Прескочи до съдържание

Япония - 14 дневна обиколка - Май 2018

TanyaK

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте

От два дена чета из форума и не мога да опиша колко се зарадвах като ви намерих.
Изчетох половината от пътеписа на Цвети и не можех да спра, но го почнах доста късно. Изключително увлекателно пишеш!!!
После цялата събота  четох  теми, малки въпросчета, планирани почивки и тнт.

Ние ще ходим от 29-ти април до 12ти май.

4 човека сме.

По стечение на обстоятелствата час сега ще резервираме хотели и планираме къде кога, но каквото такова, ще се наместим където е останало – но все ще е хубаво!!! 

Основен проблем ми е, че забелязах, че сме нацелили Златната седмица (естествено) – не знам дали това би направило Киото по-натоварено от обикновено...
Но ако мислите, че някъде ще е по-натоварено заради това, ако  има нещо да завъртим маршрута...

Исках да ви помоля за помощ, защото гледахме някои места, които не видях да са дискутирани.

Това е някаква чернова

Токио 3 дена, 1 ден към Fuji, вече ще огледаме дали там да синаправим нощувка (иска ми се) и след това ако трябва да се върнем до Токио и на шинкансена за Киото-4 дена, един от които Нара.

След Киото ни се иска да пробваме да видим светещите сепии към Toyame bay. Може би някъде там да останем да спим и да наемем кола и за към Matsumoto? Не знам точно разстоянията, но ако можем в тази част да си направим поход ще е супер. Но пък съм ги сложила едното за късно вечер, за Alpine tour пък трябва да е от рано, не знам как да ги направя....

От там Нико, спане в Нико, на следващия ден следобеда към Токио за последна нощувка

Чернова по-долу

29-Apr            7:15    Haneda airport, Tokyo -     
                                   хотел из Shinjuku    ?
30-Apr         Tokyo    
01-May        Tokyo  -     
02-May        Tokyo – дневна разходка The Fuji Five Lake с кола под наем (?), или с преспиване    
03-May        option 1 – Tokyo/Kyoto     (ако Fuji е било за един ден)    
                     opt 2 – спане във Fuji, връщане в Токио, заминаване към Киото    
        Gion - район за хотел/airbnb    
                     Разходка, Pontocho
04-May        Kyoto    Сребърният храм, Филосовската пътека, Nanzen-ji, Yasaka Shrine, Gion corner - Yosaka hall представления TBC, 
05-May        Kyoto -     Nara дневна разходка - с кола под наем?
                      парк, Okumura Commemorative Museum, Todai-ji Temple, Kasuga Grand Shrine     
                      ресторант Танака    
06-May        Kyoto    Niko-jo, Златния дворец, Ryoanji Temple, Arashiyama TBC,  
07-May        Kyoto    Kiymizudera Temple, Fushimi Inari 
08-May        Toyame bay, Namerikawa - спане ?    
09-May        ?Matsumoto - ALPINE ROUTE - Tateyama-Kurobe    
                             спане ?    
10-May        Nikko    водопадите Кегон
11-May        Nikko Токугава, мостът, направен от змии    
        Следобедът към Токио / спане – хотел до Haneda airport     
12-May        излитане от Haneda  в 8:50am    

Като цяло не искаме да препускаме, спокойно да е, да се наслаждаваме и попиваме.

Днес ще чета за многото пасове и дали в нашия случай има смисъл от JR или без..

За колата - идваме от Лондон, та шофьорът ни ще е свикнал с посоката на движение, ще си има навигация и ще си вземе international driving licence etc.

Ще решим на място за колата

Благодаря предварително за съветите, особено с тази последна отсечка :)

Публикувано: (редактирано)

Или пък да отделим време на Nikko като сме в Токио, и да вместим оставане в Осака за обиколки в тази местност и към Херушима и евентуално към Yokohama после за наобратно..

Че крайният участък от обиколката нещо ми е съмнителен така

Благодаря ви предварително

Редактирано от TanyaK
Публикувано:

за мен това е най-добрия район за отсядане в Киото, тъй като си в най-хубавата част на града. Нашият апартамент от Аирбнб беше точно там, до Марияма парк и хотел Hotel Sun line Kyoto, и беше прекрасно да се разхождаш рано сутрин преди да дойдат хилядите туристи из тесните улички и да вдъхваш аромата на истинската Япония. Ако трябва пак да избирам местоположение за отсядане в Киото за нищо не бих го сменил...

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря!

Доста четох из форума и затожа натам се насочих, но да си проверя.

Нямаме много останало време и избор и гледам за този хотел, има King Room. Изглежда нормален размер.

Gran Ms Kyoto

image.png.23fca94b092c30d67cd71cee99ce1bd4.png

и airbnb гледам пак там горе долу

https://www.airbnb.co.uk/rooms/15045698?location=Kyoto%2C Kyoto Prefecture%2C Japan&adults=2&children=0&infants=0&guests=2&check_in=2018-05-04&check_out=2018-05-11&s=2R7iQhbC

Мерси

Публикувано:

Някъде из темите имаше препоръка къде би било добре да се опита онсен, около Mt. Fuji

Нещо не съм си записала името.

Някой дали може да помогне 

Благодаря 

Публикувано:
преди 5 часа, TanyaK каза:

Някъде из темите имаше препоръка къде би било добре да се опита онсен, около Mt. Fuji

Нещо не съм си записала името.

Някой дали може да помогне 

Благодаря 

https://selected-ryokan.com/ryokan/view/mt-fuji-view

Публикувано:

Благодаря за линка, samuraika 

Аз бях писала, че ако прецените може да изтриете темата ми, че ще сведа нещата до по-прост маршрут и да не пълня форума с ненужни теми

Ако имам малки въпросчета - мога и в основната тема :)

Публикувано:
преди 2 часа, TanyaK каза:

Благодаря за линка, samuraika 

Аз бях писала, че ако прецените може да изтриете темата ми, че ще сведа нещата до по-прост маршрут и да не пълня форума с ненужни теми

Ако имам малки въпросчета - мога и в основната тема :)

Не, не, идеално е така в отделна тема, а и се очертава да бъде полезна и интересна.

Аз се извинявам много за лаконичния отговор, пиша когато имам време и се връщам да дописвам.

Щом имате подходящи книжки (че БГ книжките са проблемни тук) и желание за по-нестандартни места - наистина си наемете кола. Златната седмица е натоварена по гари и пътища, не толкова по храмове и забележителности. Затова избягвайте 29-30 и 5-6 за придвижване на дълги растояния и ще сте ОК.

Не ви съветвам да тигелирате насам-натам (Токио-Тояма-Никко не е добра идея). Подредете всичко така, че да направите кръг - Токио-Никко-Каназава-Тояма (Фукуи е също много хубаво)-Киото-Осака-Нагоя-Саитама (Фуджи)-Йокохама-Токио ...примерно. Избирайте места с лесен паркинг и достъп. Погледнете в airbnb - има много добри опции за нестандартни места а и може да се резервира в последния момент според плановете и настроението.

Има много хора, които точно така правят - наемат кола под наем и обикалят и пътуват по приблизителен маршрут като адаптират местата и престоя според както им хареса.

Като поибистрите плана ще коментираме още. Обещавам да отговарям изчерпателно и навременно.

Публикувано:

Допълвам се.

Ако решите да пътувате с кола под наем, което ви препоръчвам, може да направите първите дни в Токио с комбинираните билети за метро и Тоей линиите, които са много на сметка и после да наемете кола и да направите езерата около Фуджи, Матумото, Тояма, Ишикава (Каназава), Фукуи (опция), Киото и района.

Ако сте с кола под наем не ви препоръчвам Гион като район за отсядане - търсете места с евтини паркинги наоколо и не в стария град - там е направо непригодно за кола. Паркингите по храмовете са платени и скъпи, но миналото лято мои гости казаха че са намирали паркинги малко по-встрани за малко пари и местните са им помагали като са ги опътвали. Бяха разгледали Киото за два дни като пътуваха до града с кола от Нара. Може да отседнете извън Киото - например около езерото Бива. Там е нещо като вилна зона, има интересни предложениа в airbnb.

Има много какво да се разгледа когато си с кола извън утъпканите пътеки.

Сетих се, че миналото лято бях във Фукуи на Петте езера на Митака - много ми хареса. Бяхме отседнали в едно много евтино airbnb, което не беше кой знае какво, но стопаните бяха мили и беше в класическо рибарско селце, а наблизо имаше хубав ресторант с крафт бира и скариди - във всички възможни форми - панирани, сурови, мариновани, печени...ядеш и пиеш на корем за 20$! Ако ти е интересно ще го изровя.

Публикувано:

Samuraika, изключително ти благодаря за изчерпателната информация както винаги. 

За съжаление много в последния момент плануваме, по стекли се обстоятелства, и за момента решихме 4 дена Токио, 7 Киото и вече където обикаляме да е от там. 

Все пак летим след месец и половина и малко неща са останали и не, че е невъзможно да се планира, но така решихме за сега.

Fuji евентуално ще е с кола, според зависи как се чувстваме.

А от Киото дори да наемаме ще е за деня и после да я оставим и така.. (Иначе сме в Гион)

Трудно в последния момент :))

Но ще опитаме в движение да нагаждаме и ще видим.

Сигурна съм, че ще е страхотно!

А ако е писано, ще се завърнем и ще опитаме по-неотъпканите пътеки, като сме по-уверени :))))

Публикувано: (редактирано)

И въпросче, че още калкулирам дали ще ни трябва JR Pass. Сякаш няма как да избегна 14 дневния пас, тъй като тръгваме за Киото на 4ти, а се връщаме на 11ти. 

А също преди това Никко, от Киото пак все ще има 1-2 обиколки и с влак..

Ако ходим само до Нара и още едно място би излезло колкото и сумата на паса.. Примерно до Himeji

p.s. Нещо на hyperdia не ми намира гара Nara. Имаше дискусии за точното наименование на гарите, да не е и тук с по-дълго име нещо..

Редактирано от TanyaK
Публикувано:
преди 9 часа, TanyaK каза:

И въпросче, че още калкулирам дали ще ни трябва JR Pass. Сякаш няма как да избегна 14 дневния пас, тъй като тръгваме за Киото на 4ти, а се връщаме на 11ти. 

А също преди това Никко, от Киото пак все ще има 1-2 обиколки и с влак..

Ако ходим само до Нара и още едно място би излезло колкото и сумата на паса.. Примерно до Himeji

p.s. Нещо на hyperdia не ми намира гара Nara. Имаше дискусии за точното наименование на гарите, да не е и тук с по-дълго име нещо..

Щом като варянта с кола под наем отпада - смело взимайте двуседмичен пас. Ще си го ползвате и в Токио и няма да мислите за други вариянти, ще можете и до Никко да отскочите. В Токио кръговата Яманоте отвежда до почти всички забележителности, изкуствения остров Одайба и без това е с частна линия и трябват билети за него. Направо няма какво да смяташ.

Добре сте решили и нощувките, като за в последния момент - толкоз. Като имате пас ще обикаляте из региона доста.

Да, Hyperdia, както и другите търсачки работят с точните имена на гарите, а често те са 3-4 на едно място с много близки названия. Аз винаги препоръчвам като си прави човек маршрут да отвори мапса на половин екран и Хайпердиата на другата половинка и да сверява имена на гари по картата.

Гарата в Нара се казва JR Nara (като изпишеш в Hyperdia и ти дава падащо меню с наименования на гари). За да се различава от Kintetsu Nara която е на частната компания и е на друго място.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.