Прескочи до съдържание

Дубровник, Черна гора и още нещо :)

Yoli Zlatkova

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, попаднах на форума докато търсех информация за планирането на едно пътуване през лятото. Ще пътуваме двама, аз и приятелят ми, с кола за 7-10 дни... е, ако се наложи може да увеличим с още няколко:lol:. Това ще е първият road trip, който организирам, а и който ще правим заедно, досега винаги е било със самолет и всичко много точно определено като часове на заминаване, пристигане и т.н. Понеже съм голям перфекционист ми се иска да го направя максимално хубаво, без излишно бързане. Прочетох много от темите за тази част на Балканите и ми се изясниха много неща, но основните останали въпроси са най-вече за маршрута. 

Главната ми идея е следната - София - Дубровник - Херцег Хови - Пераст - Котор - (Тиват?) - Будва - Бар - Улцин - от тук нататък вече ми е тъмна Индия :lol::lol:, но понеже разбрах, че няма много добри плажове в ЧГ, а и водата била студена, ми се иска да отидем до Гърция за ден -два и в тази връзка да минем през Албания, Охрид (или пък направо от Албания в Гърция?) и след това към Гърция, там на къмпинг може би близо до Солун и след това към София. 

Въпросите ми са следните:

За София - Дубровник съм се спряла на маршрута през Хърватска, къде може да спрем по пътя за една нощувка и има ли нещо, на което трябва да обърнем внимание по пътя? 

Може ли да пътуваме без нощувка предвид тов, че и двмата сме шофьори и какъв е пътят, може ли да се пътува безопасно през нощта (четох за този през Сърбия и ЧГ, че е планински и доста опасен)?

Какво може да се види в Албания, заслуважа ли си да спрем в Тирана?

Какво мислите за Охрид и Охридското езеро, дали да се отклоним до там? 

Засега май е това, приветствам всякакви предложения и поправки на моята все още сурова идея.  :)

П.С. Аз съм хоби фотограф, всякакви предложения за добри локации за снимки по този маршрут са добре дошли. 

Публикувано: (редактирано)

Според мен минаването през Загреб е голямо заобикаляне. Като времетраене не е много по-различно от това да минете през Сърбия и Босна/Черна гора, но е към 500 км. повече и е голяма скука - само магистрала е(таксата за нея беше около 50E, ако не се бъркам) . Пътят през Сърбия/Черна гора е планински в по-голямата си част, доста завои, средна скорост около 60-70км/ч, която се спазваше от всички и не е имало никакви рискови моменти. Минава се през села и е интересно. Не знам през нощта как е. Доста Магеланци правят нощувка в Мокра Гора, като разглеждат забележителностите в околността.

От където и да минете обаче спазвайте ограниченията защото има полицаи - нас от София до Котор ни спряха 3 пъти за един ден.

Всичко това е с уточнението че не съм шофьор и не знам кой е по-лекия за шофиране път. :)

Проверете добре дали имате включен автоасистанс към някоя застраховка/каско и при какви условия важи, защото на нас в Хърватска ни се наложи да ползваме пътна помощ и се оказа че не важи, защото колата била по-стара от някакви години.

Редактирано от lub4oo
  • Харесвам 1
Публикувано:

Според мене се концентрирайте на едно място. Огромна част от времето ще ви мине в шофиране и няма да може да се насладите както трябва на красотите. Само да вметна, че при програмата си пропускате каньона на Тара.

Ние също мислим за балкански маршрут лятото, но ще гледаме да акцентираме повече на планините вместо на крайбрежието.

Помислете и за маршрут през Косово и Черна Гора, Струва си, но само ако и връщането е оттам, защото трябва да се плати допълнителна застраховка за колата (важи за минимум 15 дни). Пътят през Македония и Косово до черногорската граница е много по-добър от този през Сърбия.

• Харесвам 3
Публикувано:

Откъдето и да минете, пътищата са все ,,вдън гори тилилейски '' както описва този край на света един мой знаещ приятел.Подгответе се за планински път и се не бойте.Какъв е смисълът да препускате към Дубровник?Той няма да избяга.Ако изберете да минете през Сърбия нощувайте около Мокра гора.

Около Дубровник са само скали, но в Будва и около нея има плажчета.Студена вода през лятото?Освен да имаш предвид юни?

Винаги си заслужава да видиш една столица и Тирана не прави изключение от правилото.Там наблизо е и Круя, която впечатлява с крепост, весела занаятчийска улица,разкошна гледка към планините от една страна и към долината от друга и безумно евтин фреш.Едно спане в Тирана ще ви реши всички проблеми с придвижването било към Гърция, било към Македония.

За Охрид мисля само хубави неща.Там бих се връщала колкото пъти се случи без колебание.В града и около езерото два дни не стигат само да гледаш.Пък заседиш ли се в някоя кръчма, скоро няма да си тръгнеш.

Много хубав маршрут сте си измислили и се обречени на пълен успех!Просто Балканите са с една от най - красивата природа в Европа.

• Харесвам 5
Публикувано:

Добре, значи ще си минем през Сърбия. А Дубровник не си ли заслужава, на мен приятели ми казаха, че било много хубаво там. А относно Охрид, казали сте поне 2 дни, но това значи, че ще се увеличи доста пътуването ни като продължителност. За 10 дни дали ще успеем? А и скоро чух, ча в Албания забраняват колите по- стари от 10 години да минават през страната, знаете ли дали е вярно?

Публикувано:

Дубровник си заслужава, разбира се, много е красиво! За Охрид според мен един ден е достатъчен, за разглеждане.  За  Албания това още не е въведено, в момента се обсъжда.

• Харесвам 2
Публикувано:

Много благодрая, сега ще опитам да направя някаква разбивка на маршрута, къде да са нощувките и т.н. А дали часовете, които дава google maps за продължителност на пътя са точни, или има големи разлики?

Дубровник много ми хареса,  дори планирам пак да го посетя. Ние спахме в Будва и оттам посещавахме различни места - Котор, Дубровник, Свети Стефан и т.н. Природата  е неописуемо красива. По тези места бих се връщала отново и отново. Сравнено с Черна гора в Дубровник е доста по-скъпо, но пък навсякъде можеш да плащаш с карта.

Редактирано от Asya Assenova
  • Харесвам 1
На 3/8/2018 в 16:35, Yoli Zlatkova каза:

Здравейте, попаднах на форума докато търсех информация за планирането на едно пътуване през лятото. Ще пътуваме двама, аз и приятелят ми, с кола за 7-10 дни... е, ако се наложи може да увеличим с още няколко:lol:. Това ще е първият road trip, който организирам, а и който ще правим заедно, досега винаги е било със самолет и всичко много точно определено като часове на заминаване, пристигане и т.н. Понеже съм голям перфекционист ми се иска да го направя максимално хубаво, без излишно бързане. Прочетох много от темите за тази част на Балканите и ми се изясниха много неща, но основните останали въпроси са най-вече за маршрута. 

Главната ми идея е следната - София - Дубровник - Херцег Хови - Пераст - Котор - (Тиват?) - Будва - Бар - Улцин - от тук нататък вече ми е тъмна Индия :lol::lol:, но понеже разбрах, че няма много добри плажове в ЧГ, а и водата била студена, ми се иска да отидем до Гърция за ден -два и в тази връзка да минем през Албания, Охрид (или пък направо от Албания в Гърция?) и след това към Гърция, там на къмпинг може би близо до Солун и след това към София. 

Въпросите ми са следните:

За София - Дубровник съм се спряла на маршрута през Хърватска, къде може да спрем по пътя за една нощувка и има ли нещо, на което трябва да обърнем внимание по пътя? 

Може ли да пътуваме без нощувка предвид тов, че и двмата сме шофьори и какъв е пътят, може ли да се пътува безопасно през нощта (четох за този през Сърбия и ЧГ, че е планински и доста опасен)?

Какво може да се види в Албания, заслуважа ли си да спрем в Тирана?

Какво мислите за Охрид и Охридското езеро, дали да се отклоним до там? 

Засега май е това, приветствам всякакви предложения и поправки на моята все още сурова идея.  :)

П.С. Аз съм хоби фотограф, всякакви предложения за добри локации за снимки по този маршрут са добре дошли. 

Здравей.

Ще попиша доста, дано не те отегча. Този регион съм го обикалял не веднъж и ми е страшно любим.

След като и двамата сте шофьори и си имате доверие няма никаква нужда да нощувате по пътя от София за Дубровник. Според мен дори и единият да е шофьор пак стига. Пътят хич не е малко, но за сметка на това е много красиво за разлика от безличните магистрали, които те уморяват с монотонността си.

Google Maps като цяло дава точна информация за разстоянията и необходимите часове за вземането им, така че се съобразявайте с тях.

Забрана за стари коли в Албания няма. Аз съм я обикалял няколко пъти с кола на 20 години. Автопаркът им е като нашия, така че ако забранят старите коли, там ще има революция. :lol:

За 10 дни приключението ви е постижимо. Но трябва да сте стегнати, да обичате постоянното движение и да наблягате много повече на обикалянето и забележителностите, от колкото на лежането и плажовете. ^_^

Пътят ви е София - Ниш - Нови Пазар - Подгорица - Дубровник. Пътят някъде след Прокуплие (Сърбия) става планински, но като цяло настилката навсякъде е добра, има завои, но те са широки и позволяват спокойно да се поддържат 90 - 100 км. Малко по-тегава става последната част на пътя от Никшич до Дубровник.

В Дубровник е страхотно и моята препоръка е да направите там две нощувки. Задължително направете обиколка по крепостната стена на града. Малко е скъпичко и отнема около 3 часа, но ако не го направите, значи не сте видели нито Дубровник, нито природните красоти наоколо в истинския им блясък. :)

В Херцег Нови и Тиват не съм бил, така че не мога да дам акъл, но Херцег Нови ми е влизал в плановете, така че не бих го пропуснал.

Пераст е съвсем мъничко и си заслужава да се вземе лодка до двата острова превърнати в църква и манастир в залива. Преди време лодката беше 2 евро. Пераст с островчето - църква ще ви отнеме не повече от 2 часа.

Котор е супер, но ако нямате намерение да се качвате на крепостта, като цяло и там няма да загубите особено много време. Ще отръшкате Стария град и продължавате към Будва, където необходимото време е доста повече.

Самата Будва е много красива и си заслужава не само да се опознаете Стария град, а и да се пуснете пешеходно покрай множеството плажове и плажчета, чак до Св. Стефан.

Бар и Улцин са нещо като Бургас и Несебър, ако въобще мога да правя подобни сравнения. :lol: Последното лято бяхме в Улцин за 3 нощувки и си прекарахме уникално. Бар е град и като забележителности няма нищо особено. Има хубава променадна улица, където се намира и двореца на Крал Николай, който не е нищо особено. Старият град или "Стари Бар" се намира на изток от града. Много добро място и си залужава лекото отклонеие. Лично на мен много ми хареса.

Продължавате към Улцин, който е център на албанската общност в Черна гора. Мястото е супер и за раюлика от Бар си е 100% курорт. Има страхотен стар град и невероятен нощен живот, особено ако сте там по време на сезона. Освен това разликата на цените на нощувките е впечатляваща в сравнение със северната част на Черна гора. Точно под Улцин се намира невероятна 14 километрова пясъчна ивица, на която се редуват от най-комерсиалните плажове до плажове за кайт сърф. Каквото ви е кеф, от всичко има.:yahoo:

С изключение на посочения пясъчен плаж, като цяло в Черна гора всичко е на камък. Кой по-едър, кой по-ситен. За сметка на това самите плажове са много красиви. Препоръката ми е да наблегнете на забележителностите в Черна гора, а на морето в Албания и Гърция.

После идва любимата ми Албания :). За нея мога да пиша много, но ще се опитам да се огранича.

Ако искате да гледате някакви забележителности Тирана определено не е вашето място. Градът е голям, почти 700 000 души и много гъсто населен. Много коли и сериозен трафик, в който всеки прави каквото си иска. За опитен шофьор подобно шофиране би било дори удоволствие, но за неуверен шофьор, свикнал с правилата и тяхното спазване истински ужас. Площадът на властта е як сталинистки соц, а централна пешеходна улица на практика липсва. Има 4 големи улици с много лъскави магазини, които формират т.нар. "Блок". 

На 20-тина километра северно от Тирана е Круя, която както някой бе писал по-горе е много хубаво място и си заслужава отклонението.

Ако смятате да слизате към Гърция, отклонението от Тирана към Охрид е напълно безмислено и няма никакъв смисъл. Албания е много планинска и пътуването е бавно. А и Охрид не е град за един ден, дори не е и за два, ако искате да видите всичко както си трябва, а то е доста.

По-добре си направете готини плажове в Албания. Между Дуръс и Вльора те са в изобилие. Между Вльора и Саранде също . Въобще цялото Адриатическо море е страхотно и за разлика от Черна гора, в Албания пясъчните плажове доминират. Съветът ми е ако правите плажове в Албания да избягвате най-комерсиланите курорти (Дуръс и Вльора най-вече). Там ситуацията е зле. Бягайте някъде около тях. Като забележителности Дуръс е добре, а Вльора зле.

Най-голямата забележителност на Албания е Берат или Белиград, но той е във вътрешността на страната и заедно с отклонението до него си иска цял ден. 

Под Саранде, която е много близо до Гърция се намира Древният Бутринт. Ако обичате история и археологически останки от всякакви епохи, мястото ще остане в спомените ви завинаги. Ако не, пак ще го запомните, но не толкова. :yahoo:

Трябва да знаете, че граничният пункт с Гърция под Саранде, до Конишпол затваря от 22:00 до 06:00ч. Да не останете изненадани, както ние. :lol:

Ако искате море в Гърция не се хабете с "Олимпийската ривиера" или солунски плажове. Там може да отидете винаги. Останете на западното крайбрежие. Йонийско море е страхотно. Препоръчвам ви района около Парга. Повярвайте, няма да съжалявате. 

Лелии колко много писах :lol:...

п.п. Няма нужда от предложения за добри локации за снимки. Гарантирам ти, че апаратът ти ще прегрее още на първия ден :yahoo:

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 18
Публикувано:
On 3/10/2018 at 5:16 PM, Radnev said:

Здравей.

Ще попиша доста, дано не те отегча. Този регион съм го обикалял не веднъж и ми е страшно любим.

След като и двамата сте шофьори и си имате доверие няма никаква нужда да нощувате по пътя от София за Дубровник. Според мен дори и единият да е шофьор пак стига. Пътят хич не е малко, но за сметка на това е много красиво за разлика от безличните магистрали, които те уморяват с монотонността си.

Google Maps като цяло дава точна информация за разстоянията и необходимите часове за вземането им, така че се съобразявайте с тях.

Забрана за стари коли в Албания няма. Аз съм я обикалял няколко пъти с кола на 20 години. Автопаркът им е като нашия, така че ако забранят старите коли, там ще има революция. :lol:

За 10 дни приключението ви е постижимо. Но трябва да сте стегнати, да обичате постоянното движение и да наблягате много повече на обикалянето и забележителностите, от колкото на лежането и плажовете. ^_^

Пътят ви е София - Ниш - Нови Пазар - Подгорица - Дубровник. Пътят някъде след Прокуплие (Сърбия) става планински, но като цяло настилката навсякъде е добра, има завои, но те са широки и позволяват спокойно да се поддържат 90 - 100 км. Малко по-тегава става последната част на пътя от Никшич до Дубровник.

В Дубровник е страхотно и моята препоръка е да направите там две нощувки. Задължително направете обиколка по крепостната стена на града. Малко е скъпичко и отнема около 3 часа, но ако не го направите, значи не сте видели нито Дубровник, нито природните красоти наоколо в истинския им блясък. :)

В Херцег Нови и Тиват не съм бил, така че не мога да дам акъл, но Херцег Нови ми е влизал в плановете, така че не бих го пропуснал.

Пераст е съвсем мъничко и си заслужава да се вземе лодка до двата острова превърнати в църква и манастир в залива. Преди време лодката беше 2 евро. Пераст с островчето - църква ще ви отнеме не повече от 2 часа.

Котор е супер, но ако нямате намерение да се качвате на крепостта, като цяло и там няма да загубите особено много време. Ще отръшкате Стария град и продължавате към Будва, където необходимото време е доста повече.

Самата Будва е много красива и си заслужава не само да се опознаете Стария град, а и да се пуснете пешеходно покрай множеството плажове и плажчета, чак до Св. Стефан.

Бар и Улцин са нещо като Бургас и Несебър, ако въобще мога да правя подобни сравнения. :lol: Последното лято бяхме в Улцин за 3 нощувки и си прекарахме уникално. Бар е град и като забележителности няма нищо особено. Има хубава променадна улица, където се намира и двореца на Крал Николай, който не е нищо особено. Старият град или "Стари Бар" се намира на изток от града. Много добро място и си залужава лекото отклонеие. Лично на мен много ми хареса.

Продължавате към Улцин, който е център на албанската общност в Черна гора. Мястото е супер и за раюлика от Бар си е 100% курорт. Има страхотен стар град и невероятен нощен живот, особено ако сте там по време на сезона. Освен това разликата на цените на нощувките е впечатляваща в сравнение със северната част на Черна гора. Точно под Улцин се намира невероятна 14 километрова пясъчна ивица, на която се редуват от най-комерсиалните плажове до плажове за кайт сърф. Каквото ви е кеф, от всичко има.:yahoo:

С изключение на посочения пясъчен плаж, като цяло в Черна гора всичко е на камък. Кой по-едър, кой по-ситен. За сметка на това самите плажове са много красиви. Препоръката ми е да наблегнете на забележителностите в Черна гора, а на морето в Албания и Гърция.

После идва любимата ми Албания :). За нея мога да пиша много, но ще се опитам да се огранича.

Ако искате да гледате някакви забележителности Тирана определено не е вашето място. Градът е голям, почти 700 000 души и много гъсто населен. Много коли и сериозен трафик, в който всеки прави каквото си иска. За опитен шофьор подобно шофиране би било дори удоволствие, но за неуверен шофьор, свикнал с правилата и тяхното спазване истински ужас. Площадът на властта е як сталинистки соц, а централна пешеходна улица на практика липсва. Има 4 големи улици с много лъскави магазини, които формират т.нар. "Блок". 

На 20-тина километра северно от Тирана е Круя, която както някой бе писал по-горе е много хубаво място и си заслужава отклонението.

Ако смятате да слизате към Гърция, отклонението от Тирана към Охрид е напълно безмислено и няма никакъв смисъл. Албания е много планинска и пътуването е бавно. А и Охрид не е град за един ден, дори не е и за два, ако искате да видите всичко както си трябва, а то е доста.

По-добре си направете готини плажове в Албания. Между Дуръс и Вльора те са в изобилие. Между Вльора и Саранде също . Въобще цялото Адриатическо море е страхотно и за разлика от Черна гора, в Албания пясъчните плажове доминират. Съветът ми е ако правите плажове в Албания да избягвате най-комерсиланите курорти (Дуръс и Вльора най-вече). Там ситуацията е зле. Бягайте някъде около тях. Като забележителности Дуръс е добре, а Вльора зле.

Най-голямата забележителност на Албания е Берат или Белиград, но той е във вътрешността на страната и заедно с отклонението до него си иска цял ден. 

Под Саранде, която е много близо до Гърция се намира Древният Бутринт. Ако обичате история и археологически останки от всякакви епохи, мястото ще остане в спомените ви завинаги. Ако не, пак ще го запомните, но не толкова. :yahoo:

Трябва да знаете, че граничният пункт с Гърция под Саранде, до Конишпол затваря от 22:00 до 06:00ч. Да не останете изненадани, както ние. :lol:

Ако искате море в Гърция не се хабете с "Олимпийската ривиера" или солунски плажове. Там може да отидете винаги. Останете на западното крайбрежие. Йонийско море е страхотно. Препоръчвам ви района около Парга. Повярвайте, няма да съжалявате. 

Лелии колко много писах :lol:...

п.п. Няма нужда от предложения за добри локации за снимки. Гарантирам ти, че апаратът ти ще прегрее още на първия ден :yahoo:

Ехааа, много благодаря за изчерпателната информация, много ми помгнахте. А сега като чета ми дойде друга идея. Щом има хубави плажове в Албания, може да отидем там на плаж за ден-два и да не ходим в Гърция, а направо към Охрид и после София. Какво мислите? :) 

преди 2 часа, Yoli Zlatkova каза:

Ехааа, много благодаря за изчерпателната информация, много ми помгнахте. А сега като чета ми дойде друга идея. Щом има хубави плажове в Албания, може да отидем там на плаж за ден-два и да не ходим в Гърция, а направо към Охрид и после София. Какво мислите? :) 

Ако идеята ви е да минете през Гърция само и единствено, заради плажовете, вариантът през Охрид определно е по-добър. През Албания, та чак до Гърция е доста голямо разпиляване и хабене на времеви ресурс, пък и паричен. Нещата в Албания и Македония са си къде по-нашенски :).

За Черна гора мисля, че нещата са долу-горе ясни.

В Албания ще минете покрай следните по-значителни градове.

Първо Шкодра, която има голяма крепост "Розафа", а и самият град е много приятен. Поне на мен ми хареса, въпреки че преди да го посетя бях чел леко негативни коментари. Пътят минава малко в страни от града, такаче ако искате да го посетите трябва отклонение.

Второ Леже. Градът е приятен с много силен морски привкус. Там също има крепост и останки в центъра на града. Там е и гробът на най-големия национален герой на Албания - Скендербег. Пътят ви минава през него.

Трето Круя. Тя е родното място на Скендербег и негова столица, докато се бори с османските турци. Посещението и е задължително. За албанците това място е като национална светиня и тяхна гордост, въпреки че имат къде по-интересни места, които обаче са в южната част на страната. За круя трябва отклонение в посока изток от около 10 км.

Четвърто Дуръс. Там ви препоръчвам да спите. Презастрояването е бая голямо, но има голяма леглова база и цените са добри.  Между старата и новата, туристическа част на града има бая разстояние. Не се надценявайте като пешеходци. :) Дуръс може да бъде използван като база да отскачате до разни плажове, а защо не и до Тирана. Дуръс е на около 30 км от Тирана.

Хубавите плажове започват някъде в края на Дуръс. Имат и много голям и дълъг централен плаж, но всичко е гъз до гъз, а някакви амбулантни търговци продават всякакви видове боклуци точно пред водата. Голяма цигания.:lol: 

Пето Тирана. Ако изберете пътя за Охрид минавате през нея. Няма начин да не спрете. Все пак е столицата на Албания. Няма забележителности, но не е лош град.

Шесто Елбасан. Пак ви е по пътя. Приятен град. Може да спрете за няколко снимки и една бира.

И после идва Македония. 

Препоръчвам Струга. Тя ви е по пътя, на 20 км преди Охрид.  Отделете й време.  2-3 часа са повече от достатъчно. Градът се разделя от р. Черни Дрин, която е хваната в страхотен канал. Няма да съжалявате.

После е Охрид. Там, мисля че нещата са ясни. Трябват ви две нощувки. Не се хабете с една. Има хубав стар град. Много стари църкви. Голяма крепост . За съжаление т.нар. "Плаошник" с археологическите си разкопки от времето на Климент Охридски е чудовищно престроен.

Езерото обче е страхотно и разходката с кораб до манастира Св. Наум е задължителна. Може да стигнете до там и с кола, но недейте, освен ако не искате да се прехвърлите през Нац. парк "Галичица" към Голямото преспанското езеро. Но на фона на вашето пътешествие според мен ще е излишно разпиляване. 

Скопие. Ако не сте били спрете задължително. Центърът е уникален. Няма такава комедия. :lol: Последно видях, че са направили няколко гигантски кораба по Вардару :O. Ще бъде прекрасен завършек на пътешествието ви. :dancing:

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 6
Публикувано:

В края на Струга по посока Охрид е място от където езерото се оттича.Няма как да го пропуснете.Любопитно място е.

С кола към ,,Свети Наум'' се минава покрай Билянините извори.От това по - добро място да попеете ,,Биляна платно белеше'' няма.:)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ех, страхотни сте, много много съм Ви благодарна :wub:. Точно така ще го направим. Той приятелят ми каза само "Хайде да отидем до Монтенегро", ама хора като Вас ме вдъхновяват да правя истински хубави пътувания, а не просто от точка А до точка Б, благодаря!! 

Имам още един въпрос относно спането, по-добре да си резервираме airbnb от тук или там на място да си потърсим? (говоря за Черна гора и Албания)

Другата седмица ще опитам да направя разчет на нощувките и ще пиша да чуя и Вашето мнение:). Дано някой ден и аз мога да помагам толкова на останалите.

Публикувано:
преди 17 часа, Radnev каза:

Скопие. Ако не сте били спрете задължително. Центърът е уникален. Няма такава комедия. :lol: Последно видях, че са направили няколко гигантски кораба по Вардару :O.

Аааа, махнаха ги корабите. Кой видял, видял :biggrin: 

• Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 часа, venceremos каза:

Аааа, махнаха ги корабите. Кой видял, видял :biggrin: 

Това не е истина....... Бяха си атракция.

Че как ще ги махнат бе, те си бяха баз - бая големи!!!

Да не са отплавали по Вардару към Бело море???:lol:

• Смея се 2
Публикувано:
преди 11 минути , venceremos каза:

Жалко, внасят колорит.Явно причината са наводненията.Все още функционират два от тях като заведения,ако някой все пак иска да ги види:)

Публикувано:

Ние пътуваме натам  след две седмици.Планът е София- през Ниш,Копаоник( нощувка там, въпреки че и двамата сме шофъори- искам спокойно да минем и да се насладим на гледките при канъона в Черногорския участък).От там на сутринта влизаме в Черна гора, спирка на Морача, и излизаме на Будва.Спирка там за няколко часа и  отиваме в Котор, където съм предвидила нощувките.От всичко прочетено в нета реших акцента да е там.В района съм  предвидила Котор, Пераст и острова отсреща, Разходка по  залива , Рисан...  ДУбровник сме го предвидили без нощувка- само с еднодневен трип до там.Тази част  от програма ми е все още леко мъглява като организация и планиране...На  Херцег Нови  ще хвърлим око на слизане от ферито.Тиват- също.Връщането ни към България отново съм го предвидила с нощувка, само че във Врнячка баня . При нас притеснението е по-скоро за времето, което допълнително би  усложнило ситуацията по пътя.Ще бъдем  по Великден .Нямам търпение да дойде 1,04 и да тръгнем .Успех в организацията

• Харесвам 2
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 19.03.2018 г. в 7:29, Velmar каза:

Ние пътуваме натам  след две седмици.Планът е София- през Ниш,Копаоник( нощувка там, въпреки че и двамата сме шофъори- искам спокойно да минем и да се насладим на гледките при канъона в Черногорския участък).От там на сутринта влизаме в Черна гора, спирка на Морача, и излизаме на Будва.Спирка там за няколко часа и  отиваме в Котор, където съм предвидила нощувките.От всичко прочетено в нета реших акцента да е там.В района съм  предвидила Котор, Пераст и острова отсреща, Разходка по  залива , Рисан...  ДУбровник сме го предвидили без нощувка- само с еднодневен трип до там.Тази част  от програма ми е все още леко мъглява като организация и планиране...На  Херцег Нови  ще хвърлим око на слизане от ферито.Тиват- също.Връщането ни към България отново съм го предвидила с нощувка, само че във Врнячка баня . При нас притеснението е по-скоро за времето, което допълнително би  усложнило ситуацията по пътя.Ще бъдем  по Великден .Нямам търпение да дойде 1,04 и да тръгнем .Успех в организацията

Планирам пътуване горе-долу със същия маршрут. Моля, споделете как е минало вашето.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Ние минахме през  Сърбия.Там драми няма.В Черна гора е интересното... :)  Ако карате внимателно и  пътувате по светло-  няма нищо  страшно.Такива са им пътищата.Други нямат.Ето че си ги позлват хората.За нас е шока.Ние пътувахме с междинна нощувка в СЪрбия,за да  тръгнем свежи и по светло сутринта за Черна гора.

Наистина ми беше притеснено заради пътя.Аз буквално имам фобии от завои.Обаче след това пътуване смело мога да кажа че съм ги оставила в миналото Simple Smile Да- има завои,голяма част от пътя е високопланински, тесен и трябва да се кара внимателно и съобразено  с обстановката.Колкото и странно да ми звучеше прочетената информация преди да тръгнем, че се кара с 60 км /ч- така е.Просто и да искаш- не можеш да вдигнеш повече Simple SmileПътищата са донякъде предизикателни- със своите сигурно стотици тунели издълбани директно в скалите, от които капе вода и няма осветление, но  смело и отговорно мога да кажа че- НЕ Е СТРАШНО! Има простор на окото , не е схлупено като  на Петрохан или Шипка да речем.И може би  от това нямах усещането за  страшен виещ се път.Пригответе са за наистина дълго пътуване, изпълнено с невероятни гледки.Това е гарантирано.Красотата на реките и проломите и ждрелата, които образуват са впечатляващи.Постоянно се движите покрай  някоя река- Лим,Тара,Морача....А цветовете.....ах, цветовете.......Тръгвайте смело.В Котор се влюбих.Това е мястото , на което бих живяла.

В Сърбия спахме в Копаоник и от там- Нови пазар, предз граничен пункт Шпиляни,Рожае, Беране,Мойковац, Колашин,Подгорица, и от  там през тунела Созина  на Будванската ривиера.Не помня в колко часа тръгнахме сутринта от Копаоник, но по обяд бяхме вече в БУдва.Спирахме на манастир Морача  и за кафе- може би още около 40 минути или  дори час...

• Харесвам 6
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Интересуваме как се стига и каква е цената до остров Корчула? И какви забележителности има там?

Благодаря!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.