Elena Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 Здравейте, предвеликденско ще посетим Атина и имам няколко въпроса, на които не намерих отговори. 1. Ще вземем метрото от летището (по-лесно ще ни е до хотела) и за да стигнем хотела трябва да се прехвърлим на Метро линия 1. Въпросът ми е, след като сме платили цена от 10евро за билет от летището, при смяна на метро линията трябва ли да си купим нов билет? 2. Виждам, че има намаление на билетите и доколкото разбирам важи за студенти. А дали е и за ученици от европейския съюз? 3. Единият ден искам да отидем от Пирея до остров Егина, че е най-близък. Доколкото разбирам има фериботи на всеки 30минути, но не мога да се ориентирам въобще в сайта на пристанището и не разбрах цената. 4. Предполагам, че просто ще се пошляем в Егина, но ако има нещо по-специално на острова, ще съм благодарна да споделите 2
Polina Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 (редактирано) Погледни тук за лодките: http://www.aeginagreece.com/aegina-island/boat-timetables-aegina-boat-information-aegina/ ПП. Пропуснах да напомня, но да си имаш едно на ум, че на 01.05. гърците обикновенно стачкуват. Редактирано 14 март, 2018 от Polina 2
Stilianchito Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 Привет 1. Не е нужно да закупувате нов билет. По принцип са направени за пътуване 1 час и 30 мин. Може да смените спокойно линията. Надявам се пристигате в нормално време, защото метрото не е е денонощно. 2. Намалението важи за всички младежи до 25 години , но при предоставяне на съответния документ. Както също ако посещавате Акропола, примерно, там също ученика се възползва от намаление. 1
Elena Публикувано: 14 март, 2018 Автор Публикувано: 14 март, 2018 @Polina , ние ще сме там 3-6 април, така че се надявам да не им се стачкува @Stilianchito, късният следобед ще кацнем, така че ще го хванем работещо
Coo Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 От летището можете да смените метролнията и да стигнете до пристанището с фериботите за общо около 40-50 мин път. Метростанция Пирея е последна, когато излезете от сградата вън има много магазинчета за храна и билети. Можете да купите билет за лодката от офис на избраната от вас компания или от агент. Има бързи и бавни лодки до Аегина. Бавните ще ви закарат там за около час и нещо, бързите - за около 40-50 мин. Цената е около 10-15 евро. Бързите са закрити, продават се с места и няма да можете да видите много-много от пътя. Бавните са по-приятни и ги препоръчвам, ако имате време. Имай едно на ум, че за бързите понякога местата свършват бързо и трябва да се купят по-рано, а не от сега за кораба, който тръгва след 10 минути. Виж разписанията тук: https://www.ferries.gr В Аегина няма кой знае какво за правене. Лодките от Атина спират на пристанището на Егина. До него има малък плаж и крайбрежна търговска улица. Из острва има няколко посъборени древногръцки храма, църква, но не са нещо уау. Аегина е известна с кашуто си, можете да го пробвате като храна, в козметика или да пиете ликьор от него. За обикаляне с градски транспорт на острова е възможно, автобусите вървяха на около половин час, но не помня добре, проверете за Великденско разписание. 3
Гост 45#2 Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 преди 44 минути , Coo каза: Аегина е известна с кашуто си Да нямаш предвид шам-фъстъка?
Elena Публикувано: 14 март, 2018 Автор Публикувано: 14 март, 2018 @Coo, благодаря и на теб за ценната информация За острова съм решила да е предпоследния ден, няма да имаме време вечерта като пристигнем. А и честно казано, ми се ще по-лежерно да го караме, без юркане. Метрото, което ходи до пристанището минава и покрай хотела ни, така че за това няма проблем.
Coo Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 2 hours ago, Боби said: Да нямаш предвид шам-фъстъка? Ох... много съм зле Да, него имам предвид
Гост 45#2 Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 преди 14 минути , Coo каза: Ох... много съм зле Да, него имам предвид Да, това е едно от двете неща, които помня от там, другото е, че на 3ти март пихме бира по къс ръкав на слънце в едно кафебе на пристанището. Общо взето за мен не си струва пътя, особено че отива цял ден с бавния ферибот. Замислял съм се след това за другите островчета по-натам, напр. Хидра, но за там си е хубаво с преспиване и селска кръчма За разлика от Принцовите острови до Истамбул, на тези най-близо до Атина не е особено атрактивно.
Coo Публикувано: 14 март, 2018 Публикувано: 14 март, 2018 2 hours ago, Боби said: Да, това е едно от двете неща, които помня от там, другото е, че на 3ти март пихме бира по къс ръкав на слънце в едно кафебе на пристанището. Общо взето за мен не си струва пътя, особено че отива цял ден с бавния ферибот. Замислял съм се след това за другите островчета по-натам, напр. Хидра, но за там си е хубаво с преспиване и селска кръчма За разлика от Принцовите острови до Истамбул, на тези най-близо до Атина не е особено атрактивно. Хидра и аз силно препоръчвам, но идва далечко от Атина. Ако все пак решите да отскочите до този остров, задължително си купете билети предвартелно, няма толкова транспорт то там. Купете си билет още от Атина. На самата Хидра офисът за билети е в една забутана улица, като нищо няма да я видите, от заведенията или от магаретата ще ви упътят. 1
Elena Публикувано: 15 март, 2018 Автор Публикувано: 15 март, 2018 И аз я мислех Хидра, ама ще я оставим за друг път, нямаме толкова време. Може и да преосмислим ходенето до остров и така ще ни остане повече време за хълма Ликавитос.
lamerz1912 Публикувано: 15 март, 2018 Публикувано: 15 март, 2018 До хълма си струва да се отиде. Гледайте да сте там малко преди залез, няма да съжалявате. Лошото е, че ще има голяма тълпа хора, но няма как. Ние се качихме с фуникуляр, а на слизане - пеша. На следващата вечер може да направите същото упражнение от хълма с паметника на Филипапу. 2
Elena Публикувано: 26 март, 2018 Автор Публикувано: 26 март, 2018 да повдигна малко темата с още малко въпроси 1. Как да стигнем до крайбрежната и струва ли си? Това, което намерих е да се хване трамвай от Пирея. Само това ли е вариант от центъра? 2. Ще ми препоръчате ли разни кръчмета в центъра, които да не ни отрежат главите с цени
desislavna Публикувано: 26 март, 2018 Публикувано: 26 март, 2018 (редактирано) Има трамвайна линия до морето и от Синтагма. Пада се над спирката на автобусите за/от летището, в дясно от парламента като го гледаш фронтално. Всъщност са две линии, които се разклоняват като стигнат до водата - едната тръгва на ляво, а другата на дясно. Ако е хубаво времето си заслужава разходката. Пътува се някъде 20-30 минути. Малко са ми далечни спомените, но май линията, която отива на ляво, е по-приятната. Храната в Атина не е от най-типичните гръцки, с които сме свикнали. Повече се набляга на кебапи и шишове /сувлаки/. Има стотици хлебарници и сладоледаджийници. Нямат грешка. Редактирано 26 март, 2018 от desislavna 4 1
lamerz1912 Публикувано: 26 март, 2018 Публикувано: 26 март, 2018 Вариантите са няколко, но 2-та най-разпространени са: - Линия 1 на Метрото (с зелен цвят), може да се хване от Омония и Монастираки. Директно те закарва до Пристанището Пирея. - Ако сте пък на Синтагма е по-удобно с трамвай. Има директна линия, която върви успоредно по крайбрежната ивица. (Line 2 “Syntagma – Voula” ). Ние лично отидохме с Метрото до Пирея, малко се разкарахме и след това отидохме до Глифада на крайбрежието. За целта се качихме пак на Метрото за 1-2 спирки до Peace and Friendship Stadium, от където хванахме Line 3 “Voula – SEF” на трамвая. Ето ресторантите, в които сме хапвали и сме доволни: Atitamos, намира се в квартал Екзархия. Намираше се близо до апартамента, който бяхме наели и там вечеряхме. Квартала вечер не е много приветлив, но пък има много млади хора по улиците. Вечер е нужно да изчакате докато ви намерят маса. Салатите са големи, скарата е разнообразна, а също така има калмари, октоподи и т.н. След като хапнете получавате десерт и някакво слабо алкохолно питие, които са комплимент от заведението. All that Jatz, разположен е в Монастираки точно до пазара с антики и разни други вехтории. Ядохме салата, опитахме 3-4 вида разядки, гръцка мусака и нещо подобно на кебапчета залято с доматен сос и млечен сос. Малко обслужването куцаше, към гърците се отнасяха с повече внимание. А в Глифада пробвахме порция гирос, която беше повече от огромнa, ресторанта се казва Zahoulis. 2
harta Публикувано: 26 март, 2018 Публикувано: 26 март, 2018 Здравейте, не бях писала от доста време. Според мен е най-добре от центъра да вземете автобус номер В2, който минава от тук http://www.zee.gr/route/Bus/375/6565. Така може да разгледате Глифада, Палео Фалиро и Алимос. Има много заведения и почти всички са много приятни. Вие къде ще отседнете? Към Ликавитос има приятни ресторантчета. Едното е ресторант Филипу https://www.filippou.gr/, за шишчета- Каламаки Колонаки https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g189400-d3324168-Reviews-Kalamaki_Kolonaki-Athens_Attica.html, има много заведения на Цакалоф. А, едно много приятно и на което сигурно ще се спрете е ето това на площадчето Дексамени - https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g189400-d3581978-Reviews-Dexameni-Athens_Attica.html. Порциите са чудесни и цените също. Значи според мен е най-добре на Дексамени. На Ликавитос има две църкви. Едната е СВ. Георги на върха, а другата е под Св. Георги и се нарича Св. Изидор. За да стигнете до Св. Изидор, трябва да слезете надолу под Св. Георги и после да се качите пак нагоре по едни стълби. Тази църква е половината в скалата. Много е приятно, с много хубаво дворче и зеленина. В Глифада - за хапване препоръчвам " о Проедрос". https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g562630-d6721226-Reviews-O_Proedros-Glyfada_Attica.html. 2 1 2
Elena Публикувано: 27 март, 2018 Автор Публикувано: 27 март, 2018 Ще отседнем в близост до метро станция Виктория, идея нямам кой квартал се води.... Благодаря на всички за помощта, страхотни сте
lamerz1912 Публикувано: 27 март, 2018 Публикувано: 27 март, 2018 И ние си бяхме наели апартамент в близост до Виктория. По-горе бях писал за ресторант Атитамос, той се намира между метро станции Омония и Виктория. На 10-15 минути от апартамента, в който бяхме. 1
harta Публикувано: 27 март, 2018 Публикувано: 27 март, 2018 Там до колкото знам е пълно с игриманти. Разни пакистанци и афганистанци. 1
lamerz1912 Публикувано: 27 март, 2018 Публикувано: 27 март, 2018 Навъртат се доста странни субекти, но ние за 3 дни не сме имали никакви неприятности. 2
Elena Публикувано: 28 март, 2018 Автор Публикувано: 28 март, 2018 Мда, тая новина не ме радва особено. Ще се прибираме към хотела в по-нормални часове и няма да рискуваме. Благодаря за предупреждението
harta Публикувано: 28 март, 2018 Публикувано: 28 март, 2018 Малко информация за новите билети - карти https://www.athenstransport.com/english/tickets/ 3
tara Публикувано: 15 април, 2018 Публикувано: 15 април, 2018 (редактирано) Да се включа и аз в темата за Атина. За пръв път бях и определено ми хареса. Спахме в Колонаки, в апартамент. Кварталът е чудесен и близо до Синтагма, на пешеходно разстояние. Тихо, спокойно, никакви съмнителни субекти и много заведения, магазини, пекарни, супермаркети. Открих чудесно място, което не знаех, че съществува преди това, за това го препоръчвам https://greentech.bg/archives/67025. Красиво, приятно, с чудесна гледка към Пирея и цяла Атина. Определено, ако го посетите, няма да съжалявате. Дори в статията от линка не са запечатали най-страхотните гледки. Редактирано 15 април, 2018 от tara 6
Мон Публикувано: 4 май, 2018 Публикувано: 4 май, 2018 (редактирано) Аз се включвам с молба за мнение!През юли ще пътуваме до Атина със самолет . Ще останем там два дни и след това ще хванем ферибот за остров Наксос. Може ли да ме насочите в кой район на града да търся настаняване като идеята ми е да бъде близо до пристанището? Също и насоки с какво да се придвижим и всякакви съвети ще ми бъдат от полза. Редактирано 4 май, 2018 от Мон
Asya Assenova Публикувано: 4 май, 2018 Публикувано: 4 май, 2018 (редактирано) преди 2 часа, Мон каза: Аз се включвам с молба за мнение!През юли ще пътуваме до Атина със самолет . Ще останем там два дни и след това ще хванем ферибот за остров Наксос. Може ли да ме насочите в кой район на града да търся настаняване като идеята ми е да бъде близо до пристанището? Също и насоки с какво да се придвижим и всякакви съвети ще ми бъдат от полза. Може и в Пирея да спите, така ще сте близо до пристанището. Редактирано 4 май, 2018 от Asya Assenova
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега