Прескочи до съдържание

Въпроси за транспорта в Дубай


Препоръчани мнения

преди 40 минути , Бръмбар каза:

Не е точно така. Сребърната нол карта може да се зарежда с каквато сума искаш напр.  зареждаш 50 дирхама и пътуваш докато свършат, по-точно трябва имаш останали поне 7.5 дирхама за да може да започнеш пътуване, всяко пътуване се удържа накрая автоматично в зависимост с какво пътуваш, колко зони си минал и т.н. като свършат зареждаш пак и така. Може обаче да купиш и т.н. travel pass, карта за определен период, а със сребърната може да се купи седем дневен пас, тогава си го купуваш за 1, 2 или всички зони и струва определена сума, за тези 7 дни. Трябва да сметнеш вече дали си струва да купуваш пас или само да си зареждаш сума в картата и да ти таксува всяко пътуване. Картите се купуват от машини или офиси (където и се зареждат), мисля на всички спирки на метрото има такива машини на самообслужване, офисите как работят не знам, ние сме ползвали метрото само в нормално работно време и тогава са работели, може би обаче не на всяка автобусна спирка има машини, офиси и за тях трябва да ти е предварително заредена картата. Картата може да се дозарежда и он-лайн, но не съм го правила. Мисля, че има наистина и специална тема за картите, но не помня коя и къде е.

@ivan69,  трябва да видиш работното време на метрото и дали ти върши работа, малко по-напред го обсъждахме. 

Как разбира колко да ме таксува, чекирам се и като слизам ли?

Връзка към мнение

Да, както писа Taliana, като слизаш се чекираш отново. То с метрото нямаш много избор, трябва да се чекираш за да се отворят вратите на  изхода. За автобус, ако ползваш, трябва да не забравяш, но те всички се чекират така че ще те подсетят. Такситата не са скъпи и също са опция, ако няма друг удобен транспорт. Ние на отиване, заради късното кацане решихме да останем да спим в хотел на летището в Абу Даби. На другия ден бях резервирала тур из Абу Даби, който почваше в 10ч с вземане от хотела и трябваше да свърши след 5 часа, т.е около 15ч, но беше петък и бялата джамия работеше след 15 или 16ч не помня точно като туристическа атракция, дотогава се използваше за молитви. Даже мислех, че няма да влезем вътре, но късно разбрах за тази петъчна особеност. Но шофьора ни разведе по доста други места из Абу Даби и влезнахме в джамията след 16ч, На практика това ни беше последната спирка. Освен нас имаше млада двойка и бяхме с кола, така че се получи почти като частен тур. Двойката беше тръгнала от хотел в Дубай и шофьора ни предложи, ако искаме да ни закара и нас до хотела, в който щяхме да се местим в Дубай срещу допълнително заплащане - предложи 150 дирхама, аз не се пазарих  и тъй като продължихме с обиколките на Абу Даби до 19ч реших, че ни е по-удобно така. Ясно ми е, че той тези пари си ги прибра и няма да ги отчете на фирмата, но той наистина много се раздаваше и ни водеше на много места, някои и извън официалната програма и не ми беше жал да му ги дам. На практика ни беше много по-удобно от това да ни връща в хотела, където беше багажа ни, да вземаме хотелския шатъл до експреса, после шатъла до Дубай и после и метро до другия хотел. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

А в Nol silver card мога ли за заредя 4 или 5 дневни карти за всички зони?

Какъв ми е случаят? Първо ще остана за 2 нощувки в Абу Даби, след това ще се придвижа към Дубай за 4 нощувки, откъдето на петия ден ще летя за насам. Разбрах, че автобусният транспорт между двата града се обслужва от Дубай и трябва дубайска карта. Не ми е ясно все още каква карта ще трябва и мога ли да си я купя в Абу Даби?

 

@Бръмбар знаеш ли дали в събота сутринта също се молят в джамията?🙂

 

А за транспорта в Абу Даби днес прочетох това в reddit, инфо отпреди 10 дни. Май след 28 февруари е имало някакви промени.

Hi, fresh info. You don’t need to buy Hafilat card from machine, nor you don’t need to pay for it at all. At the airport building just before an exit (follow signs bus service) is a stand where you can get paper version of the card for free. You will just to pay for charging the card. I have top up the card with 20 AED and paid only 20 AED. Regarding using the card. Dont forget to tap your card when entering and just before you are leaving the bus. When leaving and tap your card display will show you trip cost and remaining balance

Редактирано от ДиянаВ
Връзка към мнение

@ДиянаВ, събота не би трябвало да има проблем с посещението в джамията. Това намерих, има разни условности: https://www.szgmc.gov.ae/en/mosque-opening-hours

 

Мисля, не може да зареждаш дневни карти в сребърна нол карта.  За другите въпроси - не зная. Аз не съм експерт по дестинацията, ама още ми е прясно, понеже ходихме в началото на февруари, след още някой месец, ще съм забравила всичко 🙂

 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

@ivan69, а ще се придвижваш ли до Абу Даби? Откъде ще летиш?

Летя Рим-Абу Даби на 17.04 вечерта , кацам на 18-ти 3,20 сутринта  , за 19-ти съм си букнал тур от Дубай до Мусандан в 7.30 сутринта от Буржуман . На 20.04 в 13,00 летя за Малдиви от Абу Даби. Реално имам 55 часа в ОАЕ, но на 19,04 трябва около 7.00 да съм в Дубай. Намествам логистиката още. В Дубай съм бил през далечните 2009 и 2010, по НГ и не помня(почти) нищо. Първоначално мислех да се базирам в Абу Даби, но не знам дали ще мога да се предвижа рано сутринта на 19.04 петък до Дубай. Вероятно от Абу Даби ще видя само летището, ще си взема трансфер до Дубай като кацна и после на обратно за полета до Малдиви. Ако някой има идея за логистиката да помага. 

Връзка към мнение
преди 7 минути , Бръмбар каза:

@ДиянаВ, събота не би трябвало да има проблем с посещението в джамията. Това намерих, има разни условности: https://www.szgmc.gov.ae/en/mosque-opening-hours

 

Мисля, не може да зареждаш дневни карти в сребърна нол карта.  За другите въпроси - не зная. Аз не съм експерт по дестинацията, ама още ми е прясно, понеже ходихме в началото на февруари, след още някой месец, ще съм забравила всичко 🙂

 

Страхотна си🙂. Благодаря, че ме коригираш, защото си прясна, а аз невежа и повърхностна се намесвам😄 Ясно е, че никой с 1-2 ходения не е експерт, обменяме си мнения, мислим заедно, а на всеки специфичния случай не може да се обхване🙂 Както днес се спомена, при пътуване не можеш да цепиш стотинката, каквото се случи и както се справиш, това е😉 Аз така открих по случайност след година, че в лисабонската си карта за транспорта имам две валидни пътувания, но да взема да споделя мнението по повод на мой въпрос😉

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 24.02.2023 г. в 8:08, stanimir каза:

Да го напишем отново. 

Има три начина да се стигне от Абу Даби до Дубай с градски транспорт :

 

1. Редовен междуградски автобус E102 летище Абу Даби - Дубай (Ibn Batuta)

Пътува се с Nol карта , тя не се продава на летището , нито може да се плати с банкова карта или кеш в автобуса. Тоест ако нямате Nol карта от предишно пътуване  до Дубай не може да се качите на този автобус. Цената е 25 дирхама

 

2.Експресен автобус летище Абу Даби - Дубай (Ibn Batuta)

Билети се купуват на летището при изхода на пристигащи ( не от машините , а си има гише ).Цената е 35 дирхама.

 

3. Градски автобус от летището до автогарата на Абу Даби и от там се хваща автобус Абу Даби - Дубай E100 (Al Ghubaiba) или Е101 (Ibn Batuta)

За да стигнете до автогарата в Абу Даби трябва да си купите Halifat карта ,която се продава на машинките на летището и до спирката на автобуса , защото тази линия се обслужва от транспортната компания на Абу Даби.

 

След това за да хванете E100 или Е101 от автогара Абу Даби - Дубай трябва да си купите Nol карта от автогарата ,защото тази линия се обслужва от транспортната компания на Дубай.

 

Ако не възнамерявате да посетите самото Абу Даби третата опция е безмислена , защото си удължавате пътя с около час.

 

 

 

 

 

@ivan69, ако нищо от горните възможности не те устройва като вариант за обществен транспорт в твоите часове, явно решението е собствен трансфер.

Връзка към мнение

Най-добре според мен с директния автобус от летището до Ibn Battuta който е денонощен на всеки час. Така или иначе ако каца в 3:20 най-рано може да вземе този в 4 часа - между другото внимавайте, понякога автобусът се пълни от летището - на мен ми се наложи да изчакам следващия. При пристигане в Дубай към 5:20 - може да се изчака първото метро или да се вземе такси, което препоръчвам при възможност особено ако хотелът е близо.

 

За дневните карти само да предупредя - тези които са отделно за цял ден май бяха 22 дирхама - не важат за автобусите до Miracle Garden и Global village, там трябва Nol карта и билетът е 5 дирхама.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • t.borisov
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.