Прескочи до съдържание

Скандинавия

polyglota80

Препоръчани мнения

Здравейте,

мисля да посетя Осло и Стокхолм началото на август, но се чудя по колко дни да отделя, както и дали има близо до Осло фиорди за разглеждане или са далеч?

Връзка към коментар

Преместих в подходящия форум.

Самото Осло е на фиорд, ама дали е за разглеждане нямам представа. По-драматичните са на западния бряг

Връзка към коментар

Е, значи  3 - 4 дни.Един ден из Стария град и музеят Васа , един ден в увеселителния парк ( все му забравям името) срещу музея, един ден до Дротингхолм, че е далечко - трите дни се изпарили. Четвъртия ден за Скансен и музеят Нордика.Една вечер в айсбара, който е на метри от гарата, автогарата и шатълите към Арланда, а другите на чаша вино из стария град.

Разбира се, зависи от предпочитанията, има и много други интересни места.Да не говорим, че и метрото има толкова дълбоки и усойни станции, че те сами по себе си са атракция.

Връзка към коментар

Фиордът на самото Осло не е нищо особено, но ако не можеш да видиш друго и рака е риба. Дай повече детайли все пак, защото има нощни влакове между Осло и Берген, от там лесно се прави Sognefjord, който е от най-големите и най-впечатляващите и после има и нощен влак обратно. Т.е. при малко повече желание и мерак има начин, но за целта ще трябва да споделиш повече подробности как точно го мислиш пътуването. 

Връзка към коментар

Така е и с мнението на @Георги аз го правих, нищо особено.-_- Около 4 часа и това е, и това само ни натовари програма за парка.

@patilana смятам, че за 3 дни са достатъчни за Стокхолм, а и да не забравяме, че денят е голям през лятото.:) 

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Георги каза:

Фиордът на самото Осло не е нищо особено, но ако не можеш да видиш друго и рака е риба. Дай повече детайли все пак, защото има нощни влакове между Осло и Берген, от там лесно се прави Sognefjord, който е от най-големите и най-впечатляващите и после има и нощен влак обратно. Т.е. при малко повече желание и мерак има начин, но за целта ще трябва да споделиш повече подробности как точно го мислиш пътуването. 

Да, сега се разрових и измислих следното: София - Осло и там 2 дни за гледане. След това с влак до Флом и оттам до Берген с ферибот през най-големия им фиорд. Само се чудя дали да преспивам във Флом или не. За Берген един цял ден се надявам да ми стигне, след това има евтини полети до Стокхолм, разглеждам го за 4 дни и се прибирам...това ми е планът засега!

Редактирано от poliglota
грешка
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А, така вече започва да добива форма :)

2 дни за Осло при толкова сгъстен престой са много. Всичко зависи от часовете на пристигане де, но ако имаш възможност дай да натежи повече в посока Берген. Влакът между Флом и Берген също минава през доста красиви места, които по сегашния ти план ще изпуснеш. Т.е. можеш да си отидеш директно с влака до Берген, от там да завъртиш класическото кръгче Берген - Флом - Согнефйорд - Берген и после към Стокхолм. Т.е. дилемата става нещо от сорта на:

- Да видиш два пъти Берген - Флом и по-малко време в Осло

- Да не видиш Берген - Флом въобще и повече време в Осло

Аз бих избрал първия вариант. 

Нощния влак между другото е супер оферта, защото освен време пестиш и от хотел. Ако дремуцане на седалката ти е много хипарско (дават одеало и маска за очи) можеш да си доплатиш и за спален вагон. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 35 минути , Георги каза:

Всичко зависи от часовете на пристигане де, но ако имаш възможност дай да натежи повече в посока Берген. Влакът между Флом и Берген също минава през доста красиви места, които по сегашния ти план ще изпуснеш

Само не разбрах защо си мислиш, че ще ги изпусна? Взимаш си влака от Осло до Флом, какъв е проблема... а и цените са доста високи, че да отивам до Берген направо и оттам да се връщам с ферибота, лично не виждам мн логика и смисъл в това - поправи ме, ако греша де?

Връзка към коментар
преди 10 минути , poliglota каза:

Само не разбрах защо си мислиш, че ще ги изпусна? Взимаш си влака от Осло до Флом, какъв е проблема... а и цените са доста високи, че да отивам до Берген направо и оттам да се връщам с ферибота, лично не виждам мн логика и смисъл в това - поправи ме, ако греша де?

Флом е отбивка от централния маршрут на железницата. Ето го на картата, ти ще го направиш по синята линия:

image.png

Така както го предлагаш ти правиш Осло - Myrdal, от там хващаш Myrdal - Flom и от там ферито Flom - Bergen. Имаше и още една комбинация с автобус до Gutvangen и от там фери, но не я помня наизуст как работеше. Та по този начин изпускаш отсечката Myrdal - Bergen, която е доста красива. 

Горе неточно съм се изказал за влак между Flom и Берген, на практика такъв директен няма, Flom е достъпен само през живописната железница от Myrdal. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 3/12/2018 в 19:19, patilana каза:

...Да не говорим, че и метрото има толкова дълбоки и усойни станции, че те сами по себе си са атракция.

Метрото в Стокхолм има станции, които се считат сред най-красивите в света.
Ето например тук
https://www.demilked.com/metro-stations-interior-architecture/
Станциите Solna Station, Kungstradgarden Station, T-Centralen Station, Stadion Station и “the Water Lily Station” – Näckrosen са сред най-красивите метро станции в света. Поне аз съм си ги набелязъл за посещение.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Георги каза:

Така както го предлагаш ти правиш Осло - Myrdal, от там хващаш Myrdal - Flom и от там ферито Flom - Bergen. Имаше и още една комбинация с автобус до Gutvangen и от там фери, но не я помня наизуст как работеше. Та по този начин изпускаш отсечката Myrdal - Bergen, която е доста красива. 

Горе неточно съм се изказал за влак между Flom и Берген, на практика такъв директен няма, Flom е достъпен само през живописната железница от Myrdal. 

Да, сега те разбрах. Има смисъл в това, което предлагаш принципно :) Само че по този начин ферибота ще се оскъпи, а и ще минеш на връщане по същото място, не знам дали си струва просто...Но е идея де!

Връзка към коментар

А, сега прочетох разни коментари, че нямало смисъл от 5ч на ферибот Флом - Берген, защото било по-добре да направиш ферибот Флом - Gutvangen, този фиорд бил мн красив...не знам!

Връзка към коментар
преди 5 часа, poliglota каза:

А, сега прочетох разни коментари, че нямало смисъл от 5ч на ферибот Флом - Берген, защото било по-добре да направиш ферибот Флом - Gutvangen, този фиорд бил мн красив...не знам!

И аз не знам :) Въпрос на плюсове и минуси е. 

Sognefjord е много голям и широк, плаването в него ще отнеме повече време, а след това имаш и в открито море до Берген. Другият до Gutvangen е тесен, съответно с много драматични гледки, но пък плаването по него е по-кратко. От Gutvangen се пътува с автобус до Voss, от там пак с влак до Берген. Може би този вариант е за предпочитане, ако не желаеш да стигаш първоначално Берген, от където да правиш кръгче. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Георги каза:

От Gutvangen се пътува с автобус до Voss, от там пак с влак до Берген. Може би този вариант е за предпочитане, ако не желаеш да стигаш първоначално Берген, от където да правиш кръгче. 

Мда, определено този вариант ми харесва повече. Защото ще видиш и фиорд, и прекрасни гледки с влака, май май натам отиват нещата :) Само не знам дали всичко ще може да се направи в един ден, за да е светло. Ако не, ще има преспиване някъде предполагам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Прегледай сайтът на norway in a nutshell, това са комбинирани трипове по точно този начин и не се продават с надценка: https://www.norwaynutshell.com/ Евентуално, ако има промо на влаковете, може да ти излезе по-евтино да организираш индивидуално отсечките. Поинтересувай се за minipris: https://www.nsb.no/en/our-tickets/minipris Няколко месеца предварително пускат билети за влака на смешни цени, ако хванеш такъв билет до Myrdal индивидуалното планиране на отсечки вероятно ще ти е по-евтино. 

Иначе като тур, конкретно това, което ти хареса е ей тук: https://www.norwaynutshell.com/original-norway-in-a-nutshell/ Прави се в един ден лесно сутрин до вечер, през август се стъмва достатъчно късно. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Георги каза:

Иначе като тур, конкретно това, което ти хареса е ей тук: https://www.norwaynutshell.com/original-norway-in-a-nutshell/ Прави се в един ден лесно сутрин до вечер, през август се стъмва достатъчно късно. 

Всъщност проверих цените поотделно и излиза 1490 крони, иначе с този тур 2080, което си е разлика.

Редактирано от poliglota
корекция
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

предлагам следното пътуване с маршрут, 100% сигурно взел съм си билети и отивам, който иска да дойде 1f642.png:)
03-12 август Скандинавия и фиорди:
03, петък полет с ЛОТ през Варшава до Осло - имаме 2 пълни дни с 2 нощувки (букнал съм Airbnb целият престой). След това с влак през най-живописната линия до Флом, оттам с ферибот през един от най-красивите фиорди. Следва рейс и пак влак до Берген - там имаме 3 нощувки и свободна програма. На 08-08 с полет до Стокхолм пристигаме в Швеция, 4 нощувки като на 12-ти неделя вечерта се прибираме в София. Който има желание и интерес може да ми пише!

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.