招き猫 Публикувано: 19 март, 2018 Сподели Публикувано: 19 март, 2018 (редактирано) Имам път към Гент, Брюксел и Лювен, дайте някакви хубави яденета интересни, че то само пържени къртофи баси националното ястие може и ресторанти да ми препоръчате (не обичам обаче мега туристически)? Редактирано 19 март, 2018 от 招き猫 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 19 март, 2018 Сподели Публикувано: 19 март, 2018 За Гент не мога да се произнеса. В Лювен всяка кръчма по центъра и стария площад може да се препоръча. Ястия? Въпрос на предпочитания. Ние често ходехме до Domus - бирария със собствена пивоварна и богат избор белгийски (и не само) бири. Пържените картофи са традиция, но там правят много добри пилешки крилца. Звучи леко еретично - какво толкова има да им се яде, но ги приготвят вкусно. Разбира се, по вкус и цвят..... нали знаете. И ребърцата им са добри, и като цяло съм доволна от кухнята им. Дали е туристическо? Ами то там всичко е туристическо Предполагам, че заведенията по Oude Markt ще са по-студентски. Брюксел - ако търсиш нещо различно от туристическа атракция ще трябва да излезеш от централната част. Препоръчвам да се ориентираш към площада Ste. Catherine. Не че там е много различно, но поне си извън основния туристически поток. Ястия: освен крилцата, ребърцата, типично фламандско ястие е фламандската карбонада, волувените (vol-au-vent). Освен това, морски дарове - всякакви. Правят ги добре и обикновено са пресни. Това е за сега. Сигурна съм, че ще има още много препоръки 3 Връзка към коментар
Nivea Публикувано: 19 март, 2018 Сподели Публикувано: 19 март, 2018 А някакви веге храни нямат ли белгийците? Или ще се изхранвам пак с оризовки и ядки... Връзка към коментар
zon Публикувано: 19 март, 2018 Сподели Публикувано: 19 март, 2018 Преди 1 час, 招き猫 каза: Имам път към Гент, Брюксел и Лювен, дайте някакви хубави яденета интересни, че то само пържени къртофи баси националното ястие може и ресторанти да ми препоръчате (не обичам обаче мега туристически)? Вече си бил в Белгия и само пържени картофи досега си открил. В Белгия пържените картофи ги ползват за гарнитура, както и в други страни, не са предястие или основно ястие, но да белгийско откритие са. Отделно само пържени картофи ядат както ние ядем слънчогледови семки, да си позалъжат глада. Ако търсиш национални ястия, по-добре да се насочиш към регионална кухня, в случая фламандска и традиционни ястия, като гентско waterzooi (класическото е с риба, по-евтиният вариант е с пиле), vlaamse stoverij със сос от тъмна бира, риба-змиорка. В центъра на Гент няма как да избегнеш туристите, а много от туристите са и фламандци. За ресторант в Гент с традиционна кухня, лично не мога да ти препоръчам, нямам такъв опит. Няколко ресторанта, които предлагат традиционни фламандски ястия и имат добри отзиви са: Du Progress https://www.duprogres.be/ (тук съм пила само бира), Passion http://www.resto-passion.be/ , De Graslei http://www.restaurantdegraslei.be/ има и други. Съвременната фламандска кухня е силно повлияна от 'френската' кухня. Типично ястия, което се приготвя във фламандските домове са различни видове меса задушени в тиган под похлупак и леко запържени/запечатани, Отделно задушени зеленчуци. Отделно приготвен сос (различни видове). Може да си поръчаш и друго типично ястие - миди задушени във вино с гарнитура пържени картофи (ако ти е домъчняло за пържените картофи). 5 1 Връзка към коментар
zon Публикувано: 19 март, 2018 Сподели Публикувано: 19 март, 2018 (редактирано) преди 54 минути , Nivea каза: А някакви веге храни нямат ли белгийците? Или ще се изхранвам пак с оризовки и ядки... Типични за Белгия вега храни не. Те са по месата и рибите. Има и вегетариански ресторанти и вегетариански ястия в регулярни ресторанти (по скоро са изключения), но ще трябва предварително да ги издириш. П.П. Давам линк със 19 вегетариански ресторанта в Гент https://visit.gent.be/en/eat-drink/restaurtants-pubs?f[0]=category%3A21&f[1]=category%3A21&f[2]=category%3A21&f[3]=category%3A21&f[4]=tags%3A461&map=hide Редактирано 19 март, 2018 от zon 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 20 март, 2018 Сподели Публикувано: 20 март, 2018 Стана ми интересно, в Белгия заведения на самообслужване от типа избираш измежду това, което виждаш, има ли? По ресторанти и др. места за хранене салати предлагат ли се? Въобще някаква по-здравословна храна намира ли се? Колко горе-долу излиза порция с миди, риба или печено месо? Нещо с тези крилца и ребърца с пържени картофи, почнах да се чудя какво ще ям там. Връзка към коментар
Роца Публикувано: 20 март, 2018 Сподели Публикувано: 20 март, 2018 Тъкмо влязох да похваля waterzoi-то и @zon вече го е споменала Да допълня с верига заведения за по-здравословни храни, които са белгийски, макар и кухнята им да не е типично белгийска (аз много ги харесвам, и се радвам, че от няколко години са вече и във Франция) - Exki 1 Връзка към коментар
Carrie Публикувано: 20 март, 2018 Сподели Публикувано: 20 март, 2018 И аз за Ekxi се сетих, като попитаха за вегетариански опции - има супички, салатки, сандвичи... Даже и в обикновените супермаркети има прилични салати и сандвичи. Има сладкарнички/пекарни със сладки и солени вкусотийки, La Fleur du Pain http://www.lafleurdupain.com в Брюксел например... Няма за какво да се притеснявате толкова, има достатъчно местенца с интернационална кухня, дори и да не сте по мидите, картофките, гофретите и другите местни специалитети, дали ще е италианска, тайландска, индийска, бразилска и каквото още се сетите кухня, има за всеки вкус по нещо. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 20 март, 2018 Сподели Публикувано: 20 март, 2018 Бира с шоколад? Просто питам 1 Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 Аз да вметна само, че самите белгийци се хранят здравословно и балансирано и съвсем не ядат пържени картофи всеки ден. Мидите, Еми, са много диетична храна, по съвременните разбирания и ребърцата и крилцата на скара, стига да са без бира и картофки, също. За вегетарианците - ами пържените картофи са дори веган :). Дори за офа Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 (редактирано) Внимание, белгийските пържени картофи се пържат по правило два пъти, в телешка (говежда) мазнина. Не са вегански. Редактирано 21 март, 2018 от Kaloyan89 1 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 преди 13 часа, mililia каза: Колко горе-долу излиза порция с миди, риба или печено месо? Мидите бяха между 20 и 25€ порцията, като ти сервират една доста големичка тенджерка - може би 1,5 - 2 л, пълна с миди и отделно порция с пържени картофи за гарнитура. Другите основни също не са по-евтини... 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 Благодаря, изясни ми се положението. Доколкото разбирам, дали ще е миди или печено месо в цената на ястието няма особена разлика. Като се добави и нещо за пиене, явно Белгия ще се окаже доста скъпа дестинация. преди 2 часа, luba_rizova каза: Аз да вметна само, че самите белгийци се хранят здравословно и балансирано и съвсем не ядат пържени картофи всеки ден. Мидите, Еми, са много диетична храна, по съвременните разбирания и ребърцата и крилцата на скара, стига да са без бира и картофки, също. За вегетарианците - ами пържените картофи са дори веган :). Дори за офа По скоро бирата е диетична като се махне мезето от ребърца, крилца и пържени картофи. Под здравословна храна имах предвид нещо свежо и зелено без заливки от сирена и майонези. Ден човек може да издържи на всякаква храна, но четири дни ще е трудно. Връзка към коментар
Nivea Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 Благодаря Зон. Аз не се притеснявам много за яденето, но е хубаво да имам варианти. Тоест да ги знам. Връзка към коментар
zon Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 преди 13 часа, Zaro каза: Бира с шоколад? Просто питам Класиката и практиката е със сирене. Връзка към коментар
Nivea Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 Може ли и такъв линк с веге ресторанти за Брюксел? Връзка към коментар
zon Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 преди 13 минути , Nivea каза: Може ли и такъв линк с веге ресторанти за Брюксел? https://visit.brussels/fr/category/restaurants#Végétarienne вегетариански https://visit.brussels/fr/category/restaurants#Végétalienne веган Exki имат в Брюксел няколко ресторанта https://www.exki.com/en/restaurants в Гент и Брюж по един разположени в центъра. Като зумнеш на картата и клинеш на съответното място се показва адреса на ресторанта. Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 (редактирано) преди 3 часа, mililia каза: Благодаря, изясни ми се положението. Доколкото разбирам, дали ще е миди или печено месо в цената на ястието няма особена разлика. Като се добави и нещо за пиене, явно Белгия ще се окаже доста скъпа дестинация. По скоро бирата е диетична като се махне мезето от ребърца, крилца и пържени картофи. Под здравословна храна имах предвид нещо свежо и зелено без заливки от сирена и майонези. Ден човек може да издържи на всякаква храна, но четири дни ще е трудно. Ааа, въпрос на гледна точка. Аз не обичам да си пия калориите, та предпочитам да ям, вместо да пия. Та, една бира от 500 мл идва около 230 калории, точно колкото са 100 грама печени ребърца, което е да речем 3 ребърца. Бих Апнала тях, освен мазнини, имат и протеини и, а бирата е само въглехидрати. :). Ако човек си пийва, е трудно да вземе решение, де. Миналата година мидите бяха около 15-18евро порция та, ако не се лъжа. Редактирано 21 март, 2018 от luba_rizova Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 Вие как го изкарвате, това, че типичното ястие е ребърца с пържени картофи не значи, че няма салати... Все пак това е Европа, не Гренландия 1 Връзка към коментар
zon Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 преди 16 минути , luba_rizova каза: Та, една бира от 500 мл идва около 230 калории Бирите са по 330 мл, малките наливни бири (pintje) са по 250 мл, големите наливни съответно по 500мл и 1л. Стандартната бира е 330 мл и в бутилка и наливна. Класическата белгийска бира е с две ферментации и съответно алкохолното съдържание е по високо от lager бирите, повече продукти се влагат, колкото повече по силна става, като кафето. Та обикновено една бира е достатъчна. С две, три със сигурност ще ти се замотка главата. Много чужденци, нямащи опит с белгийските бири са изненадани от ефекта. 4 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 преди 1 минута , neuromancer каза: Вие как го изкарвате, това, че типичното ястие е ребърца с пържени картофи не значи, че няма салати... Все пак това е Европа, не Гренландия И аз останах с такова впечатление, четейки коментарите, та за това и попитах. Ризова, никога не смятай отношението на калориите по този начин. Има полезни калории, празни калории и вредни калории. С тези на бирата организма се справя лесно, стига все пак да е в умерени количества. Я....виж как ме изкара пияница, дето за година пия една-две бири общо :-) преди 35 минути , luba_rizova каза: Ако човек си пийва, е трудно да вземе решение, де. Не съм вегетарианка и мога да ям всичко, но мразя крилца и ребърца, та явно ще го ударя на миди. Това европейско пътуване няма да излезе толкова евтино, колкото си мислех :-) 1 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 преди 31 минути , mililia каза: Това европейско пътуване няма да излезе толкова евтино, колкото си мислех :-) Съвсем определено няма да е евтино! Азиатското щеше да ти излезе далеч по-евтино... 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 преди 54 минути , mililia каза: Не съм вегетарианка и мога да ям всичко, но мразя крилца и ребърца, та явно ще го ударя на миди. Това европейско пътуване няма да излезе толкова евтино, колкото си мислех :-) Ами никоя кухня не се състои от две ястия (примерно крилца и ребърца ). Все едно някой да каже - аз макарони не ям, и в Италия ще умра от глад. А в Западна Европа не е евтино по принцип, та... Малко офтопик, ама племенника ми (на 9) е страшно злояд (и вкъщи едва го хранят) и за три-четири дни в Тайланд не е ял нищо 1 1 Връзка към коментар
zon Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 Повечето туристи в Италия карат на спагети, паста и пица, а италианската кухня, т.е. регионалните кухни са толкова добри. В тази тема има съвети за цени и спестяване в Холандия и Белгия: 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега