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, скоро пътувамe за Окинава и се видяхме в чудо с тоя рентакар. Запазихме хотел далеч от Наха, с идеята че ще наемем кола и ще обикаляме острова. Посвикнахме с европейския съюз и съответно си мислех че всички документи ми важат навсякъде ама не баш. 

Прочетох коментарите тук, преди няколко седмици и съответно отидох до СБА да ми изкарат международна книжка. Лелката ме пита за къде, казах й Япония и директно си прибра бланката и вика няма да стане и ме изгони. Рових в интернет и видях че за Германия и Франция се иска превод на книжката който се прави от JAF, които не издават книжки по Женевската конвенция като нас. За да се подадат документите обаче трябва да си в Япония. Лесно се заобикаля с VPN, та си издадох превод. Изпратих го на 5 фирми в Окинава и всички ми отказаха... 

Влизам оня ден пак да видя този и пост и гледам снимката на българската МШК и че пише Женевска конвенция и се зарадвах мега много като разбрах че сте нямали проблеми! Не знам защо лелките в СБА твърдят че не може да се кара в Япония с нея. Днес бях пак в СБА и си издадох книжка, но им казах за Тайланд. Другата седмица отивам там и ще докладвам дали са ми дали кола. 

Благодаря на Cloud_bg и re7r0 че сте пуснали коментарите! Веорятно благодарение на вас няма да пътуваме с автобуси по острова!

• Харесвам 2
Публикувано:

Даже директно ти пускам линка към тези които аз ползвах в Наха, Окинава в случай че срещнете проблеми с други, поради някаква причина. Малка компания са, аз си буукнах Кей кар, нямах никакви проблеми.

Cheap car rental in Okinawa with AS Rent-A-Car [Naha Airport and Akamine Station pick-up service available] https://share.google/yV7iB0vbfvglgMhLD

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Докладвам след пътуването - никакви ядове с рентакара нямахме! Видяха че пише правилната конвенция и ми дадоха ключовете. Лелките в СБА трябва малко да си опреснят знанията и да не подвеждат хората.

Запазихме от Orix rental една Хонда фит и беше екстра. Гори 4/100, за 6 дена съм платил 55лв бензин, целия остров обиколихме. Много бавно се кара навсякъде и отнема доста време от точка до точка. Средна скорост може би около 30км/ч, като платената магистрала е най- бързо 80км/ч (повечето карат със 100). Има яко задръствания около Наха и Окинава Сити. 

• Харесвам 3
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Предстои ми пътуване до Аомори и се чудя дали някой може да препоръча рент-а-кар компании в района, с които е имал добър опит.

Също така – СБА промени оформлението на документите си и вече не се показват двете конвенции. Все още проверявам в други градове дали не са останали стари бланки, но скоро вероятно няма да има никакви и на практика няма да можем да пътуваме.

Благодаря предварително!

Публикувано:

Току що бях в СБА София да си взема международна книжка. На корицата вече пише само конвенцията от 1968. Махнали са текста за конвенцията от 1949та.

Жената на гишето ми каза, че е така някъде от Ноември 2025 и не могат да издадат с бланка с двете конвенции.

@Georggi, намери ли стари бланки?

Публикувано:

Звънях в няколко регионални СБА-та, в Ботевград ми казаха по телефона, че издават с двете конвенции на корицата. Отидох - доста недружелюбна жена и дебело тесте чисто нови бланки само с 1968.

Прегледах си предишната международна книжка от 2022ра, буквално единствената разлика с тази от 2026 е, че са махнали двата реда с женевската конвенция 1949… Тъпо.

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Някой със скорошен опит за наем на кола в Япония/Окинава с книжка от СБА?  Моята книжка е само с Виенската конвенция…

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Тази тема беше голям rollercoaster… 🎢 

Първо бях посърнал, че няма да мога да карам на Fuji Speedway както си бях планирал, защото оттам ми потвърдиха изрично, че трябва IDP 1949.

След това чета тук по-старите постове как е възможно и тъкмо се обувам да ходя в СБА и стигнах до самия край на темата как са си променили бланките…

Язък дето плащаме на посланници да уреждат такива бюрократични въпроси със страни, в които иначе сме в много добри отношения и безвизов режим.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.