Прескочи до съдържание

Работа чрез пътуване и пътуване чрез работа

Препоръчани мнения

Да се пише колко са отпуските по закон в която и да е страна е безсмислено, защото всичко зависи какво работиш. Ако си на свободна практика или пък преподавател и в Албания и в Германия и в Канада или САЩ ще ти остава не малко време за пътешествия. 

Колкото за децата, мисля, че е много полезно да пътуват с родителите. География, история, архитектура, изкуство, езици и много други позитивни въздействия виждам. В Русия говорих с едно дете на 10 годинки през 2014 г. На малката Катя леля й била със зелена карта в Савана, Джорджия, САЩ. Всяка година ходи там за лятото. Ами това дете говореше английски с безупречен американски акцент! А, съучениците й, които си висяха в Русия си говореха стандартно, от сорта зе гьолс ар каминг бйек виз зе вотер./The girls are coming back with the water, а вие се чудите какво по дяволите се опитват да ви кажат.:lol:

Аз затова от догодина, когато дъщеря ми ще бъде на 4 годинки започваме да прекарваме летата само в англо и франкогонски страни. 

Мисля също, че от пътешествията децата помнят повече, заради положителните емоции, които получават и свъзрват с определени места. 
Съгласен съм, че в България се учат доста излишни неща и се зубри много, но другата крайност е да се играе само и нищо съществено да не се учи и след това разни американци и канадци да ми мигат на парцали какво са звучни и беззвучни съгласни, да не говорим за сонорни или назални, примерно, а за познания по литература, география и история дори не се надявайте.

А, иначе, честно казано, не мога да си представя аз лично постоянно да съм на път. Това не е толкова добре и за децата, трябва да има някаква стабилност, поне при нас. Предпочитам да преподавам и периодично да организирам пътешествия. Домът за мен е доста важен също. Ние с жена ми много обичаме да се проснем на дивана вкъщи след няколко седмици лятна почивка.:ok:

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Никой не споменава, но има едни много сладки служебни пътувания за дилърски срещи, конфренции или просто награди за изпълнен таргет. Е, не си със семейството, но пътуваш, водиш се на работа, плащат ти всичко + командировъчни. Случвало ми се е и хич, ама хич не е лошо.

Връзка към коментар
2 minutes ago, Тополска said:

Никой не споменава, но има едни много сладки служебни пътувания за дилърски срещи, конфренции или просто награди за изпълнен таргет. Е, не си със семейството, но пътуваш, водиш се на работа, плащат ти всичко + командировъчни. Случвало ми се е и хич, ама хич не е лошо.

Да, сигурно е хубаво, но предполагам, че не можеш да пътуваш където си искаш, а където те пращат, нали?

Но, пак все е нещо, със сигурност е освежаващо. :)

Връзка към коментар

Ето и една възможност, на която попаднах случайно, преглеждайки новините,  за всички, които искат да усетят живота в Китай:

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Do-31-mart-2018-se-kandidatstva-v-programa-za-mladi-talantlivi-ucheni_105667.html

Връзка към коментар
4 hours ago, akair said:

Ето и една възможност, на която попаднах случайно, преглеждайки новините,  за всички, които искат да усетят живота в Китай:

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Do-31-mart-2018-se-kandidatstva-v-programa-za-mladi-talantlivi-ucheni_105667.html

Това е добра възможност, но има и още по-добра, както е случая при мен и много други чужденци в Китай: учител по английски в училище или детска градина. В Китай много се търсят учители по английски, масово. Заплатата е подобна на тази, която предлагат. В по-малките градове е по-ниска, в по-големите може да е и по-висока. При това ти предоставят безплатно жилище и храна в детската градина. И работното време е по-малко. При това с децата може да бъде много забавно. И има три ваканции, лятна- месец и половина, зимна-  около месец, и есенна- една седмица. С тази заплата спокойно могат да се спестят достатъчно пари за пътешествия през ваканциите- кеф ти вътрешността на Китай, кеф ти Югоизточна Азия, кеф ти Средна Азия, Япония, Австралия, Африка, или пък България. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
32 minutes ago, Rainy said:

@Красен, ще споделиш ли как преподаваш, без познания по китайски? Благодаря! :) 

Аз говоря китайски и всъщност това ме улеснява, макар че някои детски градини изискват да говоря само английски. Но те и повечето чужденци тук, които преподават английски, не знаят китайски. Използват се флаш карти, движения и т.н. Например ако ги учиш какво е "нос, nose", просто си посочваш носа и ги караш и те да си посочват нослетата и да изговарят. :)

Връзка към коментар

Не е само Китай, в Камбоджа и Виетнам също масово се търсят учители по английски. На мен са ми предлагали няколко пъти както си седя в бара. Аз им казвам, че не съм нейтив спийкър, говоря с акцент, правя грешки. Те ми отговарят, че местните търсят просто френдли бял човек за децата си. Уменията са на второ място.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Да поработя няколко години в Китай безкрайно ме изкушава, благодаря за отговорите! Но явно не съм готова още... по-точно парите са ми малко. 

За да не съм офтопик - моето мнение, което мисля съм изразявала и друг път:

Работа и пътуване в едно - това трябва да ти е начин на мислене, иначе в един момент ще си Летящият холандец. Всеки човек има вътрешна нужда от пристан, особено децата. Но така мисля аз. 

От всички изброени опции да работиш в чужбина по договор го намирам за най-реалистично. И деца да има - ще им подейства чудесно. Прекалено често местене - не съм убедена. Останалите опции носят сериозни компромиси. Изключвам хората със сериозни финансови възможности - могат да си подбират работното място - както и номадите.

Поздрави :) 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар
преди 9 часа, Rainy каза:

ще споделиш ли как преподаваш, без познания по китайски? Благодаря! :)

Както се учи английски във Великоритения от чужденците...Учителите не говорят родният ти език:). Впрочем така се учи най-бързо език- пускаш се в дълбокото и се оправяй...:)...както можеш в началото, после вече свикваш.

Връзка към коментар
преди 9 часа, Красен каза:

Например ако ги учиш какво е "нос, nose", просто си посочваш носа и ги караш и те да си посочват нослетата и да изговарят. :)

То това с нос, очи, крака, ръце, маса, стол и т.н - ясно, ама как става с по-абстрактните понятия? :unsure: 
И нямам предвид някакви философски термини, а  неща като добър/ лош, труден/лесен, лъжа, истина и пр. ...

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Just now, Фичо said:

То това с нос, очи, крака, ръце, маса, стол и т.н - ясно, ама как става с по-абстрактните понятия? :unsure: 
И нямам предвид някакви философски термини, а  неща като добър/ лош, труден/лесен, лъжа, истина и пр. ...

В детските градини не се преподават такива неща, те са по-сложни (по английски имам предвид). Има няколко стандартни учебници, и караме по тях. И в тях всички думи и изречения могат да се посочат на живо, или ако не могат- с флаш карти. А ако са движения (ям, скачам, бягам, пея, рисувам и т.н.) могат да се изиграят- общо взето всичко е лесно.

А вече за възрастните- и за тях също има учебници, написани на английски, с китайски превод. Там вече такива по-абстрактни термини са си преведени директно в учебника, и те ги гледат оттам. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 28.03.2018 г. в 16:36, Красен каза:

Да, сигурно е хубаво, но предполагам, че не можеш да пътуваш където си искаш, а където те пращат, нали?:)

Всъщност това е неподозирано предимство. Отиваш на места, които никога не си имал намерение да посетиш. Повечето се оказват съвсем приятни, а част от тях са си направо скрити бисери, но най-малкото не храниш някакви големи очаквания към такива места, т.е. няма как да те разочароват като някои прехвалени туристически дестинации, ами напротив - само могат да те изненадат приятно.

п.п. Много хубава тема. Ще се изкажа по-подробно в някое следващо мнение :)

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
43 minutes ago, Meidj said:

Всъщност това е неподозирано предимство. Отиваш на места, които никога не си имал намерение да посетиш. Повечето се оказват съвсем приятни, а част от тях са си направо скрити бисери, но най-малкото не храниш някакви големи очаквания към такива места, т.е. няма как да те разочароват като някои прехвалени туристически дестинации, ами напротив - само могат да те изненадат приятно.

п.п. Много хубава тема. Ще се изкажа по-подробно в някое следващо мнение :)

Да, предимство е, но по-скоро само в началото. После започва да омръзва (поне на мен- аз обичам да ходя все на нови и нови места, на които досега не съм бил, изключение правят само някои наистина любими места). Аз имах период, в който бях така- пращаха ме в Китай да посещавам фабрики в различни градове с цел да уреждам поръчки и да превеждам от китайски. В началото беше супер вълнуващо- пращаха ме в Шанхай, близо до Пекин, около Ханджоу, Гуанджоу, Шенджен. После пак в Шанхай, пак Ханджоу, пак Гуанджоу, и т.н.

Но аз си падам по дивите места по Земята. Те нямаше да ме пратят в някой град по-навътре в Китай. А какво остава за някое по-диво място като степите на Монголия и Тибет например, или пък джунглите на Индонезия? Просто там няма "такава" работа, няма фабрики, поръчки... :)

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.