Емика Публикувано: 19 март, 2018 Сподели Публикувано: 19 март, 2018 Да дам моя принос към сайта по отношение на Рим, като завърнала се току що, след 6 пълни дни в този невероятен град. Пиша тук, защото смятам, че това е последната тема за тази дестинация и на някои от вас им предстои. Трансфер Фиумичино-Рим и обратно: Спирката е вдясно на излизане от летището. Трябва да си купите билет от гише, което е пред спирката. Пътуват Terravision и още две компании. Билета на Terravision е 6 евро, на другите са 8-9 евро. От гишето може да си поискате и получите и първата карта на града. Пътят на отиване беше 70 мин. при адско задръстване, на връщане 40 мин. без никакво задръстване. Всички автобуси на компаниите спират на Via Giovanni Giolitti - улицата е от едната страна на гара Термини, спирките са пред зоната за хранене на гарата. Когато слезете, в зависимост от това с коя компания ще се връщате, погледнете таблата с разписания на автобусите. Информацията ще ви е необходима за връщането, особено ако е със сутрешния полет на Уиз в 8.40 ч. Разписанията се спазват точно и в ранните сутрешни часове са на 30-40 мин. Моят полет беше в 8.40 ч., станах в 5, в 5.30 автобусът потегли, в 6.10 ч. беше на летището, имах време за кафе, сандвич, две цигари и....толкова. На път за летището билетите за автобуса се купуват директно от служител, който стои на входа на автобуса. Транспорт в Рим не съм ползвала, не мога да бъда полезна. Има метро, има много автобусни линии, трамваи, но за мен Рим беше ходене, по 11-12 часа всеки ден, това беше моето желание, моето удовлетворение. Подготвях се за Рим в продължение на близо два месеца - четене, карти, документални филми (от kolibka). Била съм в Европа (в т.ч. Италия), Азия и Африка, за никъде не съм се подготвяла с информация толкова много, както за Рим. Рим го пазех като нещо специално. Отлагах го, защото някак си знаех, че трябва да имам достатъчно време за предварителна подготовка, още преди да започна проучване, усещах, че ми трябват повече от 2-3 дни за там. Направих Рим така, както го исках и съм напълно удовлетворена. Отплеснах се, но исках да кажа, че никога дори и за минута не съм си помислила нито преди това, нито на място, да ползвам транспорт в града. Исках да го видя пеша, да се завра във всяка пролука покрай която минавам, да стоя колкото искам, да снимам, да гледам, да се връщам. Имах подробни маршрути за всеки ден, които осъществих, и всяка вечер се прибирах така, както е подписът ми по-долу. Шестият ден се движех вече без карта. Галерия "Боргезе" е с предварително купени онлайн билети, по-горе съм дала сайт от който аз купих. Имаше заблудени души, които мислеха, че така, както се разхождат в парка и хоп, влизат в галерията но, не става. Съвет: ако имате възможност бъдете 3 часа преди часът на влизане в галерията, защото: 1. Паркът е огромен и красив, тук вила на Марчело Мастрояни, там къща на Рафаело Санти, тук снимка, там снимка, безплатен вход в Museo Pietro Canonika-скултури, тук фонтанче, там папагалчета и сте пред Галерия Боргезе. Под стълбите е входа за билетния център, трябва да смените разпечатаният от пощата си лист за билет. Само че, както казах една опашка се извила, едни хора, които не са чували и не са си направили труда да прочетат, че им трябва онлайн билет, са също на тази опашка. То са подробни обяснения от служителя, то си е чакане. Има зона за хранене, има тоалетна, като покажете взетия вече билет. Следва редене на друга опашка, където трябва да си оставите чантите на гардероб. Влизането в галерията е с фотоапарати, снимайте колкото искате, но без светкавица. Времето за престой вътре вече е ясно - 2 часа. Няма гид, пред всяка творба има табелка с името на автора. Лелките на входа гледа часовника и точно на секундата пускат групата, по-късно от часа на билета може, по-рано не. Времето за престой няма да коментирам - за едни е малко, за други - достатъчно, за трети - много. Ако разполагате с време, след Галерия "Боргезе", тръгнете към кв. "Копеде", на около 30 мин. пеша. Там, на площад Минчо, около Фонтана на жабите, ще видите най-чудновато красивата къща и други много красиви, все едно сте в декор за снимане на филм. Бях чела за това място, но след като го видях, сега ще продължа да търся още информация за него. Ами, това е. Все още не съм си гледала снимките, все още съм под влияние на впечатленията, тепърва ми предстои отново да чета за всичко, което видях, и пак ще знам, че не е достатъчно. 19 1 1 Връзка към коментар
Balkanka Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 (редактирано) Благодаря ти, Емика! Чакам с нетърпение още да напишеш, защото другия месец съм в Рим! П.П. Дали е удобно да пуснеш своята примерна програма. То е ясно, че ще изплагиатствам, но с добро сърце!:) Редактирано 21 март, 2018 от Balkanka Връзка към коментар
Емика Публикувано: 21 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 21 март, 2018 8 "малки музея" на Рим с безплатен достъп Следните граждански музеи са винаги безплатни: • Музей на древната скулптура Джовани Барако Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco • Музей на стената на Аврелиан Museo delle Mura • Вила Максентиус Villa di Massenzio • Музей на Римската република и паметта на Гарибалди Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina • Наполеонов музей Museo Napoleonico • Музей "Карло Билоти" Museo Carlo Bilotti • Музей Pietro Canonica Museo Pietro Canonica • Музей на Casal de 'Pazzi Museo di Casal de' Pazzi Аз бях в 2 от тях: Музеят на Наполеон: Покрай музея на Наполеон сигурно всеки ходил в Рим е минавал, но важното е да се загледаш и да влезеш. Намира се на Piazza di Ponte Umberto I, след моста, срещу Върховния съд. Много е хубав. През 1927 г. граф Джузепе Примоли (1851-1927), син на граф Пиетро Примоли и принцеса Карлота Бонапарт, дарява на Рим своята важна колекция от произведения на изкуството, наполеонови реликви, семейни спомени, затворени в стаите на приземния етаж на неговия дворец. Колекцията, в която се е сляла част от брат си Луиджи (1858-1925 г.), не се е появила толкова от желанието да се даде свидетелство за императорското великолепие, а по-скоро от желанието да се документират интензивните взаимоотношения, свързващи Бонапарт с Рим. Тези облигации са установени със сила на оръжието през 1808 г., след френската окупация на Рим. Градът става "свободен и императорски град" през 1811 г., предназначен да бъде управляван от сина на Наполеон, на когото преди раждането му е дадена титлата "крал на Рим". Страстен библиофил, талантлив фотограф, Джузепе Primoli живял между Рим и Париж, и е тясно свързана с литературни и художествени кръгове на двата града. Следователно той представлява интересна фигура на интелектуалец и колекционер, който чрез важни семейни дарения и мъдри покупки на античния пазар успя да предложи на Рим този чудесен пример за къща-музей. и Музей Pietro Canonica който е в село Боргезе, вляво на алеята за галерия Боргезе. Съдържа около 80 скулптури от колекцията Borghese. 2 Връзка към коментар
Loverboy Публикувано: 21 март, 2018 Сподели Публикувано: 21 март, 2018 Само На 3/19/2018 в 22:10, Емика каза: Да дам моя принос към сайта по отношение на Рим, като завърнала се току що, след 6 пълни дни в този невероятен град. Пиша тук, защото смятам, че това е последната тема за тази дестинация и на някои от вас им предстои. Трансфер Фиумичино-Рим и обратно: Спирката е вдясно на излизане от летището. Трябва да си купите билет от гише, което е пред спирката. Пътуват Terravision и още две компании. Билета на Terravision е 6 евро, на другите са 8-9 евро. От гишето може да си поискате и получите и първата карта на града. Пътят на отиване беше 70 мин. при адско задръстване, на връщане 40 мин. без никакво задръстване. Всички автобуси на компаниите спират на Via Giovanni Giolitti - улицата е от едната страна на гара Термини, спирките са пред зоната за хранене на гарата. Когато слезете, в зависимост от това с коя компания ще се връщате, погледнете таблата с разписания на автобусите. Информацията ще ви е необходима за връщането, особено ако е със сутрешния полет на Уиз в 8.40 ч. Разписанията се спазват точно и в ранните сутрешни часове са на 30-40 мин. Моят полет беше в 8.40 ч., станах в 5, в 5.30 автобусът потегли, в 6.10 ч. беше на летището, имах време за кафе, сандвич, две цигари и....толкова. На път за летището билетите за автобуса се купуват директно от служител, който стои на входа на автобуса. Само едно уточнение - Билетите на всички фирми варират от 5-6 евро, не зная за такава с 8-9 евро да съществува. Не всички автобуси спират на Via Giovanni, някои са на Via Marsala, зависи коя от четирите фирми е. Terravision е от страната на кафето, но от другата тръгваше мисля SIT. Аз съм ползвал основно SIT. Връзка към коментар
Balkanka Публикувано: 10 април, 2018 Сподели Публикувано: 10 април, 2018 (редактирано) Благодаря на всички за помощта за Рим. Тази сутрин се върнах и видях какво ли не. Доста походих - по 35 000 крачки на ден, само вчера заради зверския дъжд 27 000. Именно заради него някои неща не успях да видя, но нека има и за друг пък. Тъй като не съм била в Рим от 15 години, пак се наврях и то по-подробно из ватиканските музеи и Сикстинската капела (капелата е едно от малкото места, в които не се снима) - прекарах 5 часа. Потвърждавам, че билет предварително закупен е необходим, скип дъ лайн, опашките са грандиозни и в безумно чакане аз време не бих си губила. Опашката пред Свети Петър е също депресираща, но мина за 20 минути, защото е рехава и секюрити чековете са около 10-тина. Пред Пиетата, народът странно не беше много...Съветвам качване на купола - 8 или 10 евро (стълбище или асансьор), но гледката отгоре към площада и гъделът (за мен) да се кача пеша е приятно усещане. Галерия Боргезе - абсолютно задължително е закупуването на он-лайн билет - влизането иначе е кауза пердута. Невероятни шедьоври - за феновете на изкуството, душевният оргазъм е гарантиран. Караваджо, Бернини, Тинторето, Тициано, Рафаел, Ботичели, един Леонардо (един, ама какъв!) и прочие. За кастел Сан"т Анджело се влиза спокойно, както и в Капитолийските музеи. В последните има невероятни статуи (не ми хареса, че надписите не са до всяка статуя, а има едно общо табло и трябва по няколко пъти да се връщаш, та да видиш коя статуя коя беше), в пинакотеката обаче всичко е стройно подредено и си заслужава - Караваджо, Тинторето, два Рубенса и т.н. За Колозеума (комбинирания билет за него, Римсите форуми и Палатинския хълм) мисля, че с он-лай закупен билет е по-спокойно. В жегите, които почнаха, не бих зачакала до запържване. Тълпата беше огромна. Ходих и до разни църкви - златни мозайки в Санта Преседе и Санта Мария ин Трастевере. Има златни и в Сан Клементе, но там не е разрешено снимането. Ходих и до Санта Мария дела Витория - Бернини и неговата Света Тереза в екстаз (не ми се видя жената в онзи екстаз, за който един популярен автор на исторически трилъри говори:)). Също до Санта Мария дел Пополо, на едноименния площад - вярно Рафаел и Караваджо си заслужават, сащо в Сан Луиджи деи Франчези - пак Караваджо, Санта Мария сопра Минерва - статуя на Христос от Микеланджело, фрески от Фра Филипино Липи, гробът на Фра Анджелико, сан"т Аугустино - пак Рафаел и Караваджо.......Ходих и в други църкви - ей тй, от любов към барока. Естествено и до Санта Мария Маджоре и Сан Джовани ин Латерано. Не пропуснах и Свети Петър във вериги - къде ти без Моисей. Термите на Каракала и Бока де ла верита, Площад Испания и фантана ди Треви, както и пияца Навона също видях и каквото остана, остана за друг път...Благодаря за идеите и търпението на отговорилите на въпросите ми!:) Редактирано 10 април, 2018 от Balkanka 8 3 Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 10 април, 2018 Сподели Публикувано: 10 април, 2018 17 minutes ago, Balkanka said: Галерия Боргезе - абсолютно задължително е закупуването на он-лайн билет - влизането иначе е кауза пердута. Бяхме с Roma Pass и влезнахме без предварително запазване на каквото и да е. Просто използвахме едното влизане в Колизеума, а другото в Боргезе (72 часов пас), отделно за Сант'Анджело билетите бяха на половин цена. 3 Връзка към коментар
Balkanka Публикувано: 10 април, 2018 Сподели Публикувано: 10 април, 2018 А кога е било това @aleksandrina? Защото ми направи впечатление в галерия Боргезе, че служителката на билетите те търси поименно в списъци за резервации. Докато чаках 3-4 човека пред мен, всичките ги търсеше поименно, както и мен. Нямаше никакви индикации за влизане с Рома пас.Тук във форума - не помня в коя тема беше - ми казаха да си купя специално билет предварително точно за това място, защото иначе няма да мога да вляза. Например - мисля, че има значение - не можеш да се качиш на купола без да злезеш първо долу в Свети Петър. А тук някой ми каза, че първо се качили на купола и така спестили опашката за влизане в базиликата. Сега специално питах, защото мразя да чакам и затова си купувам билети - не може, казаха от уредниците, влизате общо с всички, пък после си ходете, където си искате. Има апропо билети скип дъ лайн, купуват се на площада, мислех да си взема, но бяха свършили, а на мен не ми се чакаше в горещото слънце изобщо и отидох на другия ден рано сутринта в 8 часа, за да не ми е жега на опашката. Може и за различни периоди да се сменят правилата по монументите. Това е от моето посещение тия дни. Връзка към коментар
Lady Vengeance Публикувано: 10 април, 2018 Сподели Публикувано: 10 април, 2018 Balkanka, Нещо не си разбрала за купола и базиликата. Опашката е една за двете места, но когато минеш проверката можеш, ако искаш да се качиш първо на купола, не е задължително да влизаш първо в базиликата. Опашката за базиликата се спестява, ако минеш през изхода за групи в Сикстинската капела, води точно до входа за купола и базиликата. Къде на площада ги продават тези билети скип дъ лайн, коя опашка пропускаш? Много се съмнявам, че с билет може да се пропусне голямата опашка за базиликата. 1 Връзка към коментар
aleksandrina Публикувано: 11 април, 2018 Сподели Публикувано: 11 април, 2018 14 hours ago, Balkanka said: А кога е било това @aleksandrina? Лятото. Миналото вече де. Просто отидохме и влезнахме. Изобщо не съм и знаела, че трябва предварително да запазвам каквото и да е. Само чисто информативно проверих цените на билетите (тогава бяха около 22€- май някаква изложба е имало...). А и Галерия Боргезе е в списъка с музеи на Roma Pass. Връзка към коментар
Balkanka Публикувано: 11 април, 2018 Сподели Публикувано: 11 април, 2018 (редактирано) Lady Vengeance Купуват се - Omnia card - не съм прочела какво пише в детайли, тъй като така или иначе бяха свършили, бял фон с жълто с форма и големина на кредитна карта. Купуват се на площада Свети Петър от едното рамо на административните сгради. Там има зламе - жълто и бяло - пред въпросния офис. На другия ден не съм се интересувала, тъй като отидох в 8 сутринта и нямаше такава потресаващо голяма опашка. Винаги ме интересува как да влезна без да чакам - бих и платила - въобще не съм по опашките. Влизаха хората на тази опашка през първия секюрити гейт (най-десния). Апропо, бях си купила предварително и билет отиване и връщане от Чампино до града и обратно, явно аз съм винаги карък, но автобусът се напълни и ме накараха да чакам следващия след 45 мин. Добре че беше като кацнах, а не като трябваше да си ходя.Става въпрос за тази фирма, която спира на виа Марсала - СитБус Редактирано 11 април, 2018 от Balkanka 1 Връзка към коментар
Дидко Публикувано: 14 април, 2018 Сподели Публикувано: 14 април, 2018 Да дам и аз своите "5 стинки" по темата! 1. Нямах предварително закупени билети за трансфер към нито една от фирмите. Летяхме с Уиз, а те знаете кацат на Фиумичино. Оттам вместо с претъпканите автобуси или чакането на следващия, препоръчвам придвижването с влак (ползвахме регионалния) до гара Трастевере и оттам трамвай 8 до центъра - там ни беше апартамента (до пазара Кампо дел Фиори). Влака е 8 евро, детето (9г.) безплатно! Цялото пътуване може би е около 40-50мин. 2. Градски транспорт не сме ползвали - всичко беше на пешеходно разстояние, а и виждате доста повече неща така. Препоръчвам да си намерите местенце в централната част на града и оттам всеки ден пешком 3. За Колизеума много ми хареса подземния тур, който си купехме след входа. Не можете да си го купите предварително, преди можеше! Включва обиколка на подземията с гид, посещение на "арената" и качване на най-горното ниво! 4. За Ватикана е писано много - предварителна резервация и през изхода за групи в Сикстинската капела, за да сте точно до входа за купола и базиликата. 5. Сладоледаджийници - хапнахме доволно мноого сладолед. Препоръчвам - Frigidarium, Gelateria Della Palma и Gelateria Giolitti, макар последното да е доста туристическо! 6. Трастевере - ами какво да ви кажа - всяка вечер ходихме да се разхождаме и вечеряме там! Прекрасен квартал, малки улички, прекрасни местенца за хапване! Тук препоръчвам - Grazia & Graziella - страхотни калмари и скариди, Ristorante Il Ponentino - домашно бяло винце с калмари, много уютна градина, Dar Poeta - пици, Ristorante Carlo Menta - малко е туристическо, но бива! И много други, сами ще си намерите вашето местенце! 3 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега