Прескочи до съдържание

Есенна Япония за две седмици

Eliv Ramal

Препоръчани мнения

Публикувано:

Има ли нещо специално във Фукуока, което държите да видите, че да се налага да пътувате още с пристигането до там и да отделите 4 дни за там? Ако е само за лежерно започване на програмата, можете да го направите някъде по-близо до Токио.

Освен това не знам каква е идеята на пътуването и интересите ви, но не виждам да споменавате Киото в програмата, а ако не сте били в Япония преди, си струва да го включите и само за там си иска два - три дни.

Публикувано:

И аз се зачудих защо Фукуока? В смисъл Кюшу като остров е прекрасен, но Фукуока като база може би не чак толкова...И какво инате предвид под "докъдето може на юг" - предполагам докъдето може с влак, нали? Иначе от Фукуока се лети евтино до Окинава (Наха или Ишигаки) но за там 2-3 дни са малко. По-скоро пътувайте до Хирошима и от там направете база за Беппу, Сакураджима, Фукуока...А после се преместете в Осака/Киото и обиколете района. На Каназава 3 дни са й много - нещо конкретно ли имате предвид? За Кансай (Киото, Нара, Осака) 3 дни ще са ви малко. А в Токио мислите ли да включвате Никко? Защото тогава и там 3 дни ще са ви малко. Аз бих сложила 1 Каназава, 4 Кансай, 4 Токио.

Изобщо дай малко повече информация за това какво ви се гледа за да натъкмим нощувките по-добре.

И да, нямате много време с резервациите...

Публикувано:

От желание да не пиша дълги постове може би не съм била достатъчно ясна, а и съм написала Кито, вместо Киото 🙂 

Стремежа е да усетим колкото е възможно по-автентиична атмосфера, но да не пропускаме и основните туристически обекти. Търсените нощувки ще са предимно в къщи - за максимален контакт с местните. Ако бяхме с кола бихме отишли до планински села и рибарски селища, но нямаме такава опция, така че остава придвижване с паса.

Фукуока с 3 нощувки като идея беше - първата нощ само нощувка /тук вероятно хотел, след почти 30 часа по пътищата/, 1 ден за града, Dazaifu и Beppu /2-ра нощувка/ и 1 ден за южния край - щеше ми се да е докъм Kagoshima, после се оглеждах и около Nagasaki, но така и не съм измисла нищо конкретно. Така стават 3 нощувки, но може да останат и 2. 

Хирошима беше предвидена за 1 ден, попътно за първата нощувка в Осака. Базата Осака е за Нара, Кобе, Киото и ако успеем да вместим пилигримските пътеки.

Каназава -  2 дни за неизброимите им музеи и 1 ден до Wajima и обратно.

После Токио и задължително Никко. Фуджи не съм го наместила, ако има как ще се вмести при базата Токио.

Накртко - най-много ни се гледат занаяти, арт и красива природа /включва паркове и храмове/ и понеже деня ще е къс - градовете са предимно за вечерни разходки. Възможна, даже предпочитана опция за придвижване, когато е възможно из градовете е с колело /тук също изоставам с проучването за рентване/

Публикувано:

Разбрах идеята и я приветствам. Но планирате да покриете огромни разстояния в рамките на малко време и като резултат ще се запознаете отблизо основно с транспортната система и гарите на Япония, а през интересните места ще трбва да препускате. Япония по територия е 3 пъти колкото България и това е разтеглено в пространството и разхвърляно по острови. Колкото и да е организиран транспорта, има си ограничения.

С JR pass не можеш да ползваш най-бързите шинкансени (Хикари и Хаябуса).

Ето ти симулация на едно пътуване Нарита - Фукуока за тръгване в 11 сутринта (ако се предполага че кацате рано-рано). Хаката е гарата на шинкансена във Фукуока, от там имате още няколко спирки с метро до центъра. Ще ви отнеме от 11 до 7-8 вечерта да се придвижите с 4 прехвърляния и ако никъде нищо не объркате и това след изморителен полет...не ми се вижда фън.

3 дни за Оскака, Нара, Киото, Кобе и пътеките са невъзможни.

За 3 дни Никко, Токио и Фуджи също ми се вижда невъзможно (освен ако Токио е само един ден попътно, оттук от там...)

Къщите от типа, в които мислите да отсядате, обикновенно не са в централната част на градовете с удобен транспорт, а изискват време за придвижване до по-отдалечени гари...

Това са само някои съображения, само на пръв поглед.

Може би ако тръгнеш наобратно ще е по-добре. Прегледай и потърси къде ти се отсяда, харесай си места в които бихте искали да останете и си подреди програмата така.

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Точно месец до старта на японското ни преживяване. Програмата е донякъде наместена, т.е. купени са билетите отиване-връщане, 14 дневен JR pass и резервации за 3 базови нощувки - Каназава, Осака и Токио и нататък хаоса нараства, задълбавайки в конкретика. Възникват въпроси и не че съм ходила в казарма, но от преразкази за нея знам лафа - 'всяка заповед е предпоследна', та и моите въпроси вероятно са предпоследни... Предпоследните въпроси са:

1. Планирам Киото за 2 дни и имаме варианти кои да са дните - събота и неделя или делнични. @samuraikaима ли разлика (в смисъл - вероятност за по-малко хора) между уикенда и делника?

2. Пропускам ли нещо или в Кобе 'задължителнотрябвадавидя' е само гледката от въжената линия вечер и евентуалното телешко?

3. Предвид нощувките и желанието ни за онсен имаме ли по-добър вариант от Нара? А можеш ли да ни препоръчаш нещо конкретно? Засега Нара е планирана за 1 ден от нощувките в Осака.

4. Май най-притесняващия ме въпрос - резервирахме през Booking частен апартамент в Токио. Днес получих имейл, че искат да им изпратим сканирани паспортите ни с видими снимки, имена, номера и т.н. Четох, че в Япония има сериозно отношение към достъпа на външни лица до частни сгради, но все пак - обичайно ли е да се изпращат паспортни данни по имейл на собствениците?

Публикувано: (редактирано)

Директно на въпросите :

1. Има разлика и през уикендите е по-натоварено . Но не е фатално натоварено, така че ако промяната на плана е сложна, не размествайте.

2.В Кобе бих казала гледката от въжената линия не е от задължителните, по-скоро променадата по крайбрежната надвечер с кулата и китайския квартал. Телешкото не е задължително, то е за маниаци.

3.Нара не е типично онсен място. Искате да се топнете в японска баня или да опитате от атмосферата на японските балнео градчета? Арима е много хубаво (но и скъпо). Иначе просто за баня и в Осака има много места, даже има едни суперонсени.

4. Не само в Япония, на много места в хотелските апартаменти искат лични данни - изискване на властите. Процедурата е като в хотела. Само дето в хотела има рецепция и ти задържат паспорта за 24 часа (и копират), а в апартаментите няма рецепция и често са със самонастаняване и затова искат снимка на документа.

Успех в планирането и много весело да си изкарате!

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Само да вметна, в случай, че не сте прочели по другите теми, където са обсъждани онсените, че ако някой от вас има татуировка/и, няма да го допуснат в онсен. 🙂

• Шок 1
Публикувано:
преди 8 часа, chandni каза:

Само да вметна, в случай, че не сте прочели по другите теми, където са обсъждани онсените, че ако някой от вас има татуировка/и, няма да го допуснат в онсен. 🙂

Привет..

Това, сериозно ли? Имам птица колибри на талията, която не е огрооомна. А обмислям двудневен престой в Кусатсу и Арима (за час-два релак). Служители оглеждат посетителите ли, как точно протича посещението? 

Гледала съм клипове на туристи за онсените и си релаксират обвити с хавлии.. Гола да се "плацикам", няма да ми е комфортно. 🙄😄

Публикувано:
преди 22 минути , Варна каза:

Привет..

Това, сериозно ли? Имам птица колибри на талията, която не е огрооомна. А обмислям двудневен престой в Кусатсу и Арима (за час-два релак). Служители оглеждат посетителите ли, как точно протича посещението? 

Гледала съм клипове на туристи за онсените и си релаксират обвити с хавлии.. Гола да се "плацикам", няма да ми е комфортно. 🙄😄

В нашия хотел си беше за голи. Но може да опиташ с бански. Имаше часови пояси за жени и за мъже. Влизаше се с карта и никой не ни провери при влизане.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 48 минути , Варна каза:

Привет..

Абсолютно сериозно. С татуировки и с бански не става (поне на повечето места)

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 59 минути , Дани Магелани каза:

В нашия хотел си беше за голи. Но може да опиташ с бански. Имаше часови пояси за жени и за мъже. Влизаше се с карта и никой не ни провери при влизане.

ОК., благодаря.

В Кусатсу Риокана, който съм избрала е с онсен, предполагам и там правилата са същите. По-неясно  ми е за обществените бани, дали не е възможно с хавлия и (или) индивидуално ползване с допълнително доплащане. 

За татуировките четох, но предполагам се касае за тези, които са като картинни галерии.... 

Киберсимо-за баските знам. Какви други правила и ритуали имат, освен задължителното къпане? 

Публикувано:

Правилата за онсените са еднакви навсякъде. Всички ги спазват. Касае се за всякакви татуировки. Кой ще ви докладва не е ясно, но съм убедена, че ще се случи. Онсенът Е обществена баня.Хавлиите са индивидуални, както и джапанките. 

Снимките са от онсена в нашия хотел в Осака, но така изглеждат всички. Разликите идват от мебелите преди басейнчето.

IMG_20180406_154345.thumb.jpg.02a75e1746eaed51bdaf91bdbc828e26.jpg

IMG_20180406_154323.thumb.jpg.6a02557354e020afe27f406bd3d7f4db.jpg

IMG_20180406_154330.thumb.jpg.9fff92ee53a9b3de9c4e92cb7cbdd2e4.jpg

IMG_20180406_154355.thumb.jpg.de4cc8b4e12fafa1fe73ecfd6eff2fac.jpg

IMG_20180406_154404.jpg.e93278364ccd0d2af5b94b9f4724c008.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:

Не3 може с бански и хавлии. По снимките са с хавлии по обясними причини. Но може едни малки кърпички за лице да се ползват като кърпа за коса и после с нея да се ходи от басейн на басейн като се спуска да виси пред гърдите и закрива двете ключови зони.

Малка татуировка може да се покрие с пластир. Също и много места вече пускат с татуировки (в подготовка за олимпиадата през 2020). Забранени са заради якудза, но, естеееествено, важат за всички. Не може да има правило забраняващо определен тип татуировки, би било дискриминация.

При мен в Нара има една комшийска баня, дето пускат с татуировки и мъжа ми твърди че е виждат съвсем истински, даже са си говорили с притежателят им. Аз страдам, че в женската баня не влизат такива дами, много са интересни.

• Харесвам 1
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.